» »

SCO dokončno izgubil proti Novellu, Linux je prost

SCO dokončno izgubil proti Novellu, Linux je prost

Groklaw - Že nekajkrat smo zapisali, da je pravnega dvoboja med SCO-jem in Novellov konec, a se je SCO vedno znova nekako vrnil v igro. Čeprav je vsem več ali manj od aprila jasno, da je resnično konec, je sodnik Ted Stewart pretekli teden zabil še zadnji žebelj v SCO-jevo krsto.

Novell je terjal izvršljivo sodbo (angl. declaratory judgement) in jo tudi dobil. Hkrati je sodišče zavrnilo SCO-jeve očitke o klevetanju ter kršitve pogodbe (angl. breach of implied covenant of good faith and fair dealing). Poleg tega je sodnik odločil, da mora SCO priznati Novellov odstop od SCO-jevih terjatev zoper IBM in druga podjetja, ki uporabljajo Linux. S tem je ta proces dokončno zaključen.

Novellov izvršni direktor je v izjavi za javnost zapisal, da so zelo zadovoljni, da je sodišče v zaključni sodbi pritrdilo vsem njihovih argumentom. Dodal je, da je zelo ponosen na dosežek in na vso delo, ki ga je Novell opravil, da je Linux ostal prost. SCO odločitve ni želel komentirati.

11 komentarjev

NavadniNimda ::

OK, tole so zanimive novice. Še bolj zanimivo je, kaj bo sedaj naredil Microsoft. 8-)

Domoljub2 ::

A bi lahko kdo napisal malo bolj natančno o čem se je sploh šlo?

Relanium ::

Šlo se je, da je nekdo (SCO) po domače povedano hotel zajebat Linux oz. njegove uporabnike, ter jo tako zdaj dobil po p1čki. (pardon the language)
Vsaj tako si jaz razlagam.

Tody ::

Slabo si razlagaš.

SCO naj bi imel patente za dele linux jedra, ki ga je uporabil tudi Novel in IBM. Seveda, ker sta družbi bile uspešne je SCO hotel na hitro nekaj zaslužit. Ampak zgodba se je odvila malce drugače. SCO očitno ni imel zadosti trdnih dokazov za kršitev in IBM ter Novel sta si lahko privoščila boljše odvetnike :)

Linux pa pomoje nebi mogl kej dost zjebat saj bi vrjetno te patente prej ali slej obšli.

napsy ::

SCO je trdil, da je njihova lastniška koda v Linux jedro ter da ima dokaze. Na žalost je od vseh dokazov sodišče videlo le zamegljen screenshot izvorne kode (njihovih "dokazov" nikoli niso predstavili).
Prav tako je SCO trdil, da si lasti UNIX blagovno znamko in tudi to tožbo je izgubil. Po skorajšnjem propadu SCO je neznani financer (khm, khm) firmi ponovno priskrbel milijone in tožbe so se lahko nadaljevale.
Sedaj se je zgodba zaključila. Sodišče je vse navedbe SCO zavrgla. UNIX trademark je v lasti Open Group, Linux pa brez njihovih domnevnih patrentov in zaščitene kode.
Eden od ciljev SCO je bil tudi širjenje FUD, da so lahko prodajali njihove drage licence za "legalno uporabo sistema Linux".
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: napsy ()

pecorin ::

"khm, khm" iz zgornjega posta je microsoft btw. big surprise, ne? :)

srus ::

Velja še dodati, da je točno takrat, ko se je SCO začel repenčiti s temi "kršitvami" intelektualne lastnine (še vedno nikoli konkretno specificiranimi), SCO dobil izdatno finančno podporo od Microsofta, s katero naj bi si Microsoft pridobil pravico do uporabe SCO Unix patentov. Šlo je za Unix in ne Linux intelektualno lastnino, kot je omenjeno zgoraj.

Sicer je SCO tožil Novell in IBM, medtem, ko je SCO omenjal, da mu bodo Linux uporabniki morali plačevati licenčnino :)

Nauk zgodbe je, da se vsekakor ni pametno tožariti glede intelektualne lastnine z IBM. Njihov patentni porfolio te lahko resno poškoduje, če ti ga njihovi odvetniki spustijo na glavo.

Icematxyz ::

Čas je že bil da se ta zgodba zaključi. Že za to ker se je izkazalo da gre za tožbo ki ne temelji na dejstvih.

driver_x ::

srus je izjavil:

Nauk zgodbe je, da se vsekakor ni pametno tožariti glede intelektualne lastnine z IBM. Njihov patentni porfolio te lahko resno poškoduje, če ti ga njihovi odvetniki spustijo na glavo.


Saj zato so pa po kostanj v žerjavico poslali SCO, ki je bil, če se prav spomnim, že pred temi tožbami v težavah.

MrStein ::

Icematxyz je izjavil:

Že za to ker se je izkazalo da gre za tožbo ki ne temelji na dejstvih.

Ma to je bilo jasno že takoj na začetku. (no ok, drugi dan, ko so ugotovili, da "imajo dokaze, samo jih ne morejo pokazati")
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

lurker ::

Nauk zgodbe je, da se vsekakor ni pametno tožariti glede intelektualne lastnine z IBM. Njihov patentni porfolio te lahko resno poškoduje, če ti ga njihovi odvetniki spustijo na glavo.
Glede na to, da niso prišli niti približno blizu čemurkoli kar bi zahtevalo kak licensing deal ipd. je verjetno nauk zgodbe, da ni pametno koga tožit za kršitve IP, če tega ne znaš tudi dokazat. Posebej še, če dotični IP sploh ni v tvoji lasti. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Velika zmaga za Linux: SCO izgubil pravdo proti Novellu

Oddelek: Novice / Tožbe
155270 (3978) hanibal
»

Družbi SCO zmanjkalo denarja - a ne še za odvetnike.

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
143573 (2672) vejnovic
»

Čigav je Unix? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
539262 (6583) borchi
»

Še malo o SCO

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
62547 (2547) Bakunin
»

Se je SCO polastil Linuxa?

Oddelek: Operacijski sistemi
181836 (1566) DMouse

Več podobnih tem