»

Okna bodo za Evropejce kmalu manj nadležna

The Windows Blog - Pri Microsoftu začenjajo s testiranjem sprememb v operacijskem sistemu Windows, ki jih zahteva evropski zakon DMA in bodo odstranile vsaj nekaj muh, ki okolje zadnje čase pestijo.

V zadnjih letih delo z Microsoftovimi Okni vse prepogosto motijo nadležni zahtevki in ovire, ki so jih v Redmondu v sistem vgradili z namenom promoviranja in širjenja lastnih programskih rešitev. Težave ob nameščanju konkurenčnih spletnih brskalnikov ali oglasih za karkoli-365 so že ponarodele, z enajstico pa so dosegle vrelišče, tudi z bizarnostmi, kot je bil preizkus obveznega kviza, če je uporabnik želel odstraniti aplikacijo OneDrive. Na srečo pa živimo v Evropski uniji, ki je letos pričela uvajati uredbo Digital Markets Act, ki utegne zaznavno zauzdati samovoljo informacijskih velikanov na Stari celini. Z marcem 2024 bodo morali v Redmondu Windowse in njihove aplikacije napraviti priročnejše za odstranjevanje in pripravnejše za sodelovanje s konkurenčnim programjem. Sedaj so pričeli spremembe...

20 komentarjev

Windows je postal aplikacija za oddaljeni dostop

Microsoft - Microsoft je pripravil aplikacijo Windows, ki je za zdaj še v predoglednem stadiju. Na voljo je za iOS, iPadOS, macOS, Windows in brskalnike po spletu. Za Android še ni na voljo.

Z aplikacijo, ki je nekakšna predelana Windows 365 App, lahko pretakamo kopijo Windows z drugega, oddaljenega računalnika, Azure Virtual Desktopa, Windows 365, Microsoft Dev Boxa ali Microsoft Remote Desktop Services. Za zdaj to aplikacijo uporabljajo naročniki poslovnih računov, v prihodnosti pa naj bi jo dobili tudi uporabniki osebnih računov.

V preteklosti so že obstajale aplikacije za dostop do Windows na oddaljenih napravah, denimo Remote Desktop Connection, ki je del operacijskega sistema Windows. A nova aplikacija s pomenljivim imenom Windows kaže, da ima Microsoft širše ambicije in da se morda obeta celo Windows, ki bo v celoti v oblaku. V trenutni inačici aplikacija podpira več monitorjev, spreminjanje ločljivosti in dinamično prilagajanje, uporabo naprav, kot so spletne kamere, tiskalniki,...

44 komentarjev

Microsoft bi želel Windows sčasoma prestaviti v oblak

Slo-Tech - Vest pravzaprav ni presenečenje za nikogar, ki spremlja trende na področju programske opreme ter Microsoftove nedavne poteze in izdelke, denimo Office 365. V spopadu, ki ta hip poteka med FTC in Microsoftom o izdaji soglasja za prevzem Activision Blizzarda, čemur FTC nasprotuje, je Microsoft razkril dolgoročni načrt za Windows. Sčasoma želijo čim več izvodov prestaviti v oblak. Strategija je jasna: Windows 11 bi tekel v oblaku, od koder bi se sproti pretakal (streaming) v napravo.

Vrnitev terminalov torej, le da bi bil mainframe na drugi strani interneta? Bolj prehod na programsko opremo kot storitev (SaaS), ki ponudnikom zagotavlja kontinuirani dotok denarja. Microsoft pripravlja verzijo Windows 365 za domače uporabnike, ki bo omogočala dostop do operacijskega sistema s katerekoli naprave, ki ima dostop do interneta. Takšna rešitev v Windows 365 za operacijska sistema Windows 10 in 11 že obstaja za poslovne uporabnike.

Da želi Microsoft na tak način pritegniti tudi domače...

45 komentarjev

Microsoft predstavil OS v oblaku Windows 365

Microsoft - Pri Microsoftu bodo v začetku avgusta virtualizacijsko storitev Azure Virtual Desktop nadgradili v elegantnejšo Cloud PC, z operacijskim sistemom Windows 365.

Storitve, kjer lahko v oblaku poganjamo ne samo posamezno programje, kot so igre, temveč celotna namizja, niso nekaj novega; tudi Microsoft tu ponuja Azure Virtual Desktop. Rešitve te sorte so primerne predvsem za tiste, ki morajo imeti svoje delovno okolje na več napravah, po možnosti na različnih fizičnih delovnih mestih. Pandemija covida-19 in posledičen razmah hibridnega dela iz pisarne ter doma sta očitno velikana iz Redmonda spodbudila, da svojo ponudbo okrepi. 2. avgusta prispe servis Cloud PC, ki bo ponujal virtualna namizja, gnana z operacijskim sistemom Windows 365.

Okna 365 bodo imela konkretno obliko desetke ali (ko ta prispe) enajstke, uporabnik pa bo lahko do njih dostopal skozi brskalnik ali namensko aplikacijo Remote Desktop, ki bo omogočala dostop tudi iz macov, Linuxa, iPadov in Androidnih naprav. O ceni...

68 komentarjev

Microsoft kot kaže načrtuje virtualni operacijski sistem

ZDNet - Šlo naj bi za novo ponudbo tipa namizje kot storitev, zgrajeno na temeljih Microsoftovega Virtual Desktopa, na voljo pa naj bi bila v prihodnjem letu. Kot kaže bo Cloud PC, kot ga delovno imenujejo, del ponudbe 365, in sicer za mesečno naročnino v fiksnem znesku. Kar je drugače kot pri sedanjem najemu virtualnega namizja, pri katerem uporabnik plača glede na porabljene sistemske vire. Zadevo so pri ZDNet odkrili povsem slučajno, prek zaposlitvenega oglasa.

Cloud Pc naj ne bi bil zamenjava za lokalno nameščene Windows in pisarniški paket Office, pač pa jo pri Microsoftu vidijo kot prilagodljivo ponudbo za podjetja, ki želijo svoje stare PC računalnike pretvoriti v tanke odjemalce oz. thin cliente.

Microsoft trenutno že ima storitev, imenovano Microsoft Managed Desktop, pri kateri nameščanje, vzdrževanje in upravljanje operacijskega sistema in ključnih poslovnih aplikacij ter naprav prevzame Microsoft. V paketu je še konfiguracija sistema, varnostni nadzor, analitika in 24-urna...

34 komentarjev

Afrika dobiva prve velike podatkovne centre za oblačne storitve

Slo-Tech - Afrika se bo z zaostankom vendarle vpisala na seznam kontinentov, kjer so svetovni ponudniki storitev v oblakih postavili podatkovne centre oziroma svojo infrastrukturo. Led je prebil Microsoft, ki je odprl centra v Cape Townu in Johannesburgu. Z njima bo lahko v Afriki ponujal Azure, Office 365 in Dynamics 365. Predlani najavljena centra bi po prvotnih načrtih bili morali odpreti že lani, a se je gradnja zavlekla. Vseeno je Microsoft s tem prehitel konkurenta Amazona, ki bo svoj center v Cape Townu odprl šele prihodnje leto.

V Afriki se je, podobno kot v ostalih delih sveta, uporaba storitev v oblaku v zadnjih letih precej razmahnila. Od leta 2013 do 2018 se je število uporabnikov med srednje velikimi in velikimi podjetji več kot podvojilo. Trend se bo nadaljeval, saj v največjih...

1 komentar

V oblačne storitve udarila strela iz oblaka in onesposobila Azure AD

Slo-Tech - Microsoftovi inženirji so imeli zadnje dni precej dela, saj je imel večji del sveta težave z dostopom do storitev Azure in Office 365. Razlog je bil precej nenavaden, in sicer je šlo za udar strele. Ta je v torek dopoldne udarila v bližini Microsoftovega podatkovnega centra blizu San Antonia, kar je povzročilo nihanja v električnem omrežju. Zaradi motene dobave električne energije je prenehal delovati hladilni sistem, zaradi česar se je podatkovni center ustavil. Težave niso bile omejene le na ZDA, temveč so jih čutili tudi v Evropi, zavlekle pa so se še v sredo.

Glavni problem je predstavljala preobremenitev ostalih strežnikov. Alex Simons iz Microsofta je pojasnil, da je nekaj večjih...

19 komentarjev

Microsoft zaradi Nokie četrtletje sklenil z največjo izgubo

Microsoft - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki se je končalo junija in je predstavljajo tudi konec fiskalnega leta 2015, ustvaril 2,1 milijarde dolarjev čiste izgube, so sporočili iz Redmonda. Glavni razlog za izgubo kljub 22,2 milijardam dolarjev prihodkov, kar je zgolj pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, je prevrednotenje naložbe v Nokio. Kot smo že pisali, je Microsoft odpisal 7,6 milijarde dolarjev in napovedal, da bodo odpustili 7800 ljudi. Skupni stroški z vključenimi odpravninami in drugimi izdatki zaradi prestrukturiranja bodo predvidoma narasli na 8,4 milijarde dolarjev. Spomnimo: Microsoft je za Nokio odštel 9,5 milijarde dolarjev, že lani pa so odpustili 18.000 zaposlenih.

Tako se kljub dobrim poslovnim rezultatom...

62 komentarjev

Google Cloud Connect za Microsoft Office

Google - Z današnjim dnem je Googlov vtičnik za Microsoft Office 2003, 2007 in 2010 (uporabniki Office na Mac OS X bodo ostali razočarani, ker API-ji za Microsoft Office for Mac niso odprti) Google Cloud Connect na voljo uporabnikom po vsem svetu.

Gre za zelo uporaben kos programske opreme, ki se integrira v Office in omogoča avtomatičen in neopazen prenos Wordovih, Excelovih in PowerPointovih datotek v Googlov oblak. Uporabnik nato izbere, kdo vse bo imel dostop do njih. Ko dokument popravlja lokalno v svojem paketu Office, se spremembe avtomatično beležijo v oblaku in takoj prikazujejo tudi ostalim bralcem dokumenta. Vsi lahko urejajo dokument hkrati, spremembe pa se iz oblaka sinhronizirajo na vseh mestih hkrati. Tovrstno urejanje je Google...

7 komentarjev