»

Adobe ne bo prevzel Figme

vir: Adobe
Slo-Tech - V vodo je padel 20 milijard dolarjev vreden prevzem podjetja Figma, ki ga je bil napovedal Adobe lanskega septembra. Figma proizvaja programsko opremo za digitalni dizajn in je eden največjih konkurentov Adobove linije izdelkov XD. Zato je bilo že ob najavi prevzema veliko ljudi zaskrbljenih, tudi uporabnikov, da bo prevzem močno okrnil konkurenco. To je bil naposled tudi razlog, da prevzema ne bo. Regulatorji ga niso dovolili.

Posebej negativno sta se opredelila evropski in britanski regulator, ki sta izrazila zaskrbljenost nad zmanjšanjem konkurence in zahtevala številne zaveze. V EU so sprožili preliminarno preiskavo, v Veliki Britaniji pa bi regulator verjetno zahteval dezinvestiranje. Britanski CMA je 14. decembra zavrnil zadnje zaveze, ki jih je bil pripravljen dati Adobe, kar bi vključevalo dezinvestiranje. Za 21. december je bilo predvideno še zaslišanje, nato pa bi februarja dobili končno - verjetno negativno - odločitev CMA. Evropska komisija je preiskavo že začela in jo...

8 komentarjev

Adobe prevzema Figmo

vir: Adobe
Adobe - Adobe, velikan s področja grafično-oblikovalskih orodij, vnovič prevzema neposrednega tekmeca: tokrat je tarča firma za razvoj orodij za spletno sodelovalno oblikovanje Figma.

Iz Adobeja so po pobegu informacije pred dnevi potrdili, da kupujejo družbo Figma, in sicer za 20 milijard dolarjev, s čimer gre za enega večjih prevzemov v industriji grafičnega oblikovanja. Figma je desetletje stara firma, kjer se ukvarjajo z razvojem spletnih orodij, ki se uporabljajo v skupinskem grafičnem dizajnu in uporabnikom med drugim omogočajo dostop z vrste naprav, tudi telefonov in tablic. To je ravno funkcionalnost, kjer so Adobejeve rešitve doslej šepale, saj je njihova tovrstna platforma Adobe XD zadnja leta vozila po vse bolj stranskih tirih. Sklepati gre, da jo bodo postopno popolnoma ukinili in stranke preusmerili na orodja Figme. Zanjo sicer vpleteni pravijo, da bo zaenkrat ostala samostojna podružnica in je ne bodo na silo tlačili v Creative Cloud.

Poznavalci področja pa se bržkone ob...

0 komentarjev

Spor med Epic Games in Applom se zaostruje

Slo-Tech - Ravsanje med Epic Games in Applom zaradi spora okoli višine davka v App Storu se je prelevilo v žolčen pravni dvoboj. Apple je za talca vzel Unreal Engine in skuša blokirati njegov razvoj na svojih napravah, kar pa je nato sprožilo podporo Microsofta Epicu.

Pred dvema tednoma je prišlo do enega bolj monumentalnih trkov med tehnološkimi velikani, ko je igričarska firma Epic Games na populističen način sprožila spor z Applom in Googlom, vse zaradi njunega 30-odstotnega davka, ki ga od transakcij pobirata na svojih nalinijskih trgovinah App Store in Google Play. V Epicu so dogodke izzvali tako, da so za svojo priljubljeno igro Fortnite dostavili posodobitev, ki omogoča mikroplačevanje mimo trgovin in s tem pravil, kar je najprej sprožilo blokado igre na eni strani in nato še tožbo na strani Epica. Kako se bo Timu Sweeneyju in druščini tvegano igračkanje izšlo, je v veliki meri odvisno od tega, koliko drugih podjetij in pa politikov bodo uspeli pridobiti na svojo stran - gotovo pa si...

200 komentarjev

Facebook je kupil Giphy

Axios - Facebook je za okoli 400 milijonov ameriških dolarjev prevzel Giphy, eno najbolj priljubljenih spletnih platform za deljenje animiranih sličic. Ker ne gre zgolj za shrambo gifov, temveč tudi zbirko orodij za njihovo spletno uporabo, je poteza že povzročila razburjenje pri tistih, ki si prizadevajo omejiti Facebookov vpliv.

Pred desetletjem je bil Facebookov odnos do animiranih sličic .gif začuda precej odklonilen. Družabno omrežje je bilo do formata neprijazno in da so se animirani memi na njem sploh pojavili, so bili zaslužni pri njihovem spletnem odložišču Giphy, kjer so pred sedmimi leti v Facebook "shekali" prvo bližnjico. Danes so drugi časi; gibljivi odzivi so praktično pogojni refleks TikTok generacije in odraz tega je tudi prevzem Giphyja s strani Facebooka, za kar bo velikan vrgel približno štiristo milijonov ameriških dolarjev. Giphy bo ohranil ime in bo odslej oddelek podružnice Instagram, kakor pa poudarjajo vpleteni, naj se za vse uporabnike njihovih orodij v praksi...

13 komentarjev

Microsoft kupil Github

Microsoft - Microsoft prevzema Github, sporočajo iz Githuba in Redmonda. Računalniški velikan bo za Github odštel 7,5 milijarde dolarjev, kar je drugi večji prevzem, odkar je krmilo prevzel Satya Nadella. Pred dvema letoma je Microsoft za LinkedIn pripravil 26,2 milijarde dolarjev. Github bodo plačali v delnicah.

Github je repozitorij programske kode, ki ima 85 milijonov podrepozitorijev in 28 milijonov aktivnih sodelujočih. Podjetja, posamezniki in projekti ga uporabljajo za deljenje kode in dokumentacije, saj omogoča enostaven...

52 komentarjev

Mozilla popustila; prihodnje verzije Firefoxa bodo vključevale Adobe Access DRM

Težko je biti popularen, če ne moreš predvajati popularnih tv serij.

Slo-Tech - Mozilla je včeraj precej potihoma, a v skladu z napovedmi, sklenila dogovor z Adobejem, tako da bodo bodoče različice Firefoxa vključevale tudi DRM rešitev Adobe Access. Omenjeno je namreč pogoj, da bodo v tem brskalniku delali Netflix in podobni uradni kanali za ogled "studijskih" video vsebin, to pa je nekaj, kar uporabniki pač hočejo.

DRM ("tehnične ukrepe, ki so ob običajnem delovanju namenjeni preprečevanju ali oviranju dejanj, ki jih imetnik pravic iz tega zakona ni dovolil", kot jim pravi zakon) so historično zagotavljali brskalniški vtičniki, zlasti Adobe Flash. A ko se je temu odpovedal Steve Jobs, in ker so vtičniki nasploh pravo malo leglo požrešnosti, nestabilnosti in varnostnih lukenj, se sedaj ta naloga seli v uradni standard...

71 komentarjev

Adobe popustil Applu, podprl HTTP live streaming

Ars Tehnica je članek pospremila z naslovom 'Adobe throws in the towel', kar v prenesenem pomenu pomeni, da se je Adobe uklonil Applu. Časopis je sicer dobro znan po komentarjih Applovih rešitev.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kot je znano, Apple ni ravno največji oboževalec Adobejeve tehnologije Flash, zato le-ta tudi ni (uradno) podprta na jabolčnih mobilnih napravicah. Adobe je poskusil že vse živo (npr. marketinško kampanjo We love Apple), zdaj pa so, kot ponosno poroča Ars Tehnica, preprosti popustili.

Na nedavnem sejmu ameriške Nacionalne zveze radijskih in tv postaj (NAB) je Adobe v okviru novosti svojega strežnika Flash Media Server predstavili tudi tehnologijo HTTP Live Streaming (HLS), ki jo Apple uporablja za dostavo video vsebin na iNapravice. Tehnologija predstavlja odločen odmik od dosedanje Adobejeve rešitve, tj. namenskega protokola RTMP (uporabjajo ga denimo Hulu, Netflix, pri nas videolectures.net, rtvslo.si in popplus.si) oz. njihove lastne HTTP rešitve....

27 komentarjev