»

YouTube še malce zaostril boj proti blokiranju oglasov

Slo-Tech - Google že dobro leto bije boj proti blokiranju oglasov na YouTubu, kar so pred tem tiho tolerirali vrsto let. Po različnih načinih, ki omejujejo blokiranje v brskalnikih, so sedaj na vrsti zunanje aplikacije za ogled videoposnetkov na mobilnih napravah. Sporočili so, da bodo začeli striktno preganjati aplikacije, ki ne spoštujejo pravil uporabe (Terms of Service). Trn v peti so seveda aplikacije, ki odstranijo oglase.

Mobilni odjemalec za YouTube ni bil nikoli zares uporabnikom prijazen, saj prikazuje oglase pred posnetki in med njimi, hkrati pa deluje le ob vključenem zaslonu. V ozadju predajanje ni mogoče, kar ni tehnični problem, temveč komercialna odločitev. Google promovira plačljivo verzijo YouTube Premium, ki teh omejitev nima. Zato so uporabniki često posegali po alternativah, kakršna je na primer NewPipe.

Google bo sedaj omejil dostop do svojega API za tretje aplikacije, ki ne prikazujejo oglasov. Ob njihovi uporabi lahko opazimo zatikanje ali pa se vsebina sploh ne bo...

29 komentarjev

Asus narobe obrnil kondenzator, zaradi požarov odpoklic

Slo-Tech - Kupci Asusove matične plošče ROG Maximus Z690 Hero DDR5 so v nenavadno velikem številu začeli poročati o okvarah, ki so bile nemalokrat spektakularni vžigi. Spet drugim plošče niso delovale brez očitnega razloga. Izkazalo se je, da ne gre za nesrečna naključja, temveč da imajo te plošče napačno obrnjen kondenzator. Vzorec so prvi opazili na YouTubovem kanalu Actually Hardcore Overclocking.

Kondenzatorji, ki jih uporabljajo matične plošče, imajo polarnost, zato jih je treba obrniti pravilno. V nasprotnem primeru ne delujejo, obrnitev polarnosti pa poškoduje ali zažge tudi okoliške komponente na integriranem vezju. Točno to se je zgodilo Asusu, ki je danes priznal napako. Poleg vžiga so drugi simptomi lahko še nezaznavanje pomnilnika (napaka QCODE 53) in nedelovanje matične plošče nasploh (brez POST-a). Asus ni le potrdil enakega vzroka napake, kot ga je bila identificirala internetna skupnost, temveč je tudi najavil odpoklic vseh plošč s številko 90MB18E0-MVAAY0.

22 komentarjev

YouTubovi algoritmi ne povzročajo radikalizacije gledalcev

Slo-Tech - V PNAS so objavili rezultate zanimive raziskave, v kateri so proučevali, ali spremljanje vsebin na YouTube, zlasti z ozirom na algoritemske predloge za nadaljnje oglede, povzroča radikalizacijo političnih prepričanj posameznikov. Analizirali so 300.000 obiskovalcev, ki so si v letih 2016-2019 ogledali 21 milijonov videoposnetkov. Rezultati ne potrjujejo hipoteze, da bi uporaba platforme YouTube prispevala k radikalizaciji svetovnih nazorov gledalcev.

Vprašanje je v času algoritemskih predlogov zelo aktualno. Ogled le nekaj posnetkov s podobno tematiko namreč pošteno spremeni predloge za nadaljnje oglede, zato bi se lahko upravičeno vprašali, kako to vpliva na stališča posameznikov. Ugotovili so, da je možno posameznike razvrstiti v sorazmerno dobro definirane skupine glede na politično prepričanje: skrajno leva, levosredinska, centristična, desnosredinska in skrajno desna. K temu so dodali še kategorijo anti-woke, ki ni strogo politična, a so jo opredelili kot nasprotovanje...

23 komentarjev

YouTube glavni vir širjenja prepričanja o ploščati Zemlji

Slo-Tech - Ključni dejavnik, ki je poskrbel za povečanje števila ljudi, ki verjamejo v teorijo ploščate Zemlje (flat earth), je YouTube. Asheley Landrum s Tehniške univerze v Teksasu je na konferenci predstavila rezultate raziskave, ki potrjuje, da internet in zlasti YouTube katalizirajo zadnji porast števila zagovornikov teorije ploščate Zemlje.

Landruma, ki na univerzi predava in raziskuje poljudno komunikacijo o znanosti, se zadnje časa ukvarja z vprašanjem, kako naše kulturne vrednote vplivajo na naše razumevanje znanosti. Pritegnil jo je fenomen ploščate Zemlje, ki je v zadnjih petih eksplodiral. Raziskovala je, od kod ljudem informacije in kaj jih je prepričalo v to teorijo. Ugotovila je, da je velika večina temu mnenju začela pritrjevati po ogledu...

128 komentarjev

Založniki: snemanje glasbe z YouTuba največji problem

Slo-Tech - Založniki so našli novega krivca, ki bojda predstavlja največjo grožnjo glasbeni industriji, pa čeprav ta beleži rekordne dobičke. Grožnjo vidijo v straneh, ki omogočajo prenos videoposnetkov oziroma glasbe z YouTuba na lokalni disk. YouTube je največji vir teh posnetkov, ni pa edini, saj je glasbo mogoče snemati tudi z DailyMotiona, SoundClouda, Vimea in podobnih. A najbolj gre založnikom v nos YouTube.

Zaradi tega so že pred dvema letoma začeli boj proti tovrstnemu snemanju ("rippanju") posnetkov. Ta teden je svojo pot sklenila zelo popularna stran MP3Fiber, a še vedno jih obstaja na desetine. Založniki zato opozarjajo, da razširjena uporaba teh strani predstavlja celo večjo grožnjo kakor zloglasne strani s torrenti, kakršna je The Pirate Bay. Cehovska organizacija BPI...

51 komentarjev

Curiosity in zmotni DMCA takedown zahtevki

Wired News - NASIN nedavni pristanek roverja Curiosity na Marsu je šel skozi praktično brez vsakršnih težav, isto pa bi (skoraj) lahko rekli za (spet skoraj) živi prenos dogodka. Posnetek z 250 milijonov kilometrov oddaljenega Marsa smo si lahko ogledali z zgolj 14 minutami zamude, kar je (skoraj, ja) neskončno bolje od NBC-jevega 6-urnega zamika pri prenosu olimpijskih iger na ameriških TV zaslonih, pri čemer je samo NBC za ta privilegij plačal skoraj polovico Curiositijevega proračuna (1.1 milijarde za ameriško eksluzivo, rover pa bi moral stati 1.6 milijarde, kar je potem zraslo na 2.5).

Že eno uro po pristanku je NASIN medijski oddelek na njihovem YouTube kanalu...

16 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

Universalove čeri v varnem pristanu

After the Smoke, tekom ustvarjalnega procesa.

vir: vice.com
Hollywood Reporter - Universal Music Group (UMG), največja svetovna glasbena založba, ki je v lasti francoskega medijskega konglomerata Vivendi, se je zapletla v še eno zlorabo sistema za odstranjevanje piratskih posnetkov na portalu YouTube.

Kako? Floridski raperski duet After the smoke, še brez založbe, je lani avgusta na portal naložil svojo lastno pesem One in a million, ki sicer ni bila deležna kakšnega posebnega zanimanja, vsaj dokler ni sredi tega meseca nenadoma izginila zaradi "kršitve avtorskih pravic založbe Universal". Avtorja sta vložila pritožbo (DMCA counter notice), a ju je YouTube zavrnil in napotil na sodišče.

Kaj se je v resnici zgodilo? Fanta sta prvotno spisala zgolj melodijo (beat) dotične pesmi in jo skušala...

14 komentarjev