»

Britanske provizije za kartična plačila se zdijo neutemeljene

Slo-Tech - Ko je Amazon lani novembra zagrozil, da bo onemogočil uporabo plačilnih kartic Visa, ki so bile izdane v Veliki Britaniji, to ni bila le muha internetnega giganta. Visa (in tudi Mastercard) sta izkoristila izstop iz EU in regulacij, zato sta provizije za kartična plačila izjemno povečala. Čeprav sta na koncu našla skupni jezik z Amazonom, kar je bržkone vključevalo posebne pogoje zanj, so visoke provizije za vse ostale trgovce ostale. Te so tako visoke, da britanski regulatorji ugotavljajo, da trg ne deluje.

Ko so Britanci zapustili EU, sta Mastercard in Visa provizije s prejšnjih približno 0,2 odstotka povišala na 0,3-1,5 odstotka. Podjetji sta ravnali usklajeno, hkrati pa nista navedli nobenih prepričljivih argumentov za tako brutalen dvig provizij, torej lastnega zaslužka, razen da je to sedaj pač možno. Zaradi tega so se zganili organi pregona in politika.

Regulator plačilni sistemov (Payment Systems Regulator) je že sprožil preiskavo, v kateri preiskuje morebitne monopolne...

11 komentarjev

WhatsApp dobil možnost izvajanja plačil - najprej v Braziliji

VentureBeat - Facebook v svojo aplikacijo za hipno sporočanje WhatsApp uvaja možnost plačil, ki jo bo poganjal Facebook Pay. Ta naj bi bil sčasoma dostopen v vseh aplikacijah tega podjetja (torej Facebook, Instagram) in vsem uporabnikom. V aplikaciji Facebook je Facebook Pay na voljo v 40 državah. Sedaj pa se začenja z WhatsAppom, kjer so omejeno beta verzijo preizkušali v Indiji, odslej pa bodo prvi veliki test na nivoju države izvedli v Braziliji.

To ni presenetljivo, saj je v Brazliji WhatsApp izjemno priljubljena aplikacija - številni Brazilci celo vse novice dobijo prav iz skupin na WhatsAppu - hkrati pa bančni računi niso samoumevni za vse državljane. V Braziliji je sedaj možno z WhatsAppom plačati v lokalni trgovini ali prijateljem nakazati denar. Za prenos med fizičnimi osebami provizij ni, podjetja pa bodo morala plačati provizijo, ki bo podobna provizijam za kartično poslovanje (3,99 odstotka). Podporo za zdaj nudijo Banco do Brasil, Nubank in Sicredi v sistemih Mastercard in Visa....

51 komentarjev

WhatsApp v boju zoper lažne novice omejuje posredovanje sporočil

Slo-Tech - WhatsApp se je v boju zoper širjenje neresničnih informacij in lažnih novic odločil omejiti posredovanje sporočil. Odslej bo moč vsako sporočilo naprej posredovati le na pet naslovov, medtem ko je bila ta meja od lanskega julija 20. Prav tako je posredovanje omejeno na skupine do 256 ljudi, posredovana sporočila pa so jasno označena. Včasih posredovanje sporočil prek WhatsAppa sploh ni bilo omejeno, naraščajoče ovire pa so posledica boja pri širjenju lažnih informacij, ki na WhatsAppu cveti. Še zlasti se je ta problem izkazal pred lanskimi predsedniškimi volitvami v Braziliji.

Za razliko od Facebooka je večina komunikacije po WhatsAppu omejena na zaprte, nejavne skupine. Zaradi šifriranja tem sporočilom ni moč slediti...

13 komentarjev

WhatsApp bo delil uporabniške podatke s Facebookom in pripeljal oglaševalce

Slo-Tech - WhatsApp je dobil prenovljene pogoje uporabe, ki med vrsticami dovoljujejo, da v določeni meri začnejo združevati podatke z WhatsAppa in Facebooka, ki je podjetje pred dvema letoma kupil. Prav tako novi pogoji uporabe tlakujejo pot za večjo komercializacijo storitve prek oglaševanja.

Facebook je za WhatsApp plačal veliko denarja. Za 19 milijard dolarjev so dobili podjetje s storitvijo, ki Facebooku še vedno dela izgubo. Če naj ostane storitev brezplačna, a je treba iz nje iztisniti kak dolar, bo treba tržiti pač osebne podatke.

V novih pogojih uporabe piše, da bo WhatsApp odslej delil telefonsko številko uporabnika s Facebooom. To ne pomeni, da jo bodo drugi uporabniki Facebooka videli, pomeni pa, da bo Facebook dobil povezavo med dvema bazama podatkov (uporabniki WhatsAppa in Facebooka). WhatsApp...

27 komentarjev

WhatsApp šifrira vso komunikacijo

Slo-Tech - WhatsApp je pred poldrugim letom napovedal, da bodo uvedli popolno šifriranja sporočil uporabnikov (end-to-end), in besedo so držali. Tako so včeraj sporočili, da je tehnični del storitve dokončan, tako da so odslej vse oblike komunikacije šifrirane. Potrebujemo le najnovejše verzijo njihove aplikacije in to zadostuje, saj ni treba nikjer ničesar dodatno vključiti. Tehnične podrobnosti pojasnjujejo, katere algoritme uporabljajo - AES-256 in HMAC-SHA256 v sklopu protokola Signal. Šifriranje je izvedeno tako, da tudi s prestreženim ključem ni mogoče odšifrirati starejših pogovorov.

Ker WhatsApp vso komunikacijo šifrira že na viru in ker je nikjer ne shranjuje, je v teoriji dostop do nje -...

65 komentarjev

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp...

4 komentarji

Facebook za 19 milijard dolarjev kupil WhatsApp

Slo-Tech - Facebook kupuje podjetje WhatsApp, ki skrbi za istoimensko aplikacijo za mobilno sporočanje. Zanjo bodo odšteli rekordnih 19 milijard dolarjev, od tega 12 milijard dolarjev v delnicah Facebooka, štiri milijarde dolarjev v denarju in tri milijarde dolarjev v delnicah z omejitvijo odtujitve (RSU). Če kupčija propade, recimo zaradi nesoglasja varuhov konkurence, bo Facebook plačal dve milijardi (pol v delnicah, pol v denarju) penalov.

WhatsApp je sila priljubljena aplikacija za hipno sporočanje na mobilnih telefonih, ki deluje praktično na vseh platformah (Apple, Android, Windows Phone, BlackBerry, Symbian,...

44 komentarjev