»

Japonci po brezžični povezavi prenašali podatke s 3 Gb/s

BBC - Japonski raziskovalci s Tokijskega inštituta za tehnologijo so postavili nov rekord v hitrosti brezžičnega prenosa podatkov. Ker je nižji del frekvenčnega spektra že precej zaseden in ker uporabniki terjajo vedno višje hitrosti prenosa podatkov, so uporabili teraherčni del EMV. O dosežku poročajo v članku, ki so ga objavili v reviji Electronics Letters.

Uporabili so elektromagnetno valovanje s frekvenco 542 GHz, s čimer se uvršča med tako imenovane T-valove. Ta del spektra je še nereguliran in prost, uporablja pa se večinoma v medicini kot nadomestek rentgenskih žarkov, kjer je to možno, saj sevanje ni ionizirajoče, a kljub temu prodre nekaj milimetrov v kožo, in površinske raziskave materialov. Uporaba v telekomunikacijske namene je nekoliko bolj zapletena,...

10 komentarjev

Vizualizacija hitrosti internetnih povezav na svetu

Ars Technica - M-Lab, v katerem sodelujeta New America Foundation in Google, je v zadnjih dveh letih zbral 300 TB realnih podatkov o hitrosti in kakovosti internetnih povezav uporabnikov po vsem svetu. V ta namen so jim razdelili orodja za merjenje in odčitke zbirali na svojih strežnikih. Sedaj so vse zbrane podatke posredovali Googlu, ki jih je nazorno vizualiziral.

Na njihovih straneh si lahko ogledamo hitrost prenosa (download), hitrost pošiljanja (upload), ping, število unikatnih odjemalcev in še nekatere druge karakteristike, ki so predstavljene na zemljevidu sveta. Prikaz lahko nastavimo, tako da si za velikost točke in njeno barvo izberemo poljubne meritve. Na spodnjem zemljevidu je prikazana...

7 komentarjev

3. verzija standarda BlueTooth na poti

engadget - 3. verzija standarda bo prišla že čez manj kot dva tedna, saj bo uradna najava 21. aprila. Kot je navada pri evolucijah, so tudi tokrat dvignili hitrost prenosa in obljubljajo, da bo zdaj mogoče prenesti glasbeno zbirko, DVD film oz. vse slike s počitnic v le nekaj sekundah. Dodali pa so še eno novost, Enhanced Power Control, katere namen je zmanjšati prekinitve povezave, zlasti v primeru, ko eno izmed povezanih naprav npr. vtaknemo v žep ali pospravimo v nahrbtnik. Slednje bo sploh koristno za uporabnike BlueTooth slušalk, saj bo predvajanje glasbe oz. pogovarjanje še bolj gladko oz. neprekinjeno.

Več podrobnosti bo znanih po 21. aprilu, obenem pa bo izdan tudi seznam proizvajalcev čipov, pripravljenih na podporo standarda.

25 komentarjev

Apple spet preseneča

Apple - Po nekajdnevnem zatišju, ki je sledilo MacWorldu, je Apple spet poskrbel za manjše presenečenje. Predstavili so prenovljeno linijo svojih PRO delovnih postaj

Glavne značilnosti so predvsem Firewire 800 (800 Mbps), BlueTooth, hitrejši Superdrive, ki DVD-je zdaj zapisuje s 4x hitrostjo, hitrejša brezžična povezava Airport Extreme in še veliko drugih drobnarij. "Navili" so tudi procesor: v najhitrejšem PowerMacu sedaj tečeta 2 G4 procesorja pri 1.42 GHz z 2 MB L3 predpomnilnika.

"Usmilili" so se tudi manj zahtevnih kupcev, saj zdaj najcenejši PowerMac stane le 1.500 dolarjev.

Nove pa so tudi cene zaslonov: 17" LCD zdaj stane 700, 20" 1.300 in 23" 2.000 dolarjev.

Za več podrobnosti obiščite njihovo spletno stran.

2 komentarja

iPAQ serija 5000

Infosync - Po poročanju infoSynca naj bi HP izdal novo serijo dlančinikov iPAQ. Dlančniki še vedno nosijo Compaqovo ime, kljub združitvi s HewletPackardom. Pričakujemo jih lahko v začetku leta 2003 (v Sloveniji seveda kasneje), na voljo pa bo 6 modelov katerih specifikacije zaenkrat večinoma ostajajo neznanka.

Uspelo jim je izvedeti, da naj bi nekateri modeli omogočali GPS, GSM/GPRS in WLAN (seveda ena od teh lastnosti na model). Seveda bo vključen BlueTooth in IrDa. Količina pomnilnika pa bo v dražji različici 128MB, v cenejši pa 64MB. Klik!

3 komentarji

Največja Microsoftova težava?

The Register - Po besedah poslovnih uporabnikov -- preveč popravkov. Redmondsko podjetje pa je najavilo, da se bo le usmililo podjetij, ki jim pak ni všeč, da si zaposleni lahko na službenih računalnikih sami izbirajo, katere popravke (beri: Media Player XY) bodo namestili preko servisa Windows Update. Zatorej bodo uvedli možnost, da bodo delovnim postajam na voljo le popravki, ki jih je določil upravitelj omrežja. Še to: naš ljubi izdelovalec operacijskih sistemov namerava uvajati naročniške storitve ravno skozi program Windows Update. Bojmo se.

1 komentar

Brezvrvični računalnik

ZDNet - Čeprav pri prenosnikih kabli, ki iz njega štrlijo, niso ravno pereč problem (napajalnega bomo malce težje obšli), pa je vsak manjek kabla dobrodošel. HP bo v soboto javnosti ponudil svoj najnovejši abak: prenosnik Pavilion zt1000, ki se bo ponašal z ali BlueTooth ali 802.11b tehnologijo. Pričakujejo sicer večjo priljubljenost 802.11b modela, saj je modrostni zob kljub naprednosti še vedno dokaj v povojih (ne tepi me, dragi bralec; recimo raje, da BlueTooth še ni tako zelo razširjen). Vseboval bo Intelov Pentium III-M ali Celeron procesor s hitrostmi okoli 1.2 GHz, 14 ali 15 paličnim zaslonom ter CDRW/DVD ali DVD pogonom. Cene? $1.399 - $2.099. V Sloveniji?

0 komentarjev

HP na Modrem zobku

Guru 3D - Bluetooth standard počasi osvaja računalniško sceno... Dokaz tega je HP Deskjet 995C tiskalnik. Gre za Hewlett-Packardov pljuni-in-posuši (inkjet) tiskalnik. Nič na njem ni tako posebnega, razen to, da je prvi tiskalnik s podporo Bluetoothu.
Stane $399, na minuto popljuva (izpiše) maksimalno 17 strani teksta, ali popljuva (izriše) maksimalno 13 strani barvnih slikic. Prvič je bil predstavljen letos na CeBIT-u in zdaj je na voljo v prodaji.
Za vse tiste, ki ste pravkar prišli iz prazgodovinske jame in nimate pojma o čem govorim (BlueTooth) vam bom pojasnil. Na kratko, seveda. Bluetooth je nizko električno porabna, kratko razdaljna, brezžična tehnologija. Najbolj se (bo) uporablja pri PDA-ih, mobitelih in laptop-ih. Deluje v razdalji do 10 metrov s hitrostjo do 1 mbps. Deluje v radijskem spektru 2.4GHz, tako kot nekatere druge naprave (mobilni telefoni, mikrovalovne pečice,...), kar pa lahko povzroči motnje v delovanju... No ja, bo že....

0 komentarjev

CeBIT

več strani - Kot že verjetno veste, se je danes začel eden največjih računalniških sejmov, CeBIT, v Hannovru. Sicer si močno želim, da bi bila tam tudi osebno, vendar no such luck letos.
Ta sejem se bo odvijal od 22. do 28. marca. Organizatorji so povedali, da razstavlja nekje 8.500 podjetij in da pričakujejo okoli 750.000 obiskovalcev. Poudarek na sejmu bo predvsem na mobilni telefoniji, ter možnostih BlueTooth tehnologije.
Kaj več o samem sejmu, podrobnosti, trenutne dejavnosti in tako naprej, pa si lahko ogledate na CeBIT-ovi uradni spletni strani, pa tudi na CNN-ovi strani je kar dosti informacij.
Veselo branje in slin slin....

0 komentarjev