»

NASA bi šla na Mars skupaj z Rusi

Marsovo površje

Slashdot - S koncem hladne vojne je usihnilo tudi financiranje vesoljskih odprav, ki so se v ZDA in Rusiji kar naenkrat znašle z razmeroma omejenimi proračuni. Sanje inženirjev seveda niso nič manj visokoleteče - poleteti želijo na Mars - zato bodo morali združiti moči. Ruska pisarna NASE je tako potrdila, da so povabili Ruse k skupnemu poletu na Mars s človeško posadko. Odskočna deska bi bila Mednarodna vesoljska postaja, posadka pa bi bila narodnostno pisana. Rusija sicer pravi, da načrtujejo tudi lastno odpravo na Mars. Klik!

19 komentarjev

Rusija bo razvijala svoj operacijski sistem

Slashdot - Prejšnji mesec je na spletu zaokrožila novica, da se Rusija pripravlja na izdelavo lastnega operacijskega sistema, ki bo osnovan na Linuxu, s čimer se želijo rešiti izpod Microsoftovega jarma.

Zdaj je znanih nekaj več podrobnosti o projektu. Za zdaj najverjetnejši kandidat je Fedora, saj so Rusi organizirali sestanek z Wernerjem Knoblichom, podpredsednikom divizije EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) Red Hata, kjer so govorili o razvoju proste programske opreme v Rusiji. Beseda je tekla o ustanovitvi posebne ruske skupine razvijalcev Ruske Fedore, ki bi bila odskočna deska za razvoj lastnega operacijskega sistema.

73 komentarjev

Google Health

Predogled servisa Google Health

vir: ZDNet
The Register - Kot poroča The Register, se Google širi še na eno področje, in sicer to pot v zdravstvo. Ker Google že tako ali tako uporablja mnogo ljudi kot odskočno desko pri iskanju podatkov o raznih boleznih, razmišljajo njegovi skrbniki, bodo ponudili še servis Google Health. Storitev bo namenjena iskanju zdravstvenih informacij, njen zagon pa naj bi se zgodil še ta teden.

Iskanje po boleznih bo tako olajšano, saj bo Google samodejno razvrstil relevantne informacije v ustrezne kategorije, denimo zdravljenje, simptomi, novice, alternativne metode itd. Prav tako bodo informacije ustrezno izbrane glede na vrsto javnosti - posebej za laike, tj. paciente, in posebej za zdravnike. Kljub temu mnogi...

8 komentarjev

Rosetta 14. februarja odrine na romanje

vir: ESA
ESA - Očitno sta se NASA in ESA odločili, da bosta leto 2004 naredili zanimivo za vse navdušence nad vesoljem, kar ste nedvomno tudi sami opazili. V tem duhu danes poročamo o novem poskusu, ki za spremembo ne bo osredotočen na Mars (kot je to v navadi zadnje tedne), temveč na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Ne bo pa to "sprehod", kakršen je postalo romanje na Mars, saj na kometu ni še nihče pristajal.

Rosetta naj bi se na svoje popotovanje odpravila 14. februarja, kar je leto kasneje, kot so načrtovali. Za to zamudo je kriva nesreča ene izmed Arian 5 v decembru 2002, nosilne rakete, ki bo v vesolje ponesla tudi Rosetto. To je povzročilo plaz sprememb, saj je prvotni cilj, komet Wirtanen, medtem že "pobegnil". K sreči je na pomoč...

6 komentarjev

Stari mp3.com se poslavlja, prihaja novi (plačljivi)

News.com.au -

Spletno stran mp3.com je leta 1997 ustanovil Michael Robertson in od takrat je poznamo kot največji svetovni arhiv skladb v formatu MP3 na svetu. S svojo razpoznavnostjo in velikostjo je predstavljala odskočno desko v svet mnogim še neuveljavljenim skupinam, ki so tam objavljale svoje albume. Do leta 2000 je stran tako ponujala prek 1,6 milijona skladb več kot 120.000 izvajalcev.

Leta 2001 se je Robertson zapišil v ustanovitev podjetja Lindows.com, mp3.com pa je prodal Vivendi Universal, ki jo je pred nekaj tedni kupil C-Net. Slednji se je odločil, da bo stran popolnoma preuredil. Tako bo 2. decembra izbrisal vse glasbene arhive in ustanovil plačljiv servis za prenos glasbe. Kaj se bo zgodilo s skoraj petimi terabajti glasbe, še ni znano, pojavljajo pa se ideje, da bi neprofitna organizacije archive.org obdržala vsaj trenutne arhive. Več o tem.

6 komentarjev

IDE RAID versus SCSI

X-Bit Labs - SCSI je že v osnovi zasnovan kot izjemno zmogljiv ter napreden sistem, kar se pozna tudi na ceni, medtem ko je IDE doslej veljal za cenejšo in predvsem slabšo alternativo. No, s pojavom bonbončkov kot so RAID ter 8 MB predpomnilnika pa so se IDE diski približali SCSI standardu do te mere, da je njegova uporaba vedno bolj ozko usmerjena. Navadni uporabniki (kar je zelo relativen pojem) pač razlike med SCSI ter IDE ne opazijo.

No, če se odločate za nov diskovni sistem si zatorej le preberite članek na X-Bit Labs, kjer so primerjali oba standarda ter hitrosti diskov.

0 komentarjev

Test PCI RAID krmilnika

X-Bit Labs - Danes ima že mnogo osnovnih plošč štiri kanale za priključitev IDE naprav, poleg tega pa tudi podporo za enostaven RAID0 ali RAID1, tako da se nakup posebne kartice za RAID v večini primerov ne splača. Kaj pa storiti, če si zaželite naprednejše funkcije, kot so RAID5 ali morda RAID10? V tem primeru pa boste prisiljeni kupiti dodatno RAID kartico.

Enega izmed t.i. PCI RAID krmilnikov so si ogledali pri X-Bit Labs. 3ware Escalade 7850 Controller, kot se krmilnik uradno imenuje podpira vse možnosti RAIDa ter ima kar osem kanalov za priključitev trdih diskov, kar bo zadovoljilo tudi najzahtevnejše uporabnike. Klik!

0 komentarjev