»

Dve pomembni zmagi za Lindows.com nad Microsoftom

Slashdot - Že pred dvema letoma je Microsoft z ovadbami napadel Lindows.com, ker naj bi ime podjetja preveč spominjalo na paradnega konja podjetja iz Redmonda. Vendar je sodišče Microsoftove očitke zavrnilo, Lindows.com pa je v obrambi navadel obsežno dokumentacijo, ki dokazuje, da je beseda "windows" bila razširjena že mnogo pred Microsoftovo odličitvijo, da tako poimenuje svoj izdelek. Sledilo je dolgotrajno zavlačevanje s strani Microsofta in pritiski na prodajalce izdelkov Lindows.com, ki so pripomogli k nastanku iniciative ChoicePC, razsodbe pa še vedno ni.

Očitno pa se ji le približujemo, saj je sodišče dokončno odločilo v prid Lindows.com in to kar dvakrat. Microsoft trdi, da je v propagando Windowsa vložil 1,2 milijarde dolarjev in ima tako velik delež na trgu, da je beseda "windows" dobila povsem nov pomen. Sodišče pa pravi, da je neka splošna beseda splošna za vse čase in kot taka ne more biti blagovna znamka. Poleg tega je časovni okvir za ugotavljanje splošnosti besede...

15 komentarjev

LindowsOS še bolj zastonj

ZDNet - Začetki podjetja Lindows.com so dvignili veliko prahu. Zaradi zlorabe blagovne znamke je protestiral (in še protestira) Microsoft, zaradi izrojenosti njihove distribucije Linuxa pa tudi večina zagovornikov Linuxa. Toda v zadnjih mesecih je podjetje Michaela Robertsona postalo precej bolj ugledno, saj podpira najvidnejše odprtokodne projekte in tudi nove različice distribucije LindowsOS so mnogo bolj zadovoljile obstojče uporabnike Linuxa in hkrati pritegnile nove.

Lindows.com je pred dnevi ponudil možnost brezplačnega preskusa LindowsOS za zelo kratko časovno obdobje, a zdaj se je odločil, da gre še korak naprej. LindowsLive!, LindowsOS, ki teče s CD-ja, je namreč odslej uradno in leglno na voljo za prenos preko omrežij P2P.

Slo-Tech GNU/Linux pa dobiva novo konkurenco ...

0 komentarjev

Lindows nič več Lindows

Slashdot - LindowsOS, distribucija Linuxa namenjena nebolečemu prehodu iz okolja Windows, je tokrat izgubil svojo prvo pravno bitko, Microsoft pa pridobil prvi up, da bo morda le preprečil širjenje LindowsOS-a. Tako sta sodišči na Finskem in Švedskem odločili, da mora korporacija Lindows.com opustiti ime Lindows, saj naj bi strašno-in-oh-in-sploh spominjalo na Windows in bi s tem pomenilo kršenje Microsoftovih patentov. Seveda pa to velja le za omenjeni dve državi in ne za celoten svet. V Ameriki se bo sodišče, po tem ko je že dalo zeleno luč Lindows.com, še enkrat odločalo 1. marca 2004. Klik!

12 komentarjev

Mozilla + Daniel + Lindows.com = Nvu

Mozillazine -

V Linuxu je precej očitna potreba po dostojnem urejevalniku spletnih strani s podporo WYSIWYG ("kar vidite, je to, kar boste dobili"), zato veliko uporabnikov še vedno vztraja v okolju Windows in uporablja Dreamweaver ali celo FrontPage. Prazvaprav obstaja samo eden tovrsten program za Linux, Mozilla Composer, pa še ta je zelo skop in izvira iz korenin, ki nimajo veliko skupnega z urejanjem spletnih strani.

Poročali smo že o podvigu Daniela Glazmana, ki se je odločil narediti samostojen program iz zbirke Mozilla in je že ustanovil podjetje za delo na projektu. Zdaj pa je sklenil pogodbo z zloglasnim Lindows.com, ki bo podpiralo razvoj programa, ki bo nosil ime Nvu (izg. N-view). Svoj pogled na Nvu je že predstavil prvi mož Lindows.com, Michael Robertson, več informacij pa je na voljo tukaj.

9 komentarjev

LindowsOS: licenčnine za proizvajalce

News Forge - Lindows.com so oznanili, da je bil odziv na zastavljene pogoje preprodajalcem računalniške opreme pozitiven. V nasprotju z Microsoftom, kjer plačujemo licenčnino na sistem oz. uporabnika, so pri Lindowsu poskusili drugačen pristop: prodajalec plača članarino $500 ter vsak mesec nadaljnih $500 pavšala, nakar lahko izvede toliko inštalacij omenjenega sistema, kolikor pač potrebuje ali želi. Klik!

Osebno bi bil verjetno zadovoljen, če bi bilo enako tudi pri Microsoftu. Vprašanje pa je, če bi bilo to sploh dobro za sam Microsoft, da trga ne omenjam.

4 komentarji

Walmart na Lindows

Walmart - Zagotovo novica današnjega dne: Walmart, kompleks maloprodajnih trgovin po vsej Ameriki, prodaja računalnike, na katerih je nameščen operacijski sistem Lindows. S to potezo so si zagotovili, da na njihovih predpripravljenčkih teče večina programov, pisana za najbolj razširjeno družino operacijskih sistemov, Microsoft Windows. S tem so se tudi ognili plačilo licenčnine Microsoftu za vsak prodan računalnik, kar le-tem kar precej zniža končno ceno. Vse lepo in prav - ampak jaz takega računalnika ne bi kupil. Težava nastane v potrošniški družbi, saj računalniški neznalec ne ve, kakšna je razlika med Lindows in Windows. Na koncu bo odločala nižja cena računala z nameščenim Lindowsem, ki se bo pa odražala v izjemnem nelagodju ob počasnem delovanju raznoraznih programov, pisanih za Windows. Nelagodno vzdihnem ter grem pisati naslednjo novico...

10 komentarjev

Microsoft izgubil na sodišču

Vnunet - Stefi Graf ima očitno neprepoznan talent porno zvezde. Na nemoderiranem forumu, ki je gostovan na Microsoftovih strežnikih, se je namreč pojavila slika nje osebno, nage.

Na poziv, naj se slika odstrani, je Microsoft to seveda ukrenil, je pa Stefi, v očitnem boju za denar (hec - $pička? [;)]) zahtevala preprečitev, da bi se ta slika kadarkoli ponovno pojavila na dotičnih strežnikih. Ker MS tega ni želel podpisati, ga je tožila in sodbo na nemškem sodišču dobila. Flik!

Smeh na stran. Kdo tukaj zahteva nemogoče, mi ni jasno -- Štefka v svojem očitno izvrstnem poznavanju informacijskih tehnolgij ali sodišče, avtoriteta, ki se očitno zelo dobro zaveda, kaj zahteva. Kako bodo preprečitev ponovnega pojava dosegli brez moderiranja, mi pa niti najmanj ni jasno. Hash? Spremenimo odtenek barv. Velikost "na disku"? Lepo prosim. Moderator za računalom? Bo za odstranitev potreboval vsaj nekaj sekund - nekod pa bo istočasno prejel mastno odškodnino......

5 komentarjev

Microsoft toži Lindows.com

Australian IT - Lindows.com, ki sebe prepoznavajo kot prvo kredibilno konkurenco Velikemutrdemu v zadnjih 10 letih, je toženo zaradi uporabe imena preveč podobnega 'neki' blagovni znamki. Klik!

Če bi bil sam sodnik, bi Microsoftu vsekakor ugodil -- v slovenskem firmskem pravu je načelo, ki določa naj firme (ime podjetja, pod katerim posluje) ne bodo preveč podobna v podobnih panogah, saj bi lahko zavajale kupca. Izgovor, da naj kekec nikakor ne bi mogel zamenjati golomazne korporacije s podjetjem, ki zaposluje 20 ljudi, pa se mi zdi rahlo za lase privlečen... pač, niso vsi tako osveščeni. Zato pa imamo slo-tech .

8 komentarjev