»

SpaceX-ov satelitski internet Starlink že deluje

Slo-Tech - Pred štirimi tedni je SpaceX začel preizkušati Starlink v javni beta fazi, (ne)domiselno poimenovani Better Than Nothing Beta), ki poteka v Kanadi in na severu ZDA. Prijavi se lahko, kdor prejme elektronsko povabilo. Testiranje ni brezplačno, saj potrebna oprema stane 500 dolarjev, potem pa je tu še mesečna naročnina v višini 100 dolarjev. A uporabniki po enem mesecu ugotavljajo, da se storitev v odročnih predelih, kjer ni drugih poceni možnosti, splača. Testiranje se bo v prihodnjem letu nadaljevalo in razširilo. Ni še jasno, kdaj bo storitev na voljo kot redna komercialna povezava do interneta.

SpaceX je v vesolje poslal že 960 satelitov od načrtovanih 4400 v prvi fazi izgradnje omrežja. Njihov signal lovi krožnik satelitske antene, ki jo uporabniki prejmejo v paketu, in ki ima elektromotorje za obračanje proti satelitom. Testi trenutno kažejo, da so latence med 20 in 40 milisekundami, hitrosti prenosa pa tudi do 150 Mb/s. Zadovoljni so tudi s celotno izkušnjo, saj so navodila...

33 komentarjev

Ista stopnja Falcona 9 uspešno poletela še sedmič

Spaceflight Now - V SpaceXu v hitrem tempu nadaljujejo pot proti mejniku desetih poletov z isto prvo stopnjo rakete Falcon 9, kajti v sredo zjutraj je njihova rekorderka poletela in pristala še sedmič.

Ker so v SpaceXu raketne polete napravili na videz tako zelo običajne in preproste, da same izstrelitve sploh niso več posebno razburljive, je šport zdaj postalo lovljenje naprednejših mejnikov. Na primer tistega v ponovni uporabi prvih potisnih stopenj Falcona 9, ki se sicer sedaj že privzeto tudi nadzorovano spustijo nazaj na tla, oziroma na robotske ladje na morju. V tem smislu je prava mala rokovska zvezda postala ona z oznako B1049, ki je po novem nanizala že sedem uspešnih odprav, kajti v sredo zjutraj, nekaj čez tretjo po našem času, so jo ponovno poslali na delo. Tudi tokrat je v orbito nosila SpaceXove satelite megaomrežja Starlink, ki jih v firmi sedaj po navadi izkoristijo za preizkušanje zdelanih raket, da jim ni treba v nevarnost spravljati tujih naprav. Tudi obe polovici pokrova...

3 komentarji

Kitajska s satelitom preizkuša 6G

Slo-Tech - Medtem ko po svetu šele postavljajo mobilna omrežja pete generacije, kar vključuje tudi Slovenijo, kjer 5G že teče, a na istih frekvencah kot 4G, so Kitajci preizkusili 6G. Kitajci so včeraj na raketi Long March-6 v vesolje poslali 13 satelitov, med katerimi je tudi eden, ki bo služil testiranju tehnologije 6G. V resnici je do standardizacije še dolga pot in prav lahko se zgodi, da tehnične rešitve, ki jih Kitajci preizkušajo, ne bodo našle poti v uradni standard za 6G.

Kitajci z novim satelitom preizkušajo uporabo teraherčnega pasu za komunikacijo, kar obljublja do 100-krat višje hitrosti od 5G, prenos po vesolju z minimalnimi izgubami in z nižjo porabo energije. Pričakujejo, da bo ta tehnologija uporabna zlasti za satelitski internet. Satelit se imenuje UESTC (Star Era-12) po univerzi, kjer so ga razvili (University of Electronic Science and Technology of China).

Z novim satelitom bodo preizkušali komunikacijo v submilimetrskem pasu (100 GHz - 10 THz), kar je med dolgimi...

51 komentarjev

Isti Falcon 9 poletel in pristal šestič

Space News - Včeraj popoldne so v SpaceXu isto potisno stopnjo rakete Falcon 9 uspešno uporabili še šestič in zopet izboljšali svoj rekord. Tako nadaljujejo z visokim tempom razvijanja ponovne uporabnosti, s katero so v preteklem desetletju že dodobra pretresli industrijo raketnih poletov.

Pozimi pred slabimi petimi leti je bilo, ko je SpaceXu uspelo nekaj impozantnega: brezhibno vrniti potisno stopnjo rakete Falcon 9 nazaj na Zemljo. Smisel takšnega početja ni (samo) v baletni eleganci pristajanja, temveč v nižanju stroškov spričo ponovne uporabe, zato je seveda posredi vprašanje, kolikokrat lahko takšno raketo zanesljivo vrnejo v orbito. Prvič so to storili na pomlad 2017, pred dvema mesecema in pol pa so isto raketo uspešno uporabili že petič. ("Uporaba" v tem primeru pomeni tako uspešen vzlet kot pristanek!) Točno ta potisna stopnja, s serijsko številko B1049 in obložena z vidno plastjo saj, se je v torek, ob pol petih popoldne po našem času, vnovič dvignila s ploščadi 40 v Cape Canaveralu...

8 komentarjev

SpaceX že petič uporabil isto raketo

Spaceflight Now - SpaceX je danes ponoči v orbito uspešno poslal 60 novih satelitov Starlink za satelitski internet, s čimer je sedaj v orbiti že 482 satelitov. To je še vedno le manjši del od načrtovanih 12.000, za katere ima SpaceX že dovoljenje, zaprosili pa so za 30.000 satelitov. Kakorkoli že, danes ponoči so jih v vesolje na višino 550 kilometrov poslali z raketo Falcon 9, ki je že dodobra preizkušen kos opreme. Hkrati so postavili svojevrsten rekord, saj prva stopnja rakete vsakokrat pristane in je namenjena večkratni uporabi.

Z zadnjo izstrelitvijo so postavili novi rekord, saj je ista raketa Falcona 9 pristala že petič. Doslej je v vesolje peljala satelite Telstar 18V, Iridium 8 in dve skupini po 60 satelitov Starlink. Po vsakokratnem pristanku je raketo sicer treba pregledati in deloma obnoviti, a vseeno je večina komponent istih. Falcon 9 je nekaj minut po izstrelitvi pristal na plavajoči ploščadi oziroma ladji, ki je bila domiselno poimenovana Just Read the Instructions.

To ni prvi...

26 komentarjev

Falcon Heavy uspešno poletel

Slo-Tech - Težko pričakovana krstna izstrelitev težkonosilne rakete Falcon Heavy je v popolnosti uspela. Po začetni negotovosti, ko so morali zaradi bočnega vetra vzlet prestaviti za dobri dve uri, je ob 21.45 s ploščadi v Cape Canaveralu na Floridi poletela raketa Falcon Heavy. Gre za novo raketo z največjo nosilnostjo, v kateri so združili tri obstoječe rakete Falcon 9. Zgodovinski rekord pa ima seveda Saturn V. Vzlet so v živo prenašali po internetu, kjer si ga je ogledalo več sto tisoč ljudi.

SpaceX sicer vedno poskrbi za veliko publicitete, a to pot so bili upravičeno bahavi. Falcon Heavy lahko v nizko orbito prepelje 64 ton tovora, v geostacionarno orbito pa osem ton. Že od začetka razvoja imajo inženirji v mislih tudi...

84 komentarjev

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Slo-Tech - V noči na petek po slovenskem času je SpaceXu uspel veliki met. Po dolgotrajnih pripravah in prelaganju so prvikrat v zgodovini v vesolje poslali raketo, katere prva stopnja je bila rabljena. Misija SES-10 je uspela in v geostacionarno orbito pripeljala komunikacijski satelit podjetja SES. Seveda so nekateri proizvajalci uspeli na Zemljo vračati dele svojih raket, a so bile vse suborbitalne.

SpaceX je že večkrat na Zemljo uspešno vrnil prvo stopnjo rakete Falcon, ki so jo uspeli pristati tako na plavajoči ploščadi kakor na kopnem. To je bil prvi korak na poti k cenejšim vesoljskim poletom, kjer je cilj seveda ponovno uporaba čim večjega dela komponent. Vračanje prvostopenjskih raket je SpaceX že dodobra izpopolnil, toda...

38 komentarjev

SpaceX se je vrnil v velikem slogu

Slo-Tech - Po lanski nesreči je SpaceX ponovno začel leteti s svojimi raketami. Včeraj so v 625 kilometrov visoko orbito poslali 10 satelitov sistema Iridium, prvo stopnjo rakete pa so za ponovno uporabo varno pripeljali nazaj na plavajočo ploščad. Kot kaže, so uspešno popravili težave z raketo Falco 9, ki je lani povzročila precej škode. Za nesrečo je bil kriv rezervoar s helijem, ki je med polnjenjem počil.

Po neuradnih podatkih želi SpaceX letos opraviti 27 izstrelitev, a bo že vse nad 20 uspeh. V SpaceX-u namreč velja enostavna matematika - z izstrelitvami služijo denar, z neuspešnimi izstrelitvami pa ga zapravljajo. Od prvega poleta leta 2010 do danes je Falcon 9 poletel 27-krat, Musk pa je optimistično napovedal, da bodo do...

11 komentarjev

SpaceX-u je uspelo, prvostopenjska raketa uspešno pristala!

Slo-Tech - Včeraj ponoči je raketa Falcon 9 podjetja SpaceX v orbito izstrelila 11 satelitov, potem pa se je njena prva stopnja nadzorovano vrnila na Zemljo. To je bil že dlje časa cilj ekipe SpaceX, saj to odpira pot k ponovni uporabi prve stopnje rakete, kar lahko bistveno zniža stroške poletov v vesolje. Doslej so se namreč te rakete po izpraznitvi večidel nekontrolirano odvrgle nazaj na Zemljo. Ena redkih izjem je tudi New Sheppard, ki ga razvija Blue Orgin in je minuli mesec po testnem poletu uspešno pristalo, a so bile tu višine precej manjše. SpaceX-ov Falcon 9 pa se je vrnil z večje višine, ob večjih hitrosti in to povsem nadzorovano, saj je izvajal kontrolirane manevre po ločitvi (in se ni zgolj obrnil proti Zemlji).

...

93 komentarjev

Falcon 9 uspešno pristal in se prevrnil

Space - SpaceX je včeraj izstrelil misijo CRS-6, s katero so v plovilu brez posadke Dragon na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljali nekaj manjših satelitov (Arkyd 3 in Flock-1e) ter redne zaloge za obratovanje ISS in bivanje na njej, skupno dve toni tovora. Pomembnejši del misije pa je bil to pot tisti, ki ni šel na ISS, temveč se je vrnil na zemljo.

Sveti gral vesoljskih poletov so rakete za ponovno uporabo, kar pri stopenjskih raketah ni enostavno doseči. Da tovor pride v orbito, je treba prazne stopnje rakete odmetavati, pri čemer je lepo, če je povratek na Zemljo nadzorovan. To želi doseči Elon Musk v svojem podjetju SpaceX. Januarska izstrelitev CRS-5 z raketo Falcon 9 je šla po načrtih, le povratek rakete Falcon 9 se ni posrečil. Prvo stopnjo rakete bi morali...

50 komentarjev