»

Statični test motorjev rakete SLS v drugo uspešen

Ars Technica - Nasi je v četrtek v drugem poskusu uspelo motorje rakete SLS, ki je pritrjena na podstavek v bazi Stennis, poganjati poln delovni čas, skoraj petsto sekund. Sedaj lahko stečejo priprave na prvi polet.

Gromozanska raketa SLS (space launch system), najmočnejša v obstoju, je že od samih začetkov močno obremenjena z zamudami in prekoračenimi stroški. Američani so v razvoj pognali med 17 in 20 milijardami dolarjev - odvisno, kam štejemo gradnjo namestitvenih kapacitet - poleteti pa bi morala že sredi preteklega desetletja. To je problem, ker gre za nosilno raketo, na kateri sloni ameriški program vrnitve človeka na Mesec, Artemis. Zato je januarski neuspeh pri statičnem testiranju njenih ogromnih motorjev zelo bolel, saj je v praksi pokopal upe, da bi se astronavti na Luno zares vrnili v letu 2024, kakor je bilo sprva predvideno. Motorji bi morali delovati osem minut, a je že po dobri minuti prišlo do izključitve. Dobra novica pa je pozneje bila, da vendarle ni šlo za resnejšo strojno...

3 komentarji

Danes in jutri na nebu meteorski roj perzeidov

Slo-Tech - Bliža se tisti čas v letu, ko so noči dovolj tople, da si lahko sproščeno ogledamo meteorski roj. Sredi avgusta naše nebo vsako leto razsvetljujejo utrinki iz meteorskega roja perzeidov, ki bodo letos vrh dosegli v noči s torka na sredo, sicer pa so vidni med 17. julijem in 24. avgustom. Meteorskih rojev je več, a so perzeidi pomembni zato, ker gre za enega najbolj predvidljivih dogodkov, hkrati pa je pri nas tedaj poletje in običajno dobre razmere za opazovanje. Kot kažejo vremenske napovedi, bo tako tudi letos.

Utrinki, ki jih bo v najboljšem primeru tudi do 100 na uro, so posledica ostankov kometa Swift-Tuttle, ki kroži okrog Sonca z obhodnim časom 133 let. Sicer se je na zadnje v naši bližini zadrževal leta 1992, a je za seboj pustil dovolj smeti, da te razsvetljujejo naše nebo. Komet je sicer največje telo, ki redno leti mimo Zemlje - meri 26 kilometrov. Medtem ko nas je lani jezil ščip, je letos luna v zadnjem krajcu. To pomeni, da je manj svetla in predvsem, da ni na nebu...

29 komentarjev

Microsoft ukinja pretočni servis Mixer

Slo-Tech - Iz Microsofta je prišla nenadna novica, da je pred Mixerjem, njihovo storitvijo za streamanje igričarskih dogodivščin, samo še mesec dni življenja, saj jo bodo z 22. julijem zaprli, medtem ko obstoječe partnerje usmerjajo proti servisu Facebook Gaming. Odločitev je še posebej presenetljiva v luči dejstva, da so v preteklem letu z odmevnimi prestopi s Twitcha k sebi pripeljali več vidnih ustvarjalcev.

Ob prenosih igričarjenja mnogi danes že preživijo več časa kot ob igranju iger samem, zato ni bil nihče presenečen, ko je pred štirimi leti Microsoft prevzel mlado platformo za pretočni video Beam. Leto zatem so jo preimenovali v Mixer in jo tesno integrirali v Xboxov ekosistem. Čeprav je možno video igranja na Microsoftovih konzolah izvažati tudi na druge tovrstne servise, pa je raba Mixerja daleč najenostavnejša in videti je bilo, da bo eden temeljev ponudbe tudi v prihodnji generaciji ŠkatelX. Podjetje je v lanskem letu vrglo milijone dolarjev v ekskluzivne pogodbe, s katerimi so k...

8 komentarjev

IBM se umika s področja prepoznave obrazov

Arvind Krishna

vir: Wikipedia
The Verge - IBM po novem ne bo več ponujal tehnologije prepoznave oz. analize obrazov, niti na te področju ne bo več izvajal raziskav in razvoja. To je v pismu nekaterim ameriškim kongresnikom zapisal novi CEO podjetja, Arvind Krishna. To pa še ni vse, IBM po novem nasprotuje uporabi in ne podpira nobene tehnologije drugih ponudnikov, ki bi lahko bila uporabljena za množični nadzor, rasno razlikovanje ali pa kršenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Bodo pa v podjetju od vizualnih tehnologij še vedno razvijali samodejno prepoznavo objektov.

Poteza je seveda povezana z zadnjim dogajanjem v ZDA, ki so jih po smrti Georga Floyda med aretacijo zajeli protesti proti policijskemu nasilju. Zato je Krishna v pismu pozval tudi k reformi policije in uvedbi novih zveznih pravil, po katerih bi policisti primerno odgovarjali za svoje kršitve.

Je pa tu še druga plat zgodbe. Kot poročajo nekateri mediji, je IBMov umik vendarle mešanica družbene etike in poslovne nuje. Njihov posel s prepoznavo...

11 komentarjev

Ameriški predpisi se začenjajo prilagajati avtonomnim vozilom

Slo-Tech - Ameriški Zvezni urad za prometno varnost je v zgodovinski odločitvi za avtonomno dostavno vozilce Nuro R2 prvič dovolil delno izjemo pri izpolnjevanju zveznih standardov prometne varnosti. S tem se začenja uvajanje predpisov, posebej prilagojenih samovoznim avtomobilom.

Kljub visokoletečim napovedim Uberja in Wayma ter vztrajnemu napredku v preizkušanju avtonomnega potniškega prometa, pa bomo navadni smrtniki prave samovozne stroje bržkone najprej izkoriščali v tovornem transportu, torej dostavi tako na debelo kot drobno. V ZDA pri slednjem prednjači firma Nuro, ki je na prelomu v leto 2019 z vozilom Nuro R1 dostavljala špecerijo v Phoenixu, nato pa sredi lanskega leta še v Houstonu. Zdaj je družba predstavila naslednjo generacijo vozilca, Nuro R2, ki ima pri podobni velikosti kot predhodnik kar za polovico večjo delovno prostornino, pa vgrajeno hlajenje in še kaj.

Mnogo teh karakteristik so snovalci lahko dodali, ker se jim ni bilo treba več ubadati z avtomobilskimi elementi, ki...

4 komentarji

Evropski parlament zaloten pri tihem uvajanju prepoznave obrazov?

theguardian.com - Slab mesec potem, ko je v javnost prišla namera Evropske komisije, da začasno prepove uporabo samodejne prepoznave obrazov na javnih mestih, je v javnost prišla še povsem nasprotna namera evropskega parlamenta (EP). Na eni od strani njihovega intraneta so namreč novinarji Guardiana in zaposleni odkrili zabeležko razprave, v kateri so razpravljali prav o tem, kako bi vpeljava take tehnologije pomagala pri večji varnosti in boljšem nudenju storitev poslancem.

Zapis, ki je nato bliskovito izginil, je nosil naslov "Umetna inteligenca za boljše storitve," in je poleg prepoznave obrazov govoril tudi o prevajanju s pomočjo umetne inteligence ter nasploh o koristnih posledicah pri delovnih procesih, kategoriziranju zaposlenih in najemanju storitev.

Zapis je bil izbrisan potem, ko se je o njem s pismom najvišjim uradnikom predstavniškega telesa, pozanimala nizozemska liberalna poslanka Sophia In’t Veld. V pismu je vodstvo neposredno vprašala o koristih vpeljave take tehnologije, njeni...

24 komentarjev

EU razmišlja o začasni prepovedi prepoznave obrazov

Euractiv - Kot izhaja iz 18 strani dolgega dokumenta, ki je za zdaj še v fazi predloga, bi Evropska komisija (EK) za obdobje treh do petih let prepovedala uporabo tehnologije prepoznave obrazov na javnih mestih, kot so nakupovalna središča, športni objekti in sredstva javnega prevoza. V vmesnem času želi EK vzpostaviti regulatorni organ in predvideti potrebne zakonske varovalke, ki bi preprečevale zlorabe na tem področju. Kljub temu dokument, ki so ga pridobili novinarji Euractiva, predvideva nekatere izjeme, denimo za varnostne projekte in za znanstvene raziskave.

Dokument govori o več ravneh regulacije, ta bi za ponudnike in razvijalce v določeni meri veljala tudi povsem na prostovoljni, etični bazi, s čimer bi si pozneje lahko pridobili certifikat zaupanja. Zakonsko bi urejali predvsem najbolj tvegane oblike uporabe umetne inteligence, denimo na področju zdravstvene oskrbe, javnega transporta in pravosodja.

Besedilo tudi opozarja, da državljani EU že po določbah GDPR ne morejo biti...

72 komentarjev

Ne le na Kitajskem, policijska prepoznava obrazov razsaja tudi v EU. Tudi v Sloveniji!

Slo-Tech - Spletna stran Algorithmwatch je objavila izsledke ankete o uporabi tehnologije prepoznave obrazov, med policijami držav članic Evropske unije. Iz velike večine so prejeli odgovor, da tehnologijo bodisi že uporabljajo ali pa jo nameravajo vpeljati v naslednjih letih. Najmanj deseterica držav članic tako prepoznavo obrazov že uporablja, še pet pa jo bo vpeljalo v bližnji prihodnosti. Zgolj dve - Belgija in Španija - prepoznave obrazov (za zdaj) ne dovoljujeta. Pri ostalih članicah še čakajo na odgovor.

Prepoznava obrazov se prvenstveno uporablja pri nadzoru državnih meja, zlasti na letališčih, vedno bolj pa tudi pri preiskovanju kaznivih dejanj. Ponekod uporabljajo tudi različico, ki prepoznavo izvaja v realnem času, denimo za preprečevanje in kaznovanje nasilja na množičnih prireditvah ali zaradi iskanja oseb na javnih krajih, na Irskem pa na ta način preverjajo tudi upravičenost posameznikov do socialnih transferjev.

S tem je seveda kar nekaj problemov, tako tehnične kot pravne...

94 komentarjev

Tudi Google bo restriktiven pri prodaji novih tehnologij

Slo-Tech - Zadnje čase se velika tehnološka podjetja na vso moč trudijo delati vtis, da jim je mar še za kaj več, kot samo za številke pri prihodkih in dobičku. Microsoft je tako nedavno vnovič opozoril na pasti pri vpeljavi tehnologije za prepoznavo obrazov, zdaj pa se mu je v loži politične korektnosti kot kaže pridružil še Google.

Kent Walker, višji podpredsednik Googla in njihov prvi pravnik, je na svojem blogu objavil zavezo podjetja, da na Google Cloud ne bodo prodajali APIjev za prepoznavo obraza, vsaj ne dokler ne razjasnijo nekaj ključnih tehnoloških in političnih vprašanj. Po njegovih besedah je prepoznava obrazov v določenih primerih nadvse uporabna, denimo pri iskanju pogrešanih oseb. Kljub temu...

2 komentarja

Microsoft: tehnologija prepoznavanja obraza potrebuje regulacijo

vir: Flickr

Slo-Tech - Brad Smith, predsednik uprave in prvi pravnik Microsofta je že poleti pozval politike, naj bodo pozorni na dogajanje pri uvajanju tehnologije za prepoznavo obraza. Te dni se je znova oglasil z zapisom, v katerem k etičnemu ravnanju svoje kolege, torej vodstva tehnoloških podjetij. Obenem jih poziva, naj priskočijo na pomoč pri iskanju odgovorov na številne dileme, ki jih tehnologija prinaša s sabo.

Smith posebej izpostavi tri ključne probleme: najprej, da določen način uporabe tehnologije prepoznave obraza tu in tam povzroča probleme na področju nezakonite diskriminacije in potem, da tak način nadzora vodi v povečan vdor v posameznikovo zasebnost ter kot tretje, bojazen, da bi tehnologija pripeljala do pojava množičnega...

16 komentarjev

Prihodnost Skyneta po Googlovo

CNet - Očitno so šteti dnevi tudi poklicem, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem. Umetna inteligenca je namreč že sposobna ne samo replicirati sama sebe, ampak se tudi učiti in izboljševati. Vsaj tako trdi prvi mož Googla Sundar Pichai, ki je včeraj na letni konferenci podjetja za razvijalce Google I/O javnosti prvič razkril projekt Google.ai.

Seveda smo navdušeni nad oblikovanjem boljših modelov za strojno učenje, vendar je delo mukotrpno. Zato uporabljamo lasten AI za oblikovanje teh modelov,” je na konferenci poudaril Pichai. Tehnologija, ki so jo in jo še bodo razili v okviru projekta Google.ai, bo nekega dne najverjetneje v vsaki storitvi Googla. Danes pa velikan želi z AI izboljšati predvsem Googlovega Asistenta in Google...

30 komentarjev