»

Balonček NFT-jev je počil

Slo-Tech - Na začetku leta so vrhunec svoje popularnosti dosegli nezamenljivi žetoni (NFT), ki so se prodajali v milijardah dolarjev, najdražji pa so stali milijone dolarjev. Januarja letos je lastnika zamenjalo za 17 milijard dolarjev NFT-jev, kar je predstavljalo rekord. A kasneje je postalo jasno, da je balonček začel izgubljati zrak. Prvi objavljeni čivk na Twitterju se je na primer prodal za nekaj sto dolarjev, medtem ko je prodajalec pričakoval milijonski izkupiček. Pogled nazaj kaže, da so NFT-ji vrh resnično dosegli januarja letos.

Odtlej je promet večinoma padal. Septembra je lastnika izmenjalo le še za 466 milijonov dolarjev NFT-jev, kar 97 odstotkov manj kot na vrhuncu januarja letos. To so agregirani podatki z več platform, med drugim OpenSea, NFTX, LarvaLabs, LooksRare, SuperRare, Rarible in Foundation. Trenutno število transakcij je celo nižje kot lanskega julija, preden se je trga polastila mrzila. Zanimivo je, da se je znižalo tako število transakcij kot njihova vrednost, ne...

30 komentarjev

Niso vsi NFT-ji nujno milijonske priložnosti

Slo-Tech - Običajno poročamo o astronomskih vrednostih, za katere se prodajajo nezamenljivi žetoni (NFT) kakšnih digitalnih znamenitosti, denimo prvega smsa. A prvi objavljeni čivk na Twitterju Jacka Dorseya, za katerega je Sina Estavi lani odštel 2,9 milijona dolarjev, je tokrat pošteno razočaral. Medtem ko je prodajalec pričakoval 48 milijonov dolarjev, je najboljša ponudba znašala 277 dolarjev. Estavi ima še nekaj dni časa, da se odloči, ali bo ponudbo sprejel.

Ko je Estavi minuli teden na Twitterju napovedal prodajo, je ob tem dodal, da bo polovico izkupička (25 milijonov dolarjev ali več) namenil dobrodelni organizaciji GiveDirectly. A ko se je včeraj dražba končala, so se ponudbe vrtele od šestih dolarjev do 277 dolarjev (v ethru). Estavi je ob tem dejal, da je formalno rok potekel, a če bo dobil dobro ponudbo, bo NFT prodal. S tem priznava, da za 277 dolarjev tega ne namerava storiti.

To morda že kaže na spuščanje zraka iz balona NFT-jev, ki so v zadnjih mesecih resnično zbezljali....

36 komentarjev

Prodaja gramofonskih plošč še vedno raste

vir: CNBC
CNBC - Trend minulega leta, ko je v ZDA prodaja gramofonskih plošč prehitela zgoščenke, se nadaljuje. V prvi polovici tega leta je bilo prodanih 19,2 milijona gramofonskih plošč in 18,9 milijona zgoščenk, so ocenili v podjetju MRC Data. Poleg gramofonskih plošč se je okrepila tudi prodaja pretočne glasbe (streaming), ki je zrasla za 15 odstotkov.

Še osupljivejša je rast v primerjavi z minulim letom. V prvi polovici leta 2020 so prodali 9,2 milijona gramofonskih plošč, letos pa kar za 108 odstotkov več. K temu je veliko prispevala tudi epidemija koronavirusa, zaradi česar so odpadli dogodki v živo, potrošniki pa so se preusmerili k drugim fizičnim izdelkom, kjer so pri glasbi na prvem mestu prav gramofonske plošče.

Med izvajalci je na prvem mestu Taylor Swift z albumom Evermore, sledijo pa Harry Styles s Fine Line,Kendrick Lamar z Good Kid M.A.A.D. City in Billie Eilish z When We Fall Asleep, Where Do We Go?. Evermore je postavil tudi absolutni rekord v prodaji v enem tednu, in sicer so...

70 komentarjev

Izvorna koda spleta kot NFT prodana za 5,4 milijona dolarjev

Tim Berners-Lee. Slika: Paul Clarke/CC BY-SA 4.0

Slo-Tech - Zaključila se je dražba, na kateri so od 23. junija z začetno ceno 1000 dolarjev dražili NFT (non-fungible token), ki vsebuje komplet osnovnih dokumentov in kode za postavitev svetovnega spleta. Datoteke z izvorno kodo, animirani video pisanja kode, pismo Tima Berners-Leeja in digitalni poster kode so prodali za 5,4 milijona dolarjev. Izkupiček bo namenjen dobrodelnim organizacijam po izboru prodajalca. Dražbo je vodila znamenita hiša Sotheby’s.

S ceno 5,4 milijona dolarjev je to eden izmed dražjih NFT-jev, ki je presegel tudi prvi tvit v zgodovini, za katerega je Jack Dorsey (ustanovitelj Twitterja) iztržil 2,9 milijona dolarjev. Ni pa to najdražji NFT doslej, saj ta naziv pripada digitalni umetnini, za katero je bil Beeple iztržil 69 milijonov dolarjev. Kdo je kupil izvorno kodo spleta, ni znano.

NFT-ji ali nezamenljivi žetoni so digitalne ustreznice certifikatov istovetnosti. Z njimi je moč enolično označiti in razlikovati digitalne predmete, ki se načeloma lahko kopirajo v...

12 komentarjev

Bitcoin prvič nad 50.000 dolarjev

Slo-Tech - Danes okrog poldneva po slovenskem času je bitcoin dosegel nov rekord, saj je njegov tečaj prvikrat v zgodovini presegel 50.000 dolarjev. Samo letos je tečaj pridobil 75 odstotkov, kar pa sploh ni največ med popularnejšimi kriptovalutami. Ether je letos pridobil že 140 odstotkov. Tečaj bitcoina je popoldne nekoliko upadel in se trenutno nahaja približno pet odstotkov pod rekordom.

Rast, ki smo ji priče v zadnjih tednih, ima zelo jasne povode. Kriptovaluto so letos javno podprli milijarder Paul Tudor Jones, upravljavec enega izmed večjih hedge skladov Stan Druckenmiller in Elon Musk iz Tesle. Slednja je v bitcoin vložila poldrugo milijard dolarjev, kar so razkrili 8. februarja in tečaj takoj katapultirali za 16 odstotkov. Kasneje sta načelo podporo in skorajšnji začetek uporabe napovedala še Mastercard in Bank of New York Mellon, ta vikend pa še Morgan Stanley. Nekatera podjetja se za bitcoin tudi zadolžujejo, denimo MicroStrategy, ki bo izdal za 600 milijonov dolarjev zamenljivih...

40 komentarjev

Bitcoin najviše po balonu iz leta 2013

Slo-Tech - Najpopularnejša kriptovaluta bitcoin je spet vredna 860 dolarjev, s čimer je dosegla troletni vrh. Več je bil bitcoin vreden le kratek največje mrzlice v začetku decembra 2013, ko je nekaj dni kotiral med 900 in 1000 dolarjev. Sledil je padec do minimuma tik nad 200 dolarji januarja 2015, od tedaj pa vrednost bitcoina spet narašča. Letos je bila rast še posebej izrazita, saj se je vrednost bitcoina podvojila. Decembra smo bili priče tudi največjemu številu transakcij z bitcoinom v zgodovini.

Ker se količina bitcoinov v obtoku v geometrični vrsti povečuje, je z zadnjo rastjo vrednosti bitcoina njegova tržna kapitalizacija dosegla absoluten rekord pri 14 milijardah evrov. To je približno dvakrat več, kot se v slovenski proračun nateče prihodkov vsako leto. Za primerjavo: evrski denarni agregat M1 (gotovina in vloge na vpogled) znaša dobrih 7100...

38 komentarjev