» »

Telegram omogoča nakup virtualne telefonske številke za rabo omrežja

Telegram omogoča nakup virtualne telefonske številke za rabo omrežja

Telegram - Pri Telegramu so lansirali verzijo 9.2, ki med drugim prinaša prilagodljivejše samouničevanje sporočil in prenovo orodja Topics; predvsem pa uporabnikom omogoča nakup specifične telefonske številke za rabo platforme, če podjetju ne želijo posredovati dejanske številke svoje kartice SIM.

Moderne komunikacijske aplikacije s poudarkom na zasebnosti in varnosti, kot so Signal, WhatsApp in Telegram, postajajo z rastočo zavestjo o pomembnosti osebnih podatkov vse bolj priljubljene. Vse pa imajo še vedno nerodno zahtevo, da pri vpisu predložimo številko svojega telefona (torej, kartice SIM), ker skoznjo izpeljejo verifikacijo uporabnika. Sicer se vsa podjetja zavezujejo, da te številke nikoli ne posredujejo naprej brez privolitve uporabnika, toda zahteva kljub vsemu ni najbolj v skladu z deklarirano zavezanostjo zasebnosti, obenem pa lahko številke ob kakšnih neljubih dogodkih tudi pobegnejo, kar se je denimo zgodilo pri nedavnem vdoru v Twilio. Zato se tisti bolj vešči (in paranoični) uporabniki že sedaj zatekajo k servisom za virtualne telefonske številke. Telegram bo po novem tistim, ki bodo pripravljeni primakniti nekaj deset evrov, postopek omogočal v lastni režiji.

Funkcija sloni na tržnici Fragment, ki uporablja Telegramov lasten blockchain The Open Network (TON), z žetonom Toncoin. Gre za otroka Telegramovega nesojenega skoka v kriptovalute, ki so ga bili prisiljeni na zahtevo ameriške agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC) predlani ustaviti. Toda inženirji so projekt razvijali dalje in danes služi med drugim deljenju sredstev med uporabniki in skozi Fragment tudi dražbi unikatnih uporabniških imen - po novem pa še številk. Te je mogoče uporabljati zgolj za sodelovanje na družbenem omrežju, ne pa tudi za klice ali pošiljanje sporočil SMS. Cene kotirajo nekje od 15 evrov za najbolj običajne številke pa do več deset tisočakov za zelo specifične.

Obenem velja omeniti, da je nova storitev tudi del rastočega spiska načinov, na katere skušajo tako pri Telegramu kot komunikacijskih aplikacijah nasploh diverzificirati vire prihodkov. Platforma je med drugim letošnjega junija lansirala naročniški režim z raznimi bonbončki, ki ima sedaj že prek milijon uporabnikov.

8 komentarjev

mtosev ::

Fajn za tiste, ki to potrebujejo jaz sem jim dal mojo telefonsko in to je to. Glede, da imam vse od Android phona/tablice, MS account, FB, Twitter etc mi je pač vseeno.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

49106 ::

Glede, da imam vse od Android phona/tablice, MS account, FB, Twitter etc mi je pač vseeno.


Tebi je res lahko vseeno, pazi le, da ne končaš v kakšnem trumanshow-u.

bosmla ::

Hmm... resno? Kako pa je to kupovaje virtualne stevilke boljse od nakupa preplacniske za par evrov? Pa se veliko bolj anonimno.

Netrunner ::

bosmla je izjavil:

Hmm... resno? Kako pa je to kupovaje virtualne stevilke boljse od nakupa preplacniske za par evrov? Pa se veliko bolj anonimno.

Dobro vprašanje :) jaz tudi ne vidim smisla v temu. Mogoče le to, da ne rabiš iti fizično do trgovine po sim kartico in iskati kam jo vtaknit če nimaš telefona z dual sim-om
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

levaky ::

Pozabljaš, da smo ena redkih držav, kjer še lahko greš v trgovino in kupiš predplačniško kartico, brez da daš svoje podatke.

bosmla ::

Ja, ampak je bypass vsepovsod preprost - hobo, ki ti vozicek odpelje skoci se po kartico...

Tene ::

Whatsapp pa res ni app, ki temelji na zasebnosti in varnosti. Zbira vse živo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tene ()

-Wall ::

Bom cisto preprosto povedal, storitve/software/..., ki od vas zahteva telefonsko stevilko ali katerikoli drugi podatek, ki vas tako enoznacno oznaci (email ne spada zraven), ni vreden zaupanja. Ergo, jebes telegram in vse ostale nategunske "storitve" tipa signal. Ce se gres varno komunikacijo, ne rabis informacije o identitete posameznika - v EU smo malo razvajeni, ampak v ZDA imas firme, pri katerih zves se stevilko uporabnikove noge na podlagi telefonske stevilke. In, ko zacne storitev zahtevati telefonsko stevilko v imenu "varnosti" je to znak za alarm.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: -Wall ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po treh desetletjih SMS-ov je čas za RCS (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7617871 (1921) Lonsarg
»

Telegram razvija tudi plačljivo storitev

Oddelek: Novice / Zasebnost
375064 (2680) poweroff
»

Pri WhatsAppu bodo s sporno posodobitvijo tri mesece počakali

Oddelek: Novice / Zasebnost
176455 (4649) solatko
»

Anonimizacija mobilnih komunikacij (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9226016 (23688) SmeskoSnezak
»

Tudi Viber dobil šifriranje pogovorov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7023597 (18354) matijadmin

Več podobnih tem