»

Je pred vrati splošna podražitev računalniških komponent?

AnandTech - Asus je včeraj izvedel množično podražitev svojih grafičnih kartic in matičnih plošč, deklarirano zaradi višjih stroškov, ki so posledica koronske krize in trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Ker podjetja takšnih ukrepov ne izvajajo z lahkim srcem, bodo verjetno kmalu sledili tudi drugi proizvajalci.

Včeraj je sledilce Asusovega računa na Facebooku pričakala neprijetna objava (ki je bila vmes izbrisana; posnetek v sliki), v kateri je pojasnjeno, da so v tajvanskem velikanu izvedli dvig priporočene cene grafičnih kartic in matičnih plošč. Med navedenimi razlogi so rast stroškov dela in cene surovin, kar se je sicer v lanskem letu pripetilo predvsem zaradi tegob, povezanih s pandemijo covida-19, in pa višje dajatve, ki večinsko izvirajo iz novih carin, s katerimi se v trgovinskem dvoboju obmetavata ZDA in Kitajska. Asusov ukrep naj bi bil skrbno premišljen, na koncu pa stoji še navedba, da je mogoče v prvem trimesečju pričakovati nove podražitve. Žal v objavi ni bilo kakršnihkoli...

45 komentarjev

Za proizvajalci čipov najhujše leto v zadnjih dveh desetletjih

Slo-Tech - Medtem ko so proizvajalci računalnikov lani prvikrat po dolgih letih beležili rast prodajo, imajo njihovi kolegi iz industrije čipov več razlogov za skrbi. Prodaja čipov je lani padla za 12 odstotkov in dosegla najnižje ravni po poku tehnološkega balona pred 20 leti. Tedaj je bil padec 32-odstoten. Lani je bil trg čipov vreden 412 milijard dolarjev.

Razlogov za upad je več, kot najpomembnejšega pa analitiki izpostavljajo trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Vseeno se na koncu tunela zrcali nekaj upanja, saj je četrto četrtletje prineslo skromno rast (+0,9 odstotka glede na četrtletje pred tem, a še vedno -5,5 odstotka glede na isto četrtletje leto pred tem), ki bi morda lahko nakazovala na obrat trenda. Največji padec prodaje so sicer beležili v Severni in Južni Ameriki, in sicer 23,8 odstotka. Na Kitajskem, kjer se proda tretjina vse elektronike, je bil padec 8,7-odstoten.

Zanimivo je, da izgube niso enakomerno porazdeljene v branži. Medtem ko je najhuje pri prodajalci...

1 komentar

TikTok v vse večji nemilosti Američanov

Technology Review - Po tem, ko so prejšnji mesec v ZDA proti lastniku popularne aplikacije TikTok, kitajskemu podjetju ByteDance, sprožili preiskavo zaradi suma grožnje nacionalni varnosti, je zdaj postalo še tarča tožb, ki trdijo, da Kitajcem prodaja zasebne podatke Američanov.

Na internetu, kjer čas teče hitreje, mladina zadnje leto uprizarja množičen prehod na video aplikacijo TikTok. Ta hip je drugi največkrat pretočeni app na svetu - za WhatsAppom - in torej pred YouTubom, SnapChatom ter Instagramom. Uspeh gre v mnogočem na račun polnjenja luknje, ki jo je za seboj pustil leta 2016 ugasnjeni Vine: tudi TikTok je osrediščen okrog kratkih (do 15-sekundnih) video posnetkov, na katere je mogoče s priloženimi orodji prilepiti glasbo, filtre in druge dodatke. Zadeva je pri najstnikih noro priljubljena in tiska instantne medijske zvezde kot po tekočem traku, kar je v zadnjem času privabilo še denar ... pa tudi pozornost zaskrbljene javnosti in regulatorjev.

Problem je v lastniku - pekinški firmi...

22 komentarjev

ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja, prevare in kršitve sankcij

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper največje kitajsko tehnološko Huawei, katerega finančna direktorica je bila pred dvema mesecema aretirana v Kanadi. Podjetje obtožujejo krajo intelektualne lastnine ameriški konkurenci in kršitev ameriških sankcij proti Iranu.

Obtožnica zoper Huawei in finančno direktorico Meng Wanzhou ima 13 točk in poleg kraje intelektualne lastnine in prodaje naprav Iranu obtožene bremeni še oviranje preiskave in bančne prevare. Huawei naj bi namreč prikrival svoje razmerje s podjetjema Huawei Device USA in Skycom Tech, ki sta poslovali z Iranom. Odkar je ameriški predsednik Donald Trump ponovno uvedel sankcije zoper Iran, namreč podjetja ne smejo v Iran prodajati izdelkov, ki vsebujejo večinoma ameriške dele....

10 komentarjev

Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Reuters - Po pričakovanjih bosta Samsung in Apple vztrajala v grenko-sladkem zavezništvu, ki navkljub občasno drugačnim predstavam v javnosti obema podjetjema izdatno koristi. Samsung bo ostal glavni proizvajalec čipov za prihajajoč Applov pametni telefon iPhone, kar smo napovedovali že decembra.

Samsung naj bi bil odgovoren za proizvodnjo približno treh četrtin vseh dobavljenih čipov, piše Reuters, sklicujoč se na južnokorejske časnike. Samsung bo čipe za Apple proizvajal v tovarni v Austinu v Texasu, ki je ena izmed dveh, ki so ju opremili za proizvodnjo v 14 nm-FinFET tehnologiji. Apple bo tako dobil čipe, na katerih se bo svetil dragocen napis Izdelano v ZDA.

Podatkov o teži pogodbe ni, a zagotovo ne gre za malo denarja. V letu 2013 naj bi Apple za...

47 komentarjev

Prihajajo nove podražitve matičnih plošč

Lahko pride do pomanjkanja krmilnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Čeprav smo nedavno poročali o Elpidi in njihovi nemoteni dobavi pomnilniških čipov, kar naj ne bi vplivalo na zalogo oz. cene pomnilniških palčk, zaradi posledic japonskega potresa vseeno lahko pričakujemo še en dvig cen matičnih plošč. Nedavno so se te dvignile zaradi močnejšega tajvanskega dolarja (cene drugod po svetu se morajo dvigniti, da Tajvanci zaslužijo enako) in višjih cen surovin, zdaj pa naj bi podražitev prišla zaradi višjih cen oz. pomanjkanja nekaterih ključnih komponent.

Skupaj o brezskrbnosti Elpide smo poročali prav o skorajda izničeni zalogi NEC-ovih krmilnikov za USB 3.0, ki so praktično edini v uporabi na matičnih ploščah, tako na Intelovih kot na AMD-jevih rešitvah. Proizvodnja osnovnih elektronskih komponent, ki se...

0 komentarjev