»

Virgin Orbit tudi uradno v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Konec tedna smo poročali, da je Virgin Orbit začasno ustavil poslovanje, danes dopoldne pa so uradno potrdili, da gredo v prisilno poravnavo (Chapter 11). Izvršni direktor Dan Hart je v izjavi dejal, da ima ta način največjo možnost za nadaljevanje delovanje podjetja in poplačilo upnikov s prodajo.

V prisilni poravnavi bodo podjetju odpisali del dolgov, hkrati pa podjetje išče strateškega kupca, ki bi zagotovil nadaljevanje poslovanja. Za zdaj takšnega kupca še niso našli, zato se zdi verjetnejša odprodaja podjetja po delih. Ustanovitelj Richard Branson je zagotovil 31,6 milijona dolarjev za nadaljevanje poslovanja v minimalnem obsegu, dokler podjetje ne najde kupcev. A Branson bo sredstva podjetju posodil, s čimer se bo še okrepil na prvem mestu med upniki, kar mu omogoča narekovanje pogojev prisilne poravnave.

Virgin Orbit je razvijal svojstven način utirjanja satelitov, ki so jih izstreljevali z Boeinga 747. Za tehnologijo, ki omogoča zgolj izstrelitve manjših satelitov v...

0 komentarjev

Virgin Orbit ustavlja delovanje

Space News - Po tem, ko so v Virgin Orbitu sredi marca zaposlene poslali na čakanje, so jih konec tega tedna večino odpustili in delo v podjetju ustavili.

Bransonovo podjetje Virgin Orbit, ki je mini satelite v Zemljino krožnico pošiljalo na samosvoj način - z izstreljevanjem z letala Boeing 747 - je v zelo hudih škripcih. Natančneje: prek vikenda, do 3. aprila, odpuščajo 85 odstotkov zaposlenih, oziroma 675 oseb. Ostaja okroglih sto uslužbencev, ki bodo bržkone vzdrževali opremo v času, ko vodilni preudarijo, ali in kako oditi dalje. Za odpravnine bodo potrošili 15 milijonov dolarjev, poglavitni vir denarja pa so v zadnjem času edinole še posojila Bransonove vlagateljske družbe Virgin Investments Ltd., ki bo tako v primeru dokončnega propada pohopsala opremo, med drugim nosilno letalo. Pogovori glede novih večjih vlagateljev, ki bi Virgin Orbit potegnili iz rdečih številk, so namreč marca propadli.

Največji žebelj v krsto je bila propadla januarska izstrelitev, ki bi bila sicer prvi...

0 komentarjev

Virgin Orbit zaposlene poslal na čakanje

Slo-Tech - Ob januarski neuspešni izstrelitvi rakete LauncherOne smo poročali, da ima podjetje tudi resne finančne težave, zaradi katerih bi lahko marca postalo insolventno. Finančne injekcije so bile obljubljene šele v drugi polovici leta, zato se je sedaj zgodilo neizogibno. Virgin Orbit je danes na čakanje poslal večino zaposlenih in ustavil vse dejavnosti, dokler ne uredijo finančnega stanja.

Izvršni direktor Dan Hart je zaposlenim dejal, da zamrznitev poslovanja daje podjetju čas, da dokonča nov investicijski načrt. Podrobne časovnice niso razkrili, januarja pa se je govorilo o 250-milijonskem vložku Yorkvile Advisors v drugi polovici leta. Več informacij lahko pričakujemo v naslednji tednih, so dejali, kar je tečaj delnice sklestilo za 18,8 odstotka.

Virgin Orbit je pot začel leta 2011, ko je Richard Branson iz Virgin Galactic ustanovil Virgin Orbit, da bi izkoristil letalo White Knight. Podjetje je formalno nastalo kot povsem samostojna entiteta leta 2017 in ga je ves čas...

9 komentarjev

Virgin Orbit neuspešen pri izstrelitvi

Slo-Tech - Včeraj bi bil moral Virgin Orbit v orbito izstreliti raketo LauncherOne, ki bi bila prva z Britanskega otočja izstreljena komercialna raketa. Sprva je kazalo obetavno, ko se je raket vzpenjala proti vesolju nad Atlantikom, a je po uspešno izvedeni prvi stopnji šlo vse narobe. Raketa je utrpela "anomalijo" in naposled padla v ocean, z njo pa tudi tovor satelitov. Virgin Orbit, ki je imel težave že prej, je sedaj tik pred propadom.

Začelo se je po načrtu. Letalo Cosmic Girl, kakor so poimenovali Boeing 747, je poletelo iz Cornwalla v ponedeljek ob 23.02 po slovenskem času. Uro pozneje je odvrglo 21-metrsko raketo LauncherOne, ki je uspešno prestala prvo stopnjo. Po treh minutah in pol se je prva stopnja rakete odcepila, nato pa so se začele težave. V drugi stopnji so izgubili nadzor nad raketo, ki ni dosegla želene orbite, čeprav so potisniki delovali vseh pet minut. Kam in kdaj je padla, niso uspeli potrditi, se je pa to verjetno zgodilo nad morjem. Tovor, vseh devet satelitov, je...

7 komentarjev

FTX gre v prisilno poravnavo

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Implozija FTX-a se odvija z veliko naglico, saj je podjetje manj kot teden dni po začetku težav, o katerih smo pisali včeraj, že vložilo zahtevek za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). V zahtevku je poleg FTX-a še 130 povezanih podjetij, ki so del konglomerata, denimo Alameda Research in FTX.us. Sam Bankman-Fried je odstopil z mesta izvršnega direktorja, da ga je nadomestil John J. Ray III. V zahtevku lahko preberemo, da ima FTX aktivo in pasivo v velikostnem razredu 10-50 milijard dolarjev, kar je primerljivo z Enronom (60 milijard dolarjev), ki ga je prav tako reševal isti človek.

FTX Group je insolventna, zato druge izbire ni imela. Nadaljnje poslovanje bi namreč škodovalo strankam in investitorjem, zato mora v prisilno poravnavo. FTX ima tudi zamrznjeno premoženje na Bahamih, kjer je posredoval tamkajšnji regulator. Poleg tega sta podjetje začela preiskovati Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) in Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami (CFTC). Preiskavo...

42 komentarjev

OneWeb gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje OneWeb, ki je bilo med tistimi, ki postavljajo svoj satelitski internet, je vložilo zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11). Še ta mesec smo poročali o uspešnih izstrelitvah satelitov, nazadnje minuli teden. Sedaj pa se zgodba za angleško zagonsko podjetje končuje. V petek zvečer so v New Yorku vložili zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. Povod za to potezo je bila odločitev največjega delničarja Softbank, da ne bo vložil dodatnega kapitala v podjetje.

Trenutno je v orbiti 74 satelitov podjetja, na Zemlji pa gradijo polovico od načrtovanih 44 postaj. Prvi preizkusi so pokazali, da je možno dosegati (nedeljeno) hitrost do 400 Mb/s ob zakasnitvah 32 ms. Izvršni direktor Adrian Steckel je dejal, da s težkim srcem sprejemajo to odločitev, a da druge možnosti niso imeli. Nekaj zaposlenih bo obdržalo zaposlitev, je dodal. Končni cilj je bil v nizko orbito poslati 650 satelitov, ki bi zagotavljali hiter dostop do interneta kjerkoli na Zemlji.

Eden...

7 komentarjev