»

Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Slo-Tech - Nekoč obetavni fintech startup Prime Trust, ki je nudil pokojninska varčevanja v kriptovalutah, vmesnike za potrjevanje istovetnosti komitentov (know-your-costumer interface), likvidnost in druge finančne storitve za kriptoborze, menjalnice in podobne igralce, gre v prisilno poravnavo (Chapter 11). Tja ga je pahnila osupljiva nesposobnost, zaradi česar so izgubili več kot 39 milijonov dolarjev. Sodni spis, ki se ga res splača pogledati, se bere kot učbenik slabih praks, nesposobnosti in nezakonitih ravnanj.

Zdi se, da so se težave podjetja, ki se je sámo opisovalo kot "vse-v-enem rešitev za stranke, ki ostaja neprekosljiva na trgu", začele z nezadostnim nadzorom. Ker je podjetje več let beležilo rast in uspeh na cvetočem trgu kriptovalut, je njena vrednost hitro rasla, s tem pa tudi vložki vlagateljev. Ko se je leta 2022 dogajanje na kriptotrgu umirilo, je Prime Trust še nadalje trošil z nezmanjšano hitrostjo. Drugo polovico leto 2022 so že poslovali z izgubo.

To samo po sebi ni...

24 komentarjev

Ustanovitelj OneCoina se je izrekel za krivega

Slo-Tech - Karl Sebastian Greenwood, soustanovitelj OneCoina, ki ga je svoj čas oglaševal kot naslednji korak, ki bo nadomestil bitcoin, se je na newyorškem sodišču izrekel za krivega prevare in pranja denarja. OneCoin je leta 2014 skupaj z Rujo Ignatovo, ki ostaja na seznamu najbolj iskanih oseb v ZDA in Evropi, ustanovil v Bolgariji. OneCoin je bil lažna kriptovaluta, ki jo je prodajal prek sistema MLM (multi-level-marketing).

Greenwooda so na Tajskem aretirali že leta 2018 in ga kasneje izročili ZDA, medtem ko Ignatova ostaja na begu. OneCoin je bila ena največjih prevar na svetu, v katero so opeharjeni vlagatelji vplačali več milijard dolarjev. Kolovodje so trdili, da je OneCoin prihodnost kriptovalut, in obljubljali velikanske dobičke. Greenwood ni edini aretirani, saj so oblasti na Kitajskem preganjale 98 ljudi, ki so prodajali OneCoin, v Indiji pa so aretirali 18 ljudi. Obdobje OneCoina je trajalo od leta 2014 do propada menjalnice zanj leta 2017, čeprav je spletna stran ostala...

24 komentarjev

Hekerski vdor v Binance odnesel pol milijarde

Slo-Tech - Včeraj zjutraj je ena največjih svetovnih kriptomenjalnic Binance sporočila, da je bila tarča hekerskega vdora, v katerem so nepridipravi odtujili večjo količino kriptovalut. Sprva se je govorilo o 100-110 milijonih dolarjev, do danes pa je bila ocena popravljena na 570 milijonov dolarjev.

Ukradli so žetone BNB. Napadalci so merili na most BSC Token Hub, ki je omogočal prenos BNB z ene verige blokov na drugo (BNB Beacon Chain (BEP2) in BNB Smart Chain (BEP20 ali BSC)), in tam preusmerili BNB z omrežja. Šlo je za dva milijona žetonov. Binance je zato potrjevalce transakcij (network validators) pozval k moratoriju na ustvarjanje novih blokov na BSC, medtem ko poteka intenzivna preiskava incidenta. Kasneje je izvršni direktor Changpeng Zhao komitente pomiril, da so njihova sredstva varna in da Binance nadaljuje normalno poslovanje.

Z vzpostavitvijo stika s 44 potrjevalci transkacij, ki so razpršeni po vsem svetu, so uspeli omejiti škodo. Večina sredstev je zamrznjenih v denarnici...

19 komentarjev

Tether se je poravnal v obtožbah, da nima kritja

Slo-Tech - Tether se je poravnal s Komisijo za trgovanje s terminski pogodbami (Commodity Futures Trading Commission) glede obtožb, da zavaja javnost z izjavami o kritju. Več let so namreč izpostavljali, da imajo za vsak kripto žeton tethra kritje v višini enega ameriškega dolarja. A to ni držalo, je ugotovila Komisija. Na primer med junijem in septembrom 2017 niso imeli več kot 61,5 milijona dolarjev kritja, čeprav je bilo v obtoku več kot 442 milijonov žetonov tethra.

V ekosistemu kriptovalut ima tether pomembno funkcijo, saj je zaradi kritja stabilen in odporen na nihanja, še vedno pa omogoča hitro poravnavanje transakcij in menjavo za druge kriptovalute. A številni trgovci so bili skeptični, da ima tether res toliko kritja, kot trdi. Trenutno je namreč v obtoku za 69 milijard dolarjev tethra, kar predstavlja sistemska tveganja, saj bi se lahko preko tethra pretresi s kriptotresa prelili v konvencionalni finančni sistem.

CFTC ugotavlja, da Tether investitorjem ni razkril, da so imeli...

63 komentarjev

V Južni Koreji več deset kriptomenjalnic zapira vrata

Slo-Tech - Prihodnji petek bo v Južni Koreji začela veljati nova zakonodaja, ki bo zahtevala registracijo vseh kriptomenjalnic pri finančnem regulatorju ter partnerstvo z bankami. Medtem ko so največje štiri menjalnice, med njima tudi Upbit in Bithumb, to uspele postoriti, jih bo dobrih 40 prenehalo delovati, 20 pa jih bo moralo omejiti poslovanje. Ocenjujejo, da bo izpuhtelo za 2,6 milijarde dolarjev kriptovalut, predvsem tako imenovanih kimči kovancev, kakor imenujemo alternativne južnokorejske digitalne kriptovalute, s katerimi se trguje na teh manjših menjalnicah. Oteženo bo tudi unovčevanje ali dvigovanje drugih kriptovalut.

Pričakovati je ekvivalent navala na banke (bank run), saj bodo imetniki teh kovancev skušali te na vsak način unovčiti, kar bo bržkone vodilo v padce vrednosti. Menjalnice, ki sploh niso pridobile licence - postopek traja od 3 do 6 mesecev - bodo morale prenehati poslovati. Druge, ki licenco sicer imajo, a nimajo ustreznega bančnega partnerja, pa ne bodo smele več...

22 komentarjev

V vdoru v KuCoin zmanjkalo 150 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Singaporska borza kriptokovancev KuCoin je potrdila, da so v soboto zgodaj zjutraj po lokalnem času neznani napadalci izvedli nepooblaščene transakcije večjega obsega. Z njimi so ukradli večjo količino kriptovalut, ki jih je menjalnica držala v vroči denarnici (hot wallet) kot likvidne rezerve. Po neuradnih podatkih je zmanjkalo za 150 milijonov dolarjev kriptovalut, predvsem ethra, bitcoina, litecoina, rippla, tethra, stellarja in trona. Večje zaloge, ki niso bile povezane v internet (cold wallet), ostajajo nedotaknjene. Kako so napadalci pridobili dostop do vroče denarnice, še ni jasno.

Takoj po odkritju nepooblaščenih transakcij so začeli reševati, kar se je rešiti dalo. Izdajatelje posameznih kriptovalut oziroma žetonov so obvestili o incidentu. Odvisno od ustroja je nekatere žetone možno preklicati ali pa račune, kamor so bili nakazani, zakleniti. Tako so zaklenili za 22 milijonov dolarjev tethra. Neuporabni so tudi nekateri drugi žetoni. Večino kriptovalut pa na tak način ni...

21 komentarjev

Vdor v japonsko kriptomenjalnico Bitpoint odnesel 28 milijonov evrov

Slo-Tech - Japonska kriptomenjalnica Bitpoint je sporočila, da je bila tarča hekerskega napada, v katerem so napadalci uspeli ukrasti 3,5 milijarde jenov (28 milijonov evrov) kriptovalut, od tega je 2,5 milijarde jenov pripadalo komitentom. Ukradli so pet kriptovalut: bitcoin, bitcoin cash, ripple, ether in litecoin. Vdor je prizadel denarnico za sprotne transakcije oziroma zagotavljanje likvidnosti, ki je bila povezana v internet (hot wallet), medtem ko odklopljeno skladišče (cold wallet) ni bilo prizadeto.

Od zadnjega velikega vdora na Japonskem sicer mineva dobro leto. Pred poldrugim letom so Coinchecku ukradli za pol milijarde dolarjev kriptovalute NEM. Coincheck je sicer tri mesece pozneje dobil novega lastnika, je pa menjalnica preživela. Posledica vdora je bila združitev japonskih...

10 komentarjev

Kriptomenjalnica QuadrigaCX brez denarja že mesece pred smrtjo ustanovitelja

Slo-Tech - Februarja je v svetu kriptovalut presenetila bizarna zgodba o kanadski kriptomenjalnici QuadrigaCX, katere ustanovitelj naj bi bil decembra umrl v Indiji. Ker naj bi imel edini dostop do nepovezane (off-line) denarnice (cold wallet) s 137 milijoni dolarjev premoženja, je menjalnica začela stečajni postopek. Kmalu je začelo kazati, da zgodba smrdi. Ustanovitelj je le nekaj dni pred smrtjo sestavil novo oporoko, bitcoinov naj sploh nikoli ne bi bilo, litecoine pa je nekdo premikal tudi po domnevni smrti ustanovitelja. Forenziki so sedaj uspeli pridobiti dostop do podatkov na prenosniku ustanovitelja, kjer se odkrili še več sumljivih dejstev. Podrobno poročilo je namreč pokazalo, da so bitcoini iz denarnice izgnili.

Revizorji iz...

37 komentarjev

Hekerji obrali Coinrail, kriptovalute navzdol

Slo-Tech - Južnokorejska kriptomenjalnica Coinrail, ki je bila po CoinMarketCap med prvimi stotimi po velikosti, je včeraj sporočila, da so nepridipravi z njenih strežnikov v času zbiranja zagonskih sredstev pobrali večjo količino ICO žetonov. V menjalnici so reagirali takoj in svoj portal navzven zaprli, preostale kriptovalute pa so preselili v cold storage, torej offline denarnice.

Podjetje že sodeluje z oškodovanci in preiskovalci, da bi izsledili storilce in zamrznili ukradene žetone. Njihova natančna vrednost še ni znana, so se pa pojavile informacije, da naj bi bila njihova vrednost med 30 in 40 milijonov dolarjev, približno polovica tega naj bi pripadala žetonom NPXS. Sicer je velik del menjalnic...

9 komentarjev

Ukradenih za pol milijona dolarjev enot ethereuma

Slo-Tech - Prve ponudbe kriptovalut (initial coin offering ali ICO) postajajo čedalje pogostejši način financiranja mladih zagonskih podjetij (start-upov), ki se na ta način izognejo vsej regulaciji in papirologiji, ki sta povezani s klasičnim zbiranjem denarja s prodajo delnic. Toda zaradi svoje narave kriptovalute predstavljajo nevarnost, ko gre kaj narobe in transakcij ni mogoče razveljaviti. Letos so z ICO zbrali že 1,2 milijarde dolarjev. Mlado podjetje Enigma, ki so ga ustanovili diplomanti MIT-a in se ukvarja z razvojem varnih rešitev za finančne...

15 komentarjev

Ranljivost v Parity Walletu hekerjem omogočila krajo 30 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Podjetje Parity je sporočilo, da je v njihovi programski opremi za digitalno denarnico za kriptovalute Parity Wallet 1.5 ranljivost. Označena je z najvišjo stopnjo resnosti, to je kritično, vsem uporabnikom pa svetujejo, da sredstva nemudoma premaknejo drugam. Za nekatere je opozorilo prišlo prepozno, saj so vsaj s treh naslovov odtujili že za 30 milijonov dolarjev valute ethereuma.

To je že druga velika tatvina v svetu digitalnih kriptovalut v kratkem času. Obetavnemu start-upu CoinDash so med prvo ponudbo žetonov (ICO), kar je dandanes popularen način financiranja zagonskih podjetij z digitalnimi valutami, vdrli na spletno stran. Napadalci so spremenili naslov, ki je bil objavljen za investitorje, in vpisali svojega. Nič hudega sluteči investitorji so jim...

35 komentarjev