»

Trenutek resnice za Amazon pred procesom desetletja

Slo-Tech - Zvezna komisija za trgovino (FTC) pili tožbo, ki jo bo v naslednjih tednih vložila zoper Amazon in v kateri bi lahko zahtevala tudi razkosanje podjetja. Podrobnosti o tožbi še niso znane, se bo pa zagotovo nanašala na več Amazonovih praks na različnih področjih. Prihodnji teden se bo FTC še zadnjikrat sestal z Amazonovimi predstavniki, preden bodo vložili tožbo. To bo zadnja priložnost, da se Amazon še izvije iz tožbe ali doseže vsaj omilitev, čeprav to ni zelo verjetno.

O vsebini tožb se je v minulih mesecih obširno špekuliralo. Agencija je v preteklosti izpostavila več problematičnih praks, med drugim Amazon Prime, omejevanje nižjih cen pri konkurenci in zahteve, da prodajalci uporabljajo Amazonovo logistiko. Ključni problem je Amazonov prevladujoč tržni položaj in vertikalna integracija, saj je hkrati velik trgovec in ponudnik prodajnega prostora svojim konkurentom. Ker so ti življenjsko odvisni od Amazonove spletne tržnice, lahko Amazon izsiljuje in postavlja nepoštene pogoje...

14 komentarjev

FTC: Amazon zavajal v naročnino na Prime, oteževal izpis

Slo-Tech - Zvezna komisija za trgovino (FTC) je vložila še tretjo tožbo zoper Amazon v zadnjih tednih. To pot podjetju očitajo zavajanje potrošnikov pri ponujanju naročnine na premium storitev Prime ter namerno oteževanje odjave. Amazon vse očitke zanika in trdi, da je veliko število naročnikov dokaz, da je storitev med uporabniki res priljubljena.

To morda res drži, a FTC Amazonu ne očita velikega števila uporabnikov, temveč uporabniški vmesnik. Ta deluje tako, da pri nakupih na Amazonu uporabniku sugerira, da je naročnina na Prime domala nujna. Seveda je možno nakup izpeljati do konca tudi brez naročnine na Prime, a ga stran resnično mnogokrat ponudi. Druga težava pa je odjavljanje od storitve, ki je mogoče, a je namenoma zapleteno in vsebuje več korakov, kot bi bilo potrebno. Na tak način Amazon stranke zavajajoče ohranja v naročniškem razmerju, trdi FTC.

Amazon meni, da je več 200 milijonov naročnikov na Primer najlepši dokaz, da je storitev koristna. Nudi hitrejšo dostavo naročenih...

8 komentarjev

FTC uradno nasprotuje Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Kot se je napovedovalo, je ameriška Zvezna komisija za trgovino vložila tožbo zoper napovedani Microsoftov prevzem založnika Activision Blizzard. V slabih 69 milijard dolarjev vrednem prevzemu bi namreč Microsoft pridobil nadzor nad podjetjem, ki bi mu omogočilo izrivanje konkurentov svoje konzole Xbox in naročniških storitev.

FTC je ob tem spomnila na Microsoftov prevzem podjetja ZeniMax (lastnik Bethesde Softworks). Takoj zatem so nekateri naslovi, denimo Starfield in Redfall, postali dostopni le na Microsoftovi platformi, čeprav so bili trdili drugače. Zaradi tega obstaja tveganje, da bi Microsoft po novem prevzemu posamezne naslove zaklenil na Xbox Series S in Series X, morda tudi na naročniško storitev Xbox Game Pass ali druge pretočne storitve. Activision Blizzard je namreč pomemben igralec v sorazmerni majhni skupini založnikov, zato kakršnokoli omejevanje dostopnosti njegovih izdelkov predstavlja krnjenje konkurence.

FTC je odločitev sprejel s tremi glasovi proti enemu....

2 komentarja

Ameriški FTC neuradno proti Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Januarja najavljenemu prevzemu Activision Blizzarda, ki ga želi izpeljati Microsoft, grozi predčasen konec. Politico poroča, da bo ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bržkone preprečila 69 milijard dolarjev težak prevzem. To lahko storijo s tožbo, ki naj bi jo vložili kmalu.

Končni razplet je odvisen od glasovanja štiričlanske komisije FTC, ki se še ni zgodilo. Komisarji pri glasovanju upoštevajo tako dokumentacijo podjetij in posvetovanja z njihovimi odvetniki kakor tudi priporočila strokovnih služb na FTC. Neuradno so uradniki v FTC skeptični do prevzema in ga ne bodo priporočili. Uradno preiskava, ki se konča bodisi s soglasjem bodisi s tožbo, še ni končana. Končno odločitev pričakujejo še pred koncem leta.

Ključni pomislek je koncentracija in morebitno izkoriščanje tržnega položaja. FTC skrbi, da bi Microsoft s prevzemom dobil nepravično prednost na področju videoiger, kjer Xbox tekmuje s Sonyjem in PlayStationom. Sony je glavni nasprotnik prevzema (tudi na Otoku) in...

7 komentarjev

Microsoftov prevzem Activisiona bodo temeljito preverili

Bloomberg - Največji prevzem v zgodovini IT-ja bo pod drobnogled vzel ameriški regulator trga. Zveza za komisija za trg (FTC) bo natančno preverila, ali je prevzem v skladu s protimonopolno zakonodajo. Po navadi tovrstne preglede izvaja ministrstvo za pravosodje, ni pa to nujno, ker ima tudi FTC pristojnosti. Tokratni pregled je pristal v rokah FTC, ki je načeloma strožji.

Vodja FTC Lina Khan je v preteklosti že dejala, da si bo prizadevala za temeljitejše nadzore prevzemov, s katerimi si želijo tehnološki velikani še povečati moč in vpliv. FTC je pod Lino Khan že blokiral načrtovani Nvidiin prevzem ARM-ja in poizkus Lockheed Martina, da kupi Aerojet Rocketdyne Holdings. Minuli mesec pa je FTC najavil strožje presojanje prevzemov, še zlasti v tehnološkem sektorju.

Uradne potrditve iz Microsofta ali FTC-ja še ni. Po neuradnih podatkih bo FTC preiskoval, ali bo združeni portfelj Microsoftove strojne opreme za igre, denimo konzol, in Activisionovih iger izkrivljal trg. Če bi imel Microsoft...

0 komentarjev

ZDA želijo preprečiti Nvidiin prevzem ARM-ja

Slo-Tech - Potem ko je resne pomisleke izrazila že Velika Britanija, ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) vložila tožbo za preprečitev Nvidiinega prevzema ARM-ja. FTC meni, da bi Nvidia s prevzemom dobila nadzor nad tehnologijo, ki se v industriji uporablja pri proizvodnji čipov za najrazličnejše izdelke od prenosnih računalnikov in pametnih telefonov do avtomobilov. ARM-jev dizajn trenutno uporabljajo tudi trije veliki Apple, Qualcomm in AMD.


FTC je odločitev o vložitvi tožbe sprejel soglasno kljub politično pestri sestavi. Direktorica oddelka za konkurenco pri FTC Holly Vedova je dejala, da bodo s tožbo proti največji združitvi na trgu polprevodnikov preprečili zaviranje inovacij in krnjenje konkurence. Po prevzemu bi imel ARM konflikt interesov, Nvidia pa nepravično prednost. Obravnava se bo začela avgusta 2022.

ARM je trenutno v lasti japonskega podjetja Softbank, ki ga že nekaj časa skuša odprodati. Ni pa to prvi primer, ko je FTC preprečil prevzem na trgu polprevodnikov. Leta...

6 komentarjev

Sodišče zavrglo obe veliki lanski ameriški tožbi proti Facebooku

vir: Axios
Axios - V zanimivem preobratu je ameriško zvezno okrožno sodišče zavrglo tako tožbo agencije FTC kot tudi tisto ameriških zveznih držav, s katerima so skušali pričeti razbitje Facebooka, oziroma ločitev Instagrama in WhatsAppa. Toda gre šele za začetek boja, kajti razplet kaže predvsem na grozno zastarelost ameriške protimonopolne zakonodaje, na kateri sta bili tožbi zgrajeni.

Zadnja leta odzvanjajo v spopadu ameriških oblasti s tehnološkimi velikani in eden najbolj konkretnih tovrstnih dogodkov se je pripetil lanskega decembra, ko sta Facebook udarili dve veliki protimonopolni tožbi. Eno je sprožil tamkajšnji Urad za trgovino (FTC), drugo pa 48 generalnih državnih tožilcev; obe sta Facebooku očitali monopolistično delovanje v obliki sovražnega prevzemanja konkurenčnih podjetij in storitev, še preden bi te lahko ogrozile Facebook. Posledično je bil glavni namen tožb sprožitev ločitve Instagrama in WhatsAppa od matičnega podjetja. Toda v ponedeljek je zvezni okrožni tožilec iz Washingtona...

2 komentarja

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp...

4 komentarji

EU v pogajanjih z Googlom zmanjkuje potrpljenja

The New York Times - Evropska komisija je maja letos opozorila Google, da bo proti njemu sprožila pravni postopek zaradi zlorabe prevladujočega položaja, če ne bodo urno ukrepali. Na podlagi izsledkov leta 2010 začete preiskave je namreč Komisija ugotovila, da Google z vertikalno integracijo iskalniških storitev svoje specializirane storitve postavlja v boljši položaj od konkurence (zlasti gre za iskanje po novicah, restavracijah, zemljevidih itd., kjer Google lastne vsebine prikazuje privilegirano v primerjavi s konkurenčnimi). Dodatne pomisleke je imela Komisija v povezavi s kopiranjem vsebin z drugih strani, prikazovanjem oglasov po partnerskih straneh (search advertisements) in težavo z omejitvami, ki jih Google postavlja na prenosljivost vsebin (search advertisements campaigns) z...

41 komentarjev