»

Schleswig-Holstein gre na Linux

Slo-Tech - Pred dvema desetletjema se je münchenska mestna uprava odločila prestopiti na Linux, s čimer naj bi privarčevali milijone. Rezultat je bil katastrofalen, saj so po prehodu naredili korak nazaj in se vrnili na Windows, kar je stalo skoraj sto milijonov evrov. Sedaj želi isto poizkusiti zvezna država Schleswig-Holstein.

Več kot 30.000 računalnikov javne uprave bodo v celoti prestavili na Linux. To pomeni, da bodo zamenjali operacijski sistem, pisarniški paket v LibreOffice, druge izdelke (Nextcloud, Open Xchange/Thunderbird, Univention AD-Connector) in internetno telefonijo. Zamenjali bodo torej Windows, Office in tudi oblačne storitve, kot so Sharepoint, Exchange in Outlook. S prehodom si želijo zagotoviti digitalno suverenost, kamor sodijo neodvisnost, varnost in trajnost. Eden izmed povodov za odločitev je tudi ugotovitev, da je Evropska komisija kršila splošno uredbo z uporabo paketa Microsoft 365.

Nemčija ni edina država, ki se odmika od Microsofta. Najdlje so pri tem Kitajci,...

72 komentarjev

Schleswig-Holstein gre na Linux

Slo-Tech - Nemška zvezna dežela Schleswig-Holstein bo do konca leta 2026 na več kot 25.000 računalnikih v javni in državni upravi, vključno s šolami, namesto Microsoftovega pisarniškega paketa uporabljala LibreOffice. V nadaljevanju bodo zamenjali tudi operacijski sistem, in sicer bodo z Windows prestopili na Linux. Parlament je že sprejel ustrezne dokumente.

Pristojni minister Jan Philipp Albrecht je v intervjuju za c'net pojasnil, kako se bodo prestopa lotili in v čem se bo razlikoval od spodletelega münchenskega poizkusa. V koalicijsko pogodbo so prestop na odprto kodo v Schleswig-Holsteinu zapisali že leta 2017 na zahtevo Zelenih. Sedaj postajajo načrti konkretnejši.

Minister je pojasnil, da z uporabo plačljive programske opreme trkajo na meje možnega, tako v finančnem smislu kakor v smislu digitalizacije javne uprave. Od odprte kode pričakujejo več fleksibilnosti in nižje stroške, ob tem pa poudarja še varovanje zasebnosti in podatkov. Za zdaj ostaja Schleswig-Holstein edina zvezna...

117 komentarjev

Spodnja Saška gre z Linuxa na Windows

vir: Heise
Heise - Zatem ko je Linux izgubil dvoboj z Windows v Münchnu, kjer se je skoraj desetletje trajajoč prehod z Windows na Linux klavrno končal, mu slabo kaže tudi na Spodnjem Saškem. Davčna uprava te nemške zvezdne države namreč načrtuje migracijo 13.000 osebnih računalnikov z Linux nazaj na Windows. OpenSuse se bo poslovil na račun Windows 10.

Prehod na OpenSuse so izvedli leta 2006, kar so tedaj zaposleni dobro sprejeli. Pred tem so bili namreč uporabljali Sunov Solaris, ki je bil prvi operacijski sistem spodnjesaške davčne uprave vse od informatizacije pisarn v 90. letih. Leta 2006 je postalo jasno, da je Solaris zastarel in da niti nadgradnja na novo verzijo ne bo rešila vseh težav - problem je bila zlasti združljivost s strojno opremo, nepodpora za Java Runtime...

60 komentarjev

Izšel Google Maps za iOS, evropski varuhi zasebnosti skeptični

ComputerWorld - Prejšnji teden je Google razveselil jabolčne uporabnike mobilnih naprav, saj je na iOS prispela aplikacija Google Maps. Aplikacijo je Google pripravil že prej, sedaj pa jo je Apple potrdil. To je bilo še posebej pomembno, saj so uporabniki s tem dobili alternativo za neposrečene Applove vgrajene zemljevide, ki so bili tako zanič, da so povzročili pravcati kadrovski tsunami v Applu. A veselje ni trajalo dolgo, saj naj...

13 komentarjev

Nemški deželni informacijski poverjenik ne všečka Facebookovih storitev

Slo-Tech - Informacijski poverjenik (ustreznik naše informacijske pooblaščenke) nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein je včeraj lokalne upravljavce spletnih strani pozval k odstranitvi vtičnikov za povezovanje s sistemom facebook, kakršna stra npr. gumb like in strani za oboževanje podjetij in blagovnih znamk (fan pages) - pod pretnjo globe do 50.000 EUR.

Poverjenik po poglobljeni pravni in tehnični analizi meni, da sporne storitve kršijo nemško zvezno in deželno zakonodajo o elektronskem poslovanju in varstvu osebnih podatkov. Za delovanje spornih storitev spletna stran posreduje dostopne podatke o obiskovalcu na ozemlje ZDA, od koder povratno pridobi statistiko uporabe spletne strani. Kdorkoli uporablja storitev Facebooka neposredno preko spletišča (facebook.com) ali z uporabo vtičnikov na drugih straneh, lahko pričakuje, da bo Facebook njegove podatke hranil dve leti. Facebook tako gradi obsežno kartoteko obiskovalcev spleta, pri svojih uporabnikih pa celo personaliziran profil....

22 komentarjev

Akcija nemške policije proti Toru? Kaže da ne.

Slo-Tech - Včeraj so na Slashdotu precej dramatično poročali o zaplembah Tor strežnikov v Nemčiji. Da gre za obsežno akcijo naperjeno proti Toru, bi lahko sklepali tudi na podlagi nekaterih izjav pravosodnega ministra nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein, ki je mnenja, da bi bilo zaradi učinkovitega boja proti terorizmu potrebno omejiti anonimizacijske sisteme na internetu (o tem smo že poročali).

No, v resnici akcija nemške policije ni bila usmerjena proti Toru, pač pa proti osebam, ki so se ukvarjale z otroško pornografijo. O zadevi so se razpisali tudi na poštnem seznamu Tor operaterjev, kjer so se javili trije operaterji, ki jim je policija zaplenila strežnike.

Uradno sporočilo EFF za javnost, objavljeno na spletni strani EFF, ki skrbi za razvoj Tor omrežja, pravi, da je bilo v policijski akciji zaplenjeno večje število računalnikov, popolnoma nepovezanih s Torom, med njimi pa jih je bilo samo šest Tor točk. Proti Tor operaterjem ni bila vložena nobena obtožnica, nekateri med...

11 komentarjev

Nemški deželni pravosodni minister se boji anonimizacijskih sistemov

Slo-Tech - Pravosodni minister nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein, je pred kratkim izrazil mnenje, da bi bilo potrebno omejiti anonimizacijske sisteme na internetu. Seveda le zaradi učinkovitega boja proti terorizmu.

Ministra Uweta Döringa je zmotil neodvisni organ za varstvo osebnih podatkov zvezne dežele Schleswig-Holstein, ki je na svoji spletni strani ponudil brezplačni JAP anonimizacijski sistem.

Ministra je namreč zaskrbelo, da od politike neodvisni nadzorni organ zapravlja davkoplačevalski denar za projekte, ki bi lahko pomagali teroristom. Seveda je ob tem spregledal, da je anonimizacija namenjena predvsem običajnim posameznikom, ki si ne želijo da jim država, politiki ali zasebna podjetja kukajo v njihov računalnik.

Morda pa dejstvo, da se politiki bojijo anonimizacijskih sistemov pomeni, da ti sistemi le dosegajo svoj namen - onemogočanje vseobsežnega nadzora...

34 komentarjev