»

Moskovska podzemna železnica uvedla plačevanje s prepoznavanjem obraza

Slo-Tech - Na moskovski podzemni železnici so zagnali sistem Face Pay, ki omogoča točno to, na kar nakazuje ime. Face Pay je sistem za plačevanje javnega prevoza, ki kot identifikacijo uporablja prepoznavanje obraza. Sistem, ki so ga v petek zagnali na več kot 240 postajah, je po besedah upravljavca prvi tovrstni javni sistem na svetu. V Moskvi so imeli že pred tem enega največjih videonadzornih sistemov na svetu.

Uporaba sistema Face Pay je prostovoljna. Ostali načini plačila ostajajo v veljavi. Kdor pa želi uporabljati Face Pay, mora prek aplikacije Moscow Metro naložiti svojo fotografijo in jo povezati s svojim profilom, ki vsebuje podatke o naročnini na javni prevoz in bančne podatke. Potem je plačevanje preprosto - na vrtljivem križu za vstop na podzemno železnice zgolj pogleda v kamero, pa ga bo sistem prepoznal. Medtem ko upravljavec sistem trdi, da so podatki zavarovani in šifrirani, so skupine za zaščito zasebnosti zaskrbljene, da bo sistem spodkopaval zasebnost in človekove pravice.

28 komentarjev

Apple Pay prispel v Slovenijo

Slo-Tech - Po spomladanskih napovedih se je sedaj tudi zgodilo. V Sloveniji je danes začel delovati Apple Pay, ki ga lahko uporabljajo imetniki kartic MasterCard, ki imajo račun odprt pri N26, Revolut ali Monese. Klasične banke pri nas se še niso opogumile.

Apple Pay so danes dobili tudi v številnih drugih državah, kjer ga doslej še niso imeli: v Bolgariji, na Cipru, Estoniji Grčiji, na Hrvaškem, Latviji, Liechtensteinu, Litvi, Malti, na Portugalskem, Romuniji in na Slovaškem. Banke in spletne banke, ki ga podpirajo, so Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa in Unicredit Bank. Za Slovence je najbolj aktualna nemška spletna banka N26, ki je novost že objavila na svojem Twitterju. Uporabe banke N26 je brezplačna in v celoti poteka prek interneta,...

169 komentarjev

New York: prosti trg ne deluje, regulacija Uberja je potrebna

Slo-Tech - Uber in Lyft imata v ZDA zaradi manj regulacije manj težav kakor na Stari celini, a tudi v New Yorku ugotavljajo, da popolnoma dereguliran prosti trg ne deluje. Ker čedalje večje število voznikov za Uber in Lyft povzroča prometne zastoje in povzroča pritisk za znižanje plačila in poslabšanje delovnih pogojev, mestni svetniki v New Yorku obravnavajo zakon, ki bo omejil število vozil Uber in Lyft. Podobno so v New Yorku že regulirani običajni taksiji, ki morajo pridobiti posebno licenco (medaljon), katerih število je omejeno na približno 14.000. V preteklosti so se zato te licence drago prodajale, pred razmahom Uberja so dosegale tudi milijonske cene.

Mestni svet v New Yorku kot v prvem ameriškem mestu sedaj razpravlja o podobni omejitvi...

47 komentarjev

Dirka do dna: kje bo Amazon gradil drugi sedež

Slo-Tech - Amazon je že pred dvema mesecema najavil, da si želi v Severni Ameriki zgraditi še drugi sedež, ki bo "v vseh pogledih enakovreden seattelskemu". Projekta so se lotili nenavadno, a zelo logično. Ameriška in kanadska mesta pozvali k "oddaji kandidatur", izmed katerih bodo izbrali najugodnejše mesto. Izvršni direktor Jeff Bezos je ob tem neskromno dejal, da bodo pripeljali "milijarde dolarjev v investicijah in več deset tisoč dobro plačanih delovnih mest". Ni presenetljivo, da mesta kar tekmujejo, katero bo ponudilo ugodnejše pogoje za seattelskega velikana.

Logika je pravzaprav preprosta. Amazon obljublja do 50.000 zaposlitev in še vsaj 10.000 posrednih delovnih mest v podpornih dejavnostih, hkrati pa se bodo v lokalno ekonomije stekle milijarde dolarjev...

32 komentarjev

Samsung začel testirati svoj mobilni plačilni sistem

Samsung - Samsung je v Južni Koreji začel preizkušati svoj mobilni plačilni sistem Samsung Pay, s katerim želi konkurirati Apple Payu in ostalim konkurentom. Vstopnico v svet mobilnih plačil si je Samsung kar kupil, saj so letos prevzeli podjetje LoopPay, ki se je s tem že ukvarjalo. LoopPay je ob prevzemu razvijal primitivno verzijo mobilnih plačil, ki prebere magnetne zapise kartic in jih ob plačilu ponovno ustvari. Tak način je uporaben tam, kjer trgovci še niso podprli NFC. Ker bo prihodnosti takšnih mest čedalje manj, bo tudi LoopPay oziroma sedaj Samsung Pay seveda moral podpirati NFC.

Iz Samsunga so sporočili, da bodo storitev začeli preizkušati v Južni Koreji, kjer bo zanjo potreben nov telefon Galaxy S6 ali Galaxy S6...

0 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev