»

Uber kupuje dostavljavca hrane Postmates

Slo-Tech - Uber, ki s svojo podružnico Uber Eats že tudi dostavlja hrano, je kupil podjetje Postmates, ki je četrti največji dostavljavec hrane v ZDA. Za podjetje so odšteli 2,65 milijarde dolarjev, a niti beliča v denarju, temveč vse v delnicah. Postmates je bil lani, ko se je pripravljal na prvo javno ponudbi delnic, ovrednoten na 2,4 milijarde dolarjev, a je potem niso izvedli.

Zanimivo je, da podjetja ne bo pripojil Uber Eats (ali obratno), temveč bosta vzporedno obratovali obe, čeprav bo seveda v ozadju precej sodelovanja in deljenja tehnologije. Uber si je prizadeval tudi za prevzem Grubhub, a ga je premagal evropski gigant Just Eat Takeaway in mu ga za 7,3 milijarde dolarjev speljal. Največji konkurent seveda ostaja DoorDash, ki ima največji tržni delež, a je Postmates posebej močan v Los Angelesu in zahodni obali.

Drugo letošnje četrtletje, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida-19, je bilo za Uber Eats zategadelj izjemno uspešno. Prihodki so se v primerjavi z minulim letom več...

5 komentarjev

Uber, Lyft, AirBnB v težkem položaju

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Eden izmed posebej prizadetih segmentov med pandemijo je delitvena ekonomija (sharing economy), kamor se uvrščajo na primer AirBnB, Uber ali Lyft. Prvi bo moral zaradi padca povpraševanja odpustiti četrtino zaposlenih, nič kaj bolje pa ni v Uberju. Podjetje je v prvem letošnjem četrtletju ustvarilo 2,9 milijarde dolarjev izgube, kar je že sprožilo nekaj sprememb. Prodali so svoj Jump, ki se je ukvarjal z deljenjem koles in skuterjev, in je že pred tem posloval z izgubo. Uber bo odpustil 3700 ljudi, kar predstavlja 14 odstotkov zaposlenih. Uber je sicer večino izgube ustvaril zaradi investicij v sorodna podjetja v tujini, denimo Grab in DiDi. V konkurentu Lyftu bodo odslovili 17 odstotkov zaposlenih ali 982 ljudi.

Toda medtem ko glavna Uberjeva dejavnost usiha (marca in aprila je bil padec več kot 80-odstoten), je preporod doživela podružnica Uber Eats, ki dostavlja hrano. Ker je bilo druženje prepovedano, restavracije pa mnogokje zaprte, so ljudje pač več naročali dostavo. Prodaja...

17 komentarjev

Uber še vedno z izgubo

The New York Times - Uber je tudi v minulem četrtletju zabeležil visoko izgubo, ki je dosegla 1,2 milijarde dolarjev. To je sicer precej manj od rekordnih pet milijard minusa v četrtletju pred tem, k čemur je pripomogla rast prihodkov. V zadnjih treh mesecih je Uber zbral 3,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tedaj je Uber ustvaril 986 milijonov dolarjev izgube. Delnice podjetja so po objavi rezultatov izgubile pet odstotkov. Razlog ni bila le izguba, ki je bila pričakovana, temveč znižan dotok novih uporabnikov.

Uberjev izvršni direktor Dara Khosrowshahi je rezultate pospremil z besedami, da jasno kažejo, da postaja Uber čedalje dobičkonosnejši. Za zdaj to pomeni sicer, da podjetja ustvarja "zgolj" milijardo dolarjev izgube na kvartal. Khosrowshahi sicer pravi, da bo Uber iz prevažanja potnikov (torej iz poslovanja) ustvarjal dobiček že leta 2021, čisti dobiček pa se bo verjetno pojavil še nekoliko pozneje. Enako sicer trdi tudi konkurent Lyft, ki bo...

15 komentarjev

Uberjeva borzna premiera razočarala

vir: Pexels

Slo-Tech - Prvi dan trgovanja z delnico Uberja (trgovalni simbol UBER) je njena vrednost padla za 7,6 %, potem ko je na koncu dne končala na 41,51 ameriškega dolarja. Ob vložitvi papirjev za IPO so njeno vrednost ocenjevali na med 44 in 50 dolarji, minuli četrtek pa so v javni prodaji prodali 180 milijonov delnic po 45 dolarjev, s čimer so dobili dobrih osem milijard svežega kapitala. Šlo je za najbolj pričakovano uvrstitev kakega podjetja na borzo, po Facebookovemu debiju pred sedmimi leti, ki pa se je končala z enim najslabših rezultatov v celotni zgodovini javnih prodaj na ameriški borzi. Skupna tržna vrednost podjetja tako znaša 76,5 milijarde in ne več nekje med 90 in 120 milijardami, kot se je ocenjevalo še pred nekaj tedni.

...

4 komentarji

Najpriljubljenejši igralec iger na Twitchu lani zaslužil 10 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Tyler Blevins je bolj znan pod vzdevkom Ninja, posebej slaven pa je med uporabniki Twitcha, kjer ima njegov kanal največ naročnikov. Z več kot 12,5 milijona naročnikov, ki jim lahko prištejemo še 20 milijonov naročnikov na YouTubu, je odlično monetiziral svoj posel in lani zaslužil skoraj 10 milijonov dolarjev, je razkril v intervjuju za CNN. In njegov posel? Igra igre, v zadnjem letu Fortnite: Battle Royale.

Zaslovel je marca lani, ko je postavil rekord v številu sočasnih gledalcev svojega igranja iger - več kot 600.000 ljudi je tedaj spremljalo, kako se je z reperjem Drakom boril v Fortnitu. Kmalu je postal tudi prvi, ki je na Twitchu zbral več kot 10 milijonov naročnikov. Septembra je postal prvi e-športnik, ki je krasil naslovnico športne revije ESPN.

Vse...

32 komentarjev

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

vir: CNBC
CNBC - Uber, podjetje, ki običajne šoferje spreminja v taksiste, je objavilo rezultate svojega letošnjega drugega kvartala. Neto dobiček jim je glede na enako lansko četrtletje zrasel za 51 %, na 2,7 milijarde ameriških dolarjev, prihodki pa so znašali 12 milijard, kar je 41 % povečanje na enako lansko obdobje. Glede na letošnji prvi kvartal, se je rast podjetja sicer nekoliko upočasnila. Še bolj pomembno pa je, da se je ob rasti prihodkov in dobička, povečala tudi njihova izguba, v drugem četrtletju je ta znašala 404 milijone USD, v primerjavi s 304 milijoni iz prvega. Izgube gre sicer večidel pripisati nedavnim velikim naložbam podjetja, zlasti v širitev storitve Uber Eats za dostavo hrane ter v podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi in skuterji.

Precej...

4 komentarji