»

Varčna AMDjeva jedra tudi za domače uporabnike

vir: AMD
AnandTech - Pri AMDju so predstavili dva nova člana procesorske družine Ryzen 7040U, ki nosita tudi varčnejša jedra Zen 4c, s čimer podjetje stopa na pot heterogenega dizajna, podobno kot Intel.

Heterogena sestava CPUjev se vztrajno seli s področja telefonov tudi na računalniškega. Kombinacija zmogljivih P-jeder in varčnih E-jeder je osnova Intelovih arhitektur od Alder Laka dalje, letos pa je takšna manjša jedra lansiral tudi AMD. Toda premisa rdečih je bila doslej vendarle malo drugačna; medtem ko so pri Intelu povzeli zamisel Armovih čipov, so v AMDju manjša jedra namenili strežniškemu sektorju, in sicer z argumentacijo, da jih tako preprosto lahko več zbašejo na manjše pakiranje, kar je zelo pomembno denimo pri oblačnih storitvah, kjer morajo strežniki pokriti ogromno hkratnih zahtevkov. Varčnejša jedra Zen 4c smo tako najprej videli junija v družini Epycov Bergamo, pa nato še septembra v Epycih serije Siena, kjer imajo spet malo drugačno nalogo, namreč manjšo porabo energije. Jedra Zen...

22 komentarjev

V začetku septembra prispejo še radeoni 7000 za srednji del trga

vir: AMD
AMD - Na Gamescomu je AMD z napovedjo grafičnih kartic Radeon RX 7800 XT in 7700 XT naposled zaokrožil aktualno družino radeonov 7000.

V AMDju so pri aktualni seriji svojih grafičnih kartic, radeonih 7000, ubrali rahlo nestandarden pristop k lansiranju. Najprej sta že davnega lanskega decembra prispela najmočnejša primerka, RX 7900 XTX in 7900 XT, nato pa letošnjega maja RX 7600 za tiste z najbolj prazno denarnico. Zavzeti igričarji, ki potrebujejo razmeroma zmogljive kartice, a zanje ne morejo pljuniti tisočaka, pa bodo na primerne izdelke čakali tričetrt leta, saj bo rdeči tabor spisek družine 7000 zaokrožil 6. septembra, in sicer z modeloma RX 7800 XT in 7700 XT. Kartici slonita na čipu Navi 32, ki je po velikosti in zmogljivosti nekje na sredi med Navi 31 v močnejših izvedenkah ter Navi 33 v najšibkejšem RX 7600. Pri RX 7800 XT to denimo pomeni 3840 stream procesorjev (dvojne širine) arhitekture RDNA 3, ali za slabi dve tretjini količine v RX 7900 XTX. GPU ohranja čipletno...

42 komentarjev

AMD predstavil čipe Ryzen Z1 za ročne igralne PCje

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so lansirali linijo varčnejših sistemskih čipov Ryzen Z1, ki so namenjeni klonom Steam Decka. Prvi izdelek na tej osnovi je Asusov ROG Ally.

Valova ročna konzo ... eee ... PC, Steam Deck, ima za seboj sicer zahteven porod, a se je po nekaj posodobitvah platforme izkazala za prav spodobno napravo - in seveda sprožila val posnemovalcev. Od tega si lahko največ obeta AMD, ki je na trem področju s svojimi združki procesorjev in grafičnih vezij, ki jim pravi APU, precej bolje utrjen od Intela in Nvidie. Čip s kombinacijo procesorja generacije Zen 2 in grafičnega vezja vrste RDNA 2 je navsezadnje tudi v Decku. Zato ni presenečenje, da je podjetje kar naravnost najavilo namensko serijsko linijo za takšne izdelke, APUje Ryzen Z1. Zaenkrat jih sestavljata dve izvedenki, Z1 in pa Z1 Extreme. Prva vsebuje 6-jedrni CPU arhitekture Zen 4 in pa 4 grafične računske enote vrste RDNA 3, močnejša različica pa 8-jedrni CPU in trikrat večji grafični del.

Očitno gre za neko izpeljanko...

0 komentarjev

AMD na CES-u s široko paleto novosti

vir: AMD
AMD - CES 2023 so pri AMD-ju po pričakovanjih izkoristili za najavo centralnih in grafičnih procesorjev za prenosnike, videli pa smo tudi nekaj presenečenj, kot je najnovejša serija čipov X3D.

AMD je že nekaj let izvajalec uradne uvodne tiskovke v sejme CES in za tokratno, ki je prvič po letu 2020 spet potekala v živo, je Lisa Su s pomočniki najavila zelo obširen spekter različnih naprav (krajši video povzetek). Na prvem mestu so ryzeni za prenosnike, ki to pot s seboj prinašajo novo poimenovanje, po katerem prva cifra vedno odraža letnico, tretja pa arhitekturo. Najmodernejši novinci na arhitekturi Zen 4 tako sodijo v družino ryzen 7040, medtem ko denimo tisti z oznako 7035 vsebujejo še starejšo, Zen 3. Čip v 7040 se imenuje Phoenix in je kot prvi AMD-jev napravljen v 4-nanometrskem TSMC proizvodnem načinu. V monolitno zasnovo s strpali jedra Zen 4 in izrisovalno arhitekturo RDNA 3, pri samem spisku modelov pa blaznih presenečenj ni, saj vsebuje pričakovane 6- in 8-jedrnike s porabo do...

48 komentarjev

Arhitektura Zen 5 prispe v letu 2024

vir: AMD
AMD - V AMDju so v prezentaciji za vlagatelje razgrnili krovne načrte s svojimi družinami čipov za približno dve leti vnaprej. CPU arhitekturi Zen 4 bo seveda sledila petica, več podrobnosti pa vemo tudi o grafičnih arhitekturah RDNA in CDNA.

Na dogodkih Financial Analyst Day pri AMDju običajno postrežejo s podatki, po katerih se vlagatelji lahko približno orientirajo, kam pluje podjetje v tehničnem smislu. To pomeni vejitve družin njihovih čipov, skupaj z rabo različnih tehnologij in proizvodnih procesov, toda še vedno na precej površinski ravni. Tokrat so se lotili praktično vseh svojih naprav, začenši z osrednjimi procesorji. Po Computexu pred slabim mesecem dni vemo, da proti koncu leta prispe družina Zen 4, pri kateri bodo spričo prehoda na 5-nanometrski proizvodni proces ciljali na razmeroma visoke frekvence tudi prek 5,5 GHz. Tokrat so povedali, da naj bi izboljšave v sami arhitekturi prav tako prinesle slabih 10% pribitka k zmogljivosti, kar naj bi na koncu prineslo prek 15%...

13 komentarjev

Prihaja druga generacija AMDjeve superločljivosti

vir: AMD
AMD - Ob robu pomladanske posodobitve grafičnih gonilnikov so pri AMDju napovedali drugo generacijo tehnologije FidelityFX Super Resolution, njihove različice za povečevanje ločljivosti v igrah. Ta gre po poti Nvidiine DLSS 2.0, saj bo upoštevala premike objektov.

Superločljivost, s katero nizko resolucijo, pri kateri se izrisuje podoba, učinkovito "napihnemo" v višjo, ki jo prikaže zaslon, je v zadnjih letih postala eden najpomembnejših prijemov v igričarski grafiki. Malo zaradi vse množičnejše rabe raytracinga, ki ga je bolje poganjati pri nižjih ločljivostih, saj z višanjem števila pikslov strojna cena skokovito naraste; malo zaradi prodora monitorjev z ločljivostmi v okolici 4K, ki drugače nativno zahtevajo zelo zmogljive grafične kartice. Ledino je orala Nvidia s tehnologijo DLSS, sledila sta AMD in Intel s svojima verzijama, FidelityFX Super Resolution (FSR) in pa XeSS. Ko so pri AMDju lansko poletje naznanili prvo inačico FSR, je bilo očitno, da gre za zelo preprost pristop, ki...

19 komentarjev

Prvi namizniški procesor s tehnologijo V-Cache prispe aprila

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so napovedali sedmerico novih procesorjev serije Ryzen 5000(G). Medtem ko jih šest popolnjuje luknje v dosedanji ponudbi, pa bo bržkone največ pozornosti vzbudil Ryzen 7 5800X3D, z dodatno količino predpomnilnika L3.

Še lansko poletje smo upali, da bo AMD pred koncem leta lansiral procesorje s tehnologijo V-Cache (vertical cache), ki omogoča montažo dodatnega predpomnilnika v višino. Nato so težave s proizvodnjo polprevodnikov načrte zamaknile in na letošnjem sejmu CES smo lahko slišali, da naj bi prvi takšen igričarski procesor - Ryzen 7 5800X3D - prispel spomladi. Zdaj poznamo datum in ceno: 20. april in 450 dolarjev (ZDA, brez davka). To pomeni, da ima čip isto ceno kot Ryzen 9 5900X, ob tem pa je (kot navaden 5800X) še vedno osemjedrnik - in to z rahlo nižjimi frekvencami, da so toplotni izpust ohranili v prvotnih mejah. V zameno ima skupno kar 96 MB predpomnilnika L3, kar naj bi po zagotovilih inženirjev v igrah pomenilo približno 15-odstotni pribitek k...

29 komentarjev

Naslednji Exynos res nosi RDNA2 grafično arhitekturo

Samsung - V Samsungu so po tednih govoric le naznanili sistemski čip za pametne telefone Exynos 2200, katerega grafični del je zasnovan na AMDjevi arhitekturi RDNA2. Toda bistvenih podrobnosti še niso razkrili.

Samsung je imel za 11. januar napovedano tiskovno konferenco s predstavitvijo prihajajočega sistemskega čipa za pametne telefone Exynos 2200, ki pa so jo na licu mesta odpovedali, oziroma prestavili na februar, ob najavo novih telefonov Galaxy S22, ki naj bi sicer prispeli v drugem tednu meseca. Razloga za nenadno odpoved predstavitve niso podali, so pa čipu vendarle odmerili nekaj prostora pred dnevi, in sicer v precej površinski objavi. Procesorsko je zasnovan na zadnji različici Armove arhitekture, ARMv9, in je torej v osrednjem delu zelo podoben Qualcommovemu Snapdragonu 8 Gen 1: eno jedro je Cortex-X2, tri so Cortex-710 in štiri Cortex-510, medtem ko 5G modem podpira milimetrske valove.

Posebnost pa je grafični del čipa, Xclipse 920 - ker je zasnovan na AMDjevi arhitekturi...

5 komentarjev

AMD na Cesu pokazal arhitekturo Zen 3+

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so lasvegaški sejem vnovič izkoristili za osvežitev ponudbe čipov za prenosnike; nova družina se imenuje Ryzen 6000 Mobile in naposled prinese v procesor vgrajeno aktualno grafično arhitekturo RDNA2. Poleg so naznanili tudi nove prenosniške in namizniške grafične kartice.

Od izida Ryzenov 5000 je že več kot leto, toda kdor je upal na posodobitev že na letošnjo pomlad, se je uštel: Ryzeni 7000 (AMD ga zopet biksa s poimensko shemo) na arhitekturi Zen 4 so na vrsti šele nekoč v drugi polovici letošnjega leta. S seboj bodo prinesli tudi novo podnožje, AM5, ki bo imelo odtlej vgrajene nožice, se pravi profil LGA. Tudi "polovično" nadgradnjo procesorskih generacij v obliki varjenja dodatnega medpomnilnika 3D V-Cache na procesorje smo na letošnjem sejmu CES lahko le za hip ošvrknili s pogledom, kajti podjetje je na hitro omenilo Ryzena 7 5800X3D, ki naj bi prispel nekoč spomladi in ima našvasanih 96 MB medpomnilnika L3. Ali mu bodo sledili drugi takšni izdelki, še ne vemo,...

16 komentarjev

AMD lansiral Radeona RX 6600

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so v trgovine poslali še šesto in najšibkejšo od "zaresnih" igričarskih grafičnih kartic aktualne družine, Radeona RX 6600.

Še malo, pa bo preteklo okroglo leto, odkar so pri AMDju pričeli z aktualno družino radeonov, RX 6000. Kljub klavrnemu stanju na področju polprevodniškhi vezij so počasi popolnjevali repertoar in sedaj imajo z Radeonom RX 6600 naposled še kartico, ki se neposredno spoprijema z Geforcom RTX 3060. Naprava je zastavljena zelo premočrtno, saj gre za obtesanega RX 6600 XT: manj je stream jedrc (1792 proti 2048), pa tudi osnovna frekvenca na GPUju je nižja - 2044 MHz proti 2359 MHz. Pomnilnik je po količini ostal enak, 8 GB GDDR6, a je nekaj počasnejši, s 14 Gbps proti 16 Gbps. Na papirju je tako kartica za okoli 15-20 procentov počasnejša, kar v praksi pomeni, da je primerna za poganjanje iger v 1080p.

Glavni problem bo seveda novega radeona dejansko dobiti po ugodni ceni. S priporočeno nalepko s 330 dolarji (ZDA, brez davka) je postavljen neposredno...

21 komentarjev

Najmočnejše kartice Radeon Pro zaenkrat za mace pro

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so malce presenetljivo naznanili dodatne, močnejše člane aktualne družine grafičnih kartic za delovne postaje, Radeon Pro W6000X, ki so namenjeni zgolj macom pro. Zanimiv je predvsem Radeon Pro W6800X Duo, ki je prva dvoprocesorska grafična kartica arhitekture Navi.

V začetku junija smo videli prve AMDjeve grafične kartice za delovne postaje na podlagi arhitekture RDNA2, Radeone Pro W6000, logične naslednike serije W5000 izpred dveh let. Ker je med W6800 in W6600 zijala očitna luknja, smo se nadejali na primer kartice W6700 ... toda v AMDju so namesto tega zdaj naznanili Radeone Pro W6900X, W6800X in pa W6800X Duo. Tisti "X" na koncu označuje razširitveni modul MPX za računalnike Mac Pro, kar pomeni, da so te kartice zaenkrat rezervirane za te Applove stroje. Enostavna konverzija za PC ni mogoča, ker uporabljajo dodatno MPX vodilo za elektriko, pa tudi modulov MPX ni mogoče enostavno posaditi v matične plošče za PCje.

Kot se spodobi za grafične kartice za profesionalno...

21 komentarjev

Radeon RX 6600 XT prispe 11. avgusta

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili grafično kartico Radeon RX 6600 XT, s katero ciljajo na srednji del trga, oziroma zmogljivo poganjanje iger v ločljivosti 1080p.

AMDjeva serija radeonov RX 6000 za namizne računalnike trenutno še šteje štiri člane: najzmogljivejšo trojico na zgornjem delu cenovne lestvice, ki so jo lansirali uvodoma; in pa RX 6700 XT, ki se ravsa z Geforcom RTX 3070. 11. avgusta prispe peta kartica, dolgo pričakovani Radeon RX 6600 XT, ki naj bi se postavil po robu Geforcu RTX 3060. Priporočena cena sicer znaša 380 dolarjev (ZDA, brez davka), toda spričo ... nezavidljivih razmer na tržišču bomo to pod Alpami verjetno lahko prevedli v okroglih 999 evrov. Stanje se zaradi kitajskega izgona kriptorudarjev sicer ne zaostruje več, toda bistvenega nižanja cen še ni na vidiku in ga verjetno lahko pričakujemo šele prihodnjo pomlad.

Kljub vsemu je prihod RX 6600 XT pozitivna novica. Zgrajen je namreč okoli grafičnega čipa Navi 23, ki je bil doslej rezerviran za prenosniške Radeone...

19 komentarjev

AMD na Computexu z nabito polno tiskovko

vir: AMD
AMD - Če lahko postavke z uvodnih predstavitev Intela in Nvidie na letošnjem Computexu preštejemo na prste ene mizarjeve roke, pa je AMD pripravil navdušujočo serijo najav. Med njimi smo videli tako pričakovane reči, kot so APUji Ryzen 5000G za prosto prodajo in prenosniški Radeoni RX 6000M, kot tudi presenečenje v obliki novega formata medpomnilnika v prihajajočih procesorjih.

Ko so v rdečem taboru sredi aprila predstavili procesorje z integrirano grafiko (AMD jim pravi APU) Ryzen 5000G, so bili sprva namenjeni zgolj OEM partnerjem, toda v podjetju so takoj dali vedeti še, da jih lahko poleti na policah trgovin pričakujemo tudi samostojno. To se bo zgodilo 5. avgusta, ko prispeta prva dva primerka, osemjedrnik Ryzen 5700G in šestjedrnik 5600G. To se pravi, uvodoma bosta na voljo najmočnejša 65-vatna primerka iz šesterice aprila lansiranih APUjev, ta hip pa še ni jasno, ali in kdaj sledijo preostali. Če na hitro ponovimo, so to izdelki, kjer so procesorska jedra Zen 3 spojena z...

13 komentarjev

Prvi APUji Ryzen 5000G samo za OEM partnerje

AnandTech - AMD je na tržišče poslal prve procesorje Ryzen 5000G, ki združujejo jedra Zen 3 z integriranim grafičnim vezjem. Toda zaenkrat jih samih zase na policah trgovin še ne bo mogoče dobiti, ker so rezervirani za OEM partnerje.

V zadnjih dneh se je po spletu raztepla množica testov pobeglih čipov Ryzen 5000G, kar je pomenilo, da lahko vsak čas pričakujemo lansiranje in sedaj so se naposled pojavili tudi na uradnem AMDjevem spisku. Da dogodka ne spremlja kakšna večja javna objava, je bržkone krivo dejstvo, da jih samih zase zaenkrat še ne bo mogoče dobiti, temveč so rezervirani za podjetja, ki sestavljajo računalnike. V AMDju obljubljajo, da "bo polno lansiranje sledilo pozneje v letošnjem letu", a natančnejšega datuma verjetno ne vedo niti sami, ker je celotno področje v primežu pomanjkanja polprevodniških vezij, ki zna trajati še kar nekaj časa.

Ryzeni s pripono G so APUji, se pravi AMDjevi procesorji z integrirano grafiko. 5000G, ki nosi tudi kodno ime Cezanne, sestavljajo jedra Zen...

17 komentarjev

Ryzeni 5000 za prenosnike prispejo naslednji mesec

vir: AMD
AMD - Najkonkretnejša najava z AMDjeve tiskovke na CESu so bili prenosniški procesorji Ryzen 5000 Mobile, za hip pa smo lahko videli tudi naslednjo generacijo strežniških čipov EPYC in cenejše Radeone RX 6000.

Šefica rdečega procesorskega tabora Lisa Su je za letošnjo predstavitev na sejmu CES izbrala modro obleko, kar je brez dvoma posledica dejstva, da je AMD Intel dobro zgrabil za vrat. Šalo na stran; tiskovna konferenca, ki je - kot vse druge letošnje - potekala prek spleta, je bila precej predvidljiva. Jesenskemu lansiranju namizniških procesorjev Ryzen 5000 je tokrat sledila splovitev inačic za prenosne računalnike, Ryzen 5000 Mobile. Recept zanje je presneto preprost: inženirji so vzeli lanske Ryzene 4000 Mobile in jedra Zen2 zamenjali z jedri Zen3, medtem ko je grafični sklop na arhitekturi Vega ostal enak. Kdor se je nadejal prihoda RDNA(2) v APUje, bo razočaran - čipi Van Gogh z Zen2 + RDNA2 prispejo pozneje letos, medtem ko naj bi tisto pravo kombinacijo Zena3 in RDNA2 videli...

49 komentarjev

AMD najavil Radeone RX 6000

vir: AMD
AMD - Po tednih draženja in ugibanj smo dočakali še zadnje poglavje letošnjega troboja med rdečimi, modrimi in zelenimi: AMDjevo uradno najavo prvih grafičnih kartic na osnovi arhitekture RDNA2. Trojico izdelkov sestavljajo Radeoni RX 6800, RX 6800XT in RX 6900 XT.

Nvidia je z jesenskim lansiranjem Geforcov RTX 30 ljubiteljem računalniške grafike pošteno dvignila apetite in AMD je bil pred zahtevno nalogo, da se tej ponudbi ustrezno postavi po robu, saj že nekaj let caplja za konkurenco. Toda Lisa Su in druščina se očitno izziva niso ustrašili, kajti AMDjeva predstavitev (krajši video povzetek) je izzvenela v podobi grafov, kjer si najnovejši Radeoni in Geforci uravnoteženo izmenjujejo udarce. Razkrite so bile tri kartice z vrha ponudbe: Radeon RX 6800 XT, ki bo s ceno 650 evrov predstavljal neposredno konkurenco Geforcu RTX 3080; njegova malo počasnejša inačica RX 6800 za slabih 600 eur, ki se bo spopadal z RTX 3070; in pa Radeon RX 6900 XT za tisočaka, s katerim se želijo vsaj na...

52 komentarjev

AMD je lansiral namizniške APUje Ryzen 4000G

vir: AMD
AMD - AMD neumorno bruha nove modele čipov arhitekture Zen2: tokrat so na vrsti namizniški APUji družine Renoir, oziroma Ryzeni 4000G. AMDjevi OEM partnerji so jih že težko čakali, toda domači uporabniki jih bomo vsaj spočetka lahko dobili zgolj v sestavljenih mašinah.

Letošnjega marca so pri AMDju splovili serijo prenosniških procesorjev Ryzen Mobile 4000, katerih zasnova sicer nosi kodno ime Renoir. Gre za spoj (APU) procesorskih jeder arhitekture Zen2 in pa grafičnega vezja arhitekture Vega. Ker je s to serijo podjetje napravilo kar pošten napredek in se odločno prikomolčilo na področje laptopov, so bila tudi pričakovanja glede prihoda "navitih" namizniških inačic nemajhna - v glavnem pri AMDjevih partnerjih, ki po dosegljivi statistiki večino APUjev prodajo v sestavljenih računalnikih. Tudi novinci bodo v glavnem namenjeni slednjim, kajti v firmi pravijo, da jih vsaj sprva ne bo na voljo v samostojnih škatlicah; da pa se lahko "kmalu" nadejamo najave še zmogljivejših samostojnih...

63 komentarjev

AMD lansiral mobilne procesorje Ryzen Mobile 4000

AnandTech - Ob tehnični novinarski predstavitvi so v AMDju na trg poslali še zadnji sklop čipov arhitekture Zen 2, procesorje za prenosnike Ryzen Mobile 4000. Pandemija koronavirusa je dogodek pokvarila v smislu, da je potovanje končnih izdelkov tako v trgovine kot na teste hudo motena, toda vseeno je bilo mogoče izvedeti zanimive podrobnosti, tudi uradno najavo prenosniških Ryzenov 9.

Eno od poglavij AMDjeve tiskovke na januarskem CESu je bila najava prenosniških čipov Ryzen Mobile 4000, po namizniških Ryzenih 3000 in Threadripperjih 3000 ter strežniških Epycih 2 zadnje skupine procesorjev na arhitekturi Zen 2, ki smo jo še čakali. Predviden izid prvih izdelkov na njihovi osnovi je bil postavljen v sredino marca in kljub pandemiji virusa SARS-CoV-2 so v podjetju uradno lansiranje izpeljali. Toda v praksi večina naprav ta hip še vedno ždi v azijskih skladiščih, zato bomo na neodvisne teste čakali še kakšen teden in je treba navedene številke jemati z nekaj rezerve; pa čeprav se je AMD v...

100 komentarjev