»

Apple razmišlja o prevodih v slovenščino

Slo-Tech - Medtem ko je bil Windows 95 eden prvih operacijskih sistemov, ki je bil preveden v slovenščino (ki je bila tedaj tudi najmanjši trg, za katerega je Microsoft še prevajal), Apple tudi tri desetletja pozneje trmasto vztraja pri angleščini. Applovi izdelki govorijo jezike vseh naših sosed, le slovenščine še ne. V preteklosti so posamezni evropski poslanci že pisali Applu, da se mora to spremeniti, a so naleteli na gluha ušesa. Sedaj pa bi se lahko vendarle premaknilo.

RTV poroča, da sta se s predstavniki Appla srečala predstavnik ministrstva za kulturo Lenart J. Kučić in evropska poslanka Irena Joveva. Applovo pozornost je pritegnila napoved, da se pripravljajo spremembe zakona o javni rabi slovenščine. Tehnološki gigant, kakršen je tudi Apple, so namreč težko dostopni, saj večinoma z javnostjo in tudi odločevalci komunicirajo pod lastnimi pogoji, največkrat na svojih dogodkih. Zganejo se šele, ko jih spremembe zakonodaje prisilijo v ukrepanje - če je trg dovolj pomemben, da ni...

78 komentarjev

Evropska komisija: Apple verjetno krši konkurenčna pravila EU

BBC - Komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je sporočila, da je Evropska komisija (EK) v preliminarnem poročilu ugotovila kršitve konkurenčnosti pri Applovem upravljanju svojega App Stora in izkrivljanje konkurence na trgu pretočnih glasbenih storitev. S tem je podjetje v postopku pred EK tudi uradno obtoženo teh dejanj.

Tožbo je pred dvema letoma sprožil Spotify, ki je s tem napadel Applovo, tedaj izključno 30 odstotno provizijo. Predstavniki Spotifya so ob tem navajali, da take provizije na vse transakcije nekaterim družbam, denimo Uberju in Deliverooju, ni potrebno plačevati. Zaradi tega so bili pozneje prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je pozneje na EK podal tudi Epic, ki se je z Applom zapletel v spor sorodne narave. Mimogrede, Epic in Apple se bosta v tej zadevi prihodnji teden srečala pred Ameriškim sodiščem.

Vestagerjeva je ob tem pojasnila, da obstajajo jasni znaki, da Apple vpliva na...

10 komentarjev

Epic Games ostal brez razvijalskega računa v App Storu

vir: 9to5Mac

vir: Reuters
Reuters -
Sodna in siceršnja vojna med založnikom Fortnita, Epic Games in Applom, ponudnikom ključne tržnice z aplikacijami, se nadaljuje. Spomnimo, gre za spor okoli provizij pri nakupih v aplikacijah in nasploh za očitke o Applovem monopolzimu, ki se je razplamtel, ko je Epic v Fortnitu omogočil neposredne nakupe, ki so obšli plačilo sicer običajne, 30 % Applove provizije. Ameriško zvezno sodišče je prejšnji ponedeljek odločilo, da lahko Apple Epicu v času do razrešitve protikonkurenčne tožbe prepreči ponujanje svojih naslovov v App Storu. Ne sme pa tega storiti ko gre za Unreal engine, programsko orodje, ki ga uporabljajo številni razvijalci.

Predstavniki Appla so zdaj sporočili, da so Epicu ukinili razvijalski račun. Ukrep sicer ne bo prizadel Unreal engina, tega namreč tam upravljajo z ločenega računa. Si bo pa odslej nemogoče prenesti Epicove igre, ob priljubljenem Fortnitu denimo še kak Infinity Blade, predvsem pa bo onemogočeno prejemanje popravkov in nadgradenj ter opravljanje...

64 komentarjev

Evropska komisija sprožila dve preiskavi zoper Apple

Apple Pay v akciji

vir: Wikipedia
Evropska komisija - Evropska komisija (EK) je začela preiskavi v zvezi z morebitnimi kršitvami konkurenčnosti zoper Applov AppStore in plačilno storitev Apple Pay.

Kar se tiče preiskave v zvezi s tržnico aplikacij, je bila ta spodbujena z dobro leto staro pritožbo Spotifya, kjer trdijo, da Apple zavira inovativnost in omejuje uporabnikovo izbiro s tem, ko preferira svoj Apple Music. Konkretno se pritožba nanaša na 30 odstotno provizijo, ki jo Apple zahteva za vse, kar se proda v njihovem Appstoru, seveda tudi pri plačilu naročnine na Spotify, ne pa tudi pri nekaterih drugih aplikacijah, denimo pri Deliveroooju. Predstavniki Spotifya so v pritožbi še navedli, da so bili zaradi nepravičnega "davka" prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je vložilo tudi knjigotrško podjetje Rakuten, kjer menijo, da je 30 odstotna provizija pri prodani knjigi nepoštena, sploh, ker Apple poleg oglašuje svojo storitev Apple Books.

Kot rečeno, se druga...

13 komentarjev

Apple pripravlja naročniško storitev za igre?

vir: Wikipedia

vir: Cheddar
Cheddar - Novičarska stran Cheddar se pri tem sklicuje na pet virov znotraj Appla, ki pa, ker gre še za neobjavljene načrte podjetja, želijo ostati neimenovani. Uradni predstavnik Appla s tem v zvezi ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja.

Šlo naj bi za nekakšen Netflix za igre, kjer bomo za za zdaj še neznano plačilo lahko igrali določene pakete iger. Apple se je z razvijalci začel dogovarjati v drugi polovici lanskega leta, pogovori pa naj bi se vrteli v smeri, da bi podjetje postalo tudi založnik njihovih naslovov, pri čemer bi prevzelo tudi marketing, distribucijo in druge s tem povezane stroške. Kot so še povedali viri, je storitev šele v zgodnjih fazah razvoja, zato se povsem lahko zgodi, da idejo sčasoma pokopljejo.

...

4 komentarji

Apple priznal - programskega popravka za anteno ne bo

Črn odbijač na belem iPhone 4

CNet - Čeprav so pri Applu obljubljali, da bo popravljena različica operacijskega sistema, iOS 4.0.1, popravila težave s sprejemom iPhone 4, temu očitno vendarle ne bo tako, kakor so sumili mnogi strokovnjaki iz področja. Popravek bo namreč spremenil število prikazanih črtic signala v odvisnosti od njegove moči, kar po besedah predstavnika Apple Care pomeni le, da bo v primeru slabega signala iPhone 4 to tudi pokazal, namesto prikaza polnega signala, kot se je lahko zgodilo do sedaj.

Rešitev za t.i. death-grip, ko uporabniki ozemljijo med seboj ločeni anteni in ki povzroči izgubo signala, s tem...

68 komentarjev