»

V ZDA vsa letala prizemljena

Slo-Tech - V ZDA so danes zaradi izpada informacijskega sistema začasno odložili vse lete, dokler ne odpravijo težave. V zgodnjih jutranjih urah je odpovedal sistem NOTAM (notice to air missions), s katerim Zvezna uprava za letalstvo (FAA) objavlja vse relevantne informacije v zvezi z varnostjo. Na vseh poletih morajo piloti preveriti NOTAM, kjer so zapisane morebitne omejitve, nedelujoči instrumenti na letališčih, zaprtja zračnega prostora in vse ostale neobičajne okoliščine, na katere morajo biti pozorni.

Sprva so letalske družbe začele objavljati, da bodo posamezni leti zamudili, a se je zaradi nedelujočega sistema kaos širil. Ob 7.19 po lokalnem času (13.19 po slovenskem) je zato FAA najavila začasno prepoved letov, dokler težava ne bo odpravljena. To naj bi se zgodilo okrog 9.00 ure po lokalnem času (ob 15.00) po slovenskem, če bo odpravljanje težave še naprej potekalo po načrtih. V Newarku in Atlanti naj bi v naslednjih minutah prvi začeli ponovno vzletati. American Airlines in United...

26 komentarjev

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve...

1 komentar

V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala

Slo-Tech - Danes so mobilni operaterji v ZDA začeli uporabljati pas C za mobilna omrežja pete generacije (5G), kar je na noge spravilo letalske prevoznike. Medtem ko se Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in operaterji še vedno prepirajo, kaj naj storijo s 5G v okolici letališč, sta Verizon in v manjši meri AT&T (Austin, Dallas-Fort Worth, Houston, Chicago, Detroit, Jacksonville, Orlando in južna Florida) pas začela uporabljati.

Verizon pojasnjuje, da bo to znatno izboljšalo povezljivost v hitrem omrežju 5G, ki se je doslej zanašalo na milimetrski del spektra. Pas C bo zagotovil stabilnejši pokritost, delovanje v notranjosti stavb in zato tudi višje hitrosti. Pas C predstavlja zlato sredino med počasnejšim 5G Nationwide in milimetrskim 5G kratkega dosega. Obljubljajo normalne hitrosti od 200-500 Mb/s, v idealnih pogojih pa vse do 800 Mb/s. Povsem drugačno pa je nič kaj prešerno razpoloženje v letalskem sektorju.

Še včeraj so letalski prevozniki še enkrat poizkusili odmakniti pas C v 5G. V...

12 komentarjev

Southwest zaradi računalniških težav odpovedal 500 letov

Slo-Tech - Ameriški letalski prevoznik Southwest Airlines je včeraj odpovedal približno 500 letov, še več sto pa jih je zamujalo, ker so morali zaradi težav z računalniškim sistemom začasno ustaviti delovanje. Letala so bila prizemljena od 19.45 do 20.30 po slovenskem času, zaradi česar je 37 odstotkov poletov (okrog 1300) pridelalo zamudo. Razlog je težava z mrežno povezljivostjo, zaradi česar je Southwest zaprosil FAA, naj uradno prizemlji njihova letala, da ne bi kje kakšno po nevede vzletelo. To je že druga težava v zadnjih 24 urah pri istem letalskem prevozniku.

Že v torek zjutraj po slovenskem času je Southwest zaradi druge
, po besedah prevoznika nepovezane težave, začasno prizemljil svoja letala, a tedaj letov ni bilo treba odpovedati. Zjutraj je bila težava s sistemom za zagotavljanje vremenskih podatkov, so sporočili. Težavo, ki je izvirala pri zunanjem ponudniku storitev, so odpravili okrog 6. ure zjutraj po slovenskem času. Tedaj je zamudilo 1541 letal. Zaradi včerajšnjih težav so...

2 komentarja

Boeing in FAA goljufala pri testih 737 MAX

The Verge - Poročilo, ki med drugim temelji na izjavah petdesetih žvižgačev in je dolgo 102 strani, je objavila senatna komisija za trgovino, znanost in transport. Boeing in ameriška Zvezna agencija za letalstvo (Federal Aviation Administration oz. FAA) naj bi tako goljufala pri testih za ponovno pridobitev certifikata za 737 MAX. Goljufanje je potekalo na različne načine, najpogosteje tako, da so bili piloti vnaprej inštruirani, kako doseči določen učinek. Nekateri testi pa so nasploh potekali na simulatorjih, ki niso opremljeni za vzpostavljanje enakih razmer, kot so bile pri obeh usodnih nesrečah Lion Air (let 610) 29. oktobra 2018 in Ethiopian Airlines (let 302) 10. marca 2019. V obeh je skupaj umrlo 346 ljudi, zaradi česar je FAA lani marca prizemljila ta tip letala.

FAA je ob tem obtožen še izvajanja povračilnih ukrepov zoper žvižgače, ki so sicer že prej opozorili na goljufijo, a se na to nihče ni odzval. Ob tem pa še oviranja preiskave obeh nesreč, ščitenja svojega menedžmenta in...

61 komentarjev

Izpad računalniškega sistema prizemlji letala za več ur

Slo-Tech - Najučinkovitejši način, da preprečite vzlet kakšnega letala, se skriva več tisoč kilometrov stran do vzletne piste. Računalniški sistemi letalskih družb so postali kritične točke, kjer vsakršna okvara povzroči odpovedi več tisoč letov, jezo desettisočev in milijonsko škodo. Včerajšnji izpad sistema pri ameriškem letalskem prevozniku Delta je svež opomin, da so letalske družbe pri IT-ju ostale nekje daleč v preteklosti.

Delta je namreč včeraj odpovedala približno tisoč poletov (dnevno jih opravijo okrog šest tisoč), še več sto pa jih je bilo prestavljenih, ker je izpadel njihov glavni podatkovni center v Atlanti. Približno šest ur je trajal popoln mrk Deltine flote, potem pa so počasi začeli vzletati, čeprav so bili nekateri leti odpovedani tudi kasneje....

61 komentarjev

Dan računalniških težav: prizemljena vsa Unitedova letala, trgovanje na newyorški borzi ustavljeno

Slo-Tech - Danes imajo v ZDA polne roke dela z odpravljanjem računalniških težav, saj sta odpovedala dva popolnoma ločena in neodvisna sistema, zaradi katerih so bila za nekaj ur prizemljena vsa letala družbe United American in zaprta newyorška borza. Oboji zatrjujejo, da gre za težave, ki niso povezane z nikakršnim vdorom ali napadom, težave pa še odpravljajo.

Okrog 13. ure po slovenskem času so iz za zdaj še nepojasnjenih razlogov vsa Unitedova letala na vseh ameriških letališčih od vzhodne do zahodne obale za dobri dve uri ostala na tleh. Po približno dveh urah so težave začeli odpravljati in počasi so prizemljene letala vzleta. Zaradi kaskadnega učinka zamud je bilo prizadetih okrog 3500 letov na 235 ameriških in 138...

5 komentarjev

Danes ponoči prestopna sekunda, računalniki bodo shajali vsak po svoje

Slo-Tech - Če ste slučajno pozabili, je danes najdaljša noč v letu. Ob 2.00 zjutraj po našem času bomo dodali prestopno sekundo. Tedaj bodo digitalne ure pokazale čas 1:59:60, kar je potrebno zaradi uskladitve časa z vrtenjem Zemlje, računalnikom pa povzroča nemalo težav.

Dan je iz zgodovinskih razlogov definiran kot 86.400 sekund, sekunda pa je definirana kot 9192631770 nihajev, ki ustrezajo prehodu med dvema hiperfinima prehodoma cezija-133 v osnovnem stanju. Skratka, sekunda traja vedno enako ne glede na obnašanje Zemlje. Vrtenje Zemlje okrog lastne osi pa se zelo zlagoma upočasnjuje, zato je dan malenkost daljši kot 86.400 sekund. Ko kumulativna razlika med časom, merjenim...

28 komentarjev

Prvo zasebno plovilo SpaceX poletelo proti ISS

Slo-Tech - Danes je zgodovinski dan za polete v vesolje, saj je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poletelo prvo plovilo zasebne izdelave. Ameriško podjetje SpaceX je namreč ob 9.44 zjutraj po slovenskem času uspešno izstrelilo svoje plovilo Dragon na raketi Falcon 9, ki se bo po načrtih v petek popoldne spojilo z ISS. Polet je zgodovinski tudi zato, ker je to prvo ameriško plovilo, ki se bo spojilo z ISS in ni raketoplan Space Shuttle. Po njihovi lanski upokojitvi so namreč tehnologijo za prevoz ljudi na ISS posedovali le Rusi, Evropa in Japonska pa sta tja vozili še tovor.

Dragon bi bil moral poleteti že aprila, a je bil polet nekajkrat preložen. Prva priložnost za izstrelitev je bila 30....

34 komentarjev