»

Preostale aplikacije za Reddit poizkušajo z naročninami

reddit - Odkar je Reddit začel zaračunavati dostop prek API-jev, ki so jih uporabljale eksterne aplikacije, so te množično izumrle. Apollo, RIF (Reddit is Fun), ReddPlanent, Sync in BaconReader so vse postale zgodovina. Cena za dostop je bila tako visoka, da aplikacije niso bile več rentabilne. Ena redkih izjem je Narwhal, ki se trudi preživeti z naročniškim modelom. Na voljo bo za štiri dolarje mesečno, obljublja pa uporabniško izkušnjo brez reklam in s poudarkom na zasebnosti.

Da bo to težko delo, priča tudi nabirka (Tip Jar), ki jo ima aplikacija in v kateri zbirajo dodatne prispevke (poleg naročnine), ki so namenjeni podpori razvoja. Prav tako razmišljajo, da bi dodali dodaten dolar mesečne naročnine, ki bo uporabnikom omogočal preverjanje obvestil in sporočil. Za zdaj je naročnina sorazmerno nizka in verjetno ne bo pokrivala vseh stroškov, ki bodo nastali z dostopom prek API, a želijo pisci aplikacije najprej preveriti, ali je to sploh smiselno. Redditov dostop bo namreč stal več...

5 komentarjev

Znanstveniki zapuščajo platformo Twitter

vir: Nature
Nature - Po Muskovem prevzemu Twitterja so se razmere na družbenem omrežju spremenile, kar se odraža tako v uporabniški izkušnji kot tudi zapuščanju platforme. V reviji Nature so anketirali več kot 9000 znanstvenikov in ugotovili, da ti čedalje manj uporabljajo Twitter. Razlogov je več, prevladujoč problem pa je poslabšanje kakovosti razprave in uporabniške izkušnje zaradi naraščanja števil trolov. Twitter je postal gojišče dezinformacij, ekstremnih stališč in nadlegovanja.

Približno polovica anketiranih raziskovalcev je odgovorila, da Twitter v zadnjih šestih mesecih uporabljajo manj. Prav toliko se jih je v tem času pridružilo tudi drugim platformah, denimo Mastodonu ali Threads, ki pa niso popolna zamenjava. Raziskovalci poudarjajo, da je imel Twitter v preteklosti izrazito pozitiven izkupiček zanje, saj je omogočal večjo vidno raziskav in gradil skupnost. A razmere so postale kaotične. Povečujeta se število trolov in lažnih računov ter količina sovražnega govora, so izpostavili...

36 komentarjev

Twitter odprl del izvorne kode

Slo-Tech - Twitter je držal besedo in včeraj odprl dobršen del izvorne kode, med drugim algoritem za prikazovanje objav na časovnici v načinu For You. Na Github so postavili dva repozitorija (main in ml), s čimer želijo biti bolj transparentni in preprečiti tveganja za Twitter in uporabnike platforme.

Elon Musk je ob tem dejal, da bodo ljudje v kodi nedvomno našli kopico napak, a jih bo podjetje hitro odpravilo. Predvsem pa želijo zatreti strahovi ljudi, da je časovnica kakorkoli zmanipulirana. Vsa koda vendarle ni javno objavljena, kamor sodijo na primer predlogi za oglase (ad recommendation algorithm). Twitter je ob tem tudi razložil, kako deluje algoritem za prikaz priporočenih čivkov (For You). Sestavljajo ga trije koraki: zbiranje čivkov iz različnih virov, razvrščanje z algoritmom iz strojnega učenja, uporaba hevristike in filtrov za odstranitev čivkov, ki smo jih že videli ali so drugače neprimerni (npr. blokirani).

V prvem koraku se nabirajo objave tako od ljudi, ki jim sledimo,...

9 komentarjev

Twitter bo raziskovalcem za API računal 42.000 dolarjev mesečno

Wired UK - Ko je Twitter februarja napovedal, da bo brezplačnega dostopa prek API za akademsko uporabo konec, je završalo. Med vsemi komercialnimi družbenimi omrežji je bil prav Twitter najbolj odprt, zato so ga največkrat uporabljali za različne raziskave. V zadnjih treh letih je bilo objavljenih več kot 17.500 znanstvenih člankov, ki so uporabljali podatke s Twitterjevega omrežja. Vse to je bilo mogoče, ker je Twitter omogočal dostop do približno odstotka vseh čivkov strojno in brezplačno. Tega je sedaj konec.

Wired poroča, da bo Twitter ponudil tri nove pakete za akademske uporabnike. Najcenejši paket bo stal 42.000 dolarjev mesečno in bo nudil dostop do 50 milijonov čivkov. To se sliši veliko, a predstavlja le okoli 0,3 odstotka vsega prometa na platformi, kar je sorazmerno malo. Dražja paketa za 125.000 in 210.000 dolarjev bosta omogočala dostop do 100 in 200 milijonov čivkov mesečno. Omejitve bodo tudi pri filtriranju podatkov, in sicer bo imel najmanjši paket omejitev 25.000 pravil,...

10 komentarjev

Twitter onesposobil vse zunanje odjemalce za dostop

Slo-Tech - Twitter je (bilo?) eno redkih družbenih omrežij, ki je omogočalo dostop do vsebin prek API, kar so s pridom izkoriščali številni neuradni odjemalci, denimo Tweetbot. Zahtevnejši uporabniki so jih množično uporabljali, saj so jim omogočali prilagoditev uporabniške izkušnje po lastni meri, medtem ko si uradna aplikacija ali spletna stran često po svoje predstavljata, kaj bi uporabniki želeli gledati. Razvrstitev čivkov po relevantnosti in ne po času objave ena izmed funkcij, ki v uradnih dostopih nikoli ni delovala pregledno. Zato je razočaranje veliko, ko so včeraj iz neznanega razloga vsi zunanji odjemalci odpovedali.

Če je razlog neznan, pa način ni. Twitter je ponoči onesposobil dostop prek API-jev, ki je bil nujen za pridobivanje podatkov. Twitter uradno še ni komentiral dogodka, zato ne vemo, ali gre za kakšno okvaro ali namerno potezo, ki naznanja spremembo v politiki dostopnosti. Razumljivo se po spletu širijo govorice, da je to konec dostopa mimo uradnega odjemalca, na kar...

17 komentarjev

Twitter dobil gumb za popravljenje čivkov - če plačate

Slo-Tech - Čeprav se je Twitter od izida razvijal in spreminjal, je spremenljivost čivkov ostala konstanta. Od nekdaj jih je možno brisati, ni pa jih možno popravljati, četudi so si uporabniki to močno želeli. Špekulacije o tej funkciji so stare že leta, sedaj pa jo je Twitter končno preizkušati na uporabnikih. Naročniki plačljive storitve Twitter Blue, ki stane pet dolarjev mesečno, bodo dobili možnost popravljanja čivkov.

Ker bi to lahko povzročilo tudi zlorabe, bo spreminjanje čivkov spočetka precej omejeno. Možno bo le prvih 30 minut po objavi, vsi spremenjeni zapisi pa bodo nosili oznako in imeli javno dostopno zgodovino sprememb. Za zdaj je funkcija na voljo le manjši skupini uporabnikov, v prihodnjih tednih pa jo bodo dobili vsi naročniki Twitter Blue.

Zanimivo je, da je Jack Dorsey še pred letom dni trdil, da je popravljanje čivkov zelo malo verjetna možnost. Čeprav so uporabniki to zahtevali leta, je Twitter ostal neomajen, a treba je priznati, da tega ni nikoli izrecno zanikal....

4 komentarji

Twitter preizkuša ocenjevanje čivkov

Slo-Tech - Med družbenimi omrežji je Twitter najbolj konzervativen pri razvoju funkcionalnosti, zato v svoji osnovi ostaja enak kot ob izidu. Resda so objave lahko nekoliko daljše in jih lahko zaščitimo, a bistvo ostaja. Sedaj Twitter preizkuša pomembno novost, in sicer ocenjevanje (upvote in downvote) čivkov. Tovrstni način imajo številne internetne platforme, med najuspešnejše zglede pa gotovo sodi Reddit.

Kako se bo obnesla novost, bo vplivalo na njeno širšo vpeljavo. Ocenjevanje čivkov lahko ima pozitivne posledice, saj lahko dvigne relevantnejše in kakovostnejše, a ga je po drugi strani moč zlorabiti za nadlegovanje in uničevanje debate. Med preizkušanjem bo novo funkcijo dobilo omejeno število uporabnikov. Šele nato se bodo odločili, ali to uvesti za vse.

Pozitivne ocene (upvote) se bodo prevedle v število všečkov, ki že obstajajo. Negativne ocene pa bodo vidne le Twitterju in uporabniku, ki je glasoval, ne pa avtorju čivka ali ostalim sodelujočim v izmenjavi. Za zdaj še ni jasno,...

6 komentarjev

Včerajšnji polfinale najbolj komentiran dogodek na Twitterju v zgodovini

Twitter - Včerajšnja polfinala tekma svetovnega prvenstva v nogometu, na kateri je Nemčija odpihnila favorizirane domačine Brazilce, je postala dogodek, ki je sprožil največ objav na omrežju Twitter v zgodovini. Hkrati je podrla še nekaj drugih drugih rekordov, lahko preberemo na uradnem kanalu Twitter Data.

Sodeč po uporabi ključnih besed (hashtag), so o tekmi objavili 35,6 milijona sporočil na Twitterju. Med nemškimi igralci jih je bilo največ posvečenih Miroslavu Kloseju, ki se je zapisal v zgodovino kot najuspešnejši strelec vseh časov na svetovnih prvenstvih, med Brazilci pa Júliu Césarju, ki bo do nadaljnjega ostal zapisan kot brazilski vratar, ki je moral sedemkrat na eni tekmi državne reprezentance po žogo v svojo mrežo...

8 komentarjev

Hedge sklad, ki je nalagal glede na Twitter, likvidiran

Financial Times - Decembra 2010 smo pisali o nameravani ustanovitvi hedge sklada, ki naj bi poizkusil premagati borzo s trgovanjem glede na razpoloženje na Twitterju. Podlaga za zamisel je bila raziskava čivkov na Twitterju, ki je bila oktobra tistega leta pokazala, da razpoloženje na borzi lepo korelira z dogajanjem na Twitterju. Z analizo različnih dimenzij počutja v več milijonih čivkov je namreč s 87,6-odstotno gotovostjo mogoče napovedati borzno dogajanje v naslednjih dveh do šestih dneh.

Britansko podjetje Derwent se je odločilo izkoristiti to znanje, zato so aprila leta 2011 začeli pobirati prijave za vstop v hedge sklad Derwent Absolute Return. Ta je trgoval na podlagi vsakodnevne analize več...

15 komentarjev