» »

YouTubovi algoritmi ne povzročajo radikalizacije gledalcev

YouTubovi algoritmi ne povzročajo radikalizacije gledalcev

Slo-Tech - V PNAS so objavili rezultate zanimive raziskave, v kateri so proučevali, ali spremljanje vsebin na YouTube, zlasti z ozirom na algoritemske predloge za nadaljnje oglede, povzroča radikalizacijo političnih prepričanj posameznikov. Analizirali so 300.000 obiskovalcev, ki so si v letih 2016-2019 ogledali 21 milijonov videoposnetkov. Rezultati ne potrjujejo hipoteze, da bi uporaba platforme YouTube prispevala k radikalizaciji svetovnih nazorov gledalcev.

Vprašanje je v času algoritemskih predlogov zelo aktualno. Ogled le nekaj posnetkov s podobno tematiko namreč pošteno spremeni predloge za nadaljnje oglede, zato bi se lahko upravičeno vprašali, kako to vpliva na stališča posameznikov. Ugotovili so, da je možno posameznike razvrstiti v sorazmerno dobro definirane skupine glede na politično prepričanje: skrajno leva, levosredinska, centristična, desnosredinska in skrajno desna. K temu so dodali še kategorijo anti-woke, ki ni strogo politična, a so jo opredelili kot nasprotovanje progresivnim gibanjem za družbeno pravičnost, in se do neke mere prekriva z desnim delom spektra, a ne povsem. Njihovi gledalci so v največji meri gledali desne vsebine.

Pri analizi so se omejili na slabih tisoč kanalov, ki so jih lahko jasno uvrstili v eno izmed navedenih skupin - predstavljali so okrog 3,3 odstotka vseh ogledov. Najprej so ugotovili, da je največja skupina obiskovalcev levosredinskega nazora in predstavlja približno polovico vseh obiskovalcev. Po velikosti sledijo centristična skupina, desnosredinska in skrajno desna prepričanja. Skrajno levih obiskovalcev in ogledov je bilo tako malo, da jih ni bilo možno ločiti od statističnega šuma.

Ključni rezultat raziskave je, da YouTube ni prispeval k radikalizaciji. To so utemeljili z dejstvom, da je skrajno leva skupina ostajala pod mejo zaznave, skrajno desna skupina pa stabilno številčna (in majhna). Ogledi skrajnodesnih vsebin so največkrat izvirali z drugih strani (referral) in ne kot posledica predlogov YouTubovih algoritmov. Medtem ko so bila politična stališča obiskovalcev sorazmerno stabilna, se je zlagoma povečeval angažma, torej čas, ki so ga uporabniki prebili na platformi. To je ustrezalo siceršnjemu povečevanju uporabe YouTuba, ki ga ljudje čedalje bolj uporabljajo namesto televizije, zato te rasti ni možno pripisati večjemu političnemu udejstvovanju. Čas na platformi oziroma število ogledov se je najbolj, torej nad bazno linijo, povečalo v skupinah anti-woke in skrajno desni, čeprav števila gledalcev nista povečali.

Ni dokazov, da bi YouTubovi algoritmi povečevali radikalizacijo.

23 komentarjev

DeeJay ::

Dokler bo prevladovala levosredinska miselnost, svet še ni šel v k….
Don't f with me.

hr_natakar ::

ni levih in desnih, samo naivni in tisti, ki razmisljajo s svojo glavo. Ali pa ce ze delis, lahko delis na postene in nepostene. Pa moralne in nemoralne. Na podkupljive in nepodkupljive. Na tiste, ki jim je dobicek na prvem mestu in tiste, ki jim je dobicek na znj mestu. Na tiste, ki zaupajo vsemu, kar preberejo in na tiste, ki skusajo preverit vse kar preberejo.

Zgodovina sprememb…

prozac ::

Analizirali so 300.000 obiskovalcev, ki so si v letih 2016-2019 ogledali 21 milijonov videoposnetkov.


Tole mi je čudno. V 3 letih so v povprečju pogledali samo 70 videoposnetkov?

multivac ::

Na youtubu že par let ne vidim radikalnega videa.
Butasta raziskava.
Public Health Emergency of International Concern -> PHEIC

ajdov2 ::

Če verjameš

MrStein ::

Šment, na kaj pa lahko zdaj zvalimo krivdo za radikalizacijo?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mr_chai ::

mene je yotube čist radikaliziral. Gledam sam še Ernecla, Brščiča pa nova24tv oddaje.

starfotr ::

Kdo je plačal raziskavo?

Kayzon ::

A to pranje mozganov s strani komunisticnih medijev (Ki so velika vecina) Pa ni radikalizacija?

poweroff ::

Po ugotovitvah raziskave skrajno levih praktično ni (statistični šum), dočim skrajno desne je pa mogoče zaznati, a so maloštevilni.

Kako gre to skupaj z jokanjem desničarjev, da na svetu prevladuje levica???
sudo poweroff

mtosev ::

Ja nekateri ljudje so sami po sebi skloni raznim neumnostim.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zmajc ::

Za radikalizacijo sta kriva še najbolj Facebook in Twitter.

jebitese ::

Slo-Tech algoritmi so tudi OK, po desetih letih sem še vedno enako radikalen kot prej.

MrStein ::

poweroff je izjavil:

Po ugotovitvah raziskave skrajno levih praktično ni (statistični šum), dočim skrajno desne je pa mogoče zaznati, a so maloštevilni.

Kako gre to skupaj z jokanjem desničarjev, da na svetu prevladuje levica???

Brati je treba :

Najprej so ugotovili, da je največja skupina obiskovalcev levosredinskega nazora in predstavlja približno polovico vseh obiskovalcev
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Poldy ::

Pa saj youtube nikoli ni imel kakšnih čudnih vsebin, ne levih ne desnih, no vsaj ponujal jih ni. Ali pa so jih pravočasno odstranili. Bo kar držalo kar so ugotovili.

Pa spet, kaj danes je radikalizacija? Objava Floydovega posnetka in spodbujanje k nasilju do policajev ali objava južnoafriškega ropanja nakupovalnih centrov in ustvarjanje mnenja o temnopoltih?

hr_natakar ::

Radikalizacija je lahko sirok pojem. Nekateri lahko oznacijo za radikalizacijo tudi tisto, kar ima drugacno mnenje od uradnega, ceprav se vcasih izkaze za resnico. Jaz osebno se izogibam predalckanju, ravno iz tega namena, ker se to lahko manipulira.

Zgodovina sprememb…

Velki ::

Ne podpiram obveznega cepljenja, podpiram pa prostovoljno cepljenje starejših.
Ne podpiram načina komu se danes na svetu daje prednost (materialnim dobrinam - tega ni za enačiti z storitvami, kar podpiram)!
Ne podpiram socialne podpore za delovno sposobne (sem končal višjo šolo za mešanje dreka in mi je sedaj delo na traku pod častjo zato imam pravico do sociale)!
Ne podpiram množičnih migracij!
Ne podpiram načina dela v javnem sektorju (poznam ljudi ki tam delajo)!
Ne podpiram globalizacije!
...

Mi sploh zna kdo povedati kam za vraga spadam jaz? Deljenje na leve in desne je prikladen izgovor iz zgodovine, ki ga danes z pridom izkoriščajo politiki... To sploh zelo upali pri starejši populaciji, ki so "sovražili" komunizem in celo življenje navivali za Janšo in danes niso sposobni uvideti da se bi lahko Tito skril če bi Janša dobil tako priložnost kot jo je imel Tito... Ma kakšen Tito še Stalin mu ne bi segel do kolen.

Še bolj žalostno da mladina ne uvidi da z takšnim obnašanjem drvimo v Kitajski sistem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Velki ()

MasterMiG ::

Bolj trde desnice na youtubu že nekaj let ni več, so jih sistematično pobannali drugega za drugim, in tudi take, ki so zakleti protifašisti ala Stefan Molyneaux in so jih pobannali zgolj zaradi antikomunizma in predvsem anti-woke.
Medtem ko Vaush naprimer je samooklicani Marksist, komunist, govori o nacionalizaciji in kolektivnih farmah, pa je ne le še vedno sobrodošel na YT, tudi mastno služi z reklamami.
Poleg tega pa, radikaliziraš lahko samo debila. Pametnega človeka preriča moč argumentov, ne argument moči oz. Samo število argumentov.
There is nothing to fear but the fear itself.

Ghenghiz ::

Čas na platformi oziroma število ogledov se je najbolj, torej nad bazno linijo, povečalo v skupinah anti-woke in skrajno desni, čeprav števila gledalcev nista povečali.

Kaj to pomeni? Ali, da so naci cireclejerku viewcount nabijali isti ljudje z veckratnim predvajanjem, ali da se je tja selilo najvec gledalcev iz ostalih skupin?

Markoff ::

DeeJay je izjavil:

Dokler bo prevladovala levosredinska miselnost, svet še ni šel v k….

Se res ob tem članku ne vprašaš, kdo in kako je opredelil, v katero miselnost je sodil posamezen članek?

Ker, npr., stranka Levica v programu nima veliko levosredinske miselnosti, pa je noben MSM v Sloveniji ne označuje kot skrajno leve stranke, kar dejansko je. Glede na to, da kulturni marksizem, woke ideologija, BLM, antifa in podobne rasistične ideologije pod pretvezo antirasizma (se še kdo spomni cerkvene Inkvizicije?) prodirajo po celem svetu, verjetno sebe ne želijo oglaševati kot skrajno levičarstvo, kajne?

Poleg tega mi še vedno noben zagovornik sockomunizma ne želi ali ne zna pojasniti, zakaj je bila demokratična delavska socialistična stranka iz 30. let v Nemčiji desna, če pa je razen rasizma imela 100% značilnosti sockomunistične stranke, poleg tega se je povezovala s fašisti (sockomunisti) in Stalinom (ortosockomunist) in ne s kakšnimi resnimi demokratičnimi strujami.

poweroff je izjavil:

Po ugotovitvah raziskave skrajno levih praktično ni (statistični šum), dočim skrajno desne je pa mogoče zaznati, a so maloštevilni.
Kako gre to skupaj z jokanjem desničarjev, da na svetu prevladuje levica???

Za raziskovalca s FDV si precej naiven, Matej. Glej moj prejšnji komentar.

Sicer pa je že sockomunajzl Stalin rekel, da ni pomembno, kako narod glasuje, temveč kdo šteje glasovnice.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

poweroff ::

Prigoda iz kraja, kjer sem živel pred časom.

Gre za manjšo vas. Z domobransko zgodovino. V kraju na volitvah vedno zmaga SDS. SDS ima močan lokalni odbor z veliko člani. Narod po Facebooku doživlja izpade prodi levičarjem, beguncem, istospolno usmerjenim... in orgazmira ob izjavah Ivana Blaznega.

Ljudje so drugače (v živo) zelo v redu. Ene par jih je zelo zagrizenih SDSovcev, ampak smo se lepo razumeli in se še sedaj. Parkrat smo imeli politične debate in vsak je sicer zagovarjal svoje stališče, ampak bil pripravljen poslušati drugega, mu vljudno povedati, da se ne strinja (ali pa da se ne strinja v celoti) in potem z njim iti na pivo (skratka, čisto drugače kot na socialnih omrežjih).

No, in sem enkrat imel eno malo bolj poglobljeno debato z enim takih.

In mi človek začne razlagati, da bi on pa naredil eno državno firmo, ki bi imela v lasti vse. Konkurence ne bi bilo, vsak "oddelek" bi delal samo eno stvar, cene bi bile pa optimizirane.

Se pravi - ena državna trgovina (z "najnižjimi cenami"), en obrat za prehrano, eno prevozniško podjetje, ena taksi služba, itd. In to bi vodil "en spodoben direktor", ki bi imel minimalno administracijo, računovodstvo, itd.

In vsi bi imeli službe in cene bi bile povsod optimalne - nizke.

In se je prav pridušal kako da tega že niso naredili.

Jaz sem najprej malo gledal... potem sem mu skušal razložiti, da je to kar on zagovarja socializem. Da bistvo kapitalizma je konkurenca. Konkurenca pa niža cene. In da če bi uvedli njegov sistem, bi šle cene v nebo, neučinkovitost bi se povečala, korupcija pa tudi.

Nisva prišla skupaj.

Tip pa orto SDS-ovec, jaz pa bojda "levičar". :))

Sem prepričan, da je med desnico še kar nekaj takšnih.
sudo poweroff

D3m ::

Jup je ja.

JAz pravim, da je kriv socialistični sistem po vojni.

So jim malo kompase zjebali.
|HP EliteBook|R5 6650U|

zztop ::

Velki je izjavil:

Mi sploh zna kdo povedati kam za vraga spadam jaz?

Premalo informacij. Družbeno izgleda bolj konzervativen.
Izberi raje izgubo kot umazan dobiček:
zakaj prva boli enkrat, druga zmeraj.
~Hilon


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

YouTubovi algoritmi ne povzročajo radikalizacije gledalcev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
235224 (2580) zztop
»

Curiosity in zmotni DMCA takedown zahtevki

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
167159 (5349) Gavran
»

Universalove čeri v varnem pristanu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
149568 (7725) BaToCarx

Več podobnih tem