»

Zaradi namerne nesreče letala za posnetek na YouTubu mora v zapor

Slo-Tech - Pred dobrima dvema letoma je v Kaliforniji strmoglavilo športno letalo, ki ga je pilotiral Trevor Jacob. Kasneje je na svojem kanalu na YouTubu objavil videoposnetek, v katerem je prikazal, da mu je med poletom odpovedal motor. Uprava za letalsko varnost (FAA) je kasneje ugotovila, da je bila nesreča zaigrana. Sedaj je končan tudi kazenski postopek, saj se je Jacob izrekel za krivega prikrivanja in uničenja dokazov z namenom oviranja zvezne preiskave, zato bo moral za pol leta v zapor. To je še vedno precej manj od najvišje zagrožene kazni, ki je znašala 20 let. Čeprav so mu odvzeli licenco, jo je kasneje dobil nazaj.

Da je v nesreči nekaj sumljivega, so poznavalci ugotovili že kmalu po objavi posnetka. Leteti s padalom na hrbtu je sila nenavadno, še redkeje motorji preprosto odpovedo med letom. Jacob je imel pod hlačnico na nogi nekaj podobnega gasilnemu aparatu, pa tudi če letalu odpoved propelerski motor, se elise še vedno vrtijo zaradi vetra. Konec koncev pa je skakanje iz letala neodgovorno početje, ki je nevarno in neumno. Letalo lahko tudi brez motorja pristane, saj je aerodinamično stabilno in se lahko jadraje spušča.

Tudi Jacobovo ravnanje po nesreči je bilo sila sumljivo, saj je sam odstranil razbitine in jih...

16 komentarjev

Namerno raztreščil letalo za video na YouTubu

The New York Times - Lanska letalska nesreča, ko je znani vplivnež na YouTubu Trevor Jacob 24. novembra izskočil iz športnega leta Taylorcraft in ga pustil treščiti v tla, je bila inscenirana, je ugotovila ameriška Uprava za letalstvo (FAA). Videposnetek je že takoj po objavi dvignil oblico prahu, ker je bilo čudnih okoliščin preveč, hkrati pa je Jacob ravnal v nasprotju s postopki, ki jih pilote učijo. Ko mu je ugasnil motor na letalu, se je pri priči s padalom pognal iz pilotske kabine, ne da bi preveril druge možnosti. FAA je zato kmalu uvedla preiskavo primera.

Izkazalo se je, da je Jacob ravnal malomarno in predrzno. Nenavadno je bilo že, da je imel oprtano padalo, česar niti športni piloti navadno nimajo, razen kadar izvajajo akrobatske vragolije. Vrata letala je odprl, še preden se mu je motor ustavil, nato pa ni niti poizkušal ponovno zagnati motorja ali v najslabšem primeru odjadrati do primernega mesta za zasilni pristanek. Teh je bilo v okolici kar nekaj. Namesto tega je zapustil letalo in s tem povzročil nevarnost za ljudi in premoženje, saj bi letalo - resda je letel nad neposeljenim območjem - lahko komu padlo na glavo. Ko je doskočil, se je odpravil poiskat razbitino, kasneje pa je naročil njen odvoz. Tudi to je v nasprotju s...

29 komentarjev

Zakaj je moral oditi Boeingov izvršni direktor

Slo-Tech - Bilo je dovolj. Zaradi tegob z Boeingom 737 Max, ki je še vedno prizemljen, medtem ko je na parkiriščih 800 teh letal, se je Boeing razšel z dolgoletnim izvršnim direktorjem Dennisom Muilenburgom. Za njim je težko poldrugo leto, potem ko je oktobra 2018 strmoglavil prvi Boeing 737 MAX, letošnjega marca pa še drugi. Izkazalo se je, da je razlog za nesreči sistem za pomoč pri krmiljenju MCAS, zgodba pa se je iz bizarnega hrošča razvila v sago o pristojnostih, ki jih ameriški regulator FAA zaupa Boeingu. Stolček se je Muilenburgu začel majati minuli teden, ko je Boeing sporočil, da bo začasno ustavil proizvodnjo novih letal Boeing 737 Max. Dokončna kaplja čez rob pa je bila težava Starlinerja, saj se Boeingova kapsula sprva ni uspela spojiti z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS).

Muilenburga bo 13. januarja zamenjal David Calhoun, dosedanji predsednik podjetja. V vmesnem času bo posle vodil finančni direktor Greg Smith. Upravni odbor je odločitev o zamenjavi sprejel v nedeljo, pri...

39 komentarjev

Satelitski podatki kažejo na podobnost obeh nesreč Boeinga 737 Max

Slo-Tech - Po dvodnevnem oklevanju je tudi ameriška Agencija za letalstvo (FAA) prizemljila letala Boeing 737 Max, potem ko so to storile vse druge večje države, vključno s celotno EU. ZDA so se dolgo upirale tej potezi, češ da so letala varna, a jih je na koncu prepričal tudi strah potnikov, ki so že odpovedovali lete na teh letalih. Izvorni razlog ostaja nepojasnjeno strmoglavljenje dveh enakih in novih letal v pol leta. Glavni razlog za skrb je podobnost nesreč, saj sta se obe zgodili v isti fazi leta in sta po besedah očividcev tudi potekali podobno. Letalo je po vzletu izgubljalo in pridobivalo višino, dokler ni treščilo v tla.

Trenutno se največ govori o novem sistemu MCAS, ki ga ima ta model leta zaradi spremenjenega položaja motorjev, kar vpliva na krmilne in aerodinamične lastnosti. Boeing je sporočil, da bodo v prihajajočih tednih pripravili...

46 komentarjev

ICAO predpisal pravila za sledenje letalom v realnem času

Slo-Tech - Ta teden minevata dve leti od nepojasnjenega izginotja letala MH370 malezijske letalske družbe. Da se to ne bi več ponovilo, je Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) sprejela nekatere spremembe pravil, ki bodo v prihodnje omogočila hitrejše in natančnejše ugotavljanje lokacije letal in razbitin, saj jim bo mogoče slediti v realnem času.

Letalo Boeing 777, ki je opravljalo let MH370, je s sekundarnih radarjev izginilo 8. marca 2014 slabo uro po vzletu, s primarnih radarjev pa še uro pozneje. Satelitski podatki ACARS kažejo, da je letalo letelo še skoraj šest ur, potem pa dokončno izginilo nekje nad južnim Indijskim oceanom. Kljub številnim fantastičnim teorijam o izginotju je letalo zagotovo strmoglavilo,...

22 komentarjev

Med preizkusom strmoglavilo plovilo za komercialne suborbitalne polete

Reuters - Včeraj zvečer je strmoglavilo plovilo SpaceShipTwo, ki ga Virgin Galactic razvija za suborbitalne polete v vesolje. Na preizkusnem letu sta bila dva pilota: eden nesreče ni preživel, drugi je pravočasno izskočil in je v bolnišnici na zdravljenju.

WhiteKnightTwo
, ki plovilo SpaceShipTwo dvigne na potovalno višino, je vzletel ob 17.20 uri po našem času ter 50 minut pozneje odpel SpaceShiptTwo. Dve minuti pozneje je kontrola poleta zaznala anomalije in stekel je reševalni postopek. Razbitine so našli na vzhodnem obrobju puščave Mojave 40 kilometrov od kraja vzleta in so raztresene na velikem področju. WhiteKnightTwo je pristal brez težav.

Podrobnosti o nesreči še niso znane, so pa preiskavo že napovedali Virgin Galactic...

26 komentarjev