»

John Deere lahko na daljavo onesposobi traktorje v Rusiji

Slo-Tech - John Deere, znan predvsem kot proizvajalec kmetijske mehanizacije, je eno izmed najbolj visokotehnoloških podjetij, ki to svojo stran dobro skriva. A njihovi stroji so v resnici računalniki na kolesih, kar med drugim pomeni tudi, da jih lahko popravljajo le pooblaščeni serviserji, da jih ni možno predelovati in da jih lahko na daljavo onesposobijo. Slednje so spoznali tudi Rusi med vojno v Ukrajini. Ukradena mehanizacija namreč ne deluje.

Iz prodajnega salona v okupiranem mestu Melitopol so odpeljali vso kmetijsko mehanizacijo v več kot tisoč kilometrov oddaljeno Čečenijo. Med vojno so plenili tudi druge vire in opremo, a kmetijska mehanizacija John Deere je visokotehnološki izdelek. Odpeljali so za pet milijonov dolarjev opreme, med katero so 300.000 dolarjev vredni kombajni in podobno. Skupno so odpeljali 27 večjih kosov, nekaj v bližnje vasi, nekaj pa daleč proč v Čečenijo v vas Zakan Jurt, kar so lahko v podjetju opazovali zaradi vgrajenih čipov za GPS. A s traktorji si v...

164 komentarjev

Moderni traktorji in kombajni so računalniki na kolesih

vir: Forbes
Forbes - Moderni traktorji in podobna kmetijska mehanizacija so v zadnjih letih postali računalniki na kolesih, ki ne opravljajo le osnovnih nalog, temveč med svojim obratovanjem zbirajo kopico podatkov. V Forbesu so pogledali, kam ti podatki potujejo, kdo jih ima v lasti in kako so proizvajalci, kot sta John Deere in AGCO, postali pravi podatkovni velikani.

Kombajni imajo sprejemnike GPS, ki natančno usmerjajo stroje po poljih. Pametni senzorji sproti merijo, koliko požanjejo na katerih delih polj. Spomladi, ko se seje, na podlagi teh informacij avtomatično dozirajo količino semen na posameznih delih polj. Ko se škropi, se z algoritmi preverja, koliko plevela je zraslo, da se odmerki prilagodijo. Podobnih primerov je še več, vsem pa je skupna informatizacija in digitalizacija kmetijstva. Vse te podatke, ki so brez dvoma koristni pri poljedelstvu, vidijo upravljavci oziroma lastniki naprav - a pogosto jih dobivajo tudi proizvajalci. Pametna mehanizacija namreč pogosto "kliče domov".

...

354 komentarjev

Pametni pomočniki shekani na daljavo s pomočjo laserja

Slo-Tech - Raziskovalci z univerz v Michiganu in Tokiu so uspešno demonstrirali napad na pametne pomočnike večih znanih proizvajalcev, in to s pomočjo laserskega žarka. Ranljive so pravzaprav vse naprave, ki zvočne ukaze uporabnikov sprejemajo prek mikrofonov z mikro-elektromehaničnim sistemom (MEMS), te se namreč na svetlobo odzovejo enako kot na zvok. V njih je drobna membrana, ki se zatrese, ko jo zvok doseže, nato pa vse to pretvori v električni signal in ga pošlje sistemu. Raziskovalci so preizkusili Siri, Alexo, Google Assistanta, Facebook Portal in še peščico telefonov in tablic, pri čemer so skoraj z gotovostjo prepričani, da se ranljivosti ne da odpraviti drugače, kot z vgradnjo drugače zasnovanega mikrofona.

Vse skupaj je zanimivo zato, ker se na ta način da na daljavo in tudi skozi okenska stekla prižigati luči, odpirati garažna vrata, opraviti spletni nakup na tuj račun, pa tudi odkleniti in celo zagnati motorno vozilo. Vse to z nizkoenergijskim laserjem (raziskovalci so...

8 komentarjev

Apple onemogočil nepooblaščena popravila novih računalnikov

Slo-Tech - Interni Applovi dokumenti, ki so jih pridobili na Motherboardu in MacRumors, kažejo, da je Apple v novih računalnikih de facto onemogočil samostojno popravljanje ali menjanje komponent. Vsi računalniki, ki imajo varnostni čip T2, torej novi modeli iMac Pro in 2018 MacBook Pro, morajo po vsaki spremembi konfiguracije ali menjavi komponent pognati poseben diagnostičen program, ki ga imajo le Applovi pooblaščeni zastopniki.

Z drugimi besedami to pomeni, da bo po zamenjavi komponent treba pognati AST 2 System Configuration, sicer računalnik ne bo deloval. Za MacBook Pro bo to nujno pri zamenjavi zaslona, matične plošče, TouchID-ja ali zgornjega dela ohišja (vključno s tipkovnico in trackpadom). Za iMac Pro bo treba program pognati po menjavi matične plošče ali flasha.

Čip T2 zna marsikaj, saj prinaša Secure Enclave, hrani ključe za šifriranje vsebine na SSD, podatke za TouchID, omogoča varni zagon ter...

73 komentarjev

Ameriška zavarovalnica ponuja življenjska zavarovanja s sledenjem

Slo-Tech - Začelo se je z doplačili za rizične aktivnosti pri turističnih zdravstvenih zavarovanjih. Avtomobilsko zavarovanje mlajši, manj izkušeni vozniki ter vozniki z več škodnimi primeri plačujejo dražje. Zato ni presenetljivo, da se je tovrstna praksa preselila tudi na področje življenjskih zavarovanj. Ameriška zavarovalnica John Hancock odslej ponuja le še interaktivna življenjska zavarovanja. Z drugimi besedami: kdor se želi zavarovati, mora postati del njihovega programa Vitality, ki v zameno za posredovanje informacij o življenjskem slogu (športna aktivnost s pametnih zapestnic, nakupu zdrave hrane itd.) ponuja bonbončke.

Zamisel ni nova
, saj so jo pri John Hancocku ponudili že leta 2015. Novost pa je, da ukinjajo neinteraktivna življenjska zavarovanja. Izvršna direktorica Marianne Harrison je dejala, da na novo izumljajo model...

32 komentarjev

Applova pametna ura daleč najbolj priljubljena

Forbes - Tudi s pametnim urami se ponavlja zgodba s pametnimi telefoni, a v še bolj ekstremni obliki. Na trgu je že precej pametnih ur, a nobena se po priljubljenosti ne more niti približati Applovi. V svojih poslovnih izkazih sicer Apple skriva podatke o prodaji in zaslužku s svojo Applo Watch, a neuradni podatki kažejo, da se mu ni treba ničesar sramovati. Od uradnega izida 24. aprila do sedaj so v prodajo poslali že sedem milijonov pametni ur Apple Watch. To je več kot vseh ostalih pametnih ur v zadnjih petih četrtletjih! Močno prodajo pričakujejo tudi v zadnjem četrtletju, ko prodaja zaradi tradicionalne predbožične nakupovalne sezone poraste.

Ostali proizvajalci pametnih ur capljajo zadaj. Pebble je na drugem mestu s prodanimi 200.000 pametnimi urami. Pri tem je...

118 komentarjev

Google-Novartisove pametne leče bodo merile raven glukoze

The Wall Street Journal - Google in šivcarski farmacevtski gigant Novartis sta napovedala razvoj in prodajo pametnih leč, ki bodo vsebovale senzorje za merjenje ravni glukoze, kar bo olajšalo življenje bolnikom s sladkorno boleznijo.

Danes proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo predstavil več pametnih naprav. Pametni telefoni že zdavnaj niso dovolj, zato se bitka širi na področje pametnih naprav, ki jih bomo nosili ves čas. Pametne ure so trenutno vroče žemljice, medtem ko so pametne zapestnice vsaj za zdaj videti kot strel v prazno. Google pa je šel še korak dlje in pripravil pametne kontaktne leče.

Gre za izdelek iz laboratorijev Google X, kakor se imenuje eksperimentalnorazvojni del Googla, od koder bomo dobili tudi Google Glass. Pametne leče...

25 komentarjev