»

Nvidia potrojila četrtletne prihodke glede na lansko leto

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidii še vedno jahajo val norije nad umetno inteligenco in so letvico na finančnem izkazu premaknili še pošteno stopnico višje, saj so v preteklem tromesečju zabeležili več kot 200-odstotno rast prometa glede na enako obdobje lani.

Lani takšen čas so bili pri Nvidii še razmeroma kislih obrazov; polom trga s kriptovalutami je cene grafičnih kartic pognal navzdol in povzročil, da je podjetje nekaj četrtletij zgrešilo finančne projekcije, obenem pa so jih zadele še ameriške prepovedi prodajanja čipov na Kitajsko. Toda ravno v tistem mesecu je pot začenjal ChatGPT in do danes celotno IT industrijo pahnil v novo "oboroževalno tekmo", tokrat okoli strojnega učenja, oziroma natančneje generativnih algoritmov ter velikih jezikovnih modelov. Tekmo, ki jo bistveno poganja - Nvidiina strojna oprema, oziroma njeni GPGPU čipi. Zeleni tabor je že v začetku leta zabeležil zgodovinsko rast in maja vstopil med podjetja s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev. Nič ni videti, da bi se...

9 komentarjev

Intel želi nazaj na veliki oder - z novimi tovarnami

Slo-Tech - Mimo so časi, ko je bil Intel nesporen vladar, AMD pa zaokrožitvena napaka na trgu procesorjev. V zadnjih letih ni zgolj AMD pripravil procesorjev, ki so mu vztrajno najedali tržni delež, temveč ga je po desni prehitela Nvidia, ki je postala največje ameriške podjetje na področju čipov in polprevodnikov. Intelu pa nič ne gre, kot si želijo, zamude in zapleti pa se vrstijo po tekočem traku.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger, ki je na čelu podjetja dve leti, težave priznava. Dejal je, da se v črni luknji niso znašli, ker bi vse potekalo idealno. Imeli so težave z vodstvom, kadri, metodami dela in podobno. Dodal je, da je ključna napaka neuspel prehod v novo dobo dizajna in proizvodnje čipov, ki sta postala ločeni opravili. Medtem ko je Intel uspel kot podjetje, ki je počelo oboje, se je svet vmes spremenil, Intel pa se ni. In sedaj ima Gelsinger načrt.

Intel bo zgradil še več tovarn. Načrtujejo ogromna, več sto milijard dolarjev vredna vlaganja v nove tovarne, kjer bodo...

12 komentarjev

Po dolgih letih AMD z izgubo

Slo-Tech - Niti AMD (Intel je takisto globoko v rdečem) se ni izognil pretresom na trgu, ko je prvo letošnje četrtletje zaključil z zajetno izgubo. Od januarja do marca je podjetje ustvarilo 5,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma devet odstotkov manj kot v minulem letu, kar ni bilo dovolj za pozitiven izid. Čista izguba je znašala 139 milijonov dolarjev.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu domačih uporabnikov, ki se je skrčil za 65 odstotkov. Namesto lanskih 2,1 milijarde dolarjev so nabrali le 700 milijonov dolarjev, kar je prispevalo 172 milijonov dolarjev izgube (lani 625 milijonov evrov dobička). Ta oddelek je bil v minulih letih glavni motor uspešnosti podjetja, zato so njegove težave pomenile težave za celotno podjetje. Konkurenca, torej Intel, je v tem segmentu občutila le 36-odstotni padec prodaje.

Bolje se je odrezal AMD-jev oddelek za igre, ker so bili prihodki let šest odstotkov nižji, dobička pa še vedno 314 milijonov dolarjev. Levji delež so prinesli čipi (SoC) za...

35 komentarjev

Slabi časi za Intel

Slo-Tech - V minulih treh mesecih je Intel ustvaril 2,8 milijarde dolarjev izgube, kar je največja izguba v zgodovini. Prihodki so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani skrčili za 36 odstotkov na 11,7 milijarde dolarjev. To je sicer več od napovedanih 10,5-11,5 milijarde dolarjev, a še vedno premalo za pozitiven izid. Skrčila sta se oba največja oddelka, in sicer prodaja končnim uporabnikom ter tudi strežniški izdelki.

Intel je slabo posloval že v zadnjem lanskem četrtletju, ko so pridelali 700 milijonov dolarjev izgube ob 14 milijardah dolarjev prihodkov. Prvo četrtletje je običajno skromnejše od predhodnega, ki ga poganja božično-novoletna nakupovalna sezona, a tako velikih izgub podjetje vseeno ni pričakovalo. K temu je prispevalo ohlajanje povpraševanja po računalnikih, ki je po ocenah IDC-ja 30 odstotkov nižje kot lani. Težave imajo tudi drugi proizvajalci, ki se jim kopičijo neprodane zaloge pomnilnikov in čipov.

Še pred nekaj leti se je zdelo, da je Intel trdno v sedlu in da bomo...

21 komentarjev

ZDA bodo proizvajalcem polprevodnikov ponudile desetine milijard dolarjev za lokalno proizvodnjo

Slo-Tech - Ta teden je ameriški predsednik podpisal novi zakon o državni podpori pri proizvodnji polprevodnikov (CHIPS and Science Act), s čimer je julija sprejeti zakon začel veljati. Zakon prinaša 250 milijard dolarjev različnih vzpodbud za tehnološke velikane, s čimer si želijo ZDA zagotoviti neodvisnost od azijskih proizvajalcev čipov in okrepiti prvo mesto v razvoju. Zakon je kompromis, ki je nastal po dveh letih pogajanj v kongresu in ima podporo obeh strank.

Trenutno se velika večina čipov in drugih elektronskih komponent proizvede v Aziji, kar želi ameriška administracija z novimi finančnimi vzpodbudami spremeniti. V ZDA se je še v 90. letih proizvedlo 37 odstotkov vseh čipov, sedaj pa je ta delež upadel na 12 odstotkov. Proizvodnja se je selila zaradi cene, sedaj pa ZDA (in niti Evropa) preprosto nimajo niti kapacitet, da bi bistveno povečale proizvodnjo. Zakon zato predvideva več deset milijard nepovratnih sredstev za postavitve novih proizvodnih obratov.

V prvem svežnju je na...

23 komentarjev

Intel po dolgih letih z izgubo

Slo-Tech - Intel je v minulem četrtletju ustvaril 22 odstotkov manj kot prihodkov kot v enakem obdobju lani, medtem ko dobička sploh ni imel. Ob 15,3 milijardah dolarjev prihodkov je kvartal končal s 500 milijoni dolarjev izgube, kar je najslabši poslovni rezultat po zadnjem četrtletju leta 2017. To je edini kvartal v zadnjih petnajstih letih, ko je Intel posloval z izgubo. Podjetje kot glavna razloga za katastrofalne rezultate navaja znižanje povpraševanja po novih računalnikih in komponentah ter ohlajanje gospodarstva. Intel je ustrezno popravil tudi napovedi za celotno leto 2022, in sicer naj bi se prihodki znižali z 68 na 65 milijard dolarjev.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger je ob objavi rezultatov dejal, da so veliko razočaranje, s čimer so se strinjali tudi investitorji. Dodal je, da je bil glavni razlog nenaden upad gospodarske dejavnosti, svoje pa so dodale tudi težave pri spopadanju s spremembami na trgu. Finančni direktor David Zinsner je nepresenetljivo okrivil naraščajočo...

50 komentarjev

Amazon prvikrat po sedmih letih z izgubo

Slo-Tech - Amazon je prvikrat po letu 2015 kakšno četrtletje končal z izgubo, obenem pa se je upočasnila tudi rast prihodkov. Investitorji so bili nad rezultati podjetja zelo razočarani, zato je delnica potonila za 15 odstotkov in se spustila na dvoletno dno. Za izgubo je sicer kriva nasedla investicija v Rivian.

V prvem letošnjem četrtletju je podjetje ustvarilo 116,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je zgolj sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in predstavlja najskromnejšo rast v zadnjih dveh letih. Lani je bila na primer rast v primerljivem obdobju 44-odstotna. Ob tem je letos podjetje ustvarilo 3,8 milijarde dolarjev izgube, lani pa 8,1 milijarde dolarjev dobička. Glavni razlog za izgubo je Amazonov 20-odstotni delež v podjetju Rivian, katerega delnice so se razletele na polovico prejšnje vrednosti, kar je Amazonu izdolblo 7,6-milijardno luknjo. Za počasnejšo rast pa sta krivi pandemija in vojna v Ukrajini, je dodal izvršni direktor Andy Jassy. Finančni direktor Brian Olsavsky...

19 komentarjev

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

AMD presenetil z izgubo

Reuters - AMD je tretje letošnje četrtletje sklenil z izgubo, ki je presegala napovedi analitikov. Ob 1,06 milijarde dolarjev dohodkov, kar je 26 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, se je izguba povzpela na 197 milijonov dolarjev. Lani so v enakem obdobju ustvarili 17 milijonov dolarjev dobička ob 1,43 milijarde dolarjev prihodkov, potem pa so sledila štiri negativna četrtletja.

Glavnino krivde za slab rezultat AMD pripisuje upadu prodaje računalnikov. Zato je njihov oddelek za PC-je ustvaril kar 181 milijonov dolarjev izgube (lani zgolj 17 milijonov), saj so prodali manj. Dodaten udarec so prinesla prevrednotenja starih zalog, ki jih niso uspeli prodati. Dodatni 48 milijonov dolarjev izgube je posledica stroškov zaradi...

86 komentarjev

Intel z nekoliko nižjim dobičkom

Intel - Prodaja osebnih računalnikov pada že osmo četrtletje, kar povzroča precej nelagodja v Intelu, ki v tem segmentu ustvaril večino svojih prihodkov. Analitiki so z zaskrbljenostjo pričakovali poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki je prineslo zmeren padec dobička.

Dobiček se je v zadnjih treh mesecih skrčil za 4,8 odstotka na 1,95 milijarde dolarjev, kar celo nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so dejansko zrasli za poldrugi odstotek in dosegli 12,8 milijarde dolarjev. Bruto marža je dosegala 59 odstotkov. Razmere se, kot kaže, umirjajo, saj je padec prodaje računalnikov znašal med 1,7 in 4,4 odstotka (odvisno od ocen). Intel tako za trenutno četrtletje napoveduje nadaljnje zvišanje...

17 komentarjev

Intel z nekoliko nižjim dobičkom presegel napovedi analitikov in razočaral investitorje

Intel - Intel je objavil poslovne rezultate za iztekel tretji kvartal tega leta in se kljub tegobam zaradi zniževanja prodaje odrezal dobro. Dosegel in celo nekoliko presegel je pričakovanja analitikov, čeprav previdno opozarja na morebitni nadaljnji upad povpraševanja v zadnjem letošnjem četrtletju.

Intel je v treh mesecih ob prihodkih v višini 13,5 milijarde dolarjev pridelal 3,0 milijarde dolarjev dobička, kar je 20 odstotkov več od pričakovanj analitikov. To je še vedno manj od 3,5 milijarde dobička ob 14,2 milijarde prihodkov v enakem obdobju lani, kar so investitorji takoj kaznovali. Delnica je takoj po objavi rezultatov izgubila skoraj štiri odstotke vrednosti.

Za sorazmerno slabše rezultate Intel krivi padanje...

11 komentarjev