»

Qualcommovi PC čipi bodo Snapdragoni X

Qualcomm - Pri Qualcommu so razkrili ime svoje prihodnje družine sistemskih čipov za zmogljivejše PC računalnike, ki naj bi prispela prihodnje leto: Snapdragon X.

Qualcomm je s sistemskimi čipi Snapdragon dobro utrjen na področju zmogljivejših pametnih telefonov, seveda pa si prizadeva prodreti tudi drugam, to se pravi na področje PCjev in strežnikov. Snapdragoni že poganjajo nekatere šibkejše in cenejše osebne računalnike, kot so chromebooki in Microsoftovi Surface Laptop Go. Tu gre za snapdragone 7c in 8cx, oziroma po Microsoftovem poimenovanju, čipe SQ. Vsi so šibkejše sorte, vsaj v primerjavi z izdelki na arhitekturi x86, s katerimi področje obvladujeta Intel in AMD, in zanje poganjanje nativnih aplikacij za Okna zaradi emulacije predstavlja zahtevno breme. Toda podjetje je že več let globoko v razvoju strategije, s katero želijo na področju okenskih računalnikov napraviti nekaj podobnega, kot je uspelo Applu s prelomnimi sistemskimi čipi Apple M: razvoj zmogljivih računalniških...

16 komentarjev

Ranljivost v čipih Exynos prizadela več pametnih telefonov

Google Project Zero - V pametnih telefonih, ki uporabljajo Samsungove čipe Exynos, so Googlovi raziskovalci v okviru Project Zero odkrili hude varnostne ranljivosti. Napadalcem za izrabo zadostuje poznavanje telefonske številke uporabnika, ki mu ni treba obiskati nobene spletne strani ali odpreti kakšnega sporočila. Delni popravki so že na voljo, a še niso dosegli vseh naprav. V vmesnem času zato svetujejo izkop VoLTE in VoWiFi.

Ranljivi so čipi Exynos Modem 5123, Exynos Modem 5300, Exynos 980, Exynos 1080, Exynos Auto T512, ki najdemo v Samsungovih pametnih telefonih in urah, pa tudi marsikod drugod. Exynos Auto T512 imajo številna vozila s podporo za posodobitve OTA, Exynosi pa poganjajo tudi telefona Pixel 6 in 7. V vseh teh je vrsta povezanih ranljivosti, med katerimi so štiri resne. Ena je že dobila oznako CVE-2023-24033, druge tri pa še ne. Ker jih je možno izkoristiti sorazmerno enostavno, tehničnih podrobnosti niso razkrili.

Skupno so torej prizadete Samsungove naprave S22, M33, M13, M12, A71,...

21 komentarjev

Facebook obupal nad lastno kriptovaluto

Bloomberg - Po neuradnih podatki se Facebookova digitalna valuta ne bo zgodila. Bloomberg je minuli teden poročal, da konzorcij, ki se je oblikoval za to valuti, razmišlja o odprodaji vsega premoženja in ukinitev. Diem Association, ki se je nekoč imenoval Libra, se z investicijskimi bankami dogovarja o načinu prodaje intelektualne lastnine in novih lastnikih za inženirje, ki so razvijali tehnologijo.

Facebook je sedaj sporočil, da se projekt valute diem ustavlja. Razlog naj bi bila nesoglasja z regulatorji, s katerimi niso uspeli najti skupnega jezika o novi valuti. Zaradi pomanjkanja zaupanja so dali Facebooku jasno vedeti, da mu ne bodo dovolili vzpostaviti plačilnega sistema in lastne valute. Tehnologijo, ki je obsegala infrastrukturo ter orodje za plačilni promet prek blockchaina, je za 200 milijonov dolarjev kupil sklad Silvergate Capital Corporation.

Ko je Facebook leta 2019 napovedal svojo digitalno valuto, tedaj imenovano še libra, je bil konzorcij velik. A kmalu so nekateri vidni...

6 komentarjev

Nvidia snuje nov procesor na Armovi osnovi

masivna zbirka prikazanega

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia na uvodni predstavitvi letošnje konference GTC sicer ni kazala domačih oziroma igričarskih izdelkov, zato pa je bil dogodek do roba napolnjen z rešitvami s področij oblačnega in superračunalništva, pa strojnega učenja, grafičnega dizajna, vožnje in celo omrežij 5G.

Začetek pomladi je zadnja leta čas za obisk kuhinje Nvidijinega šefa Jensena Huanga, kjer nas v pečici čaka dišeč svež silicij. Tudi letos Nvidijina prireditev GPU Technology Conference (GTC) poteka na daljavo, a to firme ni oviralo, da v uvodno prezentacijo (skrajšan video povzetek) ne bi nabasala toliko reči, da je pokala po šivih. Če se za štart lotimo kar najav novega hardvera: podjetje po neslavno zamrlem Project Denverju snuje nov CPU na Armovi tehnologiji, ki nosi ime slovite ameriške programerke in admiralke Grace Hopper. Procesor Grace bo prvenstveno namenjen spregi z Nvidijinimi strežniškimi GPUji, kjer bo reševal poglavitno težavo dosedanjih rešitev: preozko komunikacijsko cesto med GPUji in CPUji,...

8 komentarjev

Samsung obupal nad razvojem lastnih procesorskih jeder

AnandTech - Samsung ukinja inženirsko skupino v teksaškem Austinu, kjer so razvijali CPU jedra Exynos M za sistemske čipe Exynos. Sam razvoj sistemskih čipov in drugih njihovih komponent nemoteno teče dalje.

Snovalci mobilnih naprav imajo več različnih možnosti, kako Armovo tehnologijo pretvoriti v dejanske sistemske čipe, ki naprave poganjajo. Najenostavnejša opcija je preprosto povzeti celoten dizajn vezij, medtem ko se večja podjetja včasih odločijo za zahtevnejši, a svobodnejši način: licencirajo arhitekturo in na njeni podlagi oblikujejo lastne rešitve. Leta 2012 so se pri Samsungu namerili razvijati lastna procesorska jedra za svoje SoCje. Pod oznako Exynos M1 smo jih prvič uzrli pred tremi leti v Exynosu 8890, medtem ko bo prihajajoči SoC Exynos 990 nosil jedrca M5 ... ki pa bodo tudi zadnja.

Samsungova tehnologija doslej ni uspela preseči Armovih privzetih dizajnov, kar pomeni, da je družba po nepotrebnem trošila denar, zato smo že dober mesec poslušali ugibanja, da bodo oddelek...

12 komentarjev

Prihajajo sistemski čipi z vgrajenim modemom 5G

AnandTech - Huawei in Samsung sta na berlinskem sejmu IFA najavila novi inačici sistemskih čipov Kirin in Exynos, ki bosta imeli vdelan modem 5G, kar bo omogočilo kompatnejše in varčnejše 5G naprave.

Berlinski sejem potrošne elektronike IFA pri Huaweiju redno izrabljajo za napovedi svojih paradnih SoCjev in letos ni bilo nič drugače. Naslednjo generacijo njihovih sistemskih čipov bo vodil Kirin 990, ki pa bo tokrat prvič prišel v dveh inačicah: s 5G modemom in brez njega. V sam SoC vgrajen modem standarda 5G je velika stvar, saj se pri vseh doslej razpoložljivih napravah nahaja zunaj njega, na matičnem vezju. To povzroča vsakovrstne probleme, od povečevanja naprav do njihovega pregrevanja. Vdelavo...

53 komentarjev

Nvidia toži Samsung in Qualcomm, hoče prepoved prodaje Samsungovih telefonov

Bloomberg - Čeprav je v zadnjih tednih kazalo, da se boji na sodiščih zaradi patentnih kršitev unašajo, je Nvidia poskrbela za začetek novega dolgotrajnega boja. Zaradi domnevnih kršitev patentov so na sodišče v Delawaru vložili tožbo zoper Samsung in Qualcomm, na ameriško Komisijo za mednarodno trgovino (ITC) pa zahtevo za prepoved uvoza nekaterih Samsungovih pametnih telefonov in tablic v ZDA.

Nvidia trdi, da Qualcommovi čipi (Snapdragon S4, 400, 600, 800, 801 in 805), ki jih najdemo v Samsungovih mobilnih napravah, ter čipi Samsung Exynos, ki vsebujejo procesorska jedra ARM Mali in grafiko Imagination Technologies PowerVR, kršijo sedem patentov. Gre torej za kopico izdelkov, med njimi tudi najpopularnejše Galaxy Note 3 in 4, Galaxy S5, Galaxy Note...

11 komentarjev

Samsung malo goljufal pri hitrostnih testih S4-kinega GPU-ja

Grafični čip med poganjanjem demota Epic Citadel - 480MHz.

vir: AnandTech
AnandTech - Podobno kot njihov x86 kolega Intel je tudi Samsung nekoliko sfriziral rezultate hitrostnih testov za svoj vodilni telefon Galaxy S4, specifično za različico z lastnim Exynos Octa osemjedrnikom. Kot namreč ugotavljajo hekerji pri beyond3D in potrjuje Anand, je najvišja frekvenca vgrajenega grafičnega čipa PowerVR SGX 544MP3 - 533MHz - omogočena samo za izbrane hitrostne teste. "Ostale" aplikacije, vključno z igrami, so omejene na 480MHz, zato vse s strani Samsunga oglaševane "pohitritve" zanje pač ne pridejo v poštev.

Za to poskrbi Samsungov CPU governer, ki ima v izvorni kodi hardkodirane prefixe izbranih benchmarkov AnTuTu, BenchmarkPi, Quadrant in GLBenchmark. Tem in edino tem dovoli rabo grafičnega čipa...

15 komentarjev

Galaxy S4 v Evropi večinoma brez osemjedrnika

Samsung je podlegel noriji nad LTE-jem

vir: Android Central
Android Central - Na predstavitvi Samsungovega novega paradnega konja v svetu mobilnih telefonov, Galaxy S4, je bila nedvomno ena izmed najbolj osupljivih lastnosti uporab kar 8-jedrnega centralnega procesorja. Sistemski čip hišne zasnove, Samsungov Exynos, namreč uporablja štiri jedra na arhitekturi ARM A15, ko je potrebno zagotoviti veliko moči, ne glede na porabo energije, a uporablja do štiri jedra na arhitekturi ARM A7, ko je potrebno varčevati z baterijo - gre za tehnologijo big.LITTLE, ki ga je pripravil kar sam ARM. Načeloma so sicer vsak trenutek lahko aktivna le štiri jedra, ne pa vseh osem hkrati.

Na predstavitvi je bilo jasno povedano tudi, da bodo nekatere različice na voljo s...

61 komentarjev

Samsung pripravlja osemjedrni procesor za mobilne telefone

HotHardware - ARM je ob predstavitvi svojih 64-bitnih jeder, ki imata kodno ime A53 in A57, dodbra predelal tudi zanimivo strategijo parjenja različnih jeder. A53 je sicer naslednik dobro znanega jedra A7, medtem ko je A57 pravzaprav enak, le da je naslednik popolnoma svežega jedra ARM A15. Slednji je zaenkrat na voljo le v enem dvojedrnem procesorju iz Samsungove družine Exynos, uporabljati pa ga je mogoče v najnovejšem Samsungovem Chromebooku ter jasno v prav tako Samsungovem 10-palčnem Nexusu 10. Skupaj z jedroma A53 in A57 so kot rečeno, dodatno objasnili strategijo big.LITTLE, kjer je namen v en čip zapakirati dve oz. štiri jedra A57 in štiri jedra A53, kjer bi slednji delovali ob lažjih opravilih, prvi pa, ko bi bila potreba po hitrejšem delovanju. Nekoliko vprašljivo je predstavljanje...

29 komentarjev