»

Facebook z ogromno izgubo prodaja Giphy

CNBC - Kratki animirani posnetki, ki jih pripenjamo v sporočila, so vredni milijone. Niso pa vredni stotine milijonov, kakor je menil Facebook, ko je leta 2020 za 315 milijonov dolarjev kupil Giphy. Sedaj ga je - tudi zaradi zahteve britanskega regulatorja trgov - moral prodati za bistveno manj. Giphy je za 53 milijonov dolarjev romal k Shutterstocku.

Da moral Facebook oziroma Meta prodati Giphy, je CMA odločil lani. CMA je ugotovil, da Giphy tudi pomemben ponudnik oglasnega prostora in da Facebookovo lastništvo predstavlja nedovoljeno koncentracijo. Obstaja namreč nevarnost, da bi konkurenci z nepoštenimi ali diskriminatornimi pogoji preprečil dostop do storitev, ki jih nudi Giphy. CMA je leta 2021 že kaznoval Facebook, ki pred nakupom Giphyja ni razkril vseh informacij, zato je moral plačati 50 milijonov funtov.

Po dveh letih presojanja pa je bila odločitev jasna. Facebook mora prodati Giphy, kar se bo sedaj tudi uresničilo. Pri tem bodo ustvarili ogromno izgubo. Shutterstock medtem...

4 komentarji

Telegram omogoča nakup virtualne telefonske številke za rabo omrežja

Telegram - Pri Telegramu so lansirali verzijo 9.2, ki med drugim prinaša prilagodljivejše samouničevanje sporočil in prenovo orodja Topics; predvsem pa uporabnikom omogoča nakup specifične telefonske številke za rabo platforme, če podjetju ne želijo posredovati dejanske številke svoje kartice SIM.

Moderne komunikacijske aplikacije s poudarkom na zasebnosti in varnosti, kot so Signal, WhatsApp in Telegram, postajajo z rastočo zavestjo o pomembnosti osebnih podatkov vse bolj priljubljene. Vse pa imajo še vedno nerodno zahtevo, da pri vpisu predložimo številko svojega telefona (torej, kartice SIM), ker skoznjo izpeljejo verifikacijo uporabnika. Sicer se vsa podjetja zavezujejo, da te številke nikoli ne posredujejo naprej brez privolitve uporabnika, toda zahteva kljub vsemu ni najbolj v skladu z deklarirano zavezanostjo zasebnosti, obenem pa lahko številke ob kakšnih neljubih dogodkih tudi pobegnejo, kar se je denimo zgodilo pri nedavnem vdoru v Twilio. Zato se tisti bolj vešči (in paranoični)...

8 komentarjev

Adobe prevzema Figmo

vir: Adobe
Adobe - Adobe, velikan s področja grafično-oblikovalskih orodij, vnovič prevzema neposrednega tekmeca: tokrat je tarča firma za razvoj orodij za spletno sodelovalno oblikovanje Figma.

Iz Adobeja so po pobegu informacije pred dnevi potrdili, da kupujejo družbo Figma, in sicer za 20 milijard dolarjev, s čimer gre za enega večjih prevzemov v industriji grafičnega oblikovanja. Figma je desetletje stara firma, kjer se ukvarjajo z razvojem spletnih orodij, ki se uporabljajo v skupinskem grafičnem dizajnu in uporabnikom med drugim omogočajo dostop z vrste naprav, tudi telefonov in tablic. To je ravno funkcionalnost, kjer so Adobejeve rešitve doslej šepale, saj je njihova tovrstna platforma Adobe XD zadnja leta vozila po vse bolj stranskih tirih. Sklepati gre, da jo bodo postopno popolnoma ukinili in stranke preusmerili na orodja Figme. Zanjo sicer vpleteni pravijo, da bo zaenkrat ostala samostojna podružnica in je ne bodo na silo tlačili v Creative Cloud.

Poznavalci področja pa se bržkone ob...

0 komentarjev

Britanski regulator trga bo tehnološkim velikanom prvikrat rekel ne

[dodaj]

Slo-Tech - Britanska Agencija za varstvo konkurence (Competition and Markets Authority) bo najverjetneje prvikrat v zgodovini rekla ne prevzemu, ki ga je izvedel tehnološki velikan, poroča The Financial Times. Gre za Facebookov (sedaj je znan pod imenom Meta) prevzem podjetja Giphy, ki se ukvarja z animiranimi sličicami (gifi) za socialna omrežja in hipno komunikacijo. Facebook je Giphy kupil za 400 milijonov dolarjev, a ga bo moral sedaj očitno prodati.

Preiskava se je začela lanskega junija. Letošnjega avgusta je CMA preliminarno odločila, da prevzem ni dovoljen in da bo moral Facebook podjetje odprodati. Končno odločitev je pričakovati ta teden, a verjetno bo enaka. CMA meni, da obstoji prevelika nevarnost, da bi Facebook konkurenci preprečil dostop do storitev Giphya ali pa to pogojeval z diskriminatornimi pogoji, denimo deljenjem uporabniških podetkov. Giphy je tudi pomemben ponudnik oglasnega prostora, ki ga je sedaj dobil že obstoječi velikan na tem področju. Oktobra letos je CMA...

6 komentarjev

Mnoge aplikacije še vedno vohljajo po iOSovem odložišču

engadget - Nova funkcija preizkusne različice iOSa 14 je pokazala, da več ducatov aplikacij še vedno brez jasnega razloga dostopa do odložišča (clipboard), medtem ko je na Androidu položaj še slabše poznan.

Letošnjega marca sta raziskovalca Talal Haj Bakry in Tommy Mysk odkrila prek petdeset priljubljenih aplikacij za iOS, ki so brez jasno navedenega razloga dostopale do odložišča, kjer se shranjujejo kopirani podatki. Programje ima dostikrat čisto legitimne težnje takšne narave, na primer grafična okolja, ki tam iščejo slike, ali appi dostavnih storitev, ki opazujejo, če smo slučajno zajeli številko dostavne storitve. Toda ker se v odložišču pogosto znajdejo tudi gesla ali podatki z bančnih računov, vsekakor kaže biti pazljiv, komu dovolimo tam okoli vohljati. Spisek množice appov, ki sta ga sestavila Bakry in Mysk, je vseboval priljubljena orodja, kot sta Viber in AccuWeather, pa prikazovala najvidnejših medijskih hiš, kot so Reuters, New York Times, NPR in Fox. Ter TikTok, ki je spričo...

34 komentarjev

Facebook je kupil Giphy

Axios - Facebook je za okoli 400 milijonov ameriških dolarjev prevzel Giphy, eno najbolj priljubljenih spletnih platform za deljenje animiranih sličic. Ker ne gre zgolj za shrambo gifov, temveč tudi zbirko orodij za njihovo spletno uporabo, je poteza že povzročila razburjenje pri tistih, ki si prizadevajo omejiti Facebookov vpliv.

Pred desetletjem je bil Facebookov odnos do animiranih sličic .gif začuda precej odklonilen. Družabno omrežje je bilo do formata neprijazno in da so se animirani memi na njem sploh pojavili, so bili zaslužni pri njihovem spletnem odložišču Giphy, kjer so pred sedmimi leti v Facebook "shekali" prvo bližnjico. Danes so drugi časi; gibljivi odzivi so praktično pogojni refleks TikTok generacije in odraz tega je tudi prevzem Giphyja s strani Facebooka, za kar bo velikan vrgel približno štiristo milijonov ameriških dolarjev. Giphy bo ohranil ime in bo odslej oddelek podružnice Instagram, kakor pa poudarjajo vpleteni, naj se za vse uporabnike njihovih orodij v praksi...

13 komentarjev

Facebook kupil Gowallo

Gowalla je od samega začetka bolj risankasta in enostavna od Foursquara, nekako tako kot Tumblr v primerjavi z Wordpressom.

vir: Mashable
Mashable - Kot poroča CNN, je Facebook pravkar zaključil nakup lokacijskega servisa Gowalla za še neobjavljen znesek in že seli njihove zaposlene iz Austina v Palo Alto, kjer bodo sodelovali pri integriranju svojih lokacijskih storitev v njihovo rešitev Timeline.

Gowalla je štiri leta star social media startup, precej podoben pri nas bolj znanemu Foursquaru. Za začetek si mora uporabnik namestiti njihovo mobilno aplikacijo ali obiskati spletno stran m.gowalla.com, kjer se prijavi v svoje priljubljene lokale / športne arene / turistične znamenitosti / karkoli (Spots) oz. oblikuje ilustrirano pot med njimi (Trips). Seveda so tu še značke za posebne dosežke (Badges) in posebej...

0 komentarjev

Sophos graja Facebook

Sophos - Sophos je objavil odprto pismo, v katerem grajajo Facebookovo ureditev varnosti in zasebnosti ter predlagajo potrebne izboljšave. K temu jih je vzpodbudilo naraščajoče število prevar in kriminalnih dejanj, pri izvedbi katerih so storilci uporabili bodisi Facebook bodisi na njem pridobljene podatke.

Prvič predlagajo zasebnost kot privzeto nastavitev. Že tako ali tako je v Facebooku problem, ker so nastavitve o vidnosti podatkov in vsebin razdrobljene na več mest, kar je že v preteklosti burilo duhove. Toda to niti ne bi bi problem, če bi privzeto Facebook ne nastavil vsebin kot vidnih...

8 komentarjev

Facebook kupil FriendFeed

TechCrunch - Facebook je pred nekaj dnevi kupil še eno izmed socialnih strani, FriendFeed. Slednji je uporabnikom omogočal združiti novosti na blogih in različnih socialnih straneh (seznam podprtih strani) ter jih prikazati na skupnem mestu. Že pred prevzemom so uporabniki Facebooka lahko uživali v nekaj FriendFeedovih lastnostih, kot je npr. popularna funkcija Všeč mi je. Za nakup je Facebook odštel 15 milijonov dolarjev v gotovini ter približno 32 milijonov dolarjev v lastnih delnicah.

A vrednost nakupa ni zgolj v lastnostih, ki jih prinaša FriendFeed (novice se na primer pomaknejo na vrh, ko jih nekdo komentira, seznam pa se samodejno osvežuje sproti, za razliko od Facebooka), bolj pomembna je ekipa 12 zaposlenih, ki so zdaj prišli pod okrilje Facebooka. Najpomembnejši so ustanovitelji FriendFeeda, ki so nekdanji Googlovi zaposleni in so...

4 komentarji