»

Prvikrat zlata medalja na računalniški olimpijadi

Slo-Tech - Z velikim slovenskim uspehom se je končala 34. mednarodna računalniška olimpijada, ki je od 7. do 15. avgusta potekala v Yogyakarti v Indoneziji. Slovenijo so zastopali Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj) in Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), ki sta se pripravljala v Zavodu za računalniško izobraževanje (ZRI), ter Matija Likar (II. gimnazija Maribor) in Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Med 349 dijaki iz 88 držav je Benjamin Bajd z 28. mestom osvojil zlato medaljo, kar je prva zlata medalja za Slovenijo na tem tekmovanju doslej. Benjamin Bajd je že v minulih treh letih osvojil dve bronasti medalji in eno srebrno medaljo.

Mednarodna računalniška olimpijada je tekmovanje v programiranju za srednješolce, ki neprekinjeno poteka od leta 1989. Pretekli leti je bilo tekmovanje zaradi epidemije prek spleta, a ni odpadlo. Tekmovalci imajo dva tekmovalna dni, ko pet ur programirajo. Vsak dan morajo rešiti tri naloge, ki si jih lahko ogledate na spletu....

28 komentarjev

Tudi na kemijski olimpijadi trije broni za Slovenijo

vir: ZOTKS
ZOTKS - V ponedeljek se je zaključila tudi 54. mednarodna kemijska olimpijada, ki bi bila morala letos potekati v Tjandžinu na Kitajskem, a so jo zaradi pandemija izvedli na daljavo. Slovenijo so med skoraj 330 tekmovalci iz 84 držav zastopali Dane Jemc, Matej Nastran in Patrik Potočnik (Gimnazija vsi Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje, ter Nina Cankar (Gimnazija Kranj), ki je osvojila pohvalo.

Letošnje tekmovanje je potekalo na daljavo, zato so se slovenski tekmovalci pomerili na ljubljanski kemijski fakulteti. Pod budnim očesom organizatorja na daljavo, kamer in nadzornikov v predavalnici so reševali zapletene teoretične naloge z vseh področij kemije, za kar so imeli pet ur časa. Da je bilo vzdušje bolj olimpijsko, sta v Sloveniji tekmovali tudi ukrajinska in madžarska ekipa. Kadar tekmovanje poteka v živo, so en tekmovalni dan na sporedu tudi eksperimentalne naloge v laboratoriju, kar bo - upajmo - tudi prihodnje leto.

Prihodnje leto bo olimpijada v švicarskem Zürichu....

2 komentarja

Kemiki na olimpijadi izenačili slovenski rekord

Slo-Tech - Letošnji pregled slovenskih uvrstitev na olimpijadah iz znanja za srednješolce tradicionalno zaključujemo s kemiki, ki so danes prejeli svoja odličja. Na 53. mednarodni kemijski olimpijadi, ki bi bila morala potekati na Japonskem, a je zaradi epidemije kot vse preostale pristala v virtualnem formatu, so iz Slovenije sodelovali Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Vračajo se z imenitno bero, saj sta Patrik Žnidaršič in Simon Bukovšek osvojila srebrni medalji, Jernej Birk bronasto odličje, Vid Kavčič pa pohvalo. To je največji uspeh v zgodovini in izenačitev rekorda iz leta 2017. Nekajkrat se je že bilo zgodilo, da so tekmovalci domov prinesli štiri medalje, a so bile tedaj le bronaste.

Mednarodna kemijska olimpijada je bila prvič izvedena leta 1968 in sodi skupaj s fiziko (1967) in matematiko (1959) med najstarejše in najuglednejše olimpijade iz znanja. Na letošnji je tekmovalo 308...

1 komentar

Na lingvistični olimpijadi en bron

Slo-Tech - Zaključila se je še ena izmed olimpijad v znanju, in sicer 18. mednarodna lingvistična olimpijada. Na tekmovanju, ki je letos potekalo na daljavo zaradi epidemije, sta sodelovali dve slovenski ekipi s po štirimi člani. Matic Petek (I. gimnazija v Celju) je osvojil bronasto medalje, Jan Malej (Gimnazija Koper) pa pohvalo. V prvi ekipi sta tekmovala še Katja Andolšek (Gimnazija Bežigrad) in Marija Jezeršek (Gimnazija Želimlje), v drugi pa so bili Katarina Grilj (SŠ Slovenska Bistrica), Ema Frančeškin (Gimnazija Nova Gorica), Lenart Dolinar (Gimnazija Bežigrad) in Urška Končar (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana). Letos sta lahko tekmovali dve ekipi, ker je bilo tekmovanje na daljavo, sicer je prostora le za eno.

Tekmovanje iz lingvistika je mednarodna različica tekmovanja iz logike, ki v Sloveniji vse do državnega nivoja že vrsto let poteka v organizaciji Zveze za tehniško kulturo (ZOTKS). Na tekmovanje se običajno ukvarjajo s prevodi in analizo malo znanih jezikov, za kar je...

1 komentar

Vse tekmovalke z biološke olimpijade z medaljami, ena srebrna

Slo-Tech - Sezono olimpijad iz znanja nadaljujemo z biologijo, kjer je slovenska ekipa dosegla izvrsten rezultat. Letošnja 32. mednarodna biološka olimpijada bi bila morala potekati na Portugalskem, a je kot vse ostale olimpijade potekala na daljavo. Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj) je osvojila srebrno medaljo, Lorena Vovk (ERUDIO izobraževalni center, Zavod za izobraževanje, svetovanje in organizacijo), Nina Jakop (Šolski center Velenje, Gimnazija) in Zarja Doberšek (II. gimnazija Maribor) pa so osvojile bronasta odličja.

Tekmovanje je potekalo na daljavo, zatorej so slovenske tekmovalke nastopile na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Minuli ponedeljek je potekal praktični del tekmovanja, dva dni pozneje pa še teoretični. Oba dela sta trajala tri ure in sta se začela ob 9. uri po lokalnem času. Za razliko od matematične olimpijade tu ni niso vztrajali s sočasnim začetkom tekmovanja povsod po svetu. Tip nalog je pač takšen, da kaj dosti ne more pricurljati. Praktični del je bil letos izveden...

0 komentarjev

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Vsako leto poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos bo tako, čeprav je zaradi pandemije covida-19 tekmovalni koledar okrnjen. Kemiki bi bili morali odpotovati v Carigrad, a je tekmovanje namesto tega potekalo na daljavo. To seveda pomeni, da je bil izpit le papirni, medtem ko je v običajnih razmerah kemijska olimpijada sestavljena iz dveh tekmovalni dni, enega laboratorijskega in enega papirnega.

A vseeno so se slovenski predstavniki letos dobro odrezali. Slovenijo so zastopali Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje. Med 231 tekmovalci iz 60 držav je bilo treba za bron doseči 54 odstotkov, za srebro 75 odstotkov in za zlato 90 odstotkov. Najboljši rezultat med Slovenci je dosegla Urša Konda s 65 odstotki, nedaleč za njo pa sta bila tudi Adam Modic in Patrik Žnidaršič (oba 54 odstotkov).

Prvo...

8 komentarjev

Slovenija osvojila zlato medaljo na mednarodni fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - V Tel Avivu v Izraelu se je danes končala 50. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je tekmovalo 360 dijakov iz 78 držav. Slovenski tekmovalci so na tekmovanju dosegli zgodovinski uspeh, saj so osvojili tri medalje in eno pohvalo. Tevž Lotrič (Gimnazija Kranj) je osvojil zlato medaljo in 17. mesto v absolutni konkurenci, kar je šele tretja zlata medalja za Slovenijo v zgodovini tega tekmovanja. Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka) in Sašo Domadenik (II. gimnazija Maribor) sta z bronastima medaljama poskrbela za lep ekipni uspeh, ki sta ga dopolnila še Vladimir Smrkolj (Gimnazija Bežigrad) s pohvalo in Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj).

Mednarodna fizikalna olimpijada je svetovno tekmovanje srednješolcev v znanju...

31 komentarjev

Uspešno leto olimpijad zaokrožili trikrat bronasti biologi

Slo-Tech - Letošnji pregled rezultatov slovenskih dijakov na četvorčku velikih naravoslovnih olimpijad zaključujemo z biologi, ki so že minuli teden končali tekmovanje v Iranu. Letošnjo 29. mednarodno biološko olimpijado je gostil Teheran, na njej pa je nastopilo 270 tekmovalcev iz 70 držav. Slovenci so dosegli lep ekipen uspeh, saj so osvojili tri bronaste medalje. Slovenske barve so zastopali Tina Logonder, Bor Krajnik (oba Gimnazija Škofja Loka) in Tim Zaveršek (I. gimnazija v Celju), ki so osvojili medalje, ter Klemen Kirbus (II. gimnazija Maribor). S tem je Slovenija bistveno izboljšala lanski rezultat, ko je osvojila en bron in eno pohvalo.

Prvo mesto je letos osvojila predstavnica Vietnama Nguyen Phuong Thao. Ekipno pa sta...

7 komentarjev

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Po podelitvi medalj. Slika: DMFA

Slo-Tech - Z 49. mednarodne fizikalne olimpijade, ki je letos potekala v Lizboni, se ekipa slovenskih srednješolcev vrača s tremi bronastimi medaljami in eno pohvalo. Na največjem in najstarejšem svetovnem tekmovanju v znanju fizike so med več kot 400 tekmovalci iz 85 držav Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), Natan Dominko Kobilica in Marko Čmrlec (oba Gimnazija Bežigrad) osvojili bronaste medalje, Urban Duh (II. gimnazija Maribor) pa pohvalo. Slovensko ekipo je zastopal še Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka).

Luka Govedič je letos tretjič zapovrstjo osvojil bronasto medaljo in bo prihodnje leto študiral fiziko na bostonskem MIT-u. Marko Čmrlec je bron osvojil drugič in bo imel prihodnje leto...

10 komentarjev

Biologi dopolnili uspešno leto mednarodnih olimpijad

Slo-Tech - Letošnji pregled uvrstitev slovenskih dijakov na velikih olimpijadah iz znanja zaključujemo še z zadnjo iz štiriperesne deteljice, ki je bila letos biologija. V angleškem Coventryu se je minuli teden odvijala mednarodna biološka olimpijada, na kateri so Slovenijo zastopali Lucija Bogataj in Anja Brdnik (obe Gimnazija Škofja Loka), Jernej Imperl (II. gimnazija Maribor) in Maša Smajila (I. gimnazija v Celju). V konkurenci 242 tekmovalcev iz 68 držav se je med našimi najbolje odrezala Lucija Bogataj, ki je osvojila bronasto medaljo (51 odstotkov točk), pohvalo pa si je prislužila tudi Maša Smajila (45 odstotkov točk).

Na olimpijadi, ki je zaradi količine zahtevane snovi med najtežjimi, je letos zmagal predstavnik Kitajske. Po štiri zlate medalje so osvojile ZDA in Tajvan, po tri...

3 komentarji

Vsi kemiki z medaljami: trikrat bron in enkrat srebrno

Slo-Tech - Zaključka pregleda letošnjih velikih olimpijad iz znanja ne zaključujemo v pakistanskem Karačiju, kot smo pričakovali, temveč v Tbilisiju. Pakistan, ki bi bil moral gostiti letošnjo mednarodno kemijsko olimpijado, je namreč januarja od organizacije odstopil, potem pa je v zadnjem hipu vskočila Gruzija. Slovenske ekipe to ni zmedlo, saj se s tekmovanja vrača z izjemnim izkupičkom. Uroš Prešern se vrača s srebrno medaljo, Tristan Kovačič (oba Gimnazija Novo mesto), Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka) pa z bronastimi medaljami, s čimer so dosegli naš največji kemijski uspeh doslej.

Za letošnje tekmovanje je bil pred leti izbran Pakistan, ki pa je bil zaradi...

3 komentarji