»

Virgin Orbit tudi uradno v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Konec tedna smo poročali, da je Virgin Orbit začasno ustavil poslovanje, danes dopoldne pa so uradno potrdili, da gredo v prisilno poravnavo (Chapter 11). Izvršni direktor Dan Hart je v izjavi dejal, da ima ta način največjo možnost za nadaljevanje delovanje podjetja in poplačilo upnikov s prodajo.

V prisilni poravnavi bodo podjetju odpisali del dolgov, hkrati pa podjetje išče strateškega kupca, ki bi zagotovil nadaljevanje poslovanja. Za zdaj takšnega kupca še niso našli, zato se zdi verjetnejša odprodaja podjetja po delih. Ustanovitelj Richard Branson je zagotovil 31,6 milijona dolarjev za nadaljevanje poslovanja v minimalnem obsegu, dokler podjetje ne najde kupcev. A Branson bo sredstva podjetju posodil, s čimer se bo še okrepil na prvem mestu med upniki, kar mu omogoča narekovanje pogojev prisilne poravnave.

Virgin Orbit je razvijal svojstven način utirjanja satelitov, ki so jih izstreljevali z Boeinga 747. Za tehnologijo, ki omogoča zgolj izstrelitve manjših satelitov v...

0 komentarjev

Celsius gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Celsius, ki se je ukvarjalo s trženjem posojanja kriptovalut, je v sredo vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). Da se kuhajo težave, je jasno že vsaj mesec dni, odkar so komitentom onemogočili dvige kriptovalut. To se tudi po začetku prisilne poravnave ne spreminja, želijo pa zlesti na zeleno vejo.

Celsius je dvige, menjave in nakazila ustavil 12. junija letos in pri tem vztraja. Prav tako so ustavili tudi pripisovanje obresti in izdajanje novih posojil, medtem ko obstoječa posojila normalno obratujejo še dalje vključno z obveznostmi kreditojemalcev do Celsiusa. To z drugimi besedami pomeni, da ima Celsius načrt za rešitev finančnih težav, ni pa še jasno, ali bo uspel.

Prijavili so 1-10 milijard dolarjev pasive in 1-10 milijarde dolarjev obveznosti do vsaj 100.000 upnikov - to je v resnici največja vrednost, ki jo je moč izbrati v SEC-ovem obrazcu. Celsius ima sicer po lastnih podatkih okoli 1,7 milijona komitentov in 167 milijonov dolarjev likvidnih...

15 komentarjev

OneWeb gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje OneWeb, ki je bilo med tistimi, ki postavljajo svoj satelitski internet, je vložilo zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11). Še ta mesec smo poročali o uspešnih izstrelitvah satelitov, nazadnje minuli teden. Sedaj pa se zgodba za angleško zagonsko podjetje končuje. V petek zvečer so v New Yorku vložili zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. Povod za to potezo je bila odločitev največjega delničarja Softbank, da ne bo vložil dodatnega kapitala v podjetje.

Trenutno je v orbiti 74 satelitov podjetja, na Zemlji pa gradijo polovico od načrtovanih 44 postaj. Prvi preizkusi so pokazali, da je možno dosegati (nedeljeno) hitrost do 400 Mb/s ob zakasnitvah 32 ms. Izvršni direktor Adrian Steckel je dejal, da s težkim srcem sprejemajo to odločitev, a da druge možnosti niso imeli. Nekaj zaposlenih bo obdržalo zaposlitev, je dodal. Končni cilj je bil v nizko orbito poslati 650 satelitov, ki bi zagotavljali hiter dostop do interneta kjerkoli na Zemlji.

Eden...

7 komentarjev

Mt.Gox našel 200.000 izgubljenih bitcoinov

vir: Mt. Gox
Mt. Gox - Da evidence pri propadli internetni borzi bitcoinov Mt.Gox res niso bile urejene, priča zadnja najdba. Podjetje je v stari denarnici, za katero so bili dolgo prepričani, da je prazna, odkrilo 200.000 bitcoinov.

S tem so nekoliko znižali primanjkljaj in povečali možnosti, da bodo deponenti dobili vsaj del bitcoinov nazaj. Ob začetku postopka prisilne poravnave na Japonskem in v ZDA je Mt.Gox objavil, da obveznosti njihovo premoženje presegajo za 850.000 bitcoinov in 27 milijonov dolarjev. Že 7. marca so našli starejšo denarnico (iz obdobja pred junijem 2011), v kateri je ležalo 200.000 bitcoinov, kar so prijavili sodišču. Teden dni pozneje so sredstva prestavili v denarnice, ki niso povezane v internet (off-line wallets), da bi preprečili vsakršno možnost vdora...

11 komentarjev

Kodak gre v prisilno poravnavo

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The Wall Street Journal - Ena izmed največjih ikon fotoaparatov in fotografij, 131 let staro podjetje Kodak, ki ga poznamo predvsem kot izdelovalca analognih fotoaparatov in filmov zanje, se pripravlja na začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11 po ameriški zakonodaji o insolventnosti, prisilni poravnavi in stečaju). Če se ne bo v prihodnjih tednih zgodil čudež, bo podjetje vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave, piše The Wall Street Journal.

V Kodaku podrobnosti ne komentirajo, a viri blizu podjetja pravijo, da se utegne prisilna poravnava začeti že februarja. Glavnino sredstev za delno poplačilo dolgov bodo zbrali z dražbeno prodajo 1100 patentov, ki jih ima podjetje. Podjetje bo nato moralo pokazati, da imajo strategijo in...

47 komentarjev

T-2 ne gre v stečaj, potrjena prisilna poravnava

vir: Delo
RTV Slovenija - Telekomunikacijsko podjetje T-2 vendarle ne gre v stečaj, je včeraj razsodilo mariborsko sodišče, ko je zavrnilo zahtevo Telekoma Slovenije, ki je sicer največji upnik mariborskega podjetja.

Uradno se je saga podjetja T-2 začela konec preteklega leta, ko je bilo podjetje zaradi plačilne nesposobnosti prisiljeno na mariborsko sodišče vložiti zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. S tem so se želeli izogniti stečajnemu postopku, ki ga je Telekom Slovenije kot tretji upnik zahteval septembra 2010. Še leto pred tem sta sicer manj resna predloga za začetek stečajnega postopka vložila Smartcom in kasneje še Lokainvest. Prisilna poravnava se je na mariborskem sodišču začela januarja letos, Telekom Slovenije pa je...

83 komentarjev

UnXis bi kupil del SCO-ja

Heise - Zloglasni SCO, ki ga poznamo predvsem po nešteto patentnih tožbah ter dolgi in neuspešni bitki z Novellom za Linux, bo dobil novega lastnika. SCO je bil lani vložil zahtevo za začetek postopka po poglavju 11 ameriške stečajne zakonodaje, ki vsebinsko ustreza naši prisilni poravnavi. Lani septembra je SCO napovedal, da bodo odprodali svojo poslovno divizijo UNIX, s čimer bi dobili dovolj denarja, da jim ne bi bilo treba v stečaj. Če bo sodišče 16. februarja potrdilo prevzem, bo nov lastnik SCO-jevega dela za Unix postal UnXis Inc, medtem ko SCO Group ostala praktično z nekaj tožbami proti IBM-u in Red Hatu ter brez vira izdelkov ali virov prihodkov.

Podatki o transakciji so nenavadno skopi. SCO-jev podpredsednik prodaje Hans Bayer je v elektronskem...

0 komentarjev

T-2 vložil predlog za začetek prisilne poravnave

vir: Dnevnik
Dnevnik - Finance poročajo, da je mariborska družba T-2 na Okrožno sodišče v Mariboru vložila predlog za začetek postopka prisilne poravnave. Kot so danes povedali v podjetju T-2, so se za to potezo odločili zavoljo "sanacije dolgov iz preteklosti, ki zagotavlja uspešno sanacijo družbe in je kot tak v interesu tako družbe kot tudi njenih upnikov in lastnikov".

Mariborsko sodišče bo 3. januarja odločalo o predlogu za začetek stečajnega postopka nad T-2, kar je septembra zahteval Telekom. Da bi se izognil stečaju, mora T-2 do tedaj začeti postopke za povečanje kapitala družbe oziroma drugače odpraviti razloge za začetek stečaja. Prisilna poravnava je ena izmed poti.

V T-2 poudarjajo, da prisilna poravnava ne bo nikakor vplivala na naročnike in poslovanje z njimi. "Hkrati pa bo ob uspešno...

88 komentarjev