»

Parlerja ni več

Slo-Tech - Kontroverzno družbeno omrežje Parler, ki je nastalo leta 2018 in zaslovelo leta 2021, ko so veliki ponudniki platform odstranili račune nekdanjega ameriškega predsednika, je dokončno pokopano. Prevzel ga je Starboard (nekdanji Olympic Media), ki je zapisal, da klon Twitterja za konzervativno občinstvo ni smiseln poslovni model. Namesto družbenega omrežja nas na domači strani pričaka le obvestilo o izpeljani transakciji in koncu omrežja.

Izvršni direktor Ryan Coyne je dejal, da aplikacije Parler v trenutni obliki ne bo več. To pa ne pomeni, da ne bodo skušali uporabiti baze uporabnikov. Nasprotno, na Starboardu želijo "dati priložnost marginaliziranim in cenzuriranim skupnostim v več sektorjih, ki segajo preko domače politike". Parlerju želijo vdahniti svež zrak.

Zgodovina Parlerja bila pestra že do sedaj. Leta 2021 so aplikaciji gostoljubje odrekli na Googlovi in Applovi spletni tržnici (kasneje se je vrnil), težave je imel tudi pri iskanju gostovanja. Tedaj se je vrnil po mesecu...

2 komentarja

Apple Parlerju ponovno dovolil na App Store

9to5Mc - Dobre tri mesece po odstranitvi z Applovega App Stora in Googlovega Play Stora se razvpita aplikacija Parler vsaj na prvega vrača. Apple je v pismu, ki so ga poslali Kongresu, med drugim zapisal tudi, da je Parler izboljšal načine za zaznavanje in moderiranje sovražnega govora in podpihovanja sovraštva. To je bil tudi glavni razlog za odstranitev, ki ga je Apple formaliziral kot kršitve pogojev uporabe. Applova skupina za pregled aplikacij je 14. aprila sklenila, da so predlagane spremembe zadostne, da se Parler vrne na spletno tržnico. Apple pričakuje, da se bo to zgodilo, takoj ko bo Parler izdal posodobljeno verzijo aplikacije. Uradnega komentarja iz Appla, razen omenjenega pisma, ni.

Apple in Google sta Parler družno izbrisala s svojih tržnic, čemur je kmalu sledila še odpoved pogodbe s ponudnikom gostovanja Amazon Web Services. Glavni razlog je bilo v vseh primerih nebrzdano brizganje sovražnosti iz objav na Parlerju. Sprva je bil Parler popolnoma nedosegljiv, sredi februarja...

8 komentarjev

Parler se je vrnil

Slo-Tech - Družbeno omrežje Parler, ki je pred mesecem dni prenehalo delovati, ko jim je Amazon odpovedal gostovanje, je nazaj. Podjetje je dobilo tudi novega izvršnega direktorja Marka Mecklerja, ki je soustanovitelj organizacije Tea Party Patritots, ki podpira Donalda Trumpa, medtem ko so dotedanjega direktorja Johna Matzeja zaradi nestrinjanja o vodenju odpustili. Meckler bo funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti. Prav incident v kapitolu, kamor so 6. januarja vdrli njegovi privrženci, je bil povod, da so Apple, Google in Amazon odpovedali gostovanje aplikaciji Parler. Odtlej je iskala alternativo, kako ponovno zagnati svoje storitve, kar jim je sedaj uspelo. Ko so jim namreč 9. januarja onemogočili AWS, svoje infrastrukture niso mogli preprosto klonirati drugam. Nekaj podatkov je očitno tudi izgubljenih.

V novi inkarnaciji Parlerja so stari uporabniški računi na voljo
, ni pa povezanih vsebin oziroma objav (parleys). Stari uporabniki že lahko objavljajo, kar so nekateri vidni uporabniki...

80 komentarjev

Čistka se nadaljuje

Metapodatki objav na Parlerju v ZDA

Slo-Tech - Družbeno omrežje Parler, kamor so se zatekli Trump, njegovi podporniki in ostali, ki jim je Twitter onemogočil sodelovanje, je ugasnilo. Potem ko sta njegovo aplikacijo iz svojih spletnih trgovin izbrisala Google in Apple, so mu gostoljubje odrekli Amazon (gostovanje), Twilio (dvostopenjsko preverjanje pristnosti) in Okta (avtentikacija uporabnikov). A še prej je Parler "izgubil" 70 TB podatkov svojih uporabnikov.

Aktivisti
so uspeli arhivirati 70 TB vsebine s Parlerja, kar vključuje zlasti podatke o uporabnikih in njihove objave, vključno s fotografijami, videoposnetki in lokacijskimi informacijami. Parler ni brisal vsebin, ki so jih uporabniki odstranili, temveč jih je le skril. To pomeni, da je dostopno vse, kar so uporabniki pobrisali s platforme. Začelo se je z zamislijo arhivirati vse objave s 6. januarja, ko se je zgodil napad na kapitol. Ko pa je postalo jasno, da bo Parler najbrž kmalu zgodovina, saj je Amazon napovedal umik gostovanja, se je projekt razširil. Tako so...

133 komentarjev

Parler je ugasnil

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški IT velikani pobrisali račune ameriškega predsednika Donalda Trumpa na družbenih omrežjih, saj so presodili, da njegove objave kršijo pogoje uporabe. Čez vikend sta Google in Apple sporočila, da bosta aplikacijo Parler odstranila iz svojih spletnih trgovin z aplikacijami, saj naj bi Parler ne odstranjeval objav, ki so ščuvale k vdoru v stavbo ameriškega Kongresa, s tem pa je je kršil pogoje uporabe spletne trgovine, ki določajo, da je treba uporabniško vsebino, ki spodbuja nasilje odstranjevati.

Trumpovi podporniki so se že lani pričeli seliti na alternativno družabno omrežje Parler, ki je nastalo leta 2018 in se oglašuje kot prostor svobodnega izražanja, ki naj ne bi bil politično opredeljen v nobeno smer. Na Parlerju imajo (oz. so imeli?) račune števili vidni (desni) politiki, tudi slovenski. Parler je te dni zašel v hude varnostne težave, ki pa so se rešile tako hitro kot so se pojavile. Z ugašanjem strežnikov.

Twilio (ponudnik spletne...

160 komentarjev

Ameriška policija uporabila prepoznavo obrazov za identifikacijo protestnikov

vir: Pixabay

vir: Buzzfeednews
Slo-Tech - Na nedavne dogodke v ameriškem kongresu je mogoče gledati na dva načina: po eni strani gre za grd napad na demokracijo, po drugi pa za popoln polom varnostnih služb, katerih naloga je bila, da takšne napade preprečijo. A zgražanja so bili deležni bolj ko ne samo protestniki (in njihove mobilne aplikacije), medtem ko se je varnostnim službam temu nekako uspelo izogniti. Tako pa so policijske in varnostne službe tudi imele več časa, da so v skladu z znanim Chuchillovim rekom Never let a good crisis go to waste razmislile, kako vse skupaj izkorisiti za še dodatno povečanje svojih nadzornih pooblastil.

In očitno je prvi krog tega razmišljanja bil osredinjen na vprašanje, kako se še naprej izogibati terenskemu delu ter problem identifikacije huliganov raje prepustiti tehnološkim rešitvam, osnovanih na velikem podatkovju, umetni "inteligenci" in pa dejstvu, da smo vsi tako neumni, da svoje fotografije in druge podrobnosti iz zasebnega življenja prosto trosimo po svetovnem spletu.

...

76 komentarjev

Google in Apple (bosta) odstranila aplikacijo Parler

Slo-Tech - Google in Apple sta sporočila, da odstranjujeta aplikacijo Parler iz svojih spletnih trgovin z aplikacijami. Google jo je nemudoma odstranil iz Play Stora, medtem ko je Apple določil 24-urni rok, v katerem mora predstaviti načrt za moderiranje objav na platformi, sicer jo bo prav tako izbrisal. Ti odločitvi sledita množičnemu brisanju računov ameriškega predsednika Donalda Trumpa na družbenih omrežjih, saj so presodila, da njegove objave kršijo pogoje uporabe. Google in Apple Parlerju očitata, da ni odstranjeval objav, ki so ščuvale k vdoru v stavbo Kongresa.

Google je dejal, da v skladu s svojo dolgoletno politiko zahtevajo, da imajo aplikacijo, ki prikazujejo vsebine uporabnikov, vpeljan sistem moderiranja objav, ki odstranjuje objave, ki podpihujejo nasilje. Podobno utemeljitev je podal tudi Apple, ki pravi, da Parler ni učinkovit pri moderiranju in odstranjevanju vsebin, ki vzpodbujajo nezakonita dejanja, in da predstavlja resno tveganje za zdravje in varnost uporabnikov, ki...

127 komentarjev

Družbena omrežja po napadu na ameriški Kongres blokirala Trumpove profile

vir: Axios
Ars Technica - Napad privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa na kongresni grič je bil naposled dovolj močan razlog, da so Twitter, Facebook in YouTube odločneje omejili objavljanje na Trumpovih računih.

Nismo še dobro zakorakali v leto 2021, pa že imamo nekatere ikonične podobe leta, saj so včeraj zvečer po našem času privrženci Donalda Trumpa in podporniki kulta QAnon prodrli skozi policijsko zaščito in vdrli v stavbo ameriškega Kongresa. Gre za prvi primer po letu 1814, ko so ga požgali Britanci, da je napadalcem dejansko uspelo vdreti v objekt. Dogodek je neposredna posledica hujskanja k nasilju in nepokornosti, ki ga je v zadnjih dnevih izvajal ameriški predsednik Donald Trump, katerega čas na stolčku se sicer izteka, saj ga bo moral 20. januarja predati novoizvoljenemu Joeju Bidnu. Včeraj je potekalo še zadnje uradno dejanje volitev, namreč kongresna potrditev elektorskih glasov, kar je bila tudi ena zadnjih možnosti za Trumpa, da skuša postopek še kako zavleči.

Bizarne podobe so...

2 komentarja

Facebook prilagajal pravila, vrstijo se oglaševalski bojkoti

Slo-Tech - Ameriška podjetja so začela bojkotirati Facebook, ker po njihovem mnenju ne stori dovolj proti sovražnemu govoru ter širjenju neresnic in manipulacij. Coca-Cola, The Hershey Company, Levi Strauss & Co, Unilever, Honda, Verizon, Pepsi in več kot sto manjših podjetij so napovedali ustavitev oglaševanja na Facebooku. Gre za odziv na kampanjo #StopHateforProfit, ki so jo 17. junija sprožile civilnodružbene organizacije NAACP, Color of Change in Anti-Defamation League. Kampanja je nastala kot odziv na smrt Georgea Floyda ob policijski aretaciji in sledečim protestom, v ozadju pa gre za dolgotrajne težave s širjenjem neresnic in netenjem sovraštva, za kar so prav družbena omrežja najboljši poligon.

Facebook večino svojih prihodkov ustvari z oglasi, zato ima prekinitev oglaševanja za podjetje velike finančne posledice. Delnice podjetja so po najavi bojkotov minuli teden izgubile skoraj desetino vrednosti. Kot pojasnjujejo v Starbucksu, ki ni del kampanje, a vseeno ne bo več oglaševal na...

37 komentarjev