»

Univerza Brown: Podnebni zanikovalci še vedno nesorazmerno visoko zastopani v medijih

Slo-Tech - Medtem ko v znanstveni skupnosti obstaja zelo širok konsenz, da človeška dejavnost povzroča podnebne spremembe, med katerimi je najvidnejša posledica dvig globalne temperature, je v javnem diskurzu enotnosti manj. Tudi v medijih so debate pogosto uravnotežene tako, da imajo zanikovalci podnebnih sprememb enako zastopanost kakor nasprotna stran, kar nikakor ne odraža visokega konsenza v znanosti (nad 95 %). Ali lahko objektivno izmerimo, ali imajo zanikovalci podnebnih sprememb v medijih več prisotnosti, kot bi ustrezalo njihovi številčnosti in trdnosti argumentov? So stališča podjetij bolj zastopana od stališč znanosti in okoljskih organizacij? Sociologinja Rachel Wetts z Univerze Brown je v raziskavi, ki je objavljena v PNAS, poskušala storiti prav to. Ugotovila je, da so odgovori pritrdilni (že naslov članka se glasi In climate news, statements from large businesses and opponents of climate action receive heightened visibility).

Želene odgovore je težko dobiti, zato ima tudi...

119 komentarjev

Amazonov podpredsednik odstopil zaradi nestrinjanja s sankcioniranjem živžgačev

vir: Vice
Vice - Amazonov podpredsednik Tim Bray je protestno odstopil zaradi načina, kako je podjetje obravnavalo zaposlene v skladiščnih in odpuščalo tiste, ki so si drznili spregovoriti. Svoje razloge, da zapušča dobro plačano delovno mesto, zaradi česar bo zgubil približno milijon dolarjev, je pojasnil na blogu. V zadnjih tednih je podjetje odpustilo vsaj tri posameznike, ki so odkrito kritizirali nekatere prakse v podjetju in se zavzemali za več zaščite za delavce.

Zgodba se začenja v letu 2019, ko je 8700 zaposlenih podpisalo odprto pismo Amazon Employees for Climate Justice, v katerem so se zavzeli, da bi tudi Amazon ukrepal v globalnem boju proti podnebnim spremembam. To je tudi vodstvo prisililo, da je predstavilo svoj načrt, a so v podjetju vseeno grozili z odpuščanjem pobudnikom akcije.

Podoben pristop je imelo podjetje tudi med zadnjo pandemijo. Posameznike, ki so spregovorili o pogojih dela in zahtevali več zaščite, je podjetje želelo očrniti in vsaj tri so tudi odpustili. Najprej so...

16 komentarjev

Ekološki aktivizem te na Amazonu lahko stane službe

vir: Flickr

Slo-Tech - Najmanj dva Amazonova delavca sta s kadrovskega in pravnega oddelka v podjetju prejela opozorili, da svojimi javnimi izjavami in komentarji kršita pravila korporativnega komuniciranja ter da sta posledično lahko ob zaposlitvi. Gre za člana pobude Amazon Employees for Climate Justice, ki se zavzema, da bi v podjetju sprejeli nekoliko bolj odločne ukrepe za zmanjšanje vplivov na klimatske spremembe.

Maja so aktivisti izkoristili skupščino delničarjev, na kateri so od Jeffa Bezosa zahtevali, naj oblikuje politiko podjetja glede klimatskih sprememb, a so njihovo pobudo zavrnili delničarji. Septembra so za kratek čas protestno zapustili pisarne, da bi vodstvo podjetja prisilili v svoje zahteve. Te niso povsem benigne, med drugim zahtevajo da podjetje do leta 2030 začne poslovati povsem brez toplogrednih plinov, da Amazon Web Services prekine pogodbe s podjetji, ki ponujajo fosilna goriva ter da podjetje preneha financirati politike in lobiste, ki zanikajo fenomen klimatskih sprememb.

45 komentarjev

Tokrat so na nogah Microsoftovi zaposleni

vir: The Verge
The Verge - Najvišje vodstvo Microsofta, med njimi tudi izvršni direktor Satya Nadella, je prejelo odprto pismo skupine zaposlenih. V njem slednji zahtevajo odstop od pogodbe z ameriško vojsko, po kateri bi ji Microsoft dobavil vojaško različico Hololens, imenovano Integrated Visual Augmentation System oz. IVAS. Pogodba je vredna 487 milijonov ameriških dolarjev, vojska pa bi v zameno prejela 100.000 naglavnih kompletov za obogateno resničnost. Pentagon je posel v času sklenitve pogodbe opisal kot način "za povečanje smrtonosnosti, saj bodo lahko zaradi boljšega zaznavanja in odločanja napadli prej, preden to lahko napravi nasprotnik."

Zaposleni so še zapisali, da so ogorčeni, ker bo nekdo orodja, ki so jih izdelali, uporabil za bolj učinkovito ubijanje. Kot pravijo,...

63 komentarjev

Dirka do dna: kje bo Amazon gradil drugi sedež

Slo-Tech - Amazon je že pred dvema mesecema najavil, da si želi v Severni Ameriki zgraditi še drugi sedež, ki bo "v vseh pogledih enakovreden seattelskemu". Projekta so se lotili nenavadno, a zelo logično. Ameriška in kanadska mesta pozvali k "oddaji kandidatur", izmed katerih bodo izbrali najugodnejše mesto. Izvršni direktor Jeff Bezos je ob tem neskromno dejal, da bodo pripeljali "milijarde dolarjev v investicijah in več deset tisoč dobro plačanih delovnih mest". Ni presenetljivo, da mesta kar tekmujejo, katero bo ponudilo ugodnejše pogoje za seattelskega velikana.

Logika je pravzaprav preprosta. Amazon obljublja do 50.000 zaposlitev in še vsaj 10.000 posrednih delovnih mest v podpornih dejavnostih, hkrati pa se bodo v lokalno ekonomije stekle milijarde dolarjev...

32 komentarjev

Kako so spletni prevaranti ukradli 40 milijonov evrov

Spiegel Online - Na dan je prišlo več informacij o eni najbolj donosnih izvedb tako imenovane direktorske prevare (CEO fraud), s katero so neznani napadalci od nemškega koncerna Leoni pridobili 40 milijonov evrov. Napad se je zgodil že 12. avgusta, podjetje je delničarje o njem zelo na kratko obvestilo 16. avgusta, v teh dneh pa so v romunskih časnikih na plano privrele podrobnosti, saj se je napad zgodil v tamkajšnji podružnici nemškega podjetja. Leoni ima sicer 75.000 zaposlenih v 32 državah po svetu.

Pri direktorski prevari posamezniki s pravicami, ki omogočajo razpolaganje z denarnimi sredstvi podjetja, prejmejo zelo podrobno izdelano sporočilo, ki je na las podobno legitimnim sporočilom uprave in v katerem jim prevaranti nalagajo...

29 komentarjev

Srdit boj za domeno .eco

Nova vrhnja domena

BBC - Letos ali najpozneje drugo leto bomo dobilo novo vrhnjo domeno .eco, ki bo gostila strani z zeleno tematiko. Ker se za njo skriva kar nekaj zelencev, se trenutno bije boj med dvema skupinama, ki želita nadzor nad domeno.

Marca letos je nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore podprl kalifornijsko skupino Dot Eco v prizadevanjih, da jim ICANN zaupa upravljanje nove domene. Sedaj se je pojavila še kanadska skupina Big Room, ki ima enake namere. Obe skupini se namreč nameravata prijaviti pri ICANN-u za domeno .eco. Zanimivo pri vsem je, da imata povsem različne poglede na trženje.

Soustanovitelj Dot Eca, Minor Childers, pravi, da želijo s prodajo domen .eco zbrati sredstva za boj proti...

7 komentarjev

Kiberpipa na daljavo, v tropskem podnebju

Slo-Tech - V torek, 16. januarja vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Matija Šuklje predaval o realnočasovnem nudenju pomoči na daljavo - konceptu Qunu in drugih možnostih (samo)pomoči na spletu.

V sredo, 17. januarja nadaljujemo s predavanjem Delo na daljavo, kjer bo Damijan Omerza iz agencije Hruška d.o.o. razložil kako lahko ekipe v podjetjih sodelujejo prek spleta, kakšne so težave in kakšne so tehnične rešitve.

V četrtek, 18. janaurja ob 18.00 pa se bodo nad pipo zgrnili črni oblaki klimatskih sprememb. Mag. Vida Ogorelec Wagner iz Umanotere bo imela multimedijsko predavanje z naslovom Podnebno sporočilo. Gre za predavanje, ki izhaja iz znamenitega Al Gorovega filma Neprijetna resnica, vendar prilagojeno slovenskemu okolju. Bomo res v 10 letih dosegli točko brez povratka?
Predavanju bo sledil pogovor pod geslom Kdo,...

14 komentarjev