»

NLB podprl Google Pay

Slo-Tech - Včeraj so uporabniki NLB-jeve mobilne plačilne storitve NLB Pay dobili možnost "nadgradnje" na Google Pay. NLB Pay je začela uporabljati Googlovo tehnologijo digitalizacije (tokenization) plačilnih kartic, zato je odslej možno brezstično plačevanje brez vnosa PIN-a in neposredno dodajanje plačilnih kartic v Google Pay. A pred spremembo berite dalje.

Dosedanja raba NLB Pay je obravnavale digitalne kartice enako kot fizične, vključno s pogoji plačevanja in zahtevami, kdaj je treba vnesti PIN in podobno. To je med drugim pomenilo, da so bili brez PIN-a nakupi do 50 evrov, vsakih sedem plačil pa je bilo treba PIN spet vnesti. Sedaj so kartice - Visa in Mastercard - lahko digitalizirane po Googlovem postopku. S tem se preverjanje pristnosti delegira telefonskemu aparatu in ne več terminalu, zato odpade vnašanje PIN-a. Telefon bo istovetnost uporabnika preverjal na primer s prstnim odtisom - če bo telefon odklenjen, bo plačilo sprovedeno.

Uporabniki se lahko odločijo, ali bodo...

104 komentarji

Facebookove kriptovalute uradno konec

Slo-Tech - Pred tremi leti se je Facebook pridružil vsesplošnemu navdušenju nad kriptovalutami in najavil lastno kriptovaluto. Konzorcij je kmalu razpadel, sedaj pa bo pokončal še zadnje ostanke nesojenega poizkusa. Kriptovaluta Novi, ki jo je pilotno vodila Meta (prej Facebook), se 1. septembra poslavlja.

Ko so se velikopotezni načrti o kriptovaluti sesuli, je ostal projekt Novi. Pilotni projekt Novi je od oktobra 2021 deloval v delu ZDA in v Gvatemali, a je bilo ves čas jasno, da prihodnosti nima. V začetku leta je Facebook (Meta) ukinil kriptovaluto diem, v katero se je pretvorila prvotna zamisel Libre. Diem ne bi bil klasična kriptovaluta, temveč bolj finančna ustanova, ki bi nudila storitve 1,7 milijarde ljudem brez bančnega računa. Facebook tega seveda ne bi počel iz golega altruizma, temveč ker so v bančništvu podatki o komitentih in uporabnikih, kar je možno monetizirati. Facebook je lastno virtualno valuto Credits imel že leta 2011, a je bila namenjena plačevanju v igrah. A z Libro...

15 komentarjev

Google vendarle ne bo nudil bančnih računov

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Google najavil, da bodo uporabniki digitalne denarnice Google Pay lahko dobili tudi pravi tekoči račun in debetne plačilne kartice. Novi računi Plex bi se avtomatično sinhronizirali z Google Payem in bi jih podjetje ponujalo v sodelovanju z obstoječimi bankami. Nič od tega se ne bo zgodilo, je sedaj sporočil Google. Projekt bi bil moral zaživeti že lani, a je po več zamudah projekt sedaj preklican. Iz Googla so sporočili, da bodo raje omogočali digitalno delovanje bankam in drugim finančnim ustanovam, ne bodo pa sami nudili teh storitev.

Google sploh ni edini tehnološki gigant, ki ga mika pohod v segment fintecha. Amazon je podobno skušal ponuditi bančne račune, iz česar na koncu ni bilo nič. Apple ponuja plačilno kartico Apple Card, Facebook pa je najprej želel lastno kriptovaluto libra, sedaj pa je tik pred izdajo nekoliko okleščene, a vendarle svoje kriptovalute.

Da tehnološki velikani želijo prodreti v fintech, ni nič čudnega. Predvsem je to zakladnica...

0 komentarjev

PayPal dodaja kriptovalute

Slo-Tech - Vrednost bitcoina se je povečala za približno desetino, za kar pa je bil to pot zaslužen PayPal. Podjetje je včeraj popoldne sporočilo, da bo v svoji plačilni platformi podprlo bitcoin, s čimer bo možno s to kriptovaluto nakupovati pri več kot 26 milijonih trgovcev, ki sprejemajo PayPal kot izvajalca plačil. Za zdaj bodo bitcoin dobile ameriške stranke, kar naj bi se zgodilo v začetku prihodnjega leta, kasneje pa sledita še storitev Venmo in ostali svet.

Izvršni direktor Dan Schulman je pojasnil, da želijo s tem vzpodbuditi uporabo digitalnih žetonov po svetu in svojo mrežo pripraviti na digitalne valute, ki jih bodo v prihodnosti morda uvedle centralne banke ali podjetja. PayPal ima več kot 300 milijonov uporabnikov, ki mesečno izvedejo za približno 70 milijard dolarjev plačil. PayPal bo bitcoin podprl tako, da ga bo možno kupiti ali prodati neposredno v PayPalu, prav tako pa bo možno imeti pozitivno stanje v bitcoinih in jih uporabljati za plačevanje, ne bo pa jih možno...

4 komentarji

Kitajska začela preizkušati digitalno valuto

Slo-Tech - Projekt digitalne valute, ki ga Kitajska izvaja že od leta 2014, so sedaj začeli preizkušati običajni državljani. Po nekaj manjših eksperimentih v začetku leta se je sedaj začel prvi obširnejši preizkus, v katerem bo sodelovalo 50.000 Kitajcev. V ta namen je kitajska centralna banka izdala za 10 milijonov digitalnih juanov, ki jih bodo prejemniki lahko porabili z elektronskimi denarnicami v aplikaciji WeChat.

Sodelujoče v preizkusu so določili z žrebom med prebivalci Šendžena, ki velja za kitajsko tehnološko središče. Za uporabo bodo morali sodelujoči najprej prenesti aplikacijo na svoje mobilne telefone, do katere jim bo povezavo poslala vlada, saj še ni javno dostopna. Pri eni izmed štirih velikih kitajskih bank bodo morali odpreti bančni račun, nato pa bodo imeli na voljo stanje na svojem telefonu. Plačila bodo izvedli tako, da bo trgovec poskeniral kodo, ki jo bo izpisal telefon - podobno že delujeta Alipay in WeChat Pay. Ko bodo porabili 200 juanov (25 evrov), kolikor bo...

35 komentarjev

Google gre v bančništvo

Slo-Tech - Eno izmed področij, kjer je moč zbrati veliko informacij o uporabnikov, so gotovo osebne finance. Tega se zaveda tudi Google, ki načrtuje vstop tudi na ta trg. Že prihodnje leto bo namreč podjetje začelo ponujati transakcijske račune, pravijo viri blizu podjetja. Google naj bi sodeloval z banko Citigroup in Stanford Federal Credit Union. Projekt za zdaj nosi kodno ime Cache.

Z bančništvom se načeloma ukvarjajo tri skupine podjetij. V prvem so klasične finančne inštitucije, velike in stare banke. V zadnjih letih so jim štrene začeli mešati tehnološki startupi (fintech), kakršna sta na primer N26 in Revolut, ki so majhna in agilna podjetja z nizkimi stroški. Tretja skupina pa šele prihaja. To so veliki tehnološki giganti, ki so ugotovili, da je ponujanje bančnih storitev možnost, kako se še približati uporabnikom in o njih izvedeti še več. Ni naključje, da obstaja storitvi za kartično plačevanje prek telefona Apple Pay in Google Pay. Amazon se je že lani začel pogovarjati z...

16 komentarjev

Mastercard: delež brezstičnih plačil v Evropi strmo raste

Slo-Tech - Plačilne kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje, so sprva prispele sramežljivo, a so se do danes že zelo uveljavile. Iz družbe Mastercard sporočajo, da v Evropi že polovico plačil s karticami opravimo na tak način. To pomeni, da se je od leta 2017 delež teh transakcij kar podvojil (97-odstotna rast).

Več kot 50-odstoten delež imajo na Danskem, Hrvaškem, v Grčiji, na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem in v Rusiji. V tej statistiko so kot brezstična plačila šteli tudi plačila prek pametnih telefonov. Najvišjo rast beležijo Poljaki, kjer se je število transakcij z brezstičnimi karticami letos povečalo za 80 odstotkov.

Glavni razlog za porast tovrstnih plačil je gotovo praktičnost in hitrost, saj pri nizkih vrednostih ni treba vpisovati niti PIN-a (v Sloveniji pri vrednostih do 15...

69 komentarjev

Hrvaška dobila Google Pay

Slo-Tech - Hrvaška je prva izmed naših sosed, ki je dobila Google Pay. Storitev, ki jo je Google pred tremi leti ponudil v ZDA in se je do danes razširila v 19 držav, na Hrvaškem ponujajo v sodelovanju s Privredno banko Zagreb (PBZ). Google Pay za delovanje potrebuje pametni telefon ali drugo napravo z Androidom, ki podpira NFC. Naprava je sparjena s kreditno ali debetno kartico in uporabnika identificira bodisi s prepoznavanjem obraz ali po prstnem odtisu, v nasprotnem primeru pa zahteva vpis PIN-a. Deluje na vseh brezstičnih plačilnih terminalih, torej praktično povsod.

Google Pay se je šele lani začel resno širiti po Evropi. Po Veliki Britaniji in Irski leta 2016 so ga lani dobili še Španci, Ukrajinci in Čehi, letos pa Slovaki, Nemci in...

60 komentarjev