»

V ZDA prepovedali prodajo Huaweijeve opreme

Reuters - Ameriška administracija nadaljuje boj proti Huaweiju in ostalim kitajskim proizvajalcem telekomunikacijske opreme, ki se je začel že v času prejšnje administracije. V petek je Zvezna komisija za telekomunikacija (FCC) prepovedala odobritve nove telekomunikacijske opreme proizvajalcev Huawei in ZTE ter uvoz opreme podjetij Dahua, Hangzhou Hikvision in Hytera, ki proizvajajo programsko opremo za videonadzor ali telekomunikacije. Omenjena oprema predstavlja nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost, je sporočil FCC.

Predsednica FCC Jessica Rosenworcel je dejala, da novi ukrepi, ki dejansko onemogočajo prodajo izdelkov teh proizvajalcev v ZDA, ščitijo Američane pred grožnjami za varnost. Odbor FCC, v katerem sta po dva republikanska in dva demokratska predstavnika, je odločitev sprejela enoglasno. S tem se nadaljuje stopnjevanje sankcij, ki traja že od leta 2019, ko so pet kitajskih proizvajalcev telekomunikacijske opreme uvrstili na seznam groženj za nacionalno varnost.

Podjetja...

37 komentarjev

FCC: Kaspersky tveganje za nacionalno varnost

Slo-Tech - Priljubljena programska oprema ruskega podjetja Kaspersky, ki sodi med tri največje ponudnike programske opreme za računalniško varnost za končne uporabnike, po mnenju ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) predstavlja nedopustno tveganje za nacionalno varnost. Podjetje so zato uvrstili na seznam podjetij, ki ne morejo dobiti nobenih sredstev od FCC. Poleg Kasperskega so v petek na seznam dodali še China Mobile in China Telecom.

Kaspersky je sicer že dlje časa v nemilosti ameriških agencij. Zaradi nikoli potrjenih očitkov, da sodelujejo z ruskimi obveščevalnimi službami, je Kaspersky že od leta 2017 prepovedan na vseh ameriških državnih računalnikih in omrežjih. To pomeni, da zaposleni ne smejo uporabljati tega protivirusnega programa. Ustanovitelj podjetja Eugene Kaspersky se je tedaj odzval z besedami, da nikoli niso in ne bodo pomagali nobeni državi pri vohunjenju, zato da je prepoved nesmiselna. Tudi nad petkovo odločitvijo je izrazil obžalovanje. Poudaril je, da...

29 komentarjev

FAA in letalski prevozniki svarijo pred uporabo spektra 5G

Slo-Tech - Minuli teden je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala dve plovnostni zahtevi (airworthiness directive) o uporabi frekvenčnega dela spektra za 5G in varnosti letalskega prometa. FAA opozarja, da je treba biti pri vzpostavitvi pokritosti v C-pasu (3700-3890 MHz) previden, da ne bi povzročal motenj na opremi za navigacijo in pristanke letal. AT&T in Verizon sta zaradi tega prestavila napovedani zagon tega pasu v omrežju z novembra na januar.

FAA je v izjavi poudarila, da lahko razširitev pokritosti s 5G in letalski promet povsem varno soobstajata, je pa treba vzpostaviti ustrezna pravila. FAA je zato tudi v pogovorih s FCC (Komisija za telekomunikacije). V biltenu predlagajo, da proizvajalci radarskih višinomerov, proizvajalci letal in letalski prevozniki prostovoljno predložijo podrobne informacije o višinomerih in njihovem delovanj, o njihovi razširjenosti in uporabi, ter da jih preizkusijo. Številne države že uporabljajo pas 3300-4200 MHz brez škodljivih vplivov na...

3 komentarji

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Slo-Tech - ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi...

111 komentarjev

Nokia kupila Alcatel

Nokia - Včeraj so še govorili o zaključnem stadiju pogajanj, danes je prevzem že dejstvo. Nokia bo kupila francoskega proizvajalca telekomunikacijske opreme Alcatel-Lucent, za katerega bo odštela 15,6 milijarde evrov. Pravzaprav bo šlo bolj za združitev kot za prevzem, saj bodo Alcatelovi delničarji za vsako delnica podjetja prejeli 0,55 nove Nokiine delnice. Tržna kapitalizacija Alcatela je znašala 10,8 milijarde evrov.

Alcatelovi lastniki so si obetali več. Včeraj je delnica ob najavi skorajšnjega prevzema poletela skoraj za 15 odstotkov, danes je telebnila nazaj na predhodno vrednost, ko je postalo jasno, da bo združitev za lastnike delnic "papirnata". Nokiina delnice so izgubile poldrugi odstotek, potem ko so izgubljale že včeraj. Vseeno analitiki verjamejo, da je...

9 komentarjev