»

Dirka lansiranja klonov Clubhousa

The Verge - Pogovorno družbeno omrežje Clubhouse je ena največjih zgodb o uspehu iz pandemskih časov in tekmeci ne sedijo križem rok, kajti svojo konkurenčno rešitev snujejo ali jo že imajo vsi od Facebooka do Twitterja, LinkedIna, Spotifyja, Slacka in drugih.

Recept aplikacije Clubhouse je na videz preprost: uporabniki se nahajajo v virtualni sobani, kjer poslušajo osrednjega govorca; v kolikor želijo tudi sami besedo, dvignejo roko in upajo, da se jih bodo moderatorji usmilili ter jih spustili na "oder". Gre torej za nekakšne podcaste z možnostjo pogovornega sodelovanja, pri čemer je vsa komunikacija glasovna in aplikacija razen ikonic uporabnikov pravzaprav nima drugih omembe vrednih grafičnih elementov. Toda v pandemskih časih, ko so ljudje naveličani video pogovorov, je takšna izključno glasovna rešitev padla na plodna tla in Clubhouse je čez noč postal gigantska zgodba o uspehu - pa čeprav je še vedno omejen na iOS in lahko vanj pridemo le s povabilom!

Že v začetku leta se je pričelo...

7 komentarjev

Prva neuspela komercialna izstrelitev Electrona uničila sedem satelitov

Ars Technica - Število trinajst je za firmo Rocket Lab zares postalo nesrečno, kajti trinajsta misija njihove rakete Electron je prva od komercialnih, ki se je sfižila in uničila tovor sedmih satelitov na krovu.

Ameriško raketarsko podjetje (novozelandskega izvora) Rocket Lab je moralo maja 2017 zaradi programske napake prekiniti prvi testni polet svoje nove rakete Electron, kar je ena najbolj značilnih usod takšnih naprav v njihovi razvojni fazi. Toda nato je firma nanizala kar enajst zaporednih uspelih poletov in se v manj kot dveh letih zavihtela na vrh zasebnih ponudnikov prevoza manjših satelitov v Zemljino krožnico. To sicer ne pomeni, da diha SpaceXu za ovratnik, kajti Electronova nosilnost je zgolj dobrih dvesto kilogramov do nizke krožnice, a vendarle gre za nesporno zgodbo o uspehu in zgled, ki mu skušajo slediti ostali konkurenti. Inženirji so se začeli nedavno celo poigravati z večkrat uporabno različico Electrona.

Toda njihova trinajsta misija kaže, da jo vesolje kaj hitro zagode...

12 komentarjev

Android 10 je tu

Slo-Tech - Google je predstavil novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za pametne telefone Android, ki to pot nosi oznako preprosto 10. Verzijo, ki je nastajala pod oznako Q in nima sladkega kodnega imena, bodo najprej dobili Googlovi telefoni Pixel (tudi tri leta stari Pixel 1), do konca leta pa naj bi prispela še na nekaj dražjih telefonov večjih proizvajalcev. Novosti je kar precej, Google pa jih je simbolično posebej izpostavil deset.

Na področju uporabniškega vmesnika bomo opazili celovito podporo Dark Theme, ki telefonu doda temno ozadje in poskrbi za manjšo obremenitev oči ter nižjo porabo...

54 komentarjev

Spotify s pritožbo Evropski komisiji nad "Apple tax"

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - Švedski ponudnik pretočne glasbe je pri Evropski komisiji (EK) vložil pritožbo proti Applu, ker naj bi podjetje omejevalo izbiro in konkurenco v svojem App Storu, predvsem z dajanjem prednosti svoji storitvi za pretakanje glasbe pred ostalimi ponudniki ter da je podjetje vzpostavilo sistem, v katerem je obenem igralec in razsodnik.

Apple namreč namreč pobira 30 % provizijo od vsega, kar se proda v App Storu, seveda tudi za prehod iz brezplačnega na plačljivi Spotify. Take provizije na vse transakcije pa nekaterim družbam, med njimi sta denimo Uber in Deliveroo, ni potrebno plačevati. Predstavniki Spotifya v tožbi zatrjujejo, da so bili zaradi nepravičnega davka prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala...

27 komentarjev

Samsungov drugi zapestni poizkus: Gear Fit 2

Slo-Tech - Dobri dve leti po izidu Gear Fita, iz katerih po velikih obljubah potem na trgu ni bilo kaj dosti, je Samsung pripravil Gear Fit 2. Na prvi pogled je zelo podoben predhodniku, je pa nekoliko cenejši, bolj ergonomičen in z dodatnimi funkcijami, s katerimi Samsung nagovarja kupce.

Gear Fit 2 ima 1,5-pačni AMOLED-zaslon in ukrivljen dizajn, s čimer se bolje prilega zapestju. Sicer sama oblika ni bistveno drugačna, le nekoliko daljši in skoraj dvakrat širši zaslon ima. Ta je sedaj bistveno preglednejši, tako da si lahko vse karakteristike pogledamo na zaslonu brez zvijanja in upogibanja roke. Poganja ga dvojedrni Exynos 3250 z 1 GHz, 512 MB pomnilnika in baterija s kapaciteto 200 mAh, kar naj bi zadostovalo za tri do štiri...

32 komentarjev

Domače branje: Brad Stone: Amazon (2014)

Slo-Tech - Statistik in esejist Nassim Nicholas Taleb ni prav velik oboževalec zgodovinopisja. V knjigi Črni labod je zapisal, da zgodovinarji skoraj vedno zagrešijo »pripovedno napako«, saj podležejo človeški potrebi, da iz naključnih in nepovezanih dogodkov napletejo prepričljivo, a neresnično zgodbo. Največ kritik je namenil podjetniškim biografijam, saj je trdil, da pripovedovalci vedno poiščejo in izberejo samo tiste dogodke, ki navidez logično pojasnijo razloge za uspešne zgodbe ali jih celo pripišejo »preroškim«, »karizmatičnim« in »drznim« junakom. Čeprav so morda imeli zgolj – srečo.

S podobno zgodovinopisno zagato se je v uvodnem delu knjige o Amazonu (Učila, 2014) srečal tudi ameriški publicist in novinar Brad Stone.

Spraševal se je, kako naj zapiše zgodbo o uspehu Amazona, da ne bo zagrešil talebovske pripovedne napake. Naj jo zgradi okrog izjemno inteligentnega, megalomanskega in družbeno neprilagojenega ustanovitelja z nenavadno življenjsko zgodbo? Jo prikaže kot preplet...

8 komentarjev

Twitter se podaja v glasbene vode

Slo-Tech - V petek je Twitter dokončno kupil stran We Are Hunted istoimenskega podjetja iz San Francisca, kjer so lahko uporabniki odkrivali nepoznano glasbo. Pajki s strani so ves čas brskali po spletu, da so odkrivali novo popularno glasbo, uporabnikom pa je nudila stalen tok (stream) glasbe. Prevzemno namero je Twitter najavil že lani, sedaj pa je prevzem dokončan.

Tako se je na strani We Are Hunted znašel Twitterjev logotip modrega ptiča in obvestilo o prevzemu, zraven pa opravičilo, da več o prihajajoči storitvi še ne morejo razkriti. Prav tako je na internetu vzniknila stran music.twitter.com, kjer razen oznake #music, modrega logotipa in okna za prijavo ni nič drugega. Ob prijavi se zažene aplikacija, ki od uporabnika terja dovoljenje za dostop do Twitterjevega računa in...

4 komentarji