»

Na Japonskem obrat v jedrsko energijo

Japan Times - Na Japonskem so po nesreči v Fukušimi jadrno zapirali jedrske elektrarne, a se je trend sedaj dokončno obrnil. Ta teden so začeli sprejem nove zakonodaje, ki bo starim jedrskim elektrarnam omogočila delovati več kot 60 let, kolikor je doslej znašala predvidena življenjska doba. Nova strategija predvideva tudi nadomeščanje zaprtih reaktorjev in gradnjo novih. Razlog za radikalno spremembo politike je globalno primanjkovanje energentov, naraščanje cen in potreba po razogljičenju. Spremembe je že potrdila Uprava za jedrsko varnost, sedaj pa jih mora formalno sprejeti še parlament.

Japonska bo ponovno zagnala vse stare reaktorje, ki so jih po letu 2011 ugasnili in jih lahko sedaj varno reaktivirajo. Njihovo delovanje bo lahko preseglo 60-letno mejo, prav tako pa bodo nadaljevali razvoj novih. Po 30 letih delovanja bo možno vsakih 10 let pridobiti dovoljenje za nadaljnje obratovanje. Upravljavci jedrskih elektrarn so sicer od leta 2011 do danes za 27 reaktorjev vložili zahtevo za...

94 komentarjev

NASA: Misija EMIT zaznava tudi izpuste metana

Oblak metana dolg 3 kilometre, posledica izpustov črpališča zemeljskega plina

vir: NASA
NASA - Vsake toliko časa se na vetrobranskih steklih tudi naših vozil nabere puščavski pesek, ki pride iz nam znatno oddaljene Sahare. NASA je na mednarodno vesoljsko postajo poslala misijo EMIT, ki bo spremljala migracije mineralnega prahu in njegov vpliv na ozračje in na Zemljo. NASA je instrument v vesolje poslala 14. julija letos s 25. misijo s SpaceX CRS-25.

Spektroskop, ki je del instrumenta, pa poleg kemijske sestave mineralov zaznava tudi izpuste metana. S kalibracijo in verifikacijo delovanja instrumenta je NASA odkrila prek 50 super-onesnaževalcev v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v ZDA.

Tovrstni izpusti metana so pogosti pri naftni oz. plinski industriji, ki se šele sedaj sooča z dejstvom, da je marsikatera oprema slabo vzdrževana in jim okvare pravzaprav nižajo dobičke. Instrument ima zelo dobro resolucijo in je možno določiti lokacijo izpusta na posamezno vrtino, kot je razvidno iz spodnjega posnetka, ki prikazuje črpališče zemeljskega plina poleg mesta Carlsbad v Novi Mehiki...

9 komentarjev

Tudi majhni modularni jedrski reaktorji se soočajo s tvegano ekonomiko

Ars Technica - Po tem, ko je zasnova majhnih modularnih jedrskih reaktorjev podjetja NuScale poleti kot prva v ZDA dobila zeleno luč tamkajšnje Agencije za jedrsko varnost, je sedaj trčila ob podobne ovire kot projekti klasičnih velikih jedrskih elektrarn, ki naj bi jih nasledila: tvegan, dolgotrajen postopek gradnje, zaradi katerega po tekočem traku odpadajo investitorji in partnerji.

Kljub temu, da je pridobivanje elektrike skozi jedrske elektrarne na videz pisano na kožo novodobnemu trudu, da bi se rešili načinov z visokimi izpusti toplogrednih plinov, pa je realnost precej bolj zapletena. Tudi če odštejemo mnogokje napihnjen strah javnosti pred možnimi nezgodami, je temeljno dejstvo, da so jedrske elektrarne danes v vsakem primeru drag podvig in s tem tvegana naložba. Če upoštevamo tudi vse zamude, ki tovrstne projekte tarejo v zadnjih desetletjih, je gradnja JE kar okoli desetkrat dražja od elektrarne na zemeljski plin enake moči in traja petkrat dlje. Koristi v obliki cenejšega goriva in...

75 komentarjev

Westinghouse gre v prisilno poravnavo

Vogtle 3 in 4

Slo-Tech - Westinghouse je podjetje, ki ga pri nas najbolj poznamo kot proizvajalca jedrskih elektrarn. Podjetje, ki je s preoblikovanjem nastalo leta 1998, je resnično počelo samo to, medtem ko je originalni Westinghouse iz leta 1886 počel še marsikaj drugega, povezanega z elektriko, dokler ni leta 1997 postal - CBS Corporation. O stečajih podjetij redko pišemo, ker običajno niso spektakularni ali pomembni, a začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11) nad Westinghouse Electric Company je vseeno pomemben, ker gre za simbolen poraz jedrske energije. Westinghouse oziroma njegov pravni prednik je tudi zgradil Nuklearno elektrarno Krško (NEK).

Podjetje je nastalo leta 1998 iz jedrskih ostankih prvotnega podjetja, potem pa ga je leta 2005 kupila japonska...

53 komentarjev

Japonska se vrača k jedrski energiji

BBC - Dobili smo odgovor na vprašanje, ali se lahko razvita država, ki tretjino električno energije pridobi iz jedrskih elektrarn, odpove jedrski energiji. Japonska je pred katastrofalno jedrsko nesrečo v Fukušimi pred štirimi leti načrtovala gradnjo novih jedrskih elektrarn, da bi z njimi skupno pokrili 40 odstotkov vseh japonskih potreb po elektriki. Zaradi potresa, ki mu je sledil tsunami, je odpovedal hladilni sistem, kar je povzročilo izpust radioaktivnih snovi v okolje.

Japonska je leta 2012 ugasnila vse jedrske reaktorje in bila odtlej - razen krajšega vmesnega obdobja - brez jedrske energije. To je povzročilo milijardne stroške in dvig emisij toplogrednih plinov, saj so morali zagnati stare termoelektrarne na uvoženi...

87 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (IV)

BBC

Slo-Tech - Šest dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana.

V zadnjem dnevu je ponovno zagorelo pri četrtem bloku elektrarne, kasneje so poročali, da plameni niso več vidni. Četrti blok je blok, v katerem zaradi eksplozije zevata dve osemmetrski luknji, skozi kateri je zunanjim vplivom izpostavljen bazen z izrabljenim gorivom, ki je bil danes večino dneva precej prazen.

Kot posledica izpostavljenosti gorivnih elementov zraku se je v okolici čez dan nekajkrat močno povečala radioaktivnost, zaradi česar so občasno evakuirali še zadnje delavce iz elektrarne.

MAAE je tekom dneva uradno potrdila poškodbe (delno taljene sredice) reaktorjev v blokih 1, 2 in 3. Do nezanemarljivih temperatur sta se začela segrevati tudi bazena z...

245 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev