»

Google se je poravnal v kolektivni tožbi zaradi zavajanja o zasebnosti lokacijskih podatkov

Google - Google se je poravnal s 40 ameriškimi zveznimi državami v tožbi, ki so jo te proti njemu sprožile zaradi zavajajočih informacij in nastavitev zasebnosti pri beleženju lokacijskih podatkov (Location History). Sporna dejanja segajo v obdobje 2014-2020, v javnost pa so se izstrelila sredi leta 2018. Tedaj je Associated Press poročal, da izklop nastavitve Location History ne zadostuje, ker obstaja še dodatna nastavitev, ki je večina uporabnikov ne pozna in ne izključi. Začele so se tožbe.

Google je lani izgubil v Avstraliji, v ZDA se je nedavno poravnal z Arizono, sedaj pa je uredil še največjo težavo v ZDA. Poravnava v tožbi 40 zveznih držav je težka 391 milijonov dolarjev. Google je ob tem poudaril, da gre za stare grehe, saj so funkcionalnost spremenili že pred leti. To drži, a tudi stare dolgove je treba odplačati.

Poleg odškodnine bo Google v naslednjih mesecih spremenil tudi nekaj nastavitev glede zasebnosti. Navedel bo več podatkov, poenostavil bo zahtevke za izbris in...

3 komentarji

Kolektivna tožba zoper Apple tudi v Sloveniji

Slo-Tech - V torek je ljubljansko okrožno sodišče Zavod Kolektiv 99 vložil kolektivno tožbo zoper Apple zaradi programskega upočasnjevanja starejših mobilnih telefonov iPhone 6 in 7. Decembra 2017 so na internet pricurljali dokazi, da se to dogaja, kar je Apple nekoliko pozneje tudi potrdil. Zaradi tega je Apple v tujini že plačal več sto milijonov dolarjev glob in odškodnin.

V starejših telefonih iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus in SE, 7 in 7 Plus se je po nadgradnji programske opreme procesor upočasnil, če smo imeli nekoliko izrabljeno baterijo, kar je v starem telefonu običaj. Apple je trdil, da je to nujno, saj iztrošene baterije niso več sposobne zagotavljati tokov, potrebnih za delovanje s polno močjo. Četudi bi to držalo, pa bi bil moral Apple o tem uporabnike obvestiti. Telefone je namreč spet pohitrila že zamenjava baterije, kar seveda Apple drago računa, a je to vseeno ceneje od nakupa novega telefona, kar je marsikdo potem storil.

Apple je v nadaljnjih nadgradnjah to potem popravil,...

24 komentarjev

Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov ob 113 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Ko je pred tremi leti izbruhnila afera z baterijami v iphonih, se Apple ni prav dolgo sprenevedal. Hitro so potrdili, da v starih telefonih res namenoma upočasnijo njihovo delovanje, ker da s tem ščitijo delovanje telefona, saj iztrošena baterija ne bi mogla več napajati procesorja ob najvišjem taktu in podobno. Apple je zaradi tega tudi izredno pocenil menjavo baterij. A Apple je vse skupaj stalo več sto milijonov dolarjev; ta teden so v najnovejši poravnavi obljubili še 113 milijonov dolarjev.

Applovo stališče lahko razumemo, a so ga povsem neprimerno prikrivali. Lastniki telefonov niso imeli možnosti preveriti, kako iztrošena je njihova baterija, da bi vedeli, kdaj bi jo bilo smiselno zamenjati. Pravzaprav sploh niso mogli vedeti, da bi to kakorkoli vplivalo na karkoli drugega kot avtonomijo telefona, saj nikjer ni bilo niti namiga, da se telefon ob slabi bateriji upočasni in potem čudežno oživi, če jo zamenjamo.

Apple se je v tožbi, ko jo je zoper podjetje vložilo 34 državnih...

67 komentarjev

Ameriško tožilstvo preiskuje Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov

vir: Flickr

Reuters - Zaradi domnevnega upočasnjevanja starejših Applovih naprav, kar naj bi podjetje počelo namenoma za povečevanje prodaje novejših modelov, v ZDA teče obsežna preiskava zoper Apple. Reuters je pridobil dokumente, ki dokazujejo, da preiskavo vodi tožilstvo iz Arizone in da teče že vsaj od oktobra 2018. Do danes se ji je pridružila večina ameriških zveznih držav. Ali se bo primer končal z vložitvijo obtožnice, s poravnavo ali z zavrženimi očitki, še ni jasno. Uradnih komentarjev iz Arizone ni.

Medtem ko so očitki o upočasnjevanju starejših naprav že zelo dolge brade, se je zgodba začela razpletati (oziroma za Apple zapletati) pred tremi leti. Takrat so v Primate Labs odkrili, da se procesorji v postaranih napravah upočasnijo. Ker je Apple priznal, da zaradi staranja baterije upočasnijo procesor, ga je kmalu zadelo več tožb. Apple je trdil, da bi v nasprotnem primeru prihajalo do nepredvidenih ponovnih zagonov naprave, ker procesor ne bi dobival zadosti energije. Letos so se v skupinski...

20 komentarjev

Apple v ZDA v poravnavo zaradi upočasnjevanja starih iPhonov

vir: Flickr

Slo-Tech - Apple je dobri dve leti trajajočo skupinsko tožbo v Kaliforniji zaključil s poravnavo, v kateri bo lastnikom prizadetih naprav - gre za iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus in naprave SE - izplačal odškodnino. Za poravnavo, ki jo mora potrditi še sodišče, so se po lastnih besedah odločili zaradi dolgotrajnega in dragega sodnega postopka.

Odškodnina, ki jo bo Apple moral poravnati v ZDA bo skupaj znašala med 310 in 500 milijoni ameriških dolarjev, velika večina uporabnikov bo najverjetneje prejela po 25 dolarjev, odvisno od tega, na koliko oškodovancev bo razdeljen celoten znesek odškodnine. Tožniki, ki so se poimensko izpostavili v tožbi bodo dobili po 1.500 USD, tisti, ki so prispevali dokaze, pa po 3.500 USD. Kot zanimivost še omenimo, da so si odvetniki pripisali "razumno odmerjeno nagrado" v višini 93 milijonov in še poldrugi milijon za stroške.

Spor sega v leto 2017, ko je Apple potrdil, kar so številni že dolgo sumili, torej, da namerno upočasni delovanje starejših...

21 komentarjev

Apple mora plačati 450 milijonov dolarjev zaradi kartelnega dogovarjanja na področju e-knjig

Ars Technica - Ameriško vrhovno sodišče je danes zavrglo Applovo zahtevo za obravnavo primera kartelnega dogovarjanja o cenah e-knjig z založniki. S tem je Apple izgubil tudi zadnjo možnost, da se izogne plačilu 400 milijonov dolarjev odškodnine kupcem in 50 milijonov dolarjev sodnih stroškov.

Zgodba ima že dolgo brado, saj je ameriško sodišče že leta 2013 ugotovilo, da so Apple in založniki krivi kartelnega dogovarjanja o cenah e-knjig. Apple je namreč založnikom z agencijskim načinom dovolil, da sami določijo cene e-knjig, pri čemer je Apple pobral le 30 odstotkov provizije, hkrati pa je od njih zahteval, da jih nikjer drugje ne prodajajo po nižji ceni. Založniki so cene...

3 komentarji

Applova 450-milijonska poravnava v primeru e-knjig potrjena

The New York Times - Več let trajajoča saga o primerni ceni e-knjig v ZDA se bliža koncu, saj je newyorško zvezno sodišče v petek sprejelo Applovo poravnavo s strankami, v okviru katere bo moral Apple plačati 400 milijonov dolarjev odškodnine in 50 milijonov dolarjev sodnih stroškov. Gre za poravnavo, ki jo je Apple sklenil junija letos.

Julija 2013 je ameriško sodišče Apple in založnike spoznalo za krive kartelnega dogovarjanja o cenah e-knjig, kar je že leta 2012 ugotovila tudi Evropska komisija. Apple je namreč z agencijskim modelom, kjer založniki sami določajo ceno e-knjig, Apple pa pobere le 30-odstotno provizijo, poskrbel za dvig cen e-knjig. Ko so založniki umaknili svoje naslove iz Amazona, kjer so bile cene nižje in v pristojnosti...

4 komentarji

Apple proti Samsungu dosegel Pirovo zmago

The Wall Street Journal - Končal se je drugi veliki sodni postopek Appla proti Samsungu, ki se je začel še pred koncem prvega. Če je predlani porota določila, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev, kar so kasneje delno razveljavili znižali in v ponovljenem delu sojenja dorekli končno številko 929 milijonov dolarjev, je to pot Apple iztržil le dobrih pet odstotkov želenega.

Porota je včeraj zvečer tik pred koncem posvetovalnega časa tretjega dne najavila, da so sprejeli odločitev in da se sojenje ne bo zavleklo še v naslednji teden. Zaradi kršitve dveh izmed petih patentov, ki jih je porota spoznala, in kršitve tretjega, ki jo je predhodno dosodila že sodnica, mora Samsung Applu plačati 120 milijonov dolarjev. Dva patenta pa...

25 komentarjev