»

Preiskovalci obglavili LockBit

Europol - Mednarodno združenje organov pregona je v širokopotezni akciji uspelo zaseči večino infrastrukture ter programja razvpite izsiljevalske skupine LockBit in aretirati nekaj pomembnih članov.

LockBit je bila v zadnjem času bržkone najbolj zloglasna tolpa razvijalcev izsiljevalske programske opreme (ransomware). Z dejavnostjo so pričeli leta 2019, takrat še pod imenom ABCD, in popularizirali moderni način delovanja po principu ransomware-as-a-service, pri čemer so svoja orodja ter infrastrukturo oddajali v najem množici drugih kriminalcev, sami pa pobirali provizijo, običajno v vrednosti okoli 20 odstotkov. Po podatkih ameriškega pravosodnega ministrstva so z njihovo pomočjo doslej napadli najmanj 2000 organizacij po vsem svetu in na ta način izterjali najmanj 120 milijonov dolarjev. Odmevnejši napadi vključujejo lanske na Boeing, Royal Mail ter Industrial and Commercial Bank of China. Sloveli so kot brezkompromisni zlikovci, ki niso prizanašali nikomur, niti bolnišnicam.



V...

3 komentarji

Državno tekmovanje v kibernetski varnosti (do 25 let)

kibertalent.si

Slo-Tech - Med 30. aprilom in 7. majem 2022 bodo potekale slovenske kvalifikacije za Evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti. Najbolje uvrščeni posamezniki bodo imeli možnost sodelovanja in zastopanja Slovenije na največjem evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti za mlade.

Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost z namenom spodbujanja mladih, da pričnejo ali nadaljujejo kariero na področju kibernetske varnosti, izboljšajo svoje veščine in znanje, ter pridobijo nove izkušnje, vsakoletno organizira Evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti. Tekmovanje ponuja priložnost za srečanje z najboljšimi evropskimi talenti in sodelovanje ter mreženje s strokovnjaki, hkrati pa spodbuja k reševanju kompleksnih izzivov kot so spletna in mobilna varnost, kripto uganke, povratni inženiring in foreznika.

Letos se bo evropskega tekmovanja že drugič udeležila tudi slovenska ekipa, sestavljena iz 10 članov, starih med 16 in 25 let. Slovensko ekipo bodo zastopali posamezniki, ki se bodo...

0 komentarjev

Ruski hekerji v Ukrajini vendarle zelo aktivni

Microsoft - Pri Microsoftu so v prvem večjem poročilu resneje razkrili obseg delovanja ruskih državnih hekerjev med aktualnim ukrajinsko-ruskim spopadom. Ti naj bi sprožili več sto napadov, ki so bili dostikrat dejansko usklajeni z delovanjem ruske vojske.

Eno pomembnih vprašanj v prvih dveh mesecih ruske agresije na Ukrajino se je dotikalo delovanja zloglasnih ruskih državnih hekerjev, ki so v zadnjem desetletju postali strah in trepet organizacij po vsem svetu. Med samo vojno jih namreč na videz ni bilo kaj dosti na spregled, saj ni bilo opaziti uničevalnih napadov na ukrajinsko infrastrukturo, kakršne smo pričakovali. A po tem, ko smo sredi aprila dobili prva pojasnila, da se takšne sorte napadi v resnici vršijo - ko je ruska ekipa Sandworm skušala še tretjič vreči na tla dele ukrajinskega elektroomrežja - so sedaj pri Microsoftu lansirali prvo večje poročilo svojega centra za obravnavo kibernetskih nevarnosti MSTIC, ki ponuja zelo zanimive podatke, saj med drugim skuša ruske hekerske...

11 komentarjev

Odkrito novo orodje za hekerske napade na industrijo

vir: Dragos
Dragos - Več ameriških varnostnih agencij je prejšnji teden objavilo, da so v divjini našli novo orodje za kibernetske napade na industrijske krmilne sisteme, ki so ga poimenovali Pipedream. Zaenkrat ni videti, da bi bilo že sproženo.

Zlobno programje za napade na industrijske krmilne sisteme (ICS) popularno še vedno predstavlja tisto najnaprednejšo in potencialno najbolj uničevalno stopnjo v kibernetskem vojskovanju. Malo zato, ker terja res odlično poznavanje specializiranih industrijskih sistemov in hkrati zahtevne postopke dostave na želeno mesto, kar pomeni, da se s tem praviloma ukvarjajo dobro plačani državni hekerji. Malo zato, ker v primeru uspešnega napada lahko pride do katastrofalne škode na industriji. In malo zato, ker so še vedno precejšnja eksotika, saj smo doslej poznali zgolj štiri, med njimi črva Stuxnet, s katerim so Izraelci in Američani uničevali iranske centrifuge za bogatenje urana; črva Triton, s katerim so Rusi napadli rafinerijo v Savdski Arabiji; pa orodje...

9 komentarjev

Sandworm tretjič napadel ukrajinsko elektroomrežje

vir: BBC
BBC - V Ukrajini vendarle videvamo tudi resnejše kibernetske napade na infrastrukturo. Ruska hekerska združba Sandworm naj bi v preteklih tednih skušala še tretjič - po letih 2015 in 2016 - vreči na tla dele ukrajinskega elektroomrežja, a so bili tokrat varnostni strokovnjaki bolje pripravljeni in so zelo omejili učinek napada.

Še pred začetkom ukrajinske vojne smo slišali napovedi, da nas čaka hibridni spopad s spremljavo množičnih hekerskih napadov zloglasnih ruskih ekip za kibernetsko vojskovanje in kriminalnih tolp. Toda to se v pretežni meri ni zgodilo. Edini resen ruski uspeh v tem oziru je bil napad na satelitsko omrežje KA-SAT prvi dan vojne, ki je z interneta vrgel nekaj čez 10.000 uporabnikov, tudi drugje po Evropi. Razen tega pa večjih udarcev za ukrajinsko infrastrukturo s strani ruskih hekerjev doslej ni bilo opaziti. To ne pomeni, da spopad ne poteka tudi širom omrežij, saj si sprti strani in množice aktivistov nenehno izmenjujejo napade DDoS in kradejo podatke kot za...

11 komentarjev

Zahodni tehnološki velikani obračajo hrbet Rusiji

Slo-Tech - Zahodna družbena omrežja in IT velikani so se po začetku napada na Ukrajino dokaj odločno lotili omejevanja ruske propagande, pospešeno zapirajo tudi svoje storitve v Rusiji.

Kaj kmalu po ruski invaziji na Ukrajino prejšnji četrtek je postalo jasno, da so Rusija in zahodna tehnološka podjetja na hitri poti v prepir. Vemo, da je vzhodna velesila v zadnjem desetletju postala eden poglavitnih proizvajalcev spletnih političnih dezinformacij, zato je bilo logično pričakovati, da bo ob začetku vojne sprostila potencial svojih internetnih trolov in skušala s propagandno vojno v spletnih objavah utrditi svoja stališča. Toda v nasprotju z nekaterimi preteklimi dogodki so bili tokrat Meta, Twitter in ostali na to odlično pripravljeni. Hitro so se lotili preverjanja informacij, ki so ob spopadu zaokrožile po omrežjih, kar ruskim organom seveda ni bilo preveč všeč, nakar so si udarci in protiudarci sledili z veliko naglico.

Že v petek je Rusija otežila dostop do Facebooka, ker se omrežje ni...

213 komentarjev

Vojna v Ukrajini ogroža proizvodnjo neona, kar lahko ohromi proizvajalce čipov

Slo-Tech - Zaradi pomanjkanja čipov številni segmenti industrij že več mesecev ječijo, po začetku spopadov v Ukrajini pa se utegne situacija še zaostriti. Ukrajina in Rusija sta vodilni dobaviteljici neona in paladija, ki se uporabljata pri proizvodnji polprevodniških čipov. V Beli hiši so že v začetku meseca posvarili pred možnimi prekinitvami dobavnih verig, če bi izbruhnila vojna. Za zdaj težav še ni, a se lahko to hitro spremeni.

ZDA praktično ves neon uvozijo iz Ukrajine in Rusije. Dobava iz prve bi se lahko ustavila zaradi vojne in zapiranja tovarn, Rusija pa bi lahko v odgovoru na sankcije omejila izvoz. Neon nastaja kot stranski produkt pri proizvodnji jekla, tehnični neon pa potem Rusija izvaža v Ukrajino, kjer ga prečistijo za uporabo v polprevodniški industriji. Ko je Rusija leta 2014 anektirala Krim, je cena neona poskočila za 600 odstotkov. Neon je potreben v laserjih (ArF), ki se uporabljajo pri proizvodnji čipov.

Druga težava je paladij, kjer sta glavni proizvajalki Rusija in...

49 komentarjev

Hekerski napad na beloruske železnice kot poteza v rusko-ukrajinski krizi

Slo-Tech - Med stopnjevanjem napetosti v Ukrajini so hekerji sporočili, da so okužili računalniško omrežje beloruskih železnic, s čimer želijo preprečiti ruski napad na Ukrajino. S hekerskim napadom želijo otežiti in upočasniti beloruskih železnic za prevoz ruskih sil in oborožitve. Za domnevni napad je odgovornost prevzela skupina Beloruski kiberpartizani (Belarusian Cyber-Partisans). Za izročitev dešifrirnih ključev zahtevajo izpustitev 50 političnih zapornikov in odhod ruskih sil iz Belorusije.

Ob tem so hekerji dodali, da so skušali minimalno prizadeti potniški promet in nujne službe. Osredotočili so se na tovorni promet. Po lastnih navedbah skupina šteje 20-30 ljudi, ki so se združili po krvavem zatrtju protestov v Belorusiji proti predsedniku Aleksandru Lukašenku poleti 2020. Označujejo se kot haktivisti, ki se borijo proti režimu. Že lani so za MIT Technology Review povedali, da se s hekerskimi napadi borijo proti nasilju in zatiranju beloruskega režima, da bi se v državo vrnili...

52 komentarjev

Rusija razbila skupino REvil

aretacija v režiji FSB

vir: FSB
Slo-Tech - Ruske varnostnoobveščevalne sile so sporočile, da so aretirale bistvene člane zloglasne kiberkriminalne združbe REvil in zaplenile njeno infrastrukturo ter imovino. Gre za zanimiv razplet ene najbolj razvpitih zgodb s področja kibernetske varnosti v zadnjih letih, ki ima še dodatne podtone v luči trenutnih trenj med Rusijo in Zahodom spričo kopičenja sil ob meji z Ukrajino.

Verjetno ne bo napačna oznaka, da je bila kiberkriminalna združba REvil zadnjih nekaj let dežurni monstrum pod posteljo, ko je šlo za izsiljevalske hekerske napade (ransomware). Od svojega nastanka v letu 2019 je zelo hitro pridobivala na razvpitosti, predvsem zaradi drznosti, nastopaštva in brezobzirnosti tako do žrtev kot svojih zasledovalcev. Skupina je namreč ciljala zgolj podjetja in ustanove, ki so imele veliko pod palcem, da je lahko zahtevala rekordne odkupnine za ugrabljene podatke, kar naj bi jim letno prineslo več kot 100 milijonov dolarjev izplena. Na svojem blogu Happy Blog so se obenem delali...

13 komentarjev

Izsiljevalski napad skupine REvil ni omejen na ZDA

zemljevid napadenih področij po podatkih firme Kaspersky

vir: Ars Technica
ZDNet - Na dan prihajajo nove podrobnosti izsiljevalskega napada ruske grupe REvil, ki se je pričel v petek in je zlorabil ranljivost v programski opremi firme Kaseya. Potencialno je na udaru do 1500 podjetij, ki prihajajo tudi iz Evrope in Azije, zlikovci pa za univerzalni ključ zahtevajo petdeset milijonov dolarjev.

Letošnji ameriški praznik dneva neodvisnosti so varnostni strokovnjaki preždeli pred zasloni in s kavo v rokah, kajti na predvečer prazničnega vikenda, 2. julija, je zloglasna ruska hekerska združba REvil sprožila obsežen ransomware napad na mnoga podjetja, najprej prvenstveno v Združenih državah. Vektor napada je bila programska oprema VSA ameriškega podjetja Kaseya, ki jo njene stranke, to so upravljalci omrežij, uporabljajo za upravljanje računalniških sistemov podjetij in njihov nadzor na daljavo. Čez vikend so nepridipravi javno objavili zahtevo po odkupnini v višini 70 milijonov ameriških dolarjev v zameno za univerzalno orodje za odklep ugrabljenih podatkov, ki pa naj...

7 komentarjev

V Ukrajini razbili izsiljevalsko skupino C10P

Slo-Tech - V Ukrajini so po obsežni preiskavi, ki jo je tamkajšnja policija izvedla v sodelovanju z Interpolom, ameriškimi in južnokorejskimi oblastmi, aretirali šest članov kriminalne združbe Cl0P, ki se je ukvarjala z izsiljevalskimi virusi. Omenjena skupina je s svojim delovanjem povzročila za pol milijard dolarjev škode. Ukrajinska policija je potrdila, da je kibernetski oddelek razbil skupino, ki je delovala vsaj od leta 2019. Osredotočali so se na ameriške in južnokorejske tarče. V prestolnici in okolici so izvedli 21 hišnih preiskav. Zasegli so več računalnikov, vozil in za okrog 150.000 evrov ukrajinske gotovine. Pridržane posameznike so obtožili nezakonitega vstopa v računalniške sisteme in pranja denarja, zaradi česar jim grozi do osem let zapora.

Cl0P je zgolj ena izmed hekerskih skupin, ki uporabljajo izsiljevalsko programsko opremo za pridobivanje denarja od žrtev. Uporabljali so klasično dvojno taktiko: žrtvam so podatke zašifrirali, tako da so jih lahko dobile nazaj le ob...

1 komentar

Se je hekerska skupina Sandworm lotila vohunstva?

ZDNet - Prejšnji teden je francoska državna agencija za kibernetsko varnost razkrila, da je dobro organizirana napadalna ekipa v približno tri leta dolgi kampanji vdrla v več francoskih podjetij. Čeprav stoodstotnega potrdila še ni, pa veliko podrobnosti kaže na delovanje ruske skupine Sandworm, kar je zanimivo, ker slednjo povezujemo z uničevalnimi napadi na omrežja, ne z vohunskimi podvigi, kot je bila kampanja v Franciji.

V začetku prejšnjega tedna so iz francoske državne agencije za informacijsko varnost ANSSI (Agence Nationale de la Sécurité des Systèmes d'Information) sporočili, da so prišli na sled nepridipravom, ki so med letoma 2017 in 2020 vdrli v več francoskih informacijskih podjetij; zvečine je šlo za ponudnike spletnega prostora, cilj pa naj bi bilo vohunjenje. Vdore je povezovala vstopna točka skozi luknje v nadzornem programju za omrežja Centreon, istoimenskega francoskega podjetja. V Centreonu so sredi tedna v izjavi za javnost poudarili, da niso bile napadene njihove...

0 komentarjev

Razbili hekersko skupino GozNym

Slo-Tech - V policijski akciji v ZDA, Nemčiji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini in Bolgariji so razbili hudodelsko združbo GozNym, ki je v zadnjih letih s hekerskimi napadi in zlonamerno programsko opremo skušala pridobiti za več kot 100 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi. Opeharili so vsaj 40.000 žrtev. V ZDA so zaradi kraj in pranja denarja podali obtožnice zoper deset posameznikov, a jih je pet še na prostosti. V Nemčiji sta obtožena dva, prav tako v Gruziji, kjer je med obtoženima tudi kolovodja, še en član skupine pa je obtožen v Moldaviji. Enega člana je Bolgarija izročila ZDA.

GozNym je malware, ki je nastal kot fuzija programov Nymaim in Gozi. Prvi je namenjen vdoru v sistem in namestitvi drugega kosa malwara na računalnike. Nymaim se je do leta...

8 komentarjev

ZDA razbile rusko-ukrajinsko hekersko navezo

Dmitriy Smilianets.

vir: joinDOTA
SecurityWeek - Ameriško državno tožilstvo je danes objavilo obtožnico zoper štiri ruske in pet ukrajinskih državljanov, ki naj bi se zadnjih nekaj let bavili z vdori v ameriška podjetja. Napadali naj bi predvsem večje trgovce, banke in izdajatelje kreditnih kartic. Dostop naj bi dobili s pomočjo sql injectionov na njihovih spletnih straneh, si namestili rootkite, nato pa preiskali lokalno omrežje za vse sorte vrednih dokumentov, posebej pa za številke kreditnih kartic. To naj bi potem "zapakirali" in prodali na podzemnih trgih. Bili naj bi zelo "vztrajni": številna podjetja so njihovo prisotnost odkrila in jim skušala zapreti vrata, vendar so se vedno znova vračali s pomočjo vedno bolj sofisticiranih in targetiranih napadov (ti. spear phishing). Tožilstvo pravi, da gre za

4 komentarji