» »

Curiosity in zmotni DMCA takedown zahtevki

Curiosity in zmotni DMCA takedown zahtevki

Wired News - NASIN nedavni pristanek roverja Curiosity na Marsu je šel skozi praktično brez vsakršnih težav, isto pa bi (skoraj) lahko rekli za (spet skoraj) živi prenos dogodka. Posnetek z 250 milijonov kilometrov oddaljenega Marsa smo si lahko ogledali z zgolj 14 minutami zamude, kar je (skoraj, ja) neskončno bolje od NBC-jevega 6-urnega zamika pri prenosu olimpijskih iger na ameriških TV zaslonih, pri čemer je samo NBC za ta privilegij plačal skoraj polovico Curiositijevega proračuna (1.1 milijarde za ameriško eksluzivo, rover pa bi moral stati 1.6 milijarde, kar je potem zraslo na 2.5).

Že eno uro po pristanku je NASIN medijski oddelek na njihovem YouTube kanalu objavil 13-minutni povzetek dogajanja, ki pa je še ne 10 minut kasneje izginil s spleta, bojda zato, ker je kršil avtorske pravice manjše dopisniške hiše.

Kaj je bilo? YouTube vse svoje posnetke, video in audio posebej, takoj po uploadu vrže skozi poseben filter po imenu Content-ID, ki bi naj (v teoriji) zaznal, ali gre morda za plagiat ali rabo nekega tujega avtorsko zaščitenega dela. O tem smo že obsežno pisali. Sistem sam sicer ne stori ni posebnega, pač domnevno oškodovanemu avtorju v njegovem YT dashboardu javi, da je bil najden svež posnetek, ki morda vključuje njihovo vsebino. Avtor bi moral po vseh pravilih in zakonodaji potem zadevo ročno preveriti: izključiti, da ima uploader veljavno licenco, da gre za dovoljeno prosto uporabo, ali - no - da morda sploh ne gre za njihov posnetek. Ne ve se, kaj točno je sprožilo ujemanje v NASINEM posnetku (najbrž kak drobec zvoka, ker slika je zares unikatna), ampak založniška hiša Scripps ni povzela nobenega od zgornjih nujnih ukrepov. Namesto tega so zgolj avtomatsko blokirali posnetek (na Content-ID konzoli je mogoče nastaviti avtomatske odzive na specifične dogodke).

Ko so bili na to opozorjeni, so seveda umaknili vlogo in se na široko opravičili, češ da "je šlo za napako v njihovem internem postopku", pri čemer so (op.p.) najbrž mislil na popolno odsotnost takšnega postopka.

NASA pravi, da to ni bilo ne prvič in tudi najbrž ne zadnjič, ter da imajo s takšnimi očitno neveljavnimi DMCA takedown zahtevki precej dela.

Incident je seveda signal širših problemov. Content-ID je nastal kot neke vrste "mirovna ponudba" hollywoodskim studijem, posebej Viacomu, ki je vložil miljardno tožbo proti YouTube-u kmalu po nakupu slednjega s strani Googla. Med svojimi dokazi so navajali tudi interno e-mail komunikacijo med Chadom Hurleyem in drugimi YouTube ustanovitelji, ki je odkazovala na organizirano prakso nalaganja zaščitenih studijskih posnetkov v YouTubovih zgodnjih letih, ko so se pač še krčevito borili za obiskovalce. Sistem je precej sofisticiran, vendar se za začetek tudi moti, saj občasno označi tudi posnetke brez glasbene podlage, kjer se sliši le petje ptic v naravi. Še bolj strašljiva je lahkotni odnos YouTubovih partnerjev (ki jim je sistem na voljo, ni namreč splošen), ki zoper tako označene posnetke često ukrepajo brez vsakršne naknadne preverbe. Rumblefish, ki je z oglasi opremil že omenjeni video s ptički v ozadju, se med drugim specializira tudi za preprodajo glasbe YouTube umetnikom, vendar skrajno šlampasto. Eden od glasbenikov, ki je podpisal neekskluzivno pogodbo z njihovo založbo CD Baby, je kasneje tudi sam naložil svoje komade na YouTube, v promocijske namene. Rumblefish jih je promptno označil za svoje, brez da bi preverili, ali je kot avtor morda do tega upravičen. Še mnogo več arogance je pred leti pokazal Time Warner, ki je bil mnenja, da mora YouTube za gostovanje njihovih posnetkov še posebej plačati, tj. več kot se iztrži z oglasi na npr. Vevu. Ker so pogajanja začasno zastala, je Warner preprosto umaknil vse svoje - s pomočjo Content-ID najdene posnetke - za obdobje nekaj mesecev, pač kot pogajalsko orožje. A so bili kateri od teh posnetkov povsem upravičeni, morda po plačani licenci morda po pravilih proste uporabe v izobraževalne ali novinarske namene? Najbrž, oziroma skoraj gotovo. A to jih ni zanimalo. Sistem Content-ID je namreč skoraj v celoti nagnjen v korist založnikov, manj neodvisnih ustvarjalcev in še manj uporabnikov. Debata o tem, ali morajo tudi druge strani izdelati tak sistem - seveda na svoje stroške - je trenutno v samem osrčju vsake pobude za prenovo avtorskopravne zakonodaje. Podrobnejše si jo bomo ogledali v že obljubljenem prispevku o zadevi Flava Works, kjer je sodnik Posner (za zdaj) rekel, da ne.

Podajanje napačnih DMCA takedown zahtevkov, tj. takih, kjer je vložnik vedel oziroma bi moral vedeti, da v resnici ne gre za njegovo vsebino, je civilni delikt. Samo upamo lahko, da je od 2.5 milijardnega proračuna ostalo še dovolj cekinov za odvetnike, saj je že skrajni čas, da nekdo iz teh kekcev naredi zgled. Prakse v to smer je namreč obupno malo.

Za konec malo bolj smele besede - ljubitelji Macov so z navdušenjem opazovali preštevilne MacBook Aire v mission controlu, Microsoft pa se je najbrž zgolj kremžil nad tem, da v tv konferenčni sobi še vedno vztrajajo na Windows XP. Na roverju samem teče zaprti zaprti operacijski sistem VxWorks, na sistemu (izboljšani PowerPC 750, cca l. 2000), ki ga dandanes mirno prehiti telefon v vašem žepu, čeprav slednji bržkone ne zmore delovati v celotnem razponu med -55 in 123 stopinj Celzija in skoraj brez programskih napak. Seveda uporabljajo tudi GNU/Linux, predvsem RHEL in Fedoro.

16 komentarjev

Izi ::

Nekdo se drzne spraševati, če je bilo smiselno potrošiti par milijard za projekt osvajanja in raziskovanja vesolja, hkrati pa vidimo, da se potroši enako oziroma v celoti še precej več denarja za prenašanje tistih prešvicanih športnikov po TV, od katerih pa resnično nihče nima nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Looooooka ::

Ce ne bi blo presvicanih sportnikov bi raja ze zdavnaj do tal pozgala vsa vladna poslopja. In to velja za cisto vse drzave na tem svetu.
"Kruha in iger".

Yeah. Windows on a Mac, is like having Snooki riding in your Ferrari.

Funny :P

Zgodovina sprememb…

thramos ::

Zaradi teh prešvicanih športnikov se še sam marsikdo spravi migat.

Izi ::

thramos je izjavil:

Zaradi teh prešvicanih športnikov se še sam marsikdo spravi migat.

Z Looooookom se strinjam, da gre za enega izmed vladnih vzvodov za držanje raje na vajeti, da pa bi kdorkoli zaradi profi športnikov še sam začel migati pa sem skoraj gotov da ne drži. Pravzaprav šport po TV najbolj gledajo ravno tisti, ki prav nič ne migajo, zraven pa ob TV konzumirajio še pivo in čips. Tisti, ki migamo, nimamo časa za šport na TV in raje prosti čas pretečemo, prekolesarimo ali preplavamo.
Imam kar precej fizično aktivnih prijateljev, ki se tudi skupaj tedensko rekreiramo, pa kolikor vidim je za vse popolnoma vseeno, če olimpijskih iger sploh ne bi prenašali po TV. Za vse dosežke tako ali tako izvemo v novicah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

thramos ::

Na prvi pogled je res tako, debeluh s pivom in čipsom v roki za TVjem. Ampak vseeno verjamem, da družba, kjer se na vrhunske športnike gleda praktično kot bogove generalno vseeno pozitivno vpliva na odnos do športa in posredno na ukvarjanje s športom vseh posameznikov.

Če ne drugače - brez tega bi veliko manj mularije teklo za žogo in se drlo Van Persie.

No, in jaz z veseljem pogledam res vrhunske dosežke športnikov - še posebej v tistih športih s katerimi se tudi sam ukvarjam. In tudi ti dosežki mi dajejo motivacijo.

mtosev ::

tole je zelo žalostno. vprašanje je kak se lahko sploh kaj takšnega sploh zgodi.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Pithlit ::

To pa so on topic komentarji...

thramos je izjavil:

Če ne drugače - brez tega bi veliko manj mularije teklo za žogo in se drlo Van Persie.

Mulcev ki se podijo za žogo bi bilo ravno toliko. Je pa res da bi se manj drli kdo od njih je messi*.

In ja... opažam res ogromno 'športnikov' ki posedajo po barih s pivom v naročju in kot začarani bulijo v ekrane. Res... spodbujanje športanja na vrhuncu.

mtosev je izjavil:

tole je zelo žalostno. vprašanje je kak se lahko sploh kaj takšnega sploh zgodi.

Izi. Tko je ko se 'judge, jury, executioner' združijo v eno osebo. Tistim na vrho to najbolj paše, tistim spodaj pa ne. Jaz čakam da se ta sistem preseli v pravnega. Pol bo šele veselje.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

snow ::

Za resno delo so windows xp super, za superduper shiny glossy transparent trike pa pač ne.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

jype ::

*Linux.

Izi ::

snow je izjavil:

Za resno delo so windows xp super, za superduper shiny glossy transparent trike pa pač ne.

Pri NASA uporabljajo XP-je samo v konferenčni dvorani, kjer služijo za predstavitve. Temu jaz ne bi rekel resno delo.
Res pa ne vidim smisla, zakaj bi jih šli menjati. Tudi jaz še na nekaterih računalnikih uporabljam XP-je, ki bodo tam ostali dokler računalnik ne bo romal v smeti. Tudi če dam 1000 EUR, da na vse namestim 7, ne bodo delali nič hitreje, pa še ob tisočaka bom.

Isotropic ::

skoraj brez programskih napak

pair programming, brez tight schedulov, veliko unit testinga pa ne vem kaj se.
mislim, da ima lockheed to, se mi pa trenutno ne da iskat, kateri oddelek je.

Zgodovina sprememb…

Isotropic ::

Izi je izjavil:

thramos je izjavil:

Zaradi teh prešvicanih športnikov se še sam marsikdo spravi migat.

Z Looooookom se strinjam, da gre za enega izmed vladnih vzvodov za držanje raje na vajeti, da pa bi kdorkoli zaradi profi športnikov še sam začel migati pa sem skoraj gotov da ne drži. Pravzaprav šport po TV najbolj gledajo ravno tisti, ki prav nič ne migajo, zraven pa ob TV konzumirajio še pivo in čips. Tisti, ki migamo, nimamo časa za šport na TV in raje prosti čas pretečemo, prekolesarimo ali preplavamo.
Imam kar precej fizično aktivnih prijateljev, ki se tudi skupaj tedensko rekreiramo, pa kolikor vidim je za vse popolnoma vseeno, če olimpijskih iger sploh ne bi prenašali po TV. Za vse dosežke tako ali tako izvemo v novicah.

tebi pred racunalnikom ze ne, se pa ob takih medaljah (alpa nogometni reprezentanci na euro) poveca vpis v klube, kjer trenirajo to.

SuperVeloce ::

Lepo bi bilo, če bi se ob takšnih dosežkih povečal tudi vpis na tehnične fakultete :)
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

BigWhale ::

A lahko nekdo pobrise prav se komentarje?

MrStein ::

jype je izjavil:

*Linux.

The one percent... omenjen nekje na koncu. Da fanboy niso žalostni. :)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gavran ::

A zmotni takedown zahtevki pa nikogar ne motijo in raje komentirate za novico povsem obrobne stvari?
Čakam na dan ko se bo nekdo zmigal in sprožitelja lažnega takedown zahtevka iztožil do gat.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft naredil svojo lastno YouTube aplikacijo za WP, pa brez oglasov in z downloa

Oddelek: Novice / Windows Mobile
4414611 (10665) w00tnes
»

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2914049 (11381) jype
»

Universalove čeri v varnem pristanu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
149570 (7727) BaToCarx
»

Rebeccin "Friday" umaknjen s portala YouTube, posredi kršitve avtorske pravice

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
158267 (5622) Buddah

Več podobnih tem