»

Ameriška raba programja za zaposlovanje je neučinkovita

Harvard Business School - Na fakulteti Harvard Business School so se podrobno lotili vzrokov, zakaj nekateri sicer dobro kvalificirani delavci v razvitih državah težko pridejo do službe. Ugotovili so, da je v ZDA velik krivec slaba raba avtomatizacije pri zaposlovanju, torej programske opreme kadrovskih oddelkov.

Po tem, ko so kadrovski oddelki podjetij v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pričeli sprejemati vloge za zaposlitev tudi po elektronski pošti, je število kandidatov za posamezno delovno mesto pričelo občutno naraščati. Trend se še ne ustavlja, saj se je v preteklem desetletju v Združenih državah število prosilcev za določeno delovno mesto v povprečju podvojilo, s 120 na 250 oseb. Kadrovski oddelki so na povečano breme, ki sta ga prinesla digitalizacija in internet, odgovorili z - digitalizacijo postopka izbire kandidatov. Programje za avtomatizacijo zaposlovanja v ZDA danes uporablja okrog tri četrtine podjetij, oziroma skoraj vsa na listi Fortune 500, industrija takšne programske opreme pa...

18 komentarjev

Zaposleni v Googlu ustanovili sindikat

Slo-Tech - Skupina 240 zaposlenih v Googlu in matičnem podjetju Alphabet je sporočila, da ustanavlja sindikat, čemur je vodstvo več let nasprotovalo. V sindikat AWU (Alphabet Workers Union) se lahko včlanijo vsi zaposleni in pogodbeni izvajalci v ZDA in Kanadi, ne glede na delovno mesto oziroma funkcijo. Zaposleni v Evropi, Aziji, Afriki, Južni Ameriki in ostalih celinah se temu sindikatu zaenkrat ne morejo pridružiti. Ustanovitev sindikata je podprla tudi sindikalna centrala Communications Workers of America (CWA), ki si v okviru iniciative CODE-CWA prizadeva za boljšo organizacijo zaposlenih v tehnološkem sektorju. Člani Googlovega sindikata bodo tako avtomatično tudi člani CWA Local 1400.

Za zdaj še ni jasno, ali si bo AWU prizadeval postati reprezentativen, dobiti uradno priznanje Googla in se lotiti pogajanj za kolektivne pogodbe. Ustanovitev sindikata budno spremljajo tudi v ostalih velikanih iz Silicijeve doline in širše, kjer v večini tehnoloških podjetij sindikalnega organiziranja...

17 komentarjev

LinkedIn zaradi virusa odpušča

Slo-Tech - Med žrtvami upočasnitve in krčenja gospodarstva zaradi covida-19 je tudi LinkedIn, ki je sicer zadnja tri leta del Microsofta. LinkedIn, ki vodi istoimensko poslovno družbeno omrežje, namenjeno zlasti povezovanju med delodajalci in delojemalci, bo odpustil 960 ljudi, kar predstavlja šest odstotkov vseh zaposlenih.

Odpuščali ne bodo inženirjev in razvijalcev, temveč predvsem v kadrovski službi in v marketingu. Vsi odpuščeni bodo dobili odpravnine, ki bodo vsaj v višini treh mesečnih plač. Zaposleni v ZDA bodo dobili še eno leto zdravstvenega zavarovanja, ki v ZDA ni samoumevno in predstavlja enega ključnih faktorjev pri iskanju zaposlitve. Pri novih zaposlitvah v prihodnosti bodo imeli sedaj odpuščeni prednost. Poleg Američanov bodo druga velika skupina odpuščenih Irci. V Dublinu, kjer je evropski center, ima LinkedIn 2000 zaposlenih in naj bi jih odpustili 120 oziroma osmino vseh, ki bodo odšli.

LinkedIn oziroma Microsoft ni edini, ki bo zaradi upočasnitve gospodarstva prisiljen...

1 komentar

Microsoft razpisuje delovna mesta za avtiste

Slo-Tech - Kdor je že kdajkoli iskal zaposlitev, kjer bomo namenoma zanemarili najžlahtnejši del promila največjih strokovnjakov, ki bi zaposlitev dobili tudi v ponošeni predvčerajšnji majici, pozna nekatere šablonske kvalitete, ki jih mora imeti ali pa vsaj hliniti. Na razgovorih so vsi timski igralci, sposobni odlično delati pod stresom, samoiniciativni, vedoželjni in z izvrstnimi mehkimi veščinami. V resnici smo pestra paleta osebnosti, ki so v populaciji razporejene približno po Gaussovi krivulji, kjer ima vsak svoje kvalitete Tega se zaveda tudi Microsoft, ki začenja pilotno akcija načrtnega zaposlovanja ljudi z avtizmom.

Avtizem je kompleksna pervazivna razvojna motnja z nevrološko-biološko osnovo, ki se kaže predvsem kot kakovostno spremenjeno vedenje na...

25 komentarjev

Nimate Facebooka? Verjetno ste terorist

Slo-Tech - Zgodilo se je že, da so delodajalci na razgovoru za zaposlitev od kandidata zahtevali geslo za Facebook in druga socialna omrežja, kjer sodeluje. To ni dovoljeno. Povem običajno pa je, da delodajalec potencialne novozaposlene preveri prek interneta in poišče, katere podatke o sebi delijo z javnostjo. Zato velja biti pri objavljanju stvari na internetu sila previden, marsikdo pa svetuje, da Facebooka sploh ne bi uporabljali. A raziskovalci, da je to vsaj toliko sumljivo kakor pretirana uporaba, piše Tagesspiegel.

Debata se je razvnela po streljanju v Denverju ta mesec, ko je 24-letni James Holmes med premiero novega filma iz serije Batman Vzpon Viteza vse naokrog streljal in ubil 12 ljudi. Za razliko od lanskih napadov v Oslu se Holmes tokrat nikjer na internetu ni...

38 komentarjev

V ZDA izgubili pol milijona hi-tech delovnih mest

Slashdot - Rezultati študije, ki jo je opravilo in javnosti včeraj predstavilo podjetje AeA, kažejo, da so v ZDA v letu 2002 izgubili kar pol milijona delovnih mest na področju tehnologije, tako da jih sedaj ostaja zgolj šest milijonov.

Največji osip je bil na področju izdelovanja elektronskih vezij, kjer se je kadrovski sektor prepolovil. Prvič v sedmih letih se je tudi zgodilo, da se je število delovnih mest na področju programske opreme zmanjšalo, tokrat kar za 150.000. Podatki za letošnje leto so vzpodbudnejši in kažejo, da se izgubljanje delovnih mest zmanjšuje in upočasnjuje. Več o tem.

Svoje mnenje o tej tematiki lahko izrazite tudi v forumu v temi " Ekonomija. (Tehnologija ji diha za ovratnik).", kjer debata o izgubljanju delovnih mest poteka že dobra dva tedna.

8 komentarjev