»

Niso vsi NFT-ji nujno milijonske priložnosti

Slo-Tech - Običajno poročamo o astronomskih vrednostih, za katere se prodajajo nezamenljivi žetoni (NFT) kakšnih digitalnih znamenitosti, denimo prvega smsa. A prvi objavljeni čivk na Twitterju Jacka Dorseya, za katerega je Sina Estavi lani odštel 2,9 milijona dolarjev, je tokrat pošteno razočaral. Medtem ko je prodajalec pričakoval 48 milijonov dolarjev, je najboljša ponudba znašala 277 dolarjev. Estavi ima še nekaj dni časa, da se odloči, ali bo ponudbo sprejel.

Ko je Estavi minuli teden na Twitterju napovedal prodajo, je ob tem dodal, da bo polovico izkupička (25 milijonov dolarjev ali več) namenil dobrodelni organizaciji GiveDirectly. A ko se je včeraj dražba končala, so se ponudbe vrtele od šestih dolarjev do 277 dolarjev (v ethru). Estavi je ob tem dejal, da je formalno rok potekel, a če bo dobil dobro ponudbo, bo NFT prodal. S tem priznava, da za 277 dolarjev tega ne namerava storiti.

To morda že kaže na spuščanje zraka iz balona NFT-jev, ki so v zadnjih mesecih resnično zbezljali....

36 komentarjev

Zaradi pomote prodal NFT stokrat prepoceni

CNET - Nepreklicnost transakcij s kriptovalutami in sorodno uporabo tehnologij veriženja blokov pokaže zobe, če se zatipkamo. To se je zgodilo z NFT-jem iz zbirke Bored Ape Yacht Club, ki velja za prestižno. Prodajalec se je zatipkal in zahteval stokrat manj od tržne vrednosti. NFT je bil nemudoma prodan, še preden je uspel klikniti prekliči.

Lastnik NFT-ja ga je želel prodati za 75 ethrov, kar je približno 300.000 dolarjev, a se je zmotil in vpisal 0,75 ethra. Prodaja se je izvedla hipoma, kupec pa je plačal še 8,5 ethra oziroma 32.000 dolarjev provizije (fee), da si je zagotovil takojšnjo izvedbo transakcije. Kmalu po prodaji se je isti NFT že znašel v novi ponudbi, in sicer za 60 ethrov (230.000 dolarjev). Nakup je očitno izvedel bot, ki išče tovrstne anomalije in jih hitro realizira - gre za tipično arbitražo.

Podobne pomote so se že dogajale na borzah in v bankah, a se običajno hitro odkrijejo in razveljavilo, saj je očitno, kaj se je zgodilo. Drugače pa je v kriptosvetu, kjer ni...

22 komentarjev

Jack Dorsey sestopil s čela Twitterja

vir: Axios
Axios - Izvršni direktor Twitterja, razvpiti Jack Dorsey, je nepreklicno odstopil s položaja in bo predvidoma prihodnje leto zapustil podjetje. Nasledil ga je Parag Agrawal.

Jack Dorsey je bil v zadnjih letih eden vidnejših obrazov ameriških informacijskih velikanov. Predvsem na račun vloge, ki jo je njegovo družbeno omrežje Twitter igralo med vladavino ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je čivkanje res učinkovito izkoriščal kot ogromen megafon. Dorsey je bil sicer pred petnajstimi leti med ustanovitelji Twitterja in krajši čas tudi na mestu direktorja, a ga je uprava leta 2008 odstavila. Vrnil se je leta 2015, najprej kot vmesni, nato kot stalni CEO, ko je zamenjal Dicka Costola. Lansko leto ga je želel eden od investitorjev že zamenjati, a se je z njim sporazumel. Sedaj odhaja sam in je danes, na presenečenje mnogih, hitropotezno sestopil s položaja izvršnega direktorja ter ga po odločitvi uprave predal Paragu Agrawalu. Sam bo član uprave še do prihodnjega maja, ko se mu izteče...

14 komentarjev

Izvorna koda spleta kot NFT prodana za 5,4 milijona dolarjev

Tim Berners-Lee. Slika: Paul Clarke/CC BY-SA 4.0

Slo-Tech - Zaključila se je dražba, na kateri so od 23. junija z začetno ceno 1000 dolarjev dražili NFT (non-fungible token), ki vsebuje komplet osnovnih dokumentov in kode za postavitev svetovnega spleta. Datoteke z izvorno kodo, animirani video pisanja kode, pismo Tima Berners-Leeja in digitalni poster kode so prodali za 5,4 milijona dolarjev. Izkupiček bo namenjen dobrodelnim organizacijam po izboru prodajalca. Dražbo je vodila znamenita hiša Sotheby’s.

S ceno 5,4 milijona dolarjev je to eden izmed dražjih NFT-jev, ki je presegel tudi prvi tvit v zgodovini, za katerega je Jack Dorsey (ustanovitelj Twitterja) iztržil 2,9 milijona dolarjev. Ni pa to najdražji NFT doslej, saj ta naziv pripada digitalni umetnini, za katero je bil Beeple iztržil 69 milijonov dolarjev. Kdo je kupil izvorno kodo spleta, ni znano.

NFT-ji ali nezamenljivi žetoni so digitalne ustreznice certifikatov istovetnosti. Z njimi je moč enolično označiti in razlikovati digitalne predmete, ki se načeloma lahko kopirajo v...

12 komentarjev

Meme Disaster Girl prodan za pol milijona dolarjev

Slo-Tech - Poznamo jo kot Disaster Girl, a njeno pravo ime je Zoë Roth in sedaj že študira. Na internetu je zaslovela po posnetku, ki je nastal leta 2005, ko so gasilci nadzorovani požgali sosednjo hišo. Tedaj je nastala znamenita fotografija, ki je na internetu zaslovela kot meme. Posnel jo je njen oče in leta 2007 z njo sodeloval na nekem tekmovanju. Ostalo je zgodovina. Danes fotografija na internetu živi svoje življenje, saj je vir neskončnih fotomontaž in predelav, kot se za memeje pač spodobi. In kaj ima od tega Zoë Roth? Pol milijona dolarjev.

Zoë Roth je fotografijo prodala kot NFT (nezamenljiv žeton). Zanj je prejela 180 ethrov, kar znaša 414.000 evrov. Dražba je potekala 17. aprila, zmagal pa je @3FMusic. Poleg zajetnega izkupička Zoë ostajajo avtorske pravice in pravica do 10 odstotkov od vseh bodočih prodaj istega NFT-ja, kar je zagotovljeno s pametnimi pogodbami.

V zadnjem času so NFT-ji izjemno popularni kot način, kako je moč kupiti unikatne digitalne vsebine. Čeprav jih je...

24 komentarjev

Prvi tvit Jacka Dorseya v obliki NFT prodan za skoraj tri milijone USD

Jack Dorsey vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Jack Dorsey, soustanovitelj in izvršni direktor Twitterja, je svoj premierni čivk postavil na digitalno dražbo kot NFT oz. non-fungible token, trenutno popularen način za prenašanje lastništva umetnin na ethereumovemmu blockchainu. Tvit je sicer nastal 21. marca 2006, glasi pa se precej impresionistično: “just setting up my twttr”.

Dorsey je z dražbo začel 6. marca, najboljši ponudnik pa je na koncu bil Sina Estavi, izvršni direktor blockchain podjetja Bridge Oracle, ki je svojo ponudbo zadnji trenutek zvišal na 1630,5825601 ethrov, kar je pomenilo 2,915.835.47 ameriškega dolarja. Številki, s katerima si spletna skupnost zdaj razbija glave, kaj neki naj bi pomenili.

Estavi je po nakupu prejel digitalni certifikat tvita, ki je menda unikaten zato, ker je potrjen in podpisan s strani avtorja. Dorsey pa je denar pretvoril v nekaj manj kot 51 bitcoinov in jih namenil dobrodelni organizaciji Give Directly Africa.

67 komentarjev

Jack Dorsey prodaja prvi čivk

vir: CNBC
CNBC - Tehnologija NFT, ki omogoča potrdila o lastništvu digitalnih vsebin, zapisana v verige blokov, dobiva vse bolj bizarne razsežnosti, saj se bo očitno uporabljala tudi za prodajo tako vsakdanjih reči, kot so spletne objave. Šef Twitterja, Jack Dorsey, namreč na ta način prodaja svoj prvi čivk.

Kdor je v koraku s časom glede digitalnih tehnologij, je v zadnjih mesecih obvezno opazil norijo z nezamenljivimi kriptožetoni (NFTs - non-fungible tokens). Ker so ti, v nasprotju z denimo bitcoini, unikatni, se lahko uporabijo za certifikat lastništva, zapisan v blockchain. To je podlaga za eksplozivno širjenje prodaje digitalnih umetnin, kjer preprosti videi in memi na spletnih tržnicah ter dražbah dosegajo tudi milijonske dolarske zneske. Potrebno je poudariti, da gre skoraj gotovo za balon, ki se napihuje zaradi dotoka investicijskega denarja, ki zaradi pandemije in z njo povezanih gospodarskih razmer ni odšel v smeri bolj tradicionalnih dobrin ali imovine. Toda marsikateremu opazovalcu se...

47 komentarjev

Twitter bo tudi po pandemiji delal od doma

Buzzfeednews - Od začetka pandemije covida-19, ki je poskrbel za največji obseg dela od doma, se pričakuje, da bodo delodajalci ugotovili, da bi lahko zaposlenim delo na daljavo omogočili tudi sicer. Twitter je eno prvih podjetij, ki je to javno potrdil. Izvršni direktor Jack Dorsey je danes v okrožnici zaposlenim sporočil, da bodo tudi po koncu pandemije smeli delati od doma, če bodo želeli (in če bo delo to dopuščalo).

Vodja kadrovske službe Jennifer Christie je povedala, da Twitter po koncu pandemije verjetno ne bo nikoli več imel enake strukture dela. Zaposleni, ki niso želeli delati na daljavo, bodo ugotovili, da jim to ustreza. Vodje, ki niso verjeli, da lahko svoje ekipe vodijo na daljavo, bodo imeli drugačno perspektivo, je še dodala. Twitter je sicer že pred pandemijo napovedal, da želijo delo spremeniti tako, da bo bolj razdeljeno, sedaj pa jih je koronavirus v to hitreje prisilil. Prav tako bodo vsi, ki bodo delali od doma, dobili 1000 dolarjev za nakup ustrezni potrebščin.

...

14 komentarjev

Twitter prepoveduje politične oglase

Slo-Tech - Twitterjev izvršni direktor Jack Dorsey je napovedal popolno ukinitev političnega oglaševanja na platformi. Povedal je, da je internetno oglaševanje izjemno učinkovito, s čimer prinaša tveganja, če se uporablja za vplivanje na volivce. Problematične so zlasti plačane (in tudi neplačane) objave, ki namenoma širijo dezinformacije in laži, da bi vplivale na javno mnenje. To ne pomeni, da politiki na Twitterju ne bodo smeli več objavljati, pomeni pa, da ne bodo mogli več plačati za večjo izpostavljenost in vidnost svojih objav. To bo veljalo tudi za druge ljudi, ki niso politiki, in bi želeli kupiti vidnost objav s politično vsebino. Dorsey pojasnjuje, da ne gre za nikakršno omejevanje svobode izražanja, temveč za omejevanja plačljivega dometa, kar prinaša v današnji politiki tveganja, ki je trenutna demokratična infrastruktura ni sposobna obvladovati.

Spremenjena politika bo začela veljati 22. novembra. Twitter še ni sporočil, kako bo definiral politično oglaševanje, bodo pa to...

8 komentarjev

Vdrli v račun Twitterjevega direktorja Jacka Dorseyja

The Verge - Hekerska skupina Chuckling Squad je v petek slabih dvajset minut na osebnem Twitter računu šefa tega podjetja, Jacka Dorseyja, objavljala rasistična sporočila in grožnje. Očitno pa je šlo za napad skozi ranljivost ponudnika mobilnih storitev in ne vdor v Twitterjev osrednji sistem.

Včeraj zvečer so se na osebnem Twitter računu soustanovitelja in šefa, Jacka Dorseyja, pojavila sporočila z rasistično in antisemitsko vsebino, eno pa je napovedalo tudi bombni napad na sedež podjetja. Za zlorabo računa je stala hekerska skupina Chuckling Squad, ki je v zadnjih tednih že izpeljala podobne napade na več osebnosti z YouTuba in Instagrama. Pri Twitterju so v dvajsetih minutah prevzeli nadzor nad situacijo in pobrisali žaljiva...

8 komentarjev

Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je zaradi devetih besed ali 61 znakov, ki jih je tvitnil pred tednom dni, znašel v pravnih škripcih. Zapisal je, da razmišlja o odkupu Tesle po 420 dolarjev za delnico in da je financiranje zagotovljeno. Pričakovano je to delnico izstrelilo kvišku za več kot 10 odstotkov, a se je kasneje izkazalo, da se je Musk vsaj malo prenaglil. In izvršni direktorji družb, ki kotirajo na borzi, se ne smejo prenagliti, zato ga je SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev) že začela preiskovati. Tesla je že dobila uradne zahtevke po izročitvi dokumentacije, hkrati pa se obetajo tožbe nekaterih borznih posrednikov, ki so trgovali (oziroma zapirali kratke...

35 komentarjev