»

Macworld 2010 uspel tudi brez Appla

Družabni odmor na Macworldu 2010

Ars Technica - Prejšnji teden se je v San Franciscu začel Macworld 2010. Vsakoletna prireditev, ki navadno pritegne množico obiskovalcev, je letos pred začetkom na trnih pustila prireditelje. Ker je Apple napovedal, da se je ne bo udeležil, so mediji, prireditelji in drugi pričakovali, da bo izplen boren. Zgodilo se je nasprotno in po zaključku sejma lahko rečemo, da je bil velik uspeh.

Organizator IDG World Expo se je potrudil doseči Applovo skupnost in to se jim je dobro posrečilo. Rekordi letos sicer niso padali, saj se je število razstavljavcev zmanjšalo s 500 na 220. Tisti, ki se niso odločili postaviti svoje stojnice, so kljub temu poslali svoje predstavnike, tako da razen Appla ni manjkal nihče...

9 komentarjev

Težavni 27-palčni iMaci

TG Daily - Z zadnjo posodobitvijo na novo predstavljeni 27-palčni Applovi iMaci so nadvse težaven otrok. Izmed iMacov imajo edini možnost uporabe štirijedrnih procesorjev iz Intelove družine Core i7 in i5, kar je bil morda tudi eden izmed problemov. Prve serije so namreč k strankam prišle mrtve, saj se računalniki enostavno niso zagnali. Pogosto je bil sprva počen tudi zaslon, najpogosteje v spodnjem levem kotu. Sledile so dodatne težave, zasloni so sprva utripali, zdaj pa po internetu krožijo poročila, da imajo nekateri primerki 27-palčnih lepotcev nekoliko rumen odtenek slike.
Glede na uradni, interni dokument, ki ga je izdal Apple prodajalcem, le-tem svetujejo, naj strankam povejo, da je nekaj razlik v barvi zaslona popolnoma normalno ter da ti ni razlog za garancijski zahtevek. Podatke teh istih strank naj bi predali Applu, ki jih bo kontaktiral in v nekaj tednih uredil zamenjavo LCD panela (čeprav ni razlog za garancijski zahtevek). Da so težave resne kaže tudi poročilo HardMaca, kjer...

34 komentarjev

Novi iMac raztelešen

Ars Technica - Slike notranjosti najnovejšega modela jabolčnega računalnika so sedaj na voljo javnosti, krivci za vse skupaj so seveda ponovno Japonci. Dandanes je že skoraj samoumevno, da so azijski otočani prvi, ki pogledajo v drobovje novih hardverskih stvaritev, pri iMacu ni nič drugače. Poslikali so vse sestavne dele novega modela, predvsem področje okoli procesorja, saj ta ni prispajkan na osnovno ploščo, kot je bila to dosedanja praksa, ampak sedi v podnožju. To bi znalo pomeniti, da bodo uporabniki po novem lahko nadgradili celo procesor v svojem iMacu, kar do sedaj ni bilo možno.

27 komentarjev

Glasba prihodnosti je premešana

Wired News - Leander Kahney je napisal odličen prispevek o novih vzorcih poslušanja glasbe, ki izhajajo iz ogromnih glasbenih zbirk. Medtem ko so v starih časih naši starši položili ploščo na gramofon in jo poslušali od začetka do konca in pri tem uživali tudi v samem vrstnem redu glasbenih komadov, danes temu ni tako. Tisočev MP3-datotek, ki se najdejo na raznih iPodih ter seveda trdih diskih, ne moremo poslušati na klasičen način - od začetka do konca. Zato marsikdo prepusti izbiro kar računalniku, ki po naključnem vzorcu izbira skladbe. Pogosto je to tudi edini način, da odkrijemo redke glasbene bisere, ki bi sicer postali neopaženi. Obstaja pa tudi alternativni pogled na to navado, ki pravi, da takšen pristop k poslušanju najbolj ustreza t. i. MTV-generaciji, ki se težko osredotoči na posamezno stvar za dlje časa.

Kaj pa vi? Poslušate glasbo od začetka do konca, naključno ali pa si raje prižgete kar radio?

12 komentarjev

MacWorld San Francisco

'Prenosnik' ;-)

vir: Apple
Apple - V torek se je končal uvod v MacWorld San Francisco, kjer je Steve Jobs, predsedujoči podjetja Apple, predstavil novosti, ki so nam jih pripravili.
  • Izšla je nova različica programa Final Cut z imenom Final Cut Express. Programu, ki predstavlja standard za montažo filmov v Holivudu, so odstranili nekaj lastnosti in spustili ceno na $299.
  • Druga novost so nove različice "iAppsov". To so iMovie, iTunes, iPhoto in iDVD. Novost je pravzaprav integracija in povezava teh 4 programov: sedaj lahko v iPhoto vidimo playlisto iz iTunesov in direktno zapečemo DVD s slikami...
  • Nov internet brkljalnik Safari: ta browser naj bi bil vsaj trikrat hitrejši od IE, tako pri nalaganju strani kot pri zagonu samega programa.
  • Očitno se pri Applu počasi želijo znebiti Microsofta...

16 komentarjev

Nameščanje Jaguarja na iMaca

več strani - Verjetno se boste vprašali, kaj dela takšna novica na Slo-techu, glede na to, da so edini jabolčni ogrizki, ki jih poznamo, zrasli na drevesu. Ampak boste videli zakaj.

Pri Cvilečem psu so v podrobnosti opisali nameščanje operacijskega sistema Jaguar (OS X 10.2) na iMaca. Članek niti ni pretirano zanimiv, zato ne boste doživeli razsvetljenja, tudi če ga preberete.

Bolj se mi zdi zanimiv komentar novičarja na Overclockers Cafe, ki bi nameščanje izvedel drugače:

Step 1: Remove OS X from Box

Step 2: Throw in trash along with iMac

Step 3: Get a Real Computer!


3 komentarji

Apple iPod namesto gramofonov v diskotekah

Wired News - Tale je pa bosa. Nek manhattanski klub, samooklicani posebnež med klubi, je za privabitev gostov ubral novo taktiko. Namesto gramofonov se na didžejevem mestu kitita dva mala iPoda, prvi s 5 GB, drugi pa z 10 GB glasbe v obliki MP3. Vsak, ki hoče preizkusiti svoje obvladovanje mešanja glasbe, dobi na voljo sedem minut. Pravilo je samo eno: če vrtiš metal-balade, te vržemo ven [:D]. Sodeč po tem članku ideja popolnoma zažiga. Res je, da na iPodu ne moremo nastavljati hitrosti predvajanja, tako da ujemanje ritmike odpade, sámo "scratchanje" je pa z malim trikom celo izvedljivo. Klik!

5 komentarjev

Nov jabolčni oblikovalski podvig

Apple - Ko je pred nekaj časa Apple izdal svojega prvega iMac-a je naredil pravo revolucijo v računalniški industriji. Sicer ni imel nobenega vpliva na strojno opremo, je pa imel toliko večji vpliv na obliko - prozorna, obarvana mat plastika z vidnim hardverom je postala svetovno znana kot "aj-mek luk" in posnemali so jo premnogi proizvajalci. Sedaj pa je Apple, kot kaže, zopet šel z bičem nad oblikovalce in produkt je novi iMac. Tokratni izgled ni baš neka oblikovalska prelomnica, a stvar je očesu všečna....

12 komentarjev

Jabolčna iPita

ZDNet - iMac, iPod... Oba zelo dobra izdelka, ki sta ob svojem izzidu požela nemalo občudovanja. Da pa se pripravlja nekaj velikega, čuti vsak pripadnik sadjarstva, ki ga pooseblja Steve Jobs. Oni, ki dogajanje na področju Apple-a spremljate bolj, že veste, da se ima v kratkem zgoditi prireditev 'MacWorld', ogromen reprezentativni mac-sejem. Na prejšnjem je prireditelj kljub temu, da ni obljubljal velikih stvari, obiskovalce razočaral. Je pa vprašanje, kako bo letos: šušlja se, naj bi predstavili iMac-a z LCD zaslonom... še pet dni in vedeli bomo.

0 komentarjev