»

ChatGPT razkriva vnose

Slo-Tech - Pravzaprav novica ne bi smela nikogar presenetiti, saj tudi sami proizvajalci na to opozarjajo in jasno svetujejo, naj v generativne modele umetne inteligence ne vnašamo občutljivih informacij. Vemo, da si ti lahko zapomnijo vse, vseeno pa preseneča, da to kdaj ravnodušno delijo z drugimi uporabniki. Raziskovalci so sicer že večkrat pokazali, da ni posebej težko oblikovati pozivov, ki umetno inteligenco pretentajo v razkrivanje osebnih podatkov.

Eden izmed bralcev Ars Technice pa je osebne podatke dobil celo, ne da bi za njih kakorkoli prosil. ChatGPT 4 mu je, ko je bilo pogovora že konec, a je imel okno še odprto, preprosto začel izpisovati vnose drugih uporabnikov. Med njimi so bila tudi uporabniška imena in gesla za prijavo v informacijski sistem neke lekarne. Očitno je nekdo izmed zaposlenih s ChatGPT poizkusil ugotoviti, zakaj mu prijava ne deluje, pri tem pa je vnašal tudi osebne podatke. Drugi podatki, ki jih je ChatGPT delil, so tudi neobjavljeni raziskovalni projekti,...

6 komentarjev

DALL-E 3 je tu

Slo-Tech - OpenAI je predstavil tretjo inkarnacijo svoje generativne inteligence za izdelovanje slik, DALL-E 3. Podobno kot predhodnik tudi ta iz besedilnega poziva (prompt) izriše bolj ali manj realistično sliko, le da je pri tem boljši. Novinec je tudi povezan s ChatGPT-jem, ki omogoča pisanje obširnejših besedilnih pozivov. V praksi to poteka tako, da se lahko "pogovarjamo" s ChatGPT-jem, dokler ne najdemo ustreznega opisa, ki ga nato DALL-E 3 nariše.

Za zdaj je novi DALL-E 3 v predogledni različici, v okviru ChatGPT Plus in ChatGPT Enterprise pa bo na voljo oktobra. Kasneje bodo dostop dobili raziskovalni laboratoriji, odprli pa bodo tudi API. Niso še razkrili, kdaj bo na voljo tudi brezplačna verzija za slehernika. OpenAI dodaja še, da so se posebej posvetili varnosti. Tako DALL-E 3 ne bo risal neprimernih vsebin, prav tako z njim ne bo možno poustvarjati podob resničnih javnih oseb. DALL-E 3 so nastavili tudi tako, da zavrača pozive po risanju v slogu še živečih umetnikov. Še več,...

26 komentarjev

Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Slo-Tech - Medtem ko so šole v New Yorku ugotovile, da se nima smisla boriti z mlini na veter, in so preklicale prepoved uporabe ChatGPT na svojih omrežjih, je v podjetjih seveda drugače. Apple je zadnje v vrsti podjetij, ki so zaposlenim prepovedale uporabo tovrstnih orodij, da podatki ne bi odtekali v svet.

Apple ni prepovedal le uporabe ChatGPT, temveč vseh sorodnih orodij umetne inteligence. Istočasno razvijajo lastnega pomočnika z umetno inteligenco, tujih pa ne marajo, ker bi tako lahko pobegnile interne in zaupne informacije. Poleg sogovornikov, kakršna sta Bing Chat ali ChatGPT, Apple ne dovoli uporabe niti GitHubovega Copilota, ki poenostavlja pisanje kode.

Ključni problem je, da ChatGPT in ostali komunicirajo z avtorji. Da bi se učili, si shranjujejo vnose uporabnikov. V preteklosti smo že videli napake, ko so v nekaterih primerih to celo razkrivali tudi drugim uporabnikov. OpenAI je sicer izdal plačljivi ChatGPT, ki omogoča izklop deljenja podatkov. A tudi brez tega je...

15 komentarjev

Google vstopa na polje umetne inteligence

Slo-Tech - Google se pridružuje jezikovnim modelom, ki so kljub že precej dolgi zgodovini šele v zadnjih mesecih obnoreli svet. Da ne bi OpenAI s svojimi modeli GPT pobegnil predaleč, je Google odprl API za dostop do svojega modela PaLM. Ta je podoben kot GPT ali Metin LLaMA, prvikrat pa so ga napovedali že pred letom dni. PaLM je večnamenski model, ki ga lahko natreniramo za pisanje kode, iskanje informacij, povzemanje besedil ali zgolj pogovarjanje.

Hkrati je Google izdal še aplikacijo MakerSuite, ki omogoča lažje rokovanje s PaLM-om. Z njim lahko enostavno vnašamo pozive (prompt), dodajamo sintetične podatke v podatkovne zbirke in prilagajamo obstoječe modele. To lahko storimo kar v brskalniku, računsko zahtevnejši del pa se izvede v Google Cloudu. Poleg tega je Google predstavil še precej orodij za poslovni svet, kjer moramo omeniti platformo Vertex AI za generativno umetno inteligenco - z njo podjetja urijo lastne modele strojnega učenja, ima pa dostop do nekaterih modelov Google...

10 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Po DALL-E in ChatGPT je tu Point-E

Slo-Tech - OpenAI, ki je letos izdal generativno umetno inteligenco kot pomočnika za besedila (ChatGPT) in slike (DALL-E), je pripravil tudi orodje za 3-D modeliranje. Imenuje se Point-E in sicer ni najboljše orodje pod soncem, je pa za dva velikostna razreda hitrejše od konkurenčnih izdelkov. Vendarle pa je uporaba Point-E nekoliko bolj zapletena kot DALL-E in ChatGPT, saj nima spletnega vmesnika. Kodo moramo namestiti na računalnik in pognati s Pythonom.

Point-E je namenjen ustvarjanju 3D objektov iz preprostega besedna opisa (prompt), v čemer je podoben starejšim bratom. Umetna inteligenca zna povezati model, ki iz besedila ustvari podobo, in model, ki iz podobe ustvari 3-D model. Čeprav rezultati niso popolni, je uporaba enostavna in hitra. Za posamezen model potrebujemo minuto ali dve, odvisno od grafične kartice. Nekaj podobnega zna tudi Googlov DreamFusion, a je ta počasnejši in potratnejši.

Rezultati Point-E so "oblaki" kroglic ali točk, skratka množica diskretnih točk v prostoru,...

25 komentarjev