»

Facebook policistom prepoveduje lažne profile

BBC - Facebook je ugotovil, da se policisti iz losangeleške policijske uprave prijavljajo na Facebook z lažnimi profili, da bi spremljali objave uporabnikov. Ker Facebookova pravila uporabe izrecno prepovedujejo ustvarjanje lažnih profilov, so policijski upravi (LAPD) sporočili, da naj preneha to početi. Roy Austin, ki je v Facebooku pomočnik glavnega pravnika za državljanske pravice, je v pismu zapisal, da to početje predpisujejo celo interni dokumenti v LAPD za "spletne preiskovalne dejavnosti".

Facebookova pravila uporabe res prepovedujejo uporabo lažnih imen, neresničnega rojstnega datum, uporabo več profilov, deljenje računov med več osebami, pretvarjanje in podobno. Drugo vprašanje pa seveda je, kako dobro Facebook te dejavnosti nadzoruje in blokira profile, ki smernice kršijo. V pismu so policiji zagrozili, da bodo onemogočili vse lažne račune, ki jih bodo našli, kar seveda ni nič drugače od obravnave ostalih akterjev.

Zgodba je seveda kompleksnejša. Neprofitna organizacija...

8 komentarjev

Trump napovedal vojno družbenim omrežjem

Slo-Tech - Ameriški predsednik Donald Trump je tehnološkim podjetjem, ki upravljajo družbena omrežja, zagrozil z vzpostavitvijo zakonske regulacije oz. tudi kar njihovim zaprtjem. Obenem je, kot je zdaj že običajno za politike z desno usmerjenim svetovnonazorskim kompasom, družbena omrežja obtožil politične pristranskosti v škodo konservativcev in dodal, naj nemudoma spremenijo svoj način dela.

To se je zgodilo dan potem, ko je Twitter njegovo objavo o goljufanju pri volitvah po pošti označil z modrim klicajem, bralce pa pozval, naj preverijo dejstva glede vsebine tvita. Slednje, torej opremljanje predsednikovih objav z oznako o dvomu v resničnost, se doslej še ni primerilo. Trump je podobne trditve o volitvah po pošti doslej objavil že večkrat, čeprav so jih mediji za preverjanje dejstev že nekajkrat ovrgli.

Za zdaj se ni odzval še nihče od predstavnikov večjih omrežij, so pa po predsednikovih grožnjah v nadaljevanju trgovanja nekoliko upadle delnice Twitterja in Facebooka.

To seveda ni...

70 komentarjev

Francoski davčni inšpektorji bodo skrivače iskali tudi po družbenih omrežjih

BBC - Francoska davčna uprava bo pri iskanju utajevalcev davkov lahko uporabljala tudi družbena omrežja. Konec leta je ustavno sodišče razsodilo, da to ne predstavlja pretiran poseg v zasebnost in da so spremembe zakonodaje, ki uvajajo tudi to možnost, v skladu z ustavo. Zagovorniki človekovih pravic so že izrazili pomisleke glede tega početja, a jih je sodišče zavrnilo. Odločilo je, da nevarnosti obstajajo, zato so v zakonu potrebne ustrezne varovalke, ki jih je zakonodajalec zagotovil.

Med drugim to pomeni, da davčni inšpektorji ne bodo mogli dostopati do vsebin, ki so zaščitene z geslom ali kako drugače. Javno dostopni podatki pa bodo povsem veljavno dokazno gradivo, pri čemer bo potreben jasen nadzor, kdo in pod kakšnimi pogoji do njih dostopa. Fotografije na družbenih omrežjih bodo uporabne, da bodo na primer dokazali, da nekdo kljub odjavljenemu davčnemu rezidentstvu sumljivo veliko časa preživlja v Franciji, ima dohodkom nesorazmerno premoženje itd. Finančni minister Gérald...

8 komentarjev

Na družbenih omrežjih 95 odstotkov lažnih računov ostane

Slo-Tech - Na družbenih omrežjih mrgoli lažnih računov, botov in ostalega, kar niso ljudje. Čeprav je to v nasprotju s pravili uporabe, družbena omrežja ne odstranjujejo niti prijavljenih lažnih računov, za katera jim je nekdo jasno sporočil, da kršijo pravila uporabe. To ugotavlja raziskava, ki jo je izvedel StratCom (NATO Strategic Communication Centre of Excellence).

Med majem in avgustom letos so preverjali, kako težko si je kupiti lažne računi na družbenih omrežjih in kako dolgo bodo obstali. Porabili so 300 evrov, da so nakupili aktivnost na Facebooku, Instagramu, Twitterju in YouTubu. S tem zneskom je bilo moč dobiti 3520 komentarjev, 25.750 všečkov, 20.000 ogledov in 5.100 sledilcev. Od tega so potem z vzvratno analizo odkrili 19.000 lažnih računov, s katerih so dobili vso to aktivnost.

Ko so mesec dni pozneje preverili, ali so ti računi še aktivni, jih je 80 odstotkov še vedno obstajalo. Zato so vzorec teh računov in prijavili ter pričakovali, da jih bodo upravljavci hitro...

11 komentarjev

Twitter ječi pod količino nesnage

Slo-Tech - Od leta 2016 se javnost bolj zaveda, da je družbenih omrežij precej lažnih, avtomatiziranih in drugih zlonamernih računov, s katerimi se poizkuša manipulirati z javnim mnenjem. Enega večjih problemov ima Twitter, kjer mrgoli lažnih računov in aplikacij za širjenje nesnage. Čeprav se bori proti njim in jih bolj ali manj uspešno briše, njihovo število ne usahne. Najnovejša raziskava je pokazala, da Twitter še vedno prepočasi odstranjuje nesnago.

Z umetno inteligenco (strojno učenje) sta raziskovalca v 16-mesečni raziskavi identificirala 167.000 aplikacij, ki so poslale več deset milijonov škodljivih tvitov, ki so širili spam, povezave do malware itd. Medtem ko je umetna inteligenca te aplikacije prepoznala že po nekaj tvitih, je Twitter potreboval več kot 100 objav, da jih je odstranil. Raziskovalca pravita, da je njuno orodje s 93-odstotno natančnostjo uspelo ugotoviti,...

3 komentarji

Oxford: manipulacije na družbenih omrežij rastejo

Slo-Tech - Oxford Internet Institute (OII) pri Univerzi Oxford je v raziskavi o verodostojnosti informacij na družbenih omrežij ugotovil, da se kljub nekaterim naporom za zajezitev propagande in širjenja lažnih novic te širijo hitreje in trdovratneje kot kdajkoli doslej. Število držav, v katerih so zaznali formalno organizirano manipulacijo javnega mnenja na družbenih omrežjih, se je povišalo z 28 na 48. Za večino manipulacij so odgovorne politične stranke, ki zlasti pred volitvami širijo dezinformacije, lažne informacije in neresnice. Drugi najpomembnejši vir so državne inštitucije, ki zaradi tujega vmešavanja in lažnih novic vprežejo lastne moči za širjenje svoje propagande.

V raziskavi so pregledali dogajanje tako v več razvitih...

21 komentarjev

Twitter začasno ugasnil 70 milijonov uporabniških računov

Washington Post - Twitter je dolgo napovedovano vojno proti hudournikom dezinformacij v svojem omrežju očitno zagnal v polnem obsegu. V zadnjih dveh mesecih so namreč na dan v povprečju suspendirali milijon sumljivih uporabniških računov, skupna številka pa se je zaustavila pri 70 milijonih, pišejo v časniku Washington Post. Podjetje se je namreč zlasti lani znašlo pod pritiskom javnosti, pa tudi oblasti, potem ko se je razkrilo, kako je mogoče z lažnimi računi, boti in troli, dokaj učinkovito vplivati na javno mnenje. Zlasti, ker se je izkazalo, da je s takim početjem Rusija precej uspešno vplivala na...

16 komentarjev

Facebookovo spomladansko čiščenje računov

vir: Wikipedia
Guardian - Facebook je velikonočne praznike izkoristil za brisanje lažnih računov na družbenem omrežju. Tako so pretekli petek pričeli s čistko “neavtentičnih všečkov in komentarjev”. Izbrisani računi so v večini prihajali iz Bangladeša, Indonezije, Savdske Arabije in mnogih drugih držav. Vsem je bilo skupno, da so komentirali in všečkali določeno vsebino računov velikih medijskih hiš. Cilj tovrstnih računov je bil doseganje novih povezav s pomočjo všečkanja in komentiranja objav popularnih novičarskih strani. Drugi korak je bilo pošiljanje vsiljene pošte tem novim Facebook prijateljem.

In rezultat čiščenja? 99% profilov na Facebooku z več kot 10.000...

2 komentarja

Živahno trgovanje z ukradenimi računi za Facebook

The New York Times - Na spletu je moč kupiti prav vse, legalne stvari na preglednejših in dostopnejših platformah, do nelegalnih pa se je le za spoznanje teže prebiti. Raziskovalci iz oddelka iDefense pri podjetju VeriSign so si ogledali, kako se trguje z ukradenimi računi za Facebook, in ugotovili, da je trg še kako živ.

Februarja so začeli večtedensko raziskavo, kjer so se osredotočili na nekaj znanih spletnih dražbenih strani zlikovcev. Zasledovali so paket 1,5 milijona uporabniških podatkov za račune na Facebooku, ki je bil naprodaj. Heker z imenom kirllos se je specializiral samo za Facebook in je ukradene račune prodajal v paketih po tisoč. Paket računov, ki so imeli 10 ali manj prijateljev, je stal 25 dolarjev, družabnejši paket pa 45 dolarjev.

Gesla kradejo večinoma z ribarjenjem,...

16 komentarjev