»

Eden največjih lastnikov bitcoinov je ameriška vlada

Slo-Tech - Eden največjih kitov, lastnikov velikanskih količin bitcoinov, so ZDA, poroča The Wall Street Journal. Zvezne oblasti, zlasti pravosodno ministrstvo in davčna uprava, imajo v svojih digitalnih denarnicah vsaj 200.000 bitcoinov, ki so trenutno vredni približno 5,4 milijarde evrov. Večina jih je v denarnicah, ki niso povezane v internet (cold wallets), in so ustrezno šifrirane. Nič ne kaže, da bi imeli z njim kakšne resne načrte v bližnji prihodnosti. Ne ozirajo se niti na nihanje tečaja ali dolgoročne trende. Ne bi mogli reči niti, da na njih dolgoročno sedijo in čakajo dvig vrednosti. Zvezne oblasti preprosto ignorirajo te bitcoine, dokler ne pride sodno določeni čas za prodajo.

Razlogi so seveda preprosti. Organi, ki imajo v lasti te bitcoine, so jih dobili med različnimi preiskavami in kazenskimi postopki, ko so jih zasegli osumljencem kaznivih dejanj. Jarod Koopman, ki na davčni upravi vodi oddelek za forenziko in računalniške operacije, je pojasnil, da časovnice določajo...

21 komentarjev

Kako je FBI zasegel za 3,4 milijarde evrov bitcoinov

Slo-Tech - Čeprav je bitcoin brezimenski, še zdaleč ni anonimen, saj so transakcije javne in jim je možno slediti. Spletna tržnica z nezakonitim blagom Silk Road je bila ukinjena že pred desetletjem, FBI pa še vedno sledi bitcoinom in jih zasega. Te dni se začenja sojenje Jamesu Zhongu, pri katerem so lani, devet let po propadu strani, zasegli za (tedaj) 3,3 milijarde dolarjev bitcoinov in drugih kriptovalut. Zhong se je minuli teden izrekel za krivega prevare, za kar mu grozi do 20 let zapora. Zhong ni bil upravljavec strani, temveč komitent.

Lanskega novembra je FBI med hišno preiskavo zasegel 50676, kar je bil tedaj največji zaseg bitcoina v ameriški zgodovini. Poleg tega so mu zasegli še 174 bitcoinov na fizičnih nosilcih, srebrne in zlate palice in 661.000 dolarjev. Šele letos pozimi je ta rekord padel s še nekoliko večjim zasegom. To so odkrili s sledenjem transakcijam in preiskovalnim delom, čeprav se je Zhong trudil zakriti provenienco bitcoinov in jih je pral prek darkneta.

...

47 komentarjev

Več kot polovica pranja kriptovalut se odvije prek 270 naslovov

Slo-Tech - Kriptovalute so anonimne le na prvi pogled, saj so vse transakcije javne (ne pa tudi lastniki vpletenih denarnic), če pa želimo na koncu vsebino pretopiti v klasične valute, sled ostane v menjalnici. Zaradi tega je zelo dobičkonosna dejavnost pranje kriptovalut, ki ga ponuja več spletnih strani. Preiskava, ki so jo izvedli pri Chainalysis, je pokazala, da se več kot polovica pranja odvije prek 270 naslovov, kar predstavlja sorazmerno ozko grlo, ki bi ga lahko organi pregona pobliže pogledali.

Tipične storitve za pranje kriptovalut so kriptomenjalnice, spletne igralnice, mikserji in finančne storitve z neposredno podporo za kriptovalute, po možnosti v državah z bežnim nadzorom. In kriptovalut, ki jih imetniki želijo oprati, ni malo, saj lahko izvirajo iz spletnih prevar, izsiljevalskih virusov, prodaje prepovedanega blaga itd.

V letu 2020 je bil obseg transakcij s kriptovalutami, ki imajo nezakoniti vir, približno dve milijardi dolarjev. Od tega so jih 75 odstotkov oprali prek...

28 komentarjev

Za milijardo dolarjev bitcoinov je premaknila ameriška davkarija

Slo-Tech - Bitcoini v vrednosti skoraj milijardo dolarjev, ki so se po sedemletnem mirovanju začeli premikati, so v resnici pripadali ameriškim oblastem. Ministrstvo za pravosodje razkrilo, da so 3. novembra zasegli 69370 bitcoinov in nekaj drugih kriptovalut, ki jih je imel v posesti neimenovani heker. Oseba X, kakor so ga poimenovali, je med majem 2012 in aprilom 2013 vdrl v nezakonito spletno tržnico Silk Road in ukradel omenjene bitcoine. Oktobra 2013 je FBI spletno stran zaprl, lastnika pa aretiral. Ross Ulbricht danes sedi v dosmrtnem zaporu.

Ameriška davčna uprava (IRS) je sedaj vendarle uspela izslediti, kdo je omenjene bitcoine odtujil. Ko so jih 3. novembra premaknili, se je kriptosvet zdrznil, saj so omenjeno denarnico, polno bitcoinov, vsi dlje časa opazovali, a nihče ni vedel, komur pripada. Maja 2012 so namreč ukradeni bitcoini najprej zakrožili po dveh denarnicah, potem pa so aprila 2013 pristali v eni in tam čakali do danes.

IRS-u je pri sledenju bitcoinom pomagalo podjetje...

7 komentarjev

Kam potuje za milijardo dolarjev bitcoinov?

Slo-Tech - Medtem ko bitcoin spet nezadržno raste in je pri 14.000 dolarjih na triletnem vrhu, se je začelo premikati tudi v globini. Skoraj 70.000 bitcoinov, ki so vredni okroglo milijardo evrov, je od aprila 2013 ležalo nedotaknjeno v eni izmed denarnic, sedaj pa so se premaknili. V torek zvečer jih je neznanec premaknil v novo denarnico, za kar je odštel 12 dolarjev provizije.

Premikanje tako velikih količin bitcoinov je zanimivo samo po sebi, v tem primeru pa še bolj zaradi njihove verjetne provenience. Tom Robinson iz podjetja Elliptic pravi, da lahko s precejšnjo gotovostjo sklepamo, da so ti bitcoini povezani z znamenito ilegalno tržnico Silk Road. Maja 2012 so jih iz denarnice, povezane s Silk Roadom, prenesli drugam, kjer so ostali do aprila 2013. Odtlej so ležali v denarnici, ne da bi se z njimi kaj zgodilo - do včeraj. Maja 2012 so bili ti isti bitcoini vredni 350.000 dolarjev, sedaj skoraj milijard dolarjev.

Silk Road je na darknetu omogočal prodajo in nakup različnih...

53 komentarjev

Drugi teden sojenja v primeru Silk Road

Ars Technica - V New Yorku se nadaljuje sojenje Rossu Ulbrichtu, ki je obtožen številnih kaznivih dejanj (od proizvodnje in prometa mamil, izsiljevanja do naročanja umorov), ki naj bi jih zagrešil kot ustanovitelj in vodja nezakonite spletne tržnice Silk Road. Medtem ko se prvi teden ukvarjali z vprašanje, ali je bil Ulbricht res skrbnik strani, so ta teden dokazovali, kako so ga identificirali in kaj je počel kot vodja strani.

Ponovno se je izkazalo, da so ljudje površni. Medtem ko je bil Silk Road varno skrit na anonimnem Toru, so Ulbrichta odkrili z enostavnim iskanjem po Googlu. Silk Road se je pač morala oglaševati tudi na navadnem delu interneta, da je sploh kdo prispel tja. In tako je agent ameriške davčne uprave pri iskanju...

2 komentarja

Ulbricht: Pravi DPR je ustanovitelj Mt.Goxa

Slo-Tech - Sojenje Rossu Ulbrichtu, ki se je pričelo ta teden in kjer presojajo, ali je bil obtoženi 30-letnik resnično ustanovitelj in vodja spletne strani za prodajo mamil Silk Road, postaja čedalje zanimivejše. Ulbrichtov odvetnik namreč trdi, da je Dead Pirate Roberts - takšen vzdevek je uporabljal skrbnik strani - v resnici Mark Karpeles, ki je bil izvršni direktor propadle borze za bitcoine Mt.Gox, ki ga sumijo velike tatvine. Karpeles v elektronskem sporočilu za medije navedbe zavrača.

Ulbricht, ki se je na predobravnalnem naroku izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice, je na prvem naroku priznal, da je spisal stran Silk Road. Zanikal pa je, da bi jo kasneje upravljal oziroma da bi z njo kaj zaslužil. Trdil je, da je...

5 komentarjev

FBI v primeru Silk Road zasegel rekordno količino bitcoinov

Mladenič, ki je ustanovil največjo stran za prodajo mamil na internetu, je zaslužil 80 milijonov dolarjev.

vir: Forbes
Forbes - FBI je zasegel 144.000 bitcoinov, ki so po trenutnem tečaju vredni okrog 20 milijonov evrov, kar je največji zaseg katerekoli elektronske valute v zgodovini. Najverjetneje gre za denar, ki je bil v lasti Rossa Ulbrichta, ustanovitelja in upravljavca spletne strani Silk Road, kjer so se preprodajali prepovedane snovi in predmeti. FBI je zasežene novce prenesel na svoj račun oziroma v svojo bitcoinsko denarnico.

Kako so dobili podatke o naslovu denarnice, kjer je imel Ulbricht shranjene bitcoine, in šifrirni ključ za njihovo zaplembo, niso razkrili. Glede na sodelovanje enega izmed glavnih prodajalcev na strani s policijo, FBI verjetno ni imel težav pri razvozlavanju poti denarja. To je že drugi veliki zaseg bitcoinov, ki so povezani s Silk Roadom, saj so pretekli mesec ob...

14 komentarjev

Zaprtje Silk Roada: FBI zasegel le bitcoine uporabnikov, glavnina še pogrešana

Slo-Tech - Pri zaprtju strani Silk Road in aretaciji njenega ustanovitelja in upravljavca je FBI zasegel 26.000 bitcoinov, ki so vredni približno tri milijone dolarjev. Glede na podatke, da je Silk Road ustvarila 1,2 milijarde dolarjev prometa, ustanovitelj pa je od tega zaslužil 80 milijonov dolarjev v obliki provizij, je ta številka videti zelo majhna. In res je, razkriva FBI, saj ti bitcoini niso pripadali ustanovitelju Rossu Ulbrichtu.

Zaseženi bitcoini so z uporabniških računov na Silk Road, torej gre v resnici za denar uporabnikov. Kje se skriva 600.000 bitcoinov oziroma 80 milijonov dolarjev, ki pripadajo Ulbrichtu, pa FBI še ni uspel ugotoviti. Prav mogoče je, da jih ne bodo dobili nikoli, saj je ameriško sodišče že večkrat razsodilo, da se nikogar ne more prisiliti v razkritje gesel, ker bi to predstavljajo kršitev 5. amandmaja k ameriški ustavi. Če ima torej Ulbricht te...

24 komentarjev