»

Nekdanja lobistka za ameriške tehnološke gigante bo glavna ekonomistka na evropskem generalnem direktoratu za konkurenco

Slo-Tech - Evropska komisija je na generalni direktorat za konkurenco na mesto glavne ekonomistke imenovala Fiono Scott Morton. Ameriška profesorica ekonomije je v preteklosti delala kot svetovalka tehnoloških gigantov Apple, Amazon in Microsoft, sedaj pa bo zasedla vodilno delovno mesto v regulatornem organu, ki presoja namere o prevzemih in združitvah teh istih tehnoloških gigantov. Mnogo evropskih poslancev in tudi uradni Pariz so predsednico Komisije zato pozvali k ponovnemu premisleku, ali je takšno imenovanje primerno. Komisija ostaja neomajna in poudarja njeno akademsko kariero, izkušnje in preteklo delo.

Težava ni, da je Fiona Scott Morison ameriška državljanka, saj za Evropsko komisijo dela približno 1900 ljudi iz tretjih držav - resda večinoma ne v Bruslju. Pomisleki se usmerjeni v morebitni konflikt interesov, ki bi ga lahko predstavljalo preteklo delo kandidatke in njeni odnosi s tehnološkimi velikani. Francoski zunanji minister Jean-Noël Barrot zato Komisijo poziva, naj...

41 komentarjev

Kdo bo plačal za 5G?

Slo-Tech - V Evropo 5G prihaja na velika vrata, infrastruktura se že gradi in marsikod že obratuje, a za polni razmah še vedno ostaja vprašanje, kdo bo vse to plačal. Operaterji menijo, da morajo svoj delež prispevati tudi največji tehnološki velikani, ki ustvarjajo največ prometa. Evropska komisija tudi zato išče pravično rešitev. Ta teden še poteka javna razprava, v kateri so svoj predlog posredovali tudi operaterji.

Ti menijo, da bi morala finančno sodelovati podjetja, ki ustvarjajo več kot pet odstotkov povprečnega (na letni ravni) koničnega (ura) interneta prometa pri operaterjih. To so trenutno Alphabet, Google, Apple, Facebook/Meta, Netflix, Amazon in Microsoft. Ta podjetja ustvarijo več kot polovico vsega prometa. Operaterji že dolgo lobirajo, da morajo plačevati tudi tehnološki giganti, to pot pa so prvikrat postavili jasno mejo, pri kolikšnem prometu bi se to moralo zgoditi.

V predlogu, ki še ni javen, a ga je Reuters pridobil, sta podpisani organizaciji GSMA in ETNO, ki...

46 komentarjev

Evropska komisija začenja razpravo o financiranju internetne infrastrukture

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila osnutek nove uredbe Gigabit Infrastructure Act, s katero želi hitrejšo vzpostavitev cenejših gigabitnih omrežij v EU. Hkrati se je začela javna razprava o prihodnosti telekomunikacijskega sektorja in infrastrukture, kjer bo pomembno vprašanje tudi financiranje in prispevki največjih uporabnikov.

Končni cilj Evropske komisije je pravičnejša porazdelitev stroškov delovanja infrastrukture, ki jih trenutno nosijo operaterji. Velikani, kot so Google, Apple, Meta, Netflix, Microsoft, Amazon in podobni, ki ustvarijo levji delež prometa, bi po oceni Komisije morali nositi delež stroškov delovanja infrastrukture. To so seveda želje operaterjev, zlasti Deutsche Telekom, Orange, Telefonica in Telecom Italia, ki so več kot desetletje lobirali za drugačno porazdelitev stroškov. Po drugi strani pa tehnološki velikani trdijo, da bi obdavčitev oziroma drugačna obremenitev pomenila de facto konec nevtralnosti interneta.

Evropska komisija želi v 12 tednih,...

38 komentarjev

Francija, Italija in Španija želijo, da tehnološki giganti prispevajo za gradnjo internetne infrastrukture

Slo-Tech - V Evropi so čedalje glasnejši glasovi, ki od tehnoloških gigantov zahtevajo plačilo za postavitev internetne infrastrukture, ki jim omogoča poslovanje. Facebook, Google, Apple, Amazon, Microsoft in Netflix ustvarijo dobrih 56 odstotkov vsega prometa na internetu, zato bi po mnenju operaterjev morali prispevati svoj delež. Združenje evropskih operaterjev (ETNO) je maja predstavilo študijo, da bi morali našteti giganti plačati 20 milijard evrov, kar v evropskem gospodarstvu pomenilo 72 milijard evrov dodane vrednosti. Komisarka Margrethe Vestager je tedaj dejala, da bodo morali tehnološki velikani morda nositi del stroškov in da se bodo o tem še posvetovali.

Pritiski posameznih držav se sedaj krepijo. Francija, Italija in Španija so izrazile skupno stališče, da bi morali podjetja prisiliti v sofinanciranje potrebne nadgradnje omrežij, ki nosijo njihove storitve. V pismu evropski komisiji so ponovile, da omenjena podjetja ustvarilo več kot polovico vsega prometa na internetu, kar...

115 komentarjev

Francija uvedla spletni davek na multinacionalke

Slo-Tech - Po napovedih je tudi zgornji dom francoskega parlamenta potrdil novo zakonodajo, ki obdavčuje tehnološke gigante, ki v Franciji ustvarjajo prihodke, a tam ne plačujejo davka na dobiček. Novi zakon uvaja 3-odstotni davek na promet, ki ga v Franciji ustvarijo podjetja, ki imajo globalno vsaj 750 milijonov evrov prometa, če ga vsaj 25 milijonov evrov ustvarijo v Franciji. Z drugimi besedami, gre za Google, Amazon, Apple in podobne, ki prodajajo svoje izdelke ali storitve po celem svetu, a v Franciji nimajo stalne poslovne enote ali pa ta v tujino plačuje visoke licenčnine in najemnine, zato v Franciji ne izkazujejo (skoraj nič) dobička.

Na seznamu je približno 30 podjetij, od tega jih je večina v ZDA. To je ameriškega...

2 komentarja

Obeta se megaprevzem: AT&T kupuje Time Warner

Slo-Tech - Ameriški operater AT&T bo za 85,4 milijarde dolarjev kupil medijski konglomerat Time Warner, s čimer bo nastal medijsko-tehnološki gigant. Trenutno je namreč AT&T vodilni ponudnik kabelske televizije, drugi največji ponudnik mobilnih storitev in tretji največji ponudnik dostopa do interneta v ZDA, Time Warner pa ima v lasti kup programov, denimo HBO, CNN, Warner Brothers, TNT, Cartoon Network. Prevzem naj bi bil končan do konca prihodnjega leta, če ga bodo potrdili tudi varuhi konkurence. AT&T bo za prevzem potreboval 40 milijard dolarjev posojil, ki jih bosta zagotovili JPMorganChase in Bank of America.

Podjetji sta se dogovorili, da bo AT&T za posamezno delnico Time Warnerja plačal 107,5 dolarjev, polovico v denarju in polovico v lastnih delnicah. Novonastalo...

11 komentarjev

SD in ISP-ji družno minirajo net neutrality v ZEKom-1

Slo-Tech - Kot vemo, naša vlada zavoljo grožnje Evropske komisije z 13 tisoč evri dnevne kazni hiti z vnosom ti. Cookie direktive v zakonodajo, konkretno v Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom). Vemo tudi, da je (že večkrat!) želela vso to nujo, ihto in naglico izkoristiti še vnos številnih drugih določil, npr. sistemskega backdoora do retencijske baze za policijo, Sovo in morda še za nekatere zainteresirane upravne organe. Vseh sprememb je pravzaprav toliko, da je zakonodajno-pravna služba parlamenta odločila, da bo namesto preproste novele (ZEKom-D torej) potrebno napisati kar sveži zakon (ZEKom-1).

Zanimivo, niso pa vse predlagane spremembe slabe. Predlog ZEKom-1, ki se pravkar prebija skozi glasovanje na matičnem delovnem telesu (druga faza rednega...

31 komentarjev