»

OstaniZdrav v zadnjih tednih beleži porast rabe ... (VII)

Slo-Tech - Že vse od novega leta beležimo res visoko rast števila okužb z novim koronavirusom. Dnevno se okuži tudi po več kot 10.000 ljudi, kar je vsekakor zelo zaskrbljujoče. Je pa vsaj ena pozitivna novica - istočasno raste tudi raba priljubljene in vedno posodobljene vladne aplikacije za sledenje stikov #OstaniZdrav, ki sicer velja za enega večjih dosežkov ministra Koritnika.

V zadnjih dveh tednih se je glede na vladne podatke na portalu OPSI število sporočenih okužb (uporabljenih TAN kod) povečalo za kar petkrat ...

... in to s 50 sporočenih okužb na dan na nekje 300 sporočenih okužb na dan ... .

Skratka, preko aplikacije je naprej sporočenih le nekaj odstotkov vseh okužb - beri, skoraj nič. Pa še za ta sporočila ni povsem jasno, ali jih sploh kdo vidi. MJU namreč še vedno ne razkriva števila aktivnih uporabnikov, a iz objavljenih statistik lahko sklepamo, da jih ne more biti več kot nekaj tisoč, če sploh toliko. Povsem možno je namreč, da je več kot polovica uporabnikov takih, ki si...

14 komentarjev

Aplikacija #OstaniZdrav ostaja v maju

Slo-Tech - Maja smo pisali, da je slovenska aplikacija #OstaniZdrav, ki je lokalizacija nemškega izvirnika CWA (Corona-Warn-App), že deset različic za originalom. Sredi maja smo potem dan po našem članku dobili verzijo 1.14.3, medtem ko so Nemci tedaj že imeli 2.2. Sedaj je v Nemčiji na voljo že CWA 2.9.0 (Android) oziroma 2.9.1 (iOS), v Sloveniji pa še vedno ostaja 1.14.3 z datumom 14. maj. Na voljo je torej isto, kot je bilo pred štiri meseci, pri čemer smo že tedaj dobili staro verzijo v primerjavi z nemško - 1.14.3 so Nemci dobili marca. Ministrstvo medtem pravi, da Slovenija z mobilno aplikacijo #OstaniZdrav v celoti sledi odprtokodni aplikaciji Corona-Warn-App (CWA), ki jo je razvila Nemčija.

A tudi uporaba ni kaj boljša. Pregled številk kaže, da so ljudje nad aplikacijo v glavnem že obupali. Medtem ko je dnevno potrjenih približno 1000 primerov covida, je bilo v petek vnesenih 51 kod TAN, dan pred tem 20 ipd. Medtem Erar razkriva, da vzdrževalec aplikacije redno dobiva plačilo,...

33 komentarjev

Nemška aplikacija za covid omogoča shranjevanje potrdil, slovenska aplikacija ostaja štiri mesece v preteklosti

Slo-Tech - Nemška aplikacija Corona-Warn-App v novi verziji 2.5, ki je izšla včeraj, dobiva novo pomembno funkcionalnost. Odslej bo omogočala hranjenje digitalnih certifikatov, s katerimi bodo lahko uporabniki dokazovali svoj status cepljenega, prebolevnika ali testiranega. V aplikaciji bodo lahko hranili dokazila zase in za do tri druge osebe, kot so otroci. V aplikacijo status oziroma certifikat vnesejo s skeniranjem kode QR, ki jim jo na potrdilu izda zdravnik glede na njihovo stanje. Potrdilo o cepljenju je bilo možno dodati že v verzijo 2.3, ki je izšla junija, prav tako z vnosom kode QR.

V aplikaciji vneseni certifikati ostanejo trajno, veljavnost pa bo odvisna od pravil. To pomeni, da je možno dodati več certifikatov, denimo za cepljenje in hitri test. Aplikacija bo najprej prikazala najbolj relevantnega, torej v konkretnem primeru manj kot 24 ur star hitri test, nato pa potrdilo o cepljenju. Druga novost so statistični podatki o cepljenju. Uporabniki si lahko ogledajo, koliko ljudi...

30 komentarjev

OstaniZdrav - neposodobljena slovenska aplikacija za sledenje stikom (VI)

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Slo-Tech - Saga s počasnim posodabljanjem vladne aplikacije za sledenje stikov #OstaniZdrav se kot kaže nadaljuje. Medtem ko je nemški izvirnik (Corona-Warn-App oz. CWA) prilezel že do verzija 2 (različica 2.3 je tik pred izidom), naš prevod ostaja pri različici 1.10 iz meseca januarja. Zaostanka je torej že za skoraj 10 različic (1.11, 1.12, 1.13, 1.14, 1.15, 2.0, 2.1, 2.2, 2.3).

Nadgradnja bi sicer bila še kako dobrodošla, saj zadnje verzije vključujejo številne novosti. Ena glavnih je vsekakor možnost uporabe aplikacije za prikaz dokazila o testiranju oziroma cepljenju, kar pri nas npr. pogoj posedanje v notranjosti gostinskih lokalov, pri čemer pa nihče ne ve čisto, kako naj to na hiter, enostaven in zanesljiv način preverja. Prav tako je tu opcija organizacije sledenja stikov na javnih dogodkih oz. krajih po check-in modelu, s skeniranjem QR kod. Vsekakor zelo korisnto ob ponovnem dovoljevanju javnih dogodkov.

Pri vsem tem ni povsem jasno, zakaj se MJU tako zelo obira. Kot pravijo, naj...

88 komentarjev

#OstaniZdrav - posodobljena, a le malo uporabljana slovenska aplikacija za sledenje stikom (V)

Zaslonski posnetek aplikacije, ki ne deluje pravilno. V kolikor dobite podoben prikaz, je potrebno aplikacijo posodobiti. Da, iz verzije 1.10.1 na verzijo 1.10.1. Da, aplikacija je v angleščini, ker ne omogoča nastavitve jezika mimo sistemskih nastavitev.

Slo-Tech - Ministrstvu za javno upravo (MJU) je po nekaj več kot treh mesecih vendarle uspelo posodobiti aplikacijo #OstaniZdrav. Od petka zvečer je tako na voljo različica 1.10.1, ki naj bi ponujala tudi bolj pogosto preverjanje seznama okuženih, izmenjavo podatkov z drugimi evropskimi korona aplikacijami ter novo, oranžno opozorilno stanje. Novosti se že poznajo na njeni povprečni oceni, ki se je z 1.7 dvignila na 2.2.

Povzpelo pa se je tudi število komentarjev, ki pravijo, da aplikacija ne deluje. Dobra novica je, da je popravljena različica aplikacije z verzijo 1.10.1 za Android naprave že dostopna. Da, prav ste prebrali, človeku vidna različica aplikacije ostaja enaka, tako da kot uporabnik nimate enostavnega vpogleda v to, ali je nameščena zadnja različica. Skupaj z izdajanjem posodobitev v petek MJU nudi svež veter v prakse razvoja programske opreme.



MJU je s podjetjem RSTeam uspelo podpisati šestmesečno vzdrževalno pogodbo za trideset in nekaj tisočakov, kar dviga upanje, da se v...

69 komentarjev

OstaniZdrav - neposodobljena slovenska aplikacija za sledenje stikom (IV)

Slo-Tech - Vlada je na predbožični seji iz svojega odloka o "začasni in delni" omejitvi gibanja umaknila "možnost" uporabe aplikacije #OstaniZdrav kot "izgovora" za prehajanje občinskih meja. Morda so se vendarle ustrašili izbrisa aplikacije iz Googlove oz. Applove trgovine, ki je grozil, ker so aplikacijo tako naredili na pol obvezno. Obenem je ta eksperiment prinesel še množico negativnih komentarjev v obeh trgovinah z aplikacijami ter z njimi znižanje že tako slabe povprečne ocene na vsega 1.7 od 5.

Žal pa moramo povedati, da gre za pošteno oceno. MJU je v razvoj in vzdrževanje aplikacije vložil resnično minimalen napor.

Aplikacije #OstaniZdrav ne bi smelo biti težko vzdrževati, saj gre zgolj za slovenski prevod uveljavljene nemške aplikacije CoronaWarnApp (CWA). Vzdrževanje tako ne zahteva posebnega samostojnega razvoja, ampak je treba predvsem sproti spremljati posodobitve nemške aplikacije, jim dodajati manjkajoče prevode v slovenščino ter jih naložiti v obe trgovini. MJU sicer pravi,...

83 komentarjev

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (II)

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Slo-Tech - Objavili smo že prve vtise o MJU-jevem prevodu nemške aplikacije za sledenje stikov Corona Warn App. Zdaj je čas, da aplikacijo #OstaniZdrav v roke vzamemo malo bolj resno. Pogledali smo v njeno drobovje in preverili kako deluje.

O aplikaciji

Kot pravi Ministrstvo za javno upravo (MJU), je #OstaniZdrav "pripomoček, ki vam sporoči, ali ste bili v stiku z okuženo osebo. Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas pripomore k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in celotne družbe".

Aplikacijo je mogoče na telefone z operacijskim sistemom Android namestiti iz spletne trgovine Google Play. Trenutna verzija je 1.1.1, zadnji popravki zadevajo zlasti napake v prevodih. Njena povprečna ocena je 4,1/5 od skupaj nekaj manj kot 500 ocen. Po novem je aplikacija na voljo tudi v App Store za Applove naprave (različica 1.2.2), za zdaj pa ima le pet ocen s skupno oceno 3,6/5.

Kaj aplikacija počne?

Cilj aplikacije je opozoriti uporabnika, da...

364 komentarjev

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom

Slo-Tech - Od tega tedna dalje je v Googlovi trgovini Play na voljo slovenska aplikacija za sledenje stikom, ki jo je pripravilo Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Aplikacija za iOS bo na voljo kmalu. Aplikacija, ki jo najdemo pod imenom #OstaniZdrav je prevod nemške aplikacije Corona Warn App, ki na Androidu uporablja Googlove, na iOS pa Applove API vmesnike za sledenje stikom.

Za delovanje aplikacije moramo imeti vključeno tehnologijo Bluetooth, zaradi tehničnih razlogov pa aplikacija zahteva dovoljenje za pridobivanje lokacije, čeprav aplikacija lokacije same (GPS) ne beleži. Preko Bluetootha je namreč (teoretično) mogoče ugotoviti lokacijo, zato je za aktivacijo Bluetootha aplikaciji potrebno dodeliti pravico za dostop do lokacije, čeprav aplikacija sama lokacijskih podatkov ne pridobiva.

Aplikacija je odprtokodna, njena izvorna koda je objavljena na Githubu in tam lahko tudi preverimo, da aplikacija lokacijskih podatkov res ne...

115 komentarjev

Slovenska aplikacija za sledenje stikom s covid-19 je tu

Slo-Tech - Od včeraj je na voljo slovenska aplikacija za sledenje stikom, ki jo je Ministrstvo za javno upravo (MJU) pripravilo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Aplikacija je na voljo za androidne telefone, ki imajo Googlove storitve (torej najnovejši huaweiji zaradi sankcij odpadejo), medtem ko za Applove naprave še ni. Nova aplikacija se imenuje #OstaniZdrav. Ko jo uspemo najti v Play Storu, kjer na primer zapis "Ostani zdrav" ne najde primernih zadetkov, jo brez težav namestimo.

Gre za prevod nemške aplikacija Corona Warn App, ki uporablja Googlove (oziroma na iOS Applove) API-je. Za delovanje moramo vključiti tehnologijo Bluetooth in zaradi tehničnih razlogov še lokacijo, čeprav aplikacija tega podatka ne potrebuje in ne beleži. Ko aplikacijo naložimo in aktiviramo, bdi na stiki tako, da si telefoni, ki so v bližini in jo imajo prav tako nameščeno, izmenjajo identifikacijske številke. Vsak uporabnik dobi svojo anonimno identifikacijsko številko, ki se...

178 komentarjev