»

Tesla se seli iz Kalifornije v Teksas

Slo-Tech - Tesla je preselila svoj sedež iz Kalifornije v Teksas, je v četrtek sporočil izvršni direktor Elon Musk. Sam se je preselil v Teksas že lani, kjer je tudi velik del SpaceX in nova Teslina tovarna v Austinu. Sedaj pa bo tam še sedež podjetje Tesla, čeprav v Teksasu uradno ni dovoljeno prodajati tesel in morajo kupci po vozila v okolico. Zakonodaja namreč proizvajalcem prepoveduje neposredno prodajo vozil kupcem, zato obstajajo številni domiselni obvozi.

V Kaliforniji bo Tesla še vedno obdržala precej obratov. Tovarna v Fremontu bo še naprej delovala, in sicer naj bi celo povečala proizvodnjo za 50 odstotkov. Ni pa Tesla edino podjetje, ki se iz Kalifornije seli na jug. Glavni razlog so nižji davki in manj regulacije, tako na področju okoljskih standardov kot zaščite pravic zaposlenih. Podobno kot Tesla se v Teksas selijo še Oracle, Hewlett Packard Enterprise in Toyota Motor, ki so bili prej vsi v Kaliforniji.

Musk se je lani večkrat prepiral s Kalifornijo zlasti glede...

10 komentarjev

Samsung zaradi izpada elektrike prekinil proizvodnjo čipov v Teksasu

Slo-Tech - Tovarne za proizvodnjo čipov so zelo občutljive na nenapovedane izpade električne energije, saj zaradi proizvodnega postopka na pol izdelane rezine lahko le zavržejo. Ko je decembra za eno uro zmanjkalo elektrike v Micronovi tovarni na Tajvanu, so zaradi škode celo špekulirali, da bi to utegnilo povzročiti rast cen pomnilnika na trgu. Ko je konec leta 2019 v Samsungu za eno minuto zmanjkalo elektrike, so potrebovali nekaj dni za ponovni zagon proizvodnje, škoda pa je bila milijonska. Leta 2018 so zaradi polurnega izpada v drugi Samsungovi tovarni imeli za 40 milijonov evrov škode.

Zaradi tega se je Samsung odločil preventivno prekiniti proizvodnjo čipov v Teksasu, kjer so ravno te dni obsežni izpadi električne energije zaradi hudega mraza. Teksas je zajela snežna nevihta, kakršne ni bilo v zadnjih 50 letih. To je povzročilo veliko povečanje potreb po vseh vrstah energije, tudi električne. Teksas, ki ni močno povezan z ameriškim elektroenergetskim sistemom, in kjer distribucijsko...

69 komentarjev

Zaradi enournega izpada električne energije se obeta dvig cen pomnilnika

Slo-Tech - Minuli teden, v četrtek 3. decembra, je v eni izmed Micronovih tovarn na Tajvanu za eno uro zmanjkalo električne energije. Novica ne bi bila niti omembe vredna, če ne bi šlo za eno najpomembnejših tovarn v proizvodnji pomnilnika DRAM. Zaradi težave bi se lahko cene pomnilnika dvignile.

Proizvodnja polprevodnikov je eden najtežjih poslov, saj so vložki visoki, konkurenca ostra, marže pa ne prav visoke, zato lahko propadejo tudi državna podjetja. V postopku so vsi koraki izjemno natančno določeni, surovine ultra čiste, proizvodnja pa mikroskopsko natančna, zato nenačrtovani izpadi povzročijo veliko škodo. V tovarni, ki je ostala brez napajanja, proizvedejo 10 odstotkov vseh čipov DRAM, kar je že toliko, da se vsako trepetanje pozna na trgu.

V letu 2020 se je povpraševanje po računalnikih in sestavnih delih povečalo tudi zaradi epidemije koronavirusa, ki je prinesla delanje in šolanje od doma za velik del sveta. Že zaradi tega je v letu 2021 pričakovati rast cen pomnilnika, vsake...

50 komentarjev

Tesla Powerwall v Sloveniji

Posamezna Tesla Powerwall enota

Slo-Tech - Merkur Trgovina in NGEN sta podpisala strateško partnerstvo, s katerim se bo mogoče v poslovalnicah Merkurja podučiti o delovanju baterije Tesla Powerwall ter jo tudi kupiti, namestitev pa bo zagotavljal NGEN. NGEN je skupen podjetniški podvig Romana Bernarda, ustanovitelja Flycom Technologies, ki za elektroenergetska podjetja opravlja helikopterske preglede daljnovodov, ter Damiana Merlaka, soustanovitelja Bitstampa in navdušenca nad podjetjem Tesla.

Podjetje NGEN že ima nekaj izkušenj z baterijami podjetja Tesla. Lani oktobra je na Jesenicah poleg železarne postavilo baterijski hranilnik v priključni moči 12,6MW ter kapaciteti 22,2MWh. Od letošnjega avgusta obratuje že njihov drugi baterijski hranilnik poleg tovarne aluminija Talum Kidričevo, ta ima priključno moč 18MW ter kapaciteto 31MWh. NGEN zdaj svojo ponudbo širi in daje na voljo tudi posameznikom.

Cena baterije Tesla Powerwall je med 9000€ in 9500€, odvisno od zahtevnosti montaže pri uporabniku. V trenutni...

95 komentarjev

V Samsungu zaradi minutnega izpada elektrike večmilijonska škoda

Reuters - Na zadnji dan minulega leta je Samsungova tovarna za proizvodnjo čipov DRAM in NAND v Hwaseongu 60 kilometrov jugozahodno od Seula v Južni Koreji doživela približno eno minuto dolg izpad električne energije. Napaka se je zgodila popoldne, razlog pa je bila težava na visokonapetostnem daljnovodu, kjer je prišlo do eksplozije. Čeprav je izpad trajal zgolj minuto, bodo za odpravo povzročenih težav v tovarni potreboval dva ali tri dni, škoda pa bo milijonska. Tu ne gre za neposredno škodo na opremi in infrastrukturi, temveč za oportunitetno izgubo zaradi izpada proizvodnje.

Ko je leta 2018 Samsungu v tovarni Pyeongtaek zmanjkalo električne energije za pol ure, je bila ocenjena škoda 50 milijard vonov (40 milijonov evrov). Pričakovati je, da bo tudi to pot vsota znašala nekaj milijonov evrov, ker ima krajši izpad električne energije ne glede na trajanje podobne posledice. Glavna težava je, da linij ni možno takoj ponovno zagnati, ampak jih je treba preveriti in ugotoviti, kje so...

42 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil motnje v dobavi silicija

Tovarna Širakava pred potresom.

ComputerWorld - Nedavni potres na Japonskem, ki je popolnoma uničil severni del države okoli mesta Sendai, je pustil posledice tudi na trgu računalniških komponent. Zaradi izpadov električne energije, poškodovane infrastrukture in okrnjenih prometnih povezav so morali mnoge tovarne ustaviti ali pa vsaj v njih zmanjšati proizvodnjo. Tako sta obstali tudi tovarna Širakava podjetja Shin-Etsu Chemical Co. v mestu Fukušima in tovarna podjetja MEMC Electronic Materials v mestu Uconomija, ki obvladujeta četrtino svetovne proizvodnje silicijevih rezin za izdelavo čipov.

Izpad dobave rezin v višini 25 odstotkov pa ni omejen le na japonsko gospodarstvo, ampak vpliva na celotno industrijo polprevodniških komponent na svetu. Posebej pomembna je tovarna Širakava, ki ima na svetu kar petinski delež in je bila ob...

11 komentarjev

Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

engadget - 80% Intelov delež trga procesorjev očitno ni po godu kar sedmim japonskim družbam, ki so se odločile povezati in že načrtujejo izdelavo svojih procesorjev. Ne le, da je članov pravljičnih sedem, prav vsi so obenem tudi industrijski težkokategorniki - NEC, Renesas, Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, in Canon. Projekt, ki ga bo sofinanciralo japonsko Ministrstvo za Gospodarstvo, bo pot začel s 3 do 4 milijardami Jenov (med 22 in 30 milijoni €) in ima kot glavni cilj izdelati procesor z nizko porabo, ki bi obenem zmanjšal odvisnost japonske od Zahoda.

Vsak izmed članov konzorcija bo sprva izdelal svoj prototip, ki bo podpiral izvajanje varčnejše programske kode, katere glavni avtor je profesor Hironori Kasahara z Univerze v Wasedi. Ko bo delujočih vseh sedem prototipov, ki naj bi že imeli do 70% nižjo porabo od današnjih procesorjev, bodo inženirji pod vodstvom profesorja Wasede izdelali enotno zasnovo, za katero računajo nadaljnjih 30% prihranka pri porabi električne energije. S...

45 komentarjev