»

Slovenija z zlatom in srebrom rekordno na Evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - Danes se je v Luksemburgu končala Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri sta sodelovali tudi dve slovenski ekipi. V prvi so nastopali Tisa Lombar (Gimnazija Vič), Maj Bombek (Srednja elektro računalniška šola Maribor) in Primož Markovič (Gimnazija Bežigrad), v drugi pa Izadora Kopač (Gimnazija Škofja Loka), Anže Markovič (Gimnazija Bežigrad) in Luka Filak (Gimnazija Novo mesto). V konkurenci 45 ekip iz 23 držav Evropske unije je prva slovenska ekipa osvojila zlato medaljo (absolutno 5. mesto), druga pa srebrno medaljo (absolutno 12. mesto), s čimer so izenačili največji slovenski uspeh iz let 2016 in 2018.

Na Evropski naravoslovni olimpijadi naša država sodeluje od leta 2007. Na tekmovanju lahko sodelujejo dijaki 1. in 2. letnikov srednjih šol iz držav članic Evropske unije, ki se pomerijo v ekipnem tekmovanju. Vsaka država lahko prijavi dve tročlanski ekipi, ki se dva dni štiri ure merita v reševanju različnih praktičnih nalog iz kemije, fizike in biologije v laboratoriju....

4 komentarji

Na olimpijadi iz informatike en bron

Slo-Tech - V Szegedu na Madžarskem se je včeraj končala 35. mednarodna računalniška olimpijada (IOI), na kateri je slovenska ekipa osvojila eno bronasto medaljo. Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka in Zavod za računalniško izobraževanje Ljubljana) je med 360 dijaki iz 90 držav osvojil 127. mesto, kar je zadoščalo za bronasto medaljo. Tekmovali so še Nejc Mozetič (Gimnazija Nova Gorica in ZRI), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) ter Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Zmagal je Tingqiang Xu iz Kitajske.

Na tekmovanju, ki je potekalo od 28. avgusta do 4. septembra, so tekmovalci dva tekmovalna dni reševali naloge s področja računalništva in informatike. Vsak dan so imeli na voljo pet ur za rešitev treh nalog. Za uspešno reševanje je potrebno poznavanje informatike, matematike, algoritmov in logike, na koncu pa je treba rešitev tudi sprogramirati v jezikih C ali C++.

Slovensko ekipo izberejo po pripravah, ki se jih udeležijo tekmovalci z državnega...

1 komentar

Po šestih letih spet prvo mesto na astronomski olimpijadi

Slo-Tech - Na Poljskem se je končala 16. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike, na kateri je slovenska ekipa dosegla izjemen uspeh. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) je osvojil zlato medaljo in 1. mesto v skupnem seštevku. Njegov uspeh so dopolnili Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj) in Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad) s srebrnima medaljama ter Žan Arsov (Gimnazija Bežigrad) z bronasto medaljo in Marija Judež (Sr. elektro šola in tehn. gimnazija Novo mesto) s pohvalo. Peter Andolšek je že tretje leto zapovrstjo osvojil zlato medaljo, letos pa je lanski rezultat nadgradil še s prvim mestom. To je že druga absolutna zmaga za Slovenijo, saj je leta 2017 vso konkurenco premagal tudi Aleksej Jurca.

Letošnja olimpijada je potekala od 10. do 20. avgusta v poljskih Katovicah. Tekmovanje iz astronomije in astrofizike za srednješolce obsega tri discipline: teoretične naloge, opazovanje in obdelava podatkov. V slednjih kategorijah je bil Peter Andolšek najboljši tudi posamično. Na olimpijado...

9 komentarjev

Obe slovenski ekipi srebrni na Evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - V Rigi se je končala Evropska naravoslovna olimpijada (EOES), ki že tradicionalno predstavlja uvod v novo sezono olimpijad iz znanja. Slovenija je na njej nastopila z dvema ekipama, ki sta obe osvojili srebrni medalji. Prva ekipa, ki so jo sestavljali Aleksander Kosanović, Žan Arsov (oba Gimnazija Bežigrad) in Aljaž Erman (Gimnazija Kranj), je osvojila 8. mesto in srebrno medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili Andraž Matoš (Gimnazija Novo mesto), Enej Jauk (Gimnazija Bežigrad) in Tomaž Holc (Gimnazija Ptuj) je bila 17., kar je še vedno zadoščalo za srebrno medaljo. Tekmovalo je 45 ekip iz 22 držav Evropske unije in gostujoča ekipa iz Ukrajine.

Letošnje tekmovanje je potekalo od 29. aprila do 6. maja v latvijski prestolnici. Obsegalo je dva tekmovalna dneva, ko so imele ekipe vsakokrat štiri ure časa za reševanje interdisciplinarnih eksperimentalnih nalog iz kemije, fizike in biologije. Tekmovanje poteka v laboratorijih, od preostalih olimpijad pa se razlikuje po timskem duhu....

0 komentarjev

Slovenec balkanski računalniški podprvak

Benjamin Bajd

Slo-Tech - Na 29. balkanski računalniški olimpijadi (BOI), ki je od 3. do 8. oktobra potekala v Bukarešti, je slovenski predstavnik Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj in Zavod za računalniško izobraževanje) osvojil absolutno drugo mesto in zlato medaljo. Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka) je osvojil priznanje, tekmovala pa sta tudi Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija) in Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina). Na tekmovanju je sodelovalo 63 tekmovalcev iz 16 držav.

BOI je vsakoletno tekmovanje iz programiranja za dijake srednjih šol s širšega območja balkanskega polotoka. Vsaka država lahko tekmuje s štirimi udeleženci, ki dva dni rešujejo programerske naloge. Vsak dan imajo na voljo pet ur, da rešijo tri naloge. Benjamin Bajd si je letos po prvem dnevu s popolnim izkupičkom delil prvo mesto, na koncu pa je zasedel drugo. Zmagal je Alexandru Luchianov iz Romunije, zlati pa so bili še en bolgarski tekmovalec in še dva romunska.

Benjamin Bajd, Jakob Žorž...

17 komentarjev

Biologi na olimpijadi trikrat bronasti

ZOTKS - Sezona naravoslovnih olimpijad se nadaljuje z biologi, ki so se iz Armenije vrnili s tremi bronastimi medaljami. Na 33. mednarodni biološki olimpijadi, ki je potekala od 10. do 18. julija, so za Slovenijo tekmovali Urban Bauk (Gimnazija Poljane), Ema Šuligoj (Gimnazija Tolmin), Marija Snežna Benedičič (Škofijska klasična gimnazija, Ljubljana) in Urh Šarlah (I. gimnazija v Celju). Med več kot 250 dijaki iz 66 držav so Urban Bauk, Ema Šuligoj in Marija Snežna Benedičič osvojili bronaste medalje.

Tekmovanje, ki traja teden dni, vsebuje dva tekmovalna dneva. Praktični del tekmovanja traja šest ur in vsebuje eksperimentalne probleme iz biokemije, bioinformatike, fiziologije rastlin, zoologije in biosistematike. Na prav tako šesturnem teoretičnem testu pa so morali dijaki prikazati zaokroženo znanje celotne biologije, ki je kot običajno presegalo srednješolsko raven. V netekmovalnih dneh se dijaki spoznajo z državo gostiteljico in ostalimi tekmovalci, medtem ko v ozadju poteka...

2 komentarja

Na prvi pocovidni olimpijadi v znanju Slovenija srebrna in bronasta

Slo-Tech - Po dvoletnem premoru zaradi epidemije, ko so olimpijade iz znanja bodisi odpadale bodisi potekale na daljavo, se letos dijaki vnovič srečujejo v živo. Med zgodnejšimi je tradicionalno Evropska naravoslovna olimpijada (EOES), na kateri je tudi letos Slovenija sodelovala. Našo državo so an tekmovanju, ki je minuli teden potekalo na Češkem v kraju Hradec Králové, zastopali Matic Primožič (Gimnazija Kranj), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) in Aljaž Erman (Gimnazija Kranj) v ekipi A ter Žan Arsov (Gimnazija Bežigrad), Luka Vaupot (Gimnazija Ravne na Koroškem) in Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) in v ekipi B. Ekipa A je osvojila bronasto medaljo, ekipa B pa je s sedmim mestom osvojila srebrno medaljo in le za las, za manj kot odstotek, zgrešila zlato. Sodelovalo je 42 ekip iz 20 držav Evropske unije (vsaka država lahko pripelje dve ekipi, gostujoče mesto pa dve dodatni). Zmagali so Nemci, zlate medalje pa so romale tudi v Estonijo, Bolgarijo in Luksemburg.

Na EOES...

2 komentarja

Kemiki na olimpijadi izenačili slovenski rekord

Slo-Tech - Letošnji pregled slovenskih uvrstitev na olimpijadah iz znanja za srednješolce tradicionalno zaključujemo s kemiki, ki so danes prejeli svoja odličja. Na 53. mednarodni kemijski olimpijadi, ki bi bila morala potekati na Japonskem, a je zaradi epidemije kot vse preostale pristala v virtualnem formatu, so iz Slovenije sodelovali Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Vračajo se z imenitno bero, saj sta Patrik Žnidaršič in Simon Bukovšek osvojila srebrni medalji, Jernej Birk bronasto odličje, Vid Kavčič pa pohvalo. To je največji uspeh v zgodovini in izenačitev rekorda iz leta 2017. Nekajkrat se je že bilo zgodilo, da so tekmovalci domov prinesli štiri medalje, a so bile tedaj le bronaste.

Mednarodna kemijska olimpijada je bila prvič izvedena leta 1968 in sodi skupaj s fiziko (1967) in matematiko (1959) med najstarejše in najuglednejše olimpijade iz znanja. Na letošnji je tekmovalo 308...

1 komentar

Sloveniji dve srebrni medalji na evropski olimpijadi iz eksperimentalnih ved

ZOTKS - Po enoletnem premoru, ko so nekatere olimpijade v znanju potekale na daljavo, druge pa so bile odpovedane, se letos olimpijade nadaljujejo. Novo sezono je že tradicionalno otvorila Evropska olimpijada iz eksperimentalnih ved (nekdanja Evropska naravoslovna olimpijada), na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrni medalji.

Letošnja olimpijada je potekala na daljavo, a ne na papirju. Po dve tročlanski ekipi iz 19 držav članic Evropske unije sta tekmovali v lokalnih laboratorijih v vsaki državi. Slovenski ekipi so sestavljali Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina), Tian Strmšek in Jurij Šuman (oba II. gimnazija Maribor) ter v drugi ekipi Marija Judež (Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija), Nejc Sušnik (Gimnazija Škofja Loka) in Timotej Rebek (Gimnazija Nova Gorica). Olimpijado so organizirali na Univerzi v Szegedu na Madžarskem, izvedli pa so jo v posamičnih državah v dveh tekmovalnih dneh (10. in 11. maj). Slovenski ekipi sta se pomerili na...

10 komentarjev

Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

ZOTKS - Z zaključno slovesnostjo v Festivalni dvorani se je končala 17. evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), ki jo je letos gostila Ljubljana. Od 28. 4. do 4. 5. se je 50 tročlanskih ekip dijakov 1. in 2. letnikov srednjih šol iz 25 držav članic EU preizkušalo v eksperimentalnem laboratorijskem delu in teoretičnem znanju biologije, fizike in kemije. Prva slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Gašper Košir, Tevž Lotrič (oba Gimnazija Kranj) in Luka Hadl (Gimnazija Novo mesto) je osvojila zlato medaljo s 3. mestom v absolutni konkurenci. S tem so za eno mesto izboljšali zgodovinski uspeh slovenske ekipe izpred dveh let. Druga slovenska ekipa v postavi Ana Meta Dolinar, Vladimir Smrkolj, Gregor...

28 komentarjev

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Slovenska ekipa na EUSO 2012 z mentorji. Z leve: Matej Huš, Lovro Kotnik, Lidija Magdevska, Bruno Marinič, Klara Nosan, Julija Gorenc, Tatjana Durmič, Miha Rihtaršič, Anita Nose.

Slo-Tech - Iz tople in sončne Vilne, kjer se je pravkar končal tekmovalni del 10. evropske naravoslovne olimpiade (EUSO 2012), ki poteka med 22. in 29. aprilom, sporočamo dobre novice. Slovenski ekipi sta na tem vsakoletnem tekmovanju dijakov prvih in drugih letnikov gimnazij, ki se pomerijo v reševanju interdisciplinarnih eksperimentalnih ter teoretičnih nalog s področij biologije, kemije in fizike, osvojili srebrno in bronasto medaljo. Letos je število sodelujočih držav naraslo na rekordnih 22 - iz evropske druščine manjkajo le še Francija, Finska, Malta, Poljska in Velika Britanija - rekorden pa je tudi slovenski izkupiček.

EUSO je svojevrstno...

14 komentarjev

Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

V prvi vrsti (z leve): Rok Herman in Jan Salmič. Stojijo (z leve): Matej Huš, Simona Gričar, Žiga Krajnik, Eva Rebec, Nejc Kejžar, Anita Nose in Tatjana Durmič.

Slo-Tech - Pravkar se je na Češkem končala 9. evropska naravoslovna olimpiada, ki je od 10. do 16. aprila potekala v mestih Hradec Králové in Pardubice, na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrno in bronasto medaljo. Gre za vsakoletno tekmovanje dijakov prvih in drugih letnikov srednjih šol, ki se pomerijo v reševanju eksperimentalnih nalog in z njihovimi rezultati povezanih teoretičnih nalog, ki prepletajo znanje fizike, kemije in biologije. Sodelovati sme vsaka država Evropske unije, ki prijavi eno ali dve ekipi s po tremi tekmovalci.

Slovenijo, ki na tekmovanju sodeluje od leta 2007, so to pot zastopali Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Eva Rebec (Šolski center Srečka Kosovela Sežana)...

16 komentarjev